Ανώτατα όρια στο καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο και σε 33 χημικές ενώσεις που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία, βάζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) τριών υπουργών, με την οποία καθορίζονται οι επιτρεπτές ποσότητες επικίνδυνων και τοξικών ουσιών στα επιφανειακά νερά.
Για το εξασθενές χρώμιο που έχει σπείρει το θάνατο στην περιοχή των Οινοφύτων λόγω της εκτεταμένης βιομηχανικής ρύπανσης στον Ασωπό ποταμό, ανώτατη τιμή καθορίζονται τα 3 μικρογραμμάρια ανά λίτρο νερού.
Τον καθορισμό ορίων απαιτούν εδώ και καιρό οι κάτοικοι των Οινοφύτων αλλά και του δήμου Μεσσαπίων στην Εύβοια που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα ρύπανσης στο πόσιμο νερό.
Στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, φορείς και ο περιβαλλοντικός σύλλογος ΓΑΙΑ κέρδισαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκίδας, ασφαλιστικά μέτρα, ώστε η περιεκτικότητα σε εξασθενές χρώμιο από το δίκτυο ύδρευσης στο δήμο Μεσσαπίων να μην υπερβαίνει τα 2 μg/lt.
Μέχρι σήμερα οι τοπικοί άρχοντες των τοξινομένων περιοχών αλλά και οι ίδιες οι βιομηχανίες, έκρυβαν το βρωμερό τους έργο πίσω από τις τιμές του ολικού χρωμίου που με βάση την διεθνή βιβλιογραφία, οι επιτρεπόμενες ποσότητες είναι έως 50 μικρογραμμάρια ανά λίτρο.
«Η χημική ρύπανση των επιφανειακών υδάτων συνιστά μια σοβαρή απειλή για το υδάτινο περιβάλλον, με επιπτώσεις όπως η άμεση και χρόνια τοξικότητα για υδρόβιους οργανισμούς, η συσσώρευση στο οικοσύστημα και οι απώλειες ενδιαιτημάτων και βιοποικιλότητας, αλλά και για την ανθρώπινη υγεία», εξηγούν στο ΥΠΕΚΑ.
Αυστηρότερα όρια όπου χρειάζεται
Η ΚΥΑ, η οποία υπογράφεται από τους υπουργούς Περιβάλλοντος, κ. Τίνα Μπιρμπίλη, Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, καθορίζει οριακές τιμές για 60 βιομηχανικούς και άλλους ρύπους, για τους οποίους θεσπίζονται τα ανώτατα όρια που προσδιορίζει η ΕΕ και η κοινοτική οδηγία 105/2008/ΕΚ.
Τα θεσπιζόμενα όρια για τον καθορισμό περιβαλλοντικών προτύπων στα επιφανειακά νερά αποτελούν το κριτήριο, με το οποίο θα τεκμηριώνεται η καλή χημική κατάσταση των υδάτων.
Σύμφωνα με το υπουργείο μέχρι το 2015 θα πρέπει να έχει επιτευχθεί τόσο η καλή χημική όσο και η καλή οικολογική κατάσταση όλων των υδάτινων συστημάτων και μέσω των διαχειριστικών σχεδίων που θα εκπονηθούν για κάθε υδατική λεκάνη, όπου είναι αναγκαίο να επιβληθούν και αυστηρότεροι όρια.
Το υπουργείο θα πρέπει επίσης να ελέγχει και να αξιολογεί τα αποτελέσματα του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης των υδάτων, το οποίο αποτελείται από 1.400 σημεία δειγματοληψίας και ανάλυσης και όπου διαπιστώνεται υπέρβαση των ορίων, να υλοποιούνται τα απαραίτητα έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης, στο πρότυπο του προγράμματος που ήδη εφαρμόζεται για την περιοχή του Ασωπού.
Πηγή: Πρώτο Θέμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου