Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Χαρτογραφείται το «μαγνητικό προφίλ» της Ελλάδας

Τη σκιαγράφηση του μαγνητικού προφίλ της χώρας μας, με σκοπό τη μελέτη των μαγνητικών καταιγίδων, που μπορεί να επηρεάσουν το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού στη χώρα, μέσω της ανάπτυξης ενός προτύπου δικτύου μαγνητόμετρων, επιχειρεί το Ινστιτούτο Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεσκόπησης (ΙΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Στο πείραμα αυτό για μια ευρείας κλίμακας μέτρηση του μαγνητικού πεδίου της Γης στον ελλαδικό χώρο, συμμετέχει ο σεισμολογικός σταθμός "Θεσσαλία".

Τα στοιχεία που θα συλλεχθούν, θα χρησιμοποιηθούν στην ανανεωμένη έκδοση του παγκόσμιου Μαγνητικού Άτλαντα.

Τι είναι, όμως, αυτός ο Άτλαντας; Σύμφωνα με το Γιώργο Μπαλάση, Εντεταλμένο Ερευνητή στο ΕΑΑ/ΙΔΕΤ, ύστερα από 50 ολόκληρα χρόνια, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, υπό την αιγίδα της Unicef, κατόρθωσε να ολοκληρώσει τον πρώτο παγκόσμιο Άτλαντα των Γεωμαγνητικών Ανωμαλιών των μαγνητικών πεδίων, αυτών, δηλαδή, που εντοπίζονται στο γήινο φλοιό.

Πρόκειται για ένα επιστημονικό εργαλείο, που αναμένεται να δώσει ώθηση στις έρευνες γεωλόγων, σεισμολόγων και γεωφυσικών που μελετούν τη λιθόσφαιρα (το εξωτερικό κέλυφος της Γης) και τις τεκτονικές πλάκες, καθώς και υπηρεσιών που ασχολούνται με τους φυσικούς πόρους και ορυκτά καύσιμα.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπαλάσης, στο πλαίσιο της ερευνητικής αυτής προσπάθειας και σε συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (ΓΙ) του ΕΑΑ έχει εγκατασταθεί μαγνητόμετρο στο χώρο του Σεισμολογικού Σταθμού Θεσσαλίας, στο δημοτικό διαμέρισμα Κλοκωτός του Δήμου Οιχαλίας Τρικάλων.

Οι μαγνητικές μετρήσεις που πραγματοποιούνται στον Κλοκωτό καλύπτουν ολόκληρη την περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας. Η δειγματοληψία του οργάνου είναι ένα δείγμα ανά δευτερόλεπτο και η μονάδα μέτρησης του γεωμαγνητικού πεδίου είναι το νανο-Tesla (nT) (προς τιμή του διάσημου εφευρέτη και μηχανικού Nikola Tesla).

Όπως, εξάλλου, επισημαίνει ο Αθανάσιος Γκανάς, κύριος ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο ΕΑΑ, ο σεισμολογικός σταθμός "Θεσσαλία" έχει εφοδιαστεί με επιταχυνσιογράφο, δημιουργώντας νέα σεισμολογικά δεδομένα, υψηλής ποιότητας.

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος σεισμολογικός σταθμός είναι ο πλέον σύγχρονος του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Βρίσκεται στο χωριό Κλοκωτός του Νομού Τρικάλων, σε υψόμετρο 107 μέτρων και ξεκίνησε να λειτουργεί στις 22 Σεπτεμβρίου 2006. Έχει εξοπλιστεί με τον καλύτερο σεισμογράφο στην Ελλάδα και στέλνει υψηλής ποιότητας σεισμολογικά δεδομένα συνεχώς και σε πραγματικό χρόνο στο Θησείο (Αθήνα) κι από εκεί στο Στρασβούργο και Ρώμη.

Ο σταθμός πληροί όλες τις προδιαγραφές για την εγκατάσταση και λειτουργία πρότυπου σεισμολογικού σταθμού, με το σεισμόμετρο να λειτουργεί σε επαφή με το υγιές πέτρωμα, ενώ τα καταγραφικά συστήματα λειτουργούν σε παρακείμενο οικίσκο. Επίσης, στο σταθμό λειτουργεί και επιταχυνσιογράφος για την καταγραφή της ισχυρής εδαφικής κίνησης.

Επίσης τέθηκε σε λειτουργία και ο πρότυπος γεωδαιτικός σταθμός GPS του Εθνικού Αστεροσκοπείου στον Κλοκωτό Τρικάλων, στον οικίσκο του Σεισμολογικού Σταθμού "Θεσσαλία".

Ο σταθμός αποτελείται από τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό της εταιρείας Leica και αποτελεί συνεργασία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, με επικεφαλής τον κ. Γκανά και του Ιταλικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής της Ρώμης. Η κατασκευή του βάθρου και η τοποθέτηση της κεραίας λήψεως σημάτων GPS έγινε το Μάιο του 2008 από συνεργείο Ιταλών και Ελλήνων ειδικών και με την υποστήριξη του Δήμου Οιχαλίας.

Ο δέκτης GPS λαμβάνει σήματα από 12 δορυφόρους ταυτόχρονα σε 2 συχνότητες και χρησιμεύει σε έρευνες σεισμολογίας και γεωδυναμικής στον Ελλαδικό χώρο.

Ο σταθμός μετρά τις μικρομετακινήσεις του εδάφους, με ακρίβεια χιλιοστού κι έπειτα από ένα χρονικό διάστημα τριών ετών θα γνωρίζουμε με ακρίβεια με ποια ταχύτητα "ταξιδεύει" η περιοχή των Τρικάλων προς την Αφρική ως μέρος της πλάκας του Αιγαίου.

Επίσης, οι μετρήσεις του σταθμού διατίθενται ελεύθερα στους χρήστες γεωδαιτικών δεδομένων (τοπογράφους μηχανικούς κλπ) την επόμενη ημέρα της συλλογής τους από την ιστοσελίδα www.gein.noa.gr/gps.html.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου