Ημερομηνία λήξης φαίνεται ότι είχε ο «πόλεμος στην αναξιοκρατία» που είχε κηρύξει το υπουργείο Παιδείας το 2010, με αφορμή σειρά σκανδάλων που ταλάνιζαν τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με απόφασή του, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος (ΦΕΚ 1381, τεύχος Γ, 31/12/2012), ακυρώνοντας τις αποφάσεις προκατόχων του, επανέφερε στο πανεπιστήμιο δύο από τους καθηγητές που είχαν αποπεμφθεί μετά τη διαπίστωση σοβαρών παρατυπιών στη διαδικασία εκλογής τους. Η απόφαση έχει προκαλέσει σάλο στο Πανεπιστήμιο, με πολλούς να κάνουν λόγο για νέο κεφάλαιο στην «αμαρτωλή» ιστορία της Θεολογικής Σχολής.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα άφησε να εννοηθούν ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος, που είχε υπογράψει τις αποφάσεις ακύρωσης των κρίσεων ανέλιξης των δύο καθηγητών, γράφοντας σχετικά στο ιστολόγιό του: «Η απόφαση που έλαβα τότε ήταν αποτέλεσμα τεκμηριωμένων εισηγήσεων της υπηρεσίας του υπουργείου και ενδελεχούς διερεύνησης των στοιχείων από τη νομική σύμβουλο του κράτους. Απέφυγα να συναντήσω τους ενδιαφερομένους παρ’ ότι οι τελευταίοι το επεδίωξαν, διότι τότε η απόφασή μου δεν θα ήταν αποκλειστικά το αποτέλεσμα αντικειμενικής αξιολόγησης των φακέλων. Για τους ίδιους λόγους, αγνόησα και όλες τις προσπάθειες παρεμβάσεων που έγιναν από υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της ελληνικής ελίτ. Μερικά, μάλιστα, πολύ (μα πολύ) υψηλά».
Οι εμπλεκόμενοι
Η υπόθεση αφορά τους καθηγητές κ.κ. Τσιτσίγκο και Καραγεωργούδη, που είχαν απολυθεί με άλλους έξι συναδέλφους τους κατόπιν έρευνας για τις συνθήκες εκλογής τους. Η έρευνα είχε διεξαχθεί κατόπιν πληθώρας καταγγελιών για τα έργα και τις ημέρες της οικογένειας Ελένης και Παναγιώτη Χριστινάκη στη Θεολογική Σχολή, της κοσμήτορος και του καθηγητή και πρώην προέδρου του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας. Σύμφωνα με πόρισμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και την ΕΔΕ που ακολούθησε, η κόρη τους Ειρήνη είχε εκλεγεί παράνομα στη θέση της καθηγήτριας, καθώς είχε λάβει διδακτορικό με επιβλέποντα τον πατέρα της, η άλλη κόρη τους Ολγα είχε επίσης λάβει διδακτορικό με επιβλέποντες μέλη της οικογενείας της, ο γιος Επαμεινώνδας είχε γίνει υποψήφιος διδάκτωρ χωρίς πτυχίο Θεολογίας ή μάστερ κ.ά.Στη συνέχεια, ο κ. Πανάρετος είχε ζητήσει και είχε λάβει τους φακέλους εκλογής και άλλων μελών ΔΕΠ της Σχολής για έλεγχο νομιμότητας. Ανάμεσά τους και εκείνον του Εμμανουήλ Καραγεωργούδη (κουμπάρου του Χριστινάκη), για τον οποίο επίσης οι φήμες οργίαζαν. Οπως έλεγαν οι καταγγελίες, είχε εκλεγεί το 2005 λέκτωρ και σε τρία χρόνια, πρωτοφανής χρόνος για τα δεδομένα ενός ΑΕΙ, είχε ανακηρυχθεί αναπληρωτής καθηγητής. Ο κ. Πανάρετος είχε διαπιστώσει σοβαρές ατασθαλίες στη διαδικασία εκλογής του (το πόρισμα βρίσκεται στη διάθεση της «Κ»). Σοβαρές παρατυπίες είχε διαπιστώσει και στην περίπτωση του κ. Σπυρίδωνος Τσιτσίγκου, που είχε επίσης διοριστεί αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας ενόσω ήταν υποφήφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Ψυχολογίας. Οπως αναφέρεται, στον σχετικό έλεγχο νομιμότητας, «παρά το γεγονός ότι ο εκλεγείς έθεσε υποψηφιότητα σε νέα θέση, ούτε η εισηγητική επιτροπή ούτε το εκλεκτορικό σώμα εκφέρουν κρίση για τη συνάφεια της διδακτορικής διατριβής του υποψηφίου με το γνωστικό αντικείμενο της υπό πλήρωσης θέσης». Ως εκ τούτου, και στις δύο περιπτώσεις, είχαν ακυρωθεί οι πράξεις διορισμού τους.
Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Παιδείας, με την απόφαση έγιναν δεκτές οι ενστάσεις των δύο καθηγητών, που «είχαν βρεθεί στον αέρα» μετά τις ενέργειες της παλαιάς ηγεσίας. «Σχετικές αιτήσεις θεραπείας είχαν γίνει δεκτές και επί Διαμαντοπούλου», σημείωσαν χαρακτηριστικά. Πάντως, η απόφαση «προκαταλαμβάνει» και την απόφαση του δικαστηρίου, στο οποίο οι δύο καθηγητές έχουν προσφύγει. Σημειώνεται ότι σε δύο αντίστοιχες περιπτώσεις το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε αποφανθεί ότι ορθώς είχαν ακυρωθεί οι πράξεις διορισμού. «Σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα μας γενικά και τα πανεπιστήμιά μας ειδικά έχουν ανάγκη από ριζική κάθαρση, μια υπουργική απόφαση μας επαναφέρει στην πραγματικότητα», σχολιάζει μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου