Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Η Πρωτοβουλία, για τη σωστή διαχείριση των λυμάτων

Η κάλυψη όλων των οικισμών του νέου Δήμου με συστήματα αποχέτευσης, η επεξεργασία και η ασφαλής διάθεση του συνόλου των επεξεργασμένων λυμάτων σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα είναι στις πρώτες προτεραιότητες της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όλοι οι οικισμοί θα πρέπει να εξασφαλίσουν σύστημα αποχέτευσης και τα συλλεγόμενα λύματα να επεξεργάζονται πριν την διάθεσή τους στον τελικό αποδέκτη

Η Λαμία διαθέτει Βιολογικό Καθαρισμό. Πριν και μετά την κρίση του Μαλιακού καταγγέλθηκε από κινήσεις πολιτών και ενεργούς πολίτες η πλημμελής λειτουργία του και εκτιμήθηκε ως απαραίτητη η επέκτασή του προκειμένου οι υποδομές του να ανταποκρίνονται στην ποσότητα λυμάτων που καλείται να επεξεργαστεί σήμερα. Πρόσφατα δημοπρατήθηκε η επέκτασή του Βιολογικού και περιμένουμε τα αποτελέσματα παρακολουθώντας το έργο από κοντά.

Κανείς άλλος από τους υπόλοιπους Δήμους, που συνενώνονται με τη Λαμία, δεν διαθέτει βιολογικό καθαρισμό, ενώ αρκετοί οικισμοί δεν διαθέτουν ούτε καν αποχετευτικό σύστημα. Τα λύματα των περισσοτέρων οικισμών οδηγούνται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στον Σπερχειό ποταμό και στη συνέχεια στον Μαλιακό.

Θεωρούμε επίσης ότι πρέπει να μπουν οι βάσεις για την χρησιμοποίηση των υγρών για άρδευση· και σε ό,τι αφορά στην λυματολάσπη, η γεωργική χρησιμοποίησή της ως υλικό βελτίωσης της απόδοσης των εδαφών και η δυνατότητα παραγωγής ενέργειας αποτελούν δύο από τις πλέον ορθολογικές επιλογές για να μειωθούν οι ποσότητες που πρέπει να διατίθενται σε ΧΥΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου