Εργαζόμενη με πτυχίο Νομικής και μεταπτυχιακό στη δημόσια διοίκηση προσλαμβάνεται με σύμβαση έργου ως βοηθός διδακτικού προσωπικού. Καταλήγει να κάνει γραμματειακή υποστήριξη 7 - 3 μ.μ. κάθε μέρα, όταν οι άλλοι τρεις μόνιμοι υπάλληλοι είναι σχεδόν άφαντοι από την υπηρεσία.
Μόνιμοι υπάλληλοι του τομέα καθαριότητας στους δήμους «τρέχουν» τους συμβασιούχους των 800 ευρώ, την ώρα που κάποιοι στα γραφεία πληρώνονται πλασματικές υπερωρίες και οι μηνιαίες τους απολαβές φτάνουν ακόμα και 2.500 ευρώ.
Στην Ελλάδα του 2010 δεν υπάρχει αντιδήμαρχος καθαριότητας που να μην ομολογεί ότι χωρίς συμβασιούχους οι πόλεις θα έμεναν χωρίς καθαριότητα υπονοώντας ότι με τους μόνιμους υπαλλήλους, που μολονότι αριθμητικά υπερτερούν (είναι τα 2/3), δεν «βγαίνει η δουλειά»...
Ενα σοβαρό διοικητικό σύστημα οργανώνεται με βάση το τακτικό προσωπικό και όχι το έκτακτο. «Δυστυχώς, στην Ελλάδα έγινε καταχρηστική εφαρμογή του θεσμού των συμβασιούχων», επισημαίνει στην «Κ» ο καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνης Μακρυδημήτρης και εξηγεί ότι «σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα, το έκτακτο προσωπικό (συμβασιούχοι) θα έπρεπε να προσλαμβάνεται μόνο αν εμπίπτει σε δύο κατηγορίες, είτε του εποχικού προσωπικού που θα καλύψει μια απρόβλεπτη ανάγκη π.χ. φυσική καταστροφή είτε του προσωπικού υπερβολικά υψηλών προσόντων».
Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εργάζονται σήμερα περίπου 60.000 μόνιμοι, 12.000 με σύμβαση αορίστου χρόνου και περίπου 13.000 συμβασιούχοι έργου και ορισμένου χρόνου.
«Εύλογα, οι συμβασιούχοι αισθάνονται ριγμένοι, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν βαθμολογικά. Από την άλλη μεριά, κάποιοι συμβασιούχοι έμπαιναν στο Δημόσιο χωρίς αξιοκρατικές διαδικασίες λόγω πελατειακών σχέσεων, ωστόσο φορτώθηκαν πολλά καθήκοντα διότι τελούσαν σε καθεστώς ομηρίας. Αποτέλεσμα ήταν να μετακυλίεται το βάρος της δουλειάς από τους μονίμους στους έκτακτους», εξηγεί ο κ. Μακρυδημήτρης.
Μέσω ΑΣΕΠ
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν το πρόβλημα των ανισοτήτων που ταλανίζει εδώ και χρόνια τη δημόσια διοίκηση.
Τώρα οι προσλήψεις όλων των συμβασιούχων περνούν μέσω διαδικασίας ΑΣΕΠ. Ηδη το Ανώτατο Συμβούλιο έχει εγκρίνει αιτήσεις 1.949 φορέων για 33.600 συμβάσεις μίσθωσης έργου που αφορούν 4.806. έργα. Μέχρι στιγμής, το υπουργείο Εσωτερικών έχει εγκρίνει τις 640 ανακοινώσεις που αφορούν 3.100 θέσεις συμβασιούχων. «Διαπιστώσαμε ότι οι αιτήσεις δεν υποκρύπτουν εξαρτημένη σχέση εργασίας και γι’ αυτό θεωρούμε ότι μπορούν να προκηρυχθούν. Μένει να δούμε, βέβαια, πόσες θα εγκρίνουν τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών βάσει των διαθέσιμων πιστώσεων», αναφέρει στην «Κ» εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ.
Συγχώνευση των δύο κατηγοριών του προσωπικού, των βαθμίδων και των κλάδων του Δημοσίου προκρίνει ως λύση στην παθογένεια της δημόσιας διοίκησης ο κ. Μακρυδημήτρης.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_13/10/2010_418499
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου