Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Σωρεία αναφορών προς το ΕΚ το 2010

Το περιβάλλον και η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων αποτελούν τις βασικότερες αιτίες υποβολής στο ΕΚ αναφοράς από τους πολίτες, όπως δείχνει και η ετήσια έκθεση της επιτροπής Αναφορών του Κοινοβουλίου για το 2010. Μια άλλη τάση είναι η στροφή στη χρήση του διαδικτύου για την υποβολή των αναφορών, μέθοδος που πλέον ακολουθούν οι δύο στους τρείς Ευρωπαίους.

Η αναφορά, προέκταση του πανάρχαιου δικαιώματος υποβολής αιτήματος απ' ευθείας στον άρχοντα για προστασία από δίωξη ή απλώς για οικονομική βοήθεια, έχει στο πλαίσιο του ΕΚ τη μορφή αιτήματος για να ανάληψη κοινοβουλευτικής δράσης για την αποκατάσταση σφαλμάτων ή παραβάσεων στην εφαρμογή του Δικαίου της ΕΕ από οποιαδήποτε δημόσια αρχή.

Η πρώτη αναφορά υποβλήθηκε με την έναρξη λειτουργίας του ΕΚ, ως Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, το 1958, προερχόταν από την Ολλανδία και είχε ως αίτημα την προστασία από απάτη σχετιζόμενη με το εμπόριο του "σκραπ". Ήταν μια καλή αρχή αλλά η δεύτερη αναφορά υποβλήθηκε… 12 χρόνια αργότερα το 1964 και αν ο ρυθμός αυξήθηκε, μέχρι το 1974 δεν υπήρξε ούτε μία χρονιά με περισσότερες από 10 αναφορές. Όμως από τότε ο αριθμός δεν έχει πάψει να αυξάνεται, όπως αυξάνονται και οι αρμοδιότητες του ΕΚ και το 2010, οι αναφορές έφθασαν τις 1655, αν και από αυτές αποδεκτές (επειδή ενέπιπταν στις αρμοδιότητες και εξουσίες της ΣΣ) κρίθηκαν μόνο οι 864 ή το 52% του συνόλου.

Τι απασχόλησε τους πολίτες
Απάτες, παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίες, μη αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και προβλήματα στη σήμανση των τροφίμων ήταν μεταξύ των σημαντικότερων θεμάτων που έθεσαν με αναφορές τους οι πολίτες. Οι 1655 αναφορές στοιχειοθετούν πάντως μείωση 14% έναντι του 2009 κάτι που αποτελεί την πρώτη ετήσια μείωση των τελευταίων χρόνων.

Οι εκατοντάδες αναφορές που δεν έγιναν αποδεκτές από το ΕΚ, είτε αφορούσαν ζητήματα που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ΕΕ αλλά αποκλειστικά το εθνικό Δίκαιο, είτε αφορούσαν έναν εντελώς διαφορετικό διεθνή οργανισμό, το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Από τις αναφορές που κατατέθηκαν περισσότερες από τις μισές αφορούσαν μόλις τρείς χώρες, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Ιταλία καθώς και την ΕΕ συνολικά, ενώ οι πλέον δραστήριοι στην υποβολή αναφορών ήταν οι Γερμανοί, οι Ισπανοί, οι Ιταλοί οι Ρουμάνοι και οι Πολωνοί. Αντιθέτως, τις λιγότερες υπέβαλλαν Εσθονοί, Σλοβένοι και Σλοβάκοι.

Αναφ. : 20110513STO19332
http://www.europarl.europa.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου