Πληρωμές με «κούρεμα» στους παρόχους υγείας!
Θύελλα κινητοποιήσεων στο χώρο της υγείας προμηνύεται μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι οι πάροχοι υγείας πληρώνονται με τρία χρόνια καθυστέρηση, αλλά τα ποσά τους θα υποστούν «κούρεμα».
Γιατροί, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα προσανατολίζονται να κόψουν όλες τις δωρεάν υπηρεσίες υγείας στους περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από 1ης Φεβρουαρίου και προαναγγέλλουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν την προνομιακή μεταχείριση των φαρμακοποιών, που πληρώνονται άμεσα και με «κούρεμα» μόλις 3,5%.
Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι, λέει μια σοφή παροιμία και ταιριάζει γάντι στον καταχρεωμένο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος αποφάσισε να ξεπληρώσει τους παρόχους του με κάμποσα χρόνια καθυστέρηση και με γενναίες εκπτώσεις. Εκπτώσεις που φέρνουν και πάλι νέο κύμα κινητοποιήσεων στο χώρο της υγείας, καθώς γιατροί, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, που θα υποστούν και το μεγαλύτερο «μαχαίρι», δεν αποδέχονται τις αποφάσεις της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, η διυπουργική επιτροπή αποφάσισε σε συνεδρίασή της να καταβάλει, έπειτα από 2-3 χρόνια και «κουρεμένα» κατά πολύ (8-20%), τα χρήματα στους ενδιαφερομένους.
Όπως χαρακτηριστικά λέει ο πρόεδρος της Ένωσης των Ιατρών του ΕΟΠΥΥ, Γιώργος Ελευθερίου: «Το ποσοστό κουρέματος είναι απαράδεκτο. Ο ιατρικός κόσμος δεν αποδέχεται τετελεσμένα, καθώς πολλοί συνάδελφοι έχουν ήδη πάρει δάνεια έναντι αυτών των οφειλών. Το "κούρεμα" αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε πολλές χιλιάδες λουκέτα σε ιατρεία και κυρίως εργαστήρια.
Το συντονιστικό μέτωπο των φορέων που συνεδρίασε αποφάσισε να μην αποδεχθεί "κούρεμα" παραπάνω από το ποσοστό που "κούρεψαν" τα χρήματα των φαρμακοποιών, δηλαδή 3,5%. Ολοι οι φορείς προσανατολιζόμαστε σε κινητοποιήσεις».
«Δεν αντέχουμε»
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, Γιώργος Βουγιούκας, υπογραμμίζει: «Τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια δεν αντέχουν "κούρεμα" μεγαλύτερο από αυτό των φαρμακοποιών για 3 συγκεκριμένους λόγους: Από το 1991 οι τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων είναι καθηλωμένες στο ίδιο επίπεδο, οι τιμές αυτές έχουν δεχθεί και εκπτώσεις 20% από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ τα αποτελέσματα των εξετάσεων απαιτούν αναλώσιμα υλικά που φτάνουν το 50% του τζίρου μας.
Ηδη πάρθηκε απόφαση για επίσχεση παροχής δωρεάν υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας».
Στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι συναρμόδιοι υπουργοί (Σταϊκούρας, Λυκουρέντζος, Βρούτσης και Σαλμάς) και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αποφασίστηκε να καταβληθούν σταδιακά τις επόμενες ημέρες 1,7 δισ. ευρώ (μπορεί να φτάσουν και το 1,9 δισ.) σε όσες οφειλές έχουν εκκαθαριστεί.
Παρ' ότι αρχικά είχε υπολογιστεί να δοθούν με «κούρεμα» ακόμη και 30%, τελικώς οι πιέσεις που ασκήθηκαν από όλους τους κλάδους αλλά και ο φόβος να μην υπάρξουν αντιδράσεις περιόρισαν τα ποσοστά των μειώσεων. Αντιδράσεις οι οποίες δεν αποφεύγονται και πάλι.
Ειδικότερα, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ (και των Ταμείων που ενσωματώθηκαν) από το 2010 έως τις 31.12.2011 θα δοθούν στις φαρμακευτικές εταιρείες με «κούρεμα» 1%. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από όλους τους παρόχους, καθώς ελήφθη υπόψη ότι οι επιχειρήσεις έχουν καταβάλει ήδη rebate και claw back (δύο μορφές εκπτώσεων).
Οι ιδιωτικές κλινικές θα λάβουν τα χρήματά τους με έκπτωση 8%, τα διαγνωστικά κέντρα από 10% έως 20%, ανάλογα με το αν έχουν μεγάλο τζίρο, και οι χιλιάδες γιατροί που περιμένουν από το 2010 να δούνε το χρώμα του χρήματος θα το εισπράξουν «κουρεμένο» 10-20%, επίσης ανάλογα με τον τζίρο τους.
Οι προμηθευτές υγειονομικού υλικού θα υποστούν μείωση 20%, ενώ οι φυσιοθεραπευτές 10%.
Οι δεσμεύσεις
Μετά τη διυπουργική η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συναντήθηκε με τους προέδρους όλων των Ταμείων ώστε να καθοριστεί επ' ακριβώς ο τρόπος καταβολής των χρεών.
Πάντως οι δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, στους παρόχους του συστήματος υγείας είναι να αποπληρωθούν έως τις 31 Μαρτίου όλες οι οφειλές του παρελθόντος ώστε να ξεκινήσει από κει και πέρα ο ΕΟΠΥΥ να λειτουργεί κανονικά με βάση τη ρευστότητα. Ωστόσο όλα δείχνουν ότι η χρηματοδότηση του φορέα δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, δεδομένου ότι οι εισφορές για την υγειονομική περίθαλψη στα Ταμεία φθίνουν καθημερινά όσο αυξάνεται η ανεργία και οι μειώσεις των μισθών.
Πριν από όλα αυτά όμως ο Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Μάριος Σαλμάς θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις άγριες διαθέσεις γιατρών και ιδιοκτητών διαγνωστικών κέντρων, που είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου