Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Απαγόρευση κυανίου στην ΕΕ

Aνοιχτή επιστολή στον Επίτροπο Περιβάλλοντος της Ε.Ε. Janez Potocnik έστειλαν στις 8 Σεπτεμβρίου πάνω από 100 περιβαλλοντικές οργανώσεις από διάφορες χώρες της Ευρώπης, ζητώντας τη διεξαγωγή μιας “διαφανούς και ισορροπημένης” διαβούλευσης σχετικά με το ψήφισμα για απαγόρευση της μεταλλείας/μεταλλουργίας με κυάνιο, που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 5 Μαΐου.
Το ψήφισμα καλούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εισηγηθεί την πλήρη απαγόρευση των μεταλλευτικών - μεταλλουργικών τεχνολογιών που βασίζονται στο κυάνιο στην Ε.Ε. μέχρι το 2011. Ωστόσο, τον Ιούλιο, το ψήφισμα απορρίφθηκε από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος ο οποίος συμβουλεύθηκε μόνο το λόμπι της μεταλλευτικής βιομηχανίας, αγνοώντας συνολικά τα αιτήματα οργανώσεων πολιτών να συμμετέχουν στη διαδικασία. Η επιστολή υπογράφεται από 107 περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήσεις πολιτών από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία,
την Αλβανία, τη F.Y.R.O.M., την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Βρετανία και τη Δανία, μεταξύ των οποίων και η ΚΑΛΛΙΣΤΩ. Φέρει επίσης τις υπογραφές ΜΚΟ από την Αργεντινή, το Περού και τις ΗΠΑ, καθώς και 18 προσωπικοτήτων παγκόσμιου κύρους, αποδεκτών του Right Livelihood Award.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου