Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Δέκα “παρανοήσεις” σχετικά με την ανακύκλωση

Η ανακύκλωση γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Τόσο σε επίπεδο ευαισθητοποίησης των πολιτών όσο και σε επίπεδο πιστοποιημένων φορέων ανακύκλωσης διαφόρων υλικών.Παρόλα αυτά, πολλές είναι οι παρανοήσεις σχετικά με την ανακύκλωση και ειδικότερα για τον ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε σε ατομικό επίπεδο.
Μερικές από αυτές:
*Ένα άτομο δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά: αν όλοι σκέφτονταν με αυτό τον τρόπο, το επιχείρημα θα έστεκε. Στην πραγματικότητα, όσοι περισσότεροι ανακυκλώνουμε τόσο μεγαλύτερος ο θετικός αντίκτυπος για το περιβάλλον και καθένας μας μετράει.


*Οι δημοτικές Αρχές προωθούν την ανακύκλωση με σκοπό την κερδοφορία: αυτή τη στιγμή τα υψηλά τέλη χρήσης των χωματερών, ειδικά στην Αθήνα, αλλά και το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος από τη λειτουργία δεκάδων παράνομων χωματερών ανά την Ελλάδα δείχνουν ότι ο δρόμος για μια κοινωνία που ανακυκλώνει και επαναχρησιμοποιεί αντί μιας κοινωνίας που καταναλώνει, πετάει και ρυπαίνει είναι μακρύς. Από την υπόθεση “ανακύκλωση” ίσως κάποια στιγμή επωφεληθούν οικονομικά και οι δήμοι, όπως και οι φορείς. Σίγουρα όμως μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι οι πολίτες και το περιβάλλον.

*Οι χωματερές δεν είναι τόσο κακές για το περιβάλλον: η ύπαρξη χωματερών μπορεί να μην σηματοδοτεί το “τέλος του κόσμου”, πράγμα που ισχύει περισσότερο για όσους κατοικούν μακρυά από τέτοιους χώρους, ωστόσο είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για το περιβάλλον, τον υδροφόρο ορίζοντα, τους ανθρώπους και τα ζώα. Είναι σίγουρα προτιμότερο να μειώσουμε, να επαναχρησιμοποιήσουμε και να ανακυκλώσουμε τα απορρίμματα από να τα οδηγούμε στις χωματερές.

*Μπορείς να ανακυκλώσεις ο,τιδήποτε φέρει την ειδική σήμανση: η γενική αρχή είναι αυτή, αλλά πρέπει οι συσκευασίες που οδηγούνται προς επεξεργασία να είναι καθαρές χωρίς οργανικά υπολλείμματα.

*Η ανακύκλωση δεν βοηθά το περιβάλλον: η διάδοση της ανακύκλωσης με το προσωπικό παράδειγμα και η αναβάθμισή της σε καθημερινό τρόπο ζωής μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που καταναλώνουμε και να συμβάλλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος με σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.

*Το βιοδιασπώμενο πλαστικό δεν χρειάζεται να ανακυκλωθεί: συχνά πέφτουν στα χέρια μας βιοδιασπώμενες σακούλες σούπερ μάρκετ. Τις ανακυκλώνουμε ή όχι; Το βιοδιασπώμενο πλαστικό μπορεί να απορροφηθεί από το φυσικό περιβάλλον, ωστόσο συχνά εκλύει αέρια του θερμοκηπίου όπως διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο. Ορισμένα βιοδιασπώμενα πλαστικά είναι και ανακυκλώσιμα ωστόσο καλό είναι να προτιμάμε συσκευασίες από γυαλί ή ανακυκλώσιμο πλαστικό.

*Οι χωματερές έχουν κορεστεί: στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Αττική τα πράγματα κάπως έτσι έχουν, αλλά νέοι χώροι μπορούν ακόμα να βρεθούν σε απομακρυσμένες από τον αστικό ιστό περιοχές. Ωστόσο, η δημιουργία χωματερών συνδυάζεται και με επιπρόσθετα προβλήματα όπως τα υψηλά κόστη μεταφοράς των απορριμμάτων.

*Η ανακύκλωση είναι δύσκολο πράγμα: κάδοι και δοχεία ανακύκλωσης υπάρχουν πλέον παντού. Το πρόβλημα είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις οι μπλε κάδοι γεμίζουν με οργανικά απορρρίμματα από ασυνείδητους πολίτες, ενώ σε άλλες και ιδίως σε περιοχές της περιφέρειας τα ανακυκλώσιμα υλικά καταλήγουν σε παράνομες χωματερές μαζί με τα υπόλοιπα, υπό την ανοχή και αδιαφορία των τοπικών Αρχών.

*Τα ανακυκλώσιμα υλικά χρησιμοποιούνται από τοπικές μονάδες: εδώ υπάρχει ένα έλλειμμα ενημέρωσης της κοινής γνώμης, διότι ελάχιστοι γνωρίζουν πού καταλήγουν τα υλικά που ανακυκλώνονται.

* Ο διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων υλικών είναι απαραίτητος: όχι πλέον διότι οι σύγχρονες μονάδες ανακύκλωσης έχουν τεχνολογίες διαχωρισμού των ανακυκλώσιμων υλικών, πράγμα που σημαίνει ότι ελαχιστοποιείται η ανάγκη να το κάνει κάποιος άνθρωπος.

Στο τέλος της ημέρας πρέπει να παραδεχτούμε ότι η ανακύκλωση είναι μια απλή και θετική συνήθεια που συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, στην εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων και στο συνολικό καλό της κοινότητας.

econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου