Ανοιχτή πρόσκληση για διάλογο και συνεργασία σε μία σειρά θεμάτων απηύθυνε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη, προς τις ασφαλιστικές εταιρείες, από το βήμα του Συνεδρίου «The Future of Insurance in Greece», που διοργάνωσαν οι Financial Times.
Ειδικότερα, η κ. Κατσέλη πρότεινε τη συνεργασία δημοσίων και ιδιωτικών φορέων ασφάλισης για την παροχή πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης σε ανέργους. «Το κόστος για τον κάθε άνεργο είναι 3,5 με 5 ευρώ το μήνα και θα μπορούσαμε με λίγα χρήματα να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας για εκείνους που το χρειάζονται περισσότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, πρότεινε στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις την ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας στο επίπεδο του ελέγχου και της είσπραξης των εισφορών, προκειμένου να μειωθεί το φαινόμενο της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής, ενώ ζήτησε να υπάρξει διάλογος και παροχή βοήθειας από τις ιδιωτικές εταιρείες και στην προσπάθεια μείωσης του κόστους των δαπανών υγείας, όπως για παράδειγμα στις χρόνιες παθήσεις και τα ατυχήματα.
Η πρόταση για διάλογο έγινε δεκτή από τους εκπροσώπους των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Σ. Σπυράκος σημείωσε ότι η ιδιωτική ασφάλιση περνάει σήμερα μία μεγάλη κρίση αξιοπιστίας αλλά συγχρόνως, έχει μπροστά της και μία μεγάλη ευκαιρία γιατί οι καταναλωτές έχουν πλέον αυξημένες ανάγκες και προσδοκίες που θα μπορούσε να καλύψει και να εκπληρώσει.
«Υπάρχει μία έλλειψη εμπιστοσύνης στην ιδιωτική ασφάλιση που έχει προκύψει κατ' εξοχήν εξαιτίας ορισμένων πρακτικών που ο κλάδος ακολουθεί. Η λειτουργία της ιδιωτικής ασφάλισης χαρακτηρίζεται από ένα έλλειμμα αδιαφάνειας. Υπάρχουν κρίσιμα, καίρια στοιχεία, χαρακτηριστικά του ασφαλιστικού προϊόντος, για τα οποία οι ασφαλισμένοι δεν ενημερώνονται. Τα συμφέροντα των καταναλωτών δεν έχουν συνυπολογισθεί, ιδίως στις ασφαλίσεις ζωής, ισότιμα και αμοιβαία στο σχεδιασμό και τη διαμόρφωση του ασφαλιστικού προϊόντος» ανέφερε ο κ. Σπυράκος.
Υπογράμμισε ακόμη ότι η λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς χρειάζεται αναμφισβήτητα ενίσχυση σε κανόνες διαφάνειας καθώς διατηρώντας οι ασφαλιστικές εταιρείες κρίσιμα χαρακτηριστικά των προϊόντων τους στην αδιαφάνεια και εκτός ανταγωνισμού, η ασφάλιση ζωής στερείται στη διαμόρφωσή της τις ευεργετικές επιδράσεις του ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με τον κ. Σπυράκο, ο ανταγωνισμός που έχει να αντιμετωπίσει μία ασφαλιστική εταιρεία δεν είναι τόσο αυτός των άλλων ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά αυτός των εναλλακτικών προς την ασφάλιση δυνατοτήτων επένδυσης ή αποταμίευσης κεφαλαίου και εκτιμά ότι προάγοντας τους κανόνες πληροφόρησης και διαφάνειας, η ιδιωτική ασφάλιση θα υποχρεωθεί να βελτιώσει τον τρόπο λειτουργίας της και τα προϊόντα της, ιδίως στον τομέα των ασφαλειών ζωής, γιατί ο καταναλωτής θα είναι σε θέση να συγκρίνει και να επιλέγει.
«Άλλωστε, είναι η έλλειψη κανόνων διαφάνειας που επέτρεψε τα τελευταία ιδίως χρόνια να προωθηθούν μέσω της ασφαλιστικής αγοράς επενδυτικά κατά βάση προϊόντα, δίχως να τηρηθούν θεμελιώδεις υποχρεώσεις ενημέρωσης και διαφώτισης των πελατών που όμως ισχύουν όταν τέτοια προϊόντα προωθούνται από άλλους κλάδους της αγοράς», παρατήρησε, προσθέτοντας ότι αν η ιδιωτική ασφάλιση θέλει να διεκδικήσει έναν αξιοπρόσεκτο συμπληρωματικό ρόλο στην κοινωνική ασφάλιση, πρέπει να βελτιώσει σημαντικά τα προϊόντα της, να τα διαμορφώσει φιλικότερα για τους καταναλωτές, και όχι να συγκαλύπτει τα μειονεκτήματά τους μέσα από την αδιαφάνεια στην προώθησή τους.
Ο κ. Σπυράκος σημείωσε ότι το ίδιο έλλειμμα σε διαφάνεια συναντάται σε άλλους τομείς, όπως τις ασφαλίσεις νοσοκομειακής κάλυψης.
«Οι ασφαλισμένοι αιφνιδιάζονται σε αυτές από υπέρογκες αυξήσεις τις οποίες αν αυτοί γνώριζαν ότι θα ακολουθούσαν δεν θα είχαν συνάψει ποτέ τη σύμβαση. Οι ασφαλισμένοι έχουν και εν προκειμένω το δικαίωμα στη διαφάνεια, να γνωρίζουν δηλαδή με βάση ποια συγκεκριμένα και εύλογα κριτήρια θα γίνεται η αναπροσαρμογή του ασφαλίστρου. Η σημερινή κατάσταση ευθύνεται άλλωστε για ένα φαύλο κύκλο αυξήσεων στο χώρο της ιδιωτικής υγείας και των νοσοκομειακών ασφαλίσεων, καθώς η αύξηση του κόστους νοσηλείας μετακυλύετε μέσα από καταχρηστικές πρακτικές στους ασφαλισμένους. Ο πολίτης προσδοκά από τις ασφαλιστικές εταιρείες πρωτίστως ασφάλεια και σιγουριά, και δεν επιτρέπεται να υπολείπονται σε αυτά τα στοιχεία».
Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος κ. Μ. Μωυσής ανέφερε ότι «η κρίση αποτελεί ευκαιρία», σημειώνοντας ότι ανεξάρτητα από τη δράση της Επιτροπής Ελέγχου Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ενδιαφέρεται για την ορθή λειτουργία του κλάδου και παρακολουθεί τη σωστή λειτουργία της ενώ σημείωσε τη σημασία των κινήτρων για συντάξεις από τον ιδιωτικό τομέα.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου