Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Ενας δρόμος, θανάσιμος κίνδυνος για τους πεζούς

Την έλλειψη και την παράνομη κατάληψη των πεζοδρομίων, με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής, με αποτέλεσμα τον άμεσο κίνδυνο για την σωματική ασφάλεια των πεζών, καταγγέλλει αναγνώστης μας:

''Οδός «ΑΛΥΤΡΩΤΩΝ ΠΑΤΡΙΔΩΝ» στο βόρειο άκρο της Λαμίας.
Με μεγάλη και διαρκώς αυξανόμενη κίνηση, που χρησιμοποιείται σαν περιφερειακός δρόμος από κάθε είδους οχήματα. Δρόμος ο οποίος δυστυχώς έχει διαμορφωθεί σε υπέρ ταχείας κυκλοφορίας λόγω του σημαντικού πλάτους και της μεγάλης ευθείας του.
Και όμως αυτός ο δρόμος που είναι πρόσφατης διάνοιξης, είναι απαγορευμένος για τους πεζούς οι οποίοι, εκτός απ’ τους παρόδιους κατοίκους, είναι και πάρα πολλοί άλλοι που θέλουν να περπατήσουν κατά μήκος του για δουλειά, αναψυχή ή άθληση, αφού συνδυάζεται και με το παρακείμενο γήπεδο.
Κι’ αυτό γιατί, δεν υπάρχει πεζοδρόμιο από καμία πλευρά του που να μπορεί να περπατήσει άνθρωπος.


Απ’ τη βόρεια πλευρά, το στενό πεζοδρόμιο που προβλέπεται, είναι τελείως αδιαμόρφωτο ενώ, σωροί από μπάζα και σκουπίδια των περιοίκων, ακλάδευτοι θάμνοι και ευκάλυπτοι (μήπως είναι ακατάλληλα φυτά για το εύρος του πεζοδρομίου;), καλύπτουν τον προβλεπόμενο χώρο, απλώνονται μέσα στο δρόμο, δεν αφήνουν ελεύθερο ούτε εκατοστό για να πατήσει ανθρώπινο πόδι και σε συνδυασμό με τους κάδους απορριμμάτων, στέλνουν αναγκαστικά τον πεζό προς το κέντρο του δρόμου, με όποιους κινδύνους συνεπάγονται για τη ζωή του.


Απ’ τη νότια πλευρά το υποτυπωδώς διαμορφωμένο πεζοδρόμιο είναι αδιάβατο απ’ τα ακλάδευτα χαμηλά δέντρα, από αποθηκευμένα ή εγκαταλειμμένα οικοδομικά υλικά απ’ τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα τα οποία επεκτείνονται και στο κατάστρωμα του δρόμου. Μέσα απ’ το πεζοδρόμιο, ο αδιαμόρφωτος χώρος που μάλλον είναι ελεύθερος χώρος των εργατικών κατοικιών, είναι αδιάβατος κι’ αυτός αφού, αποτελεί χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, χώρο αποθήκευσης διαφόρων ειδών αλλά και αυλές κατοικιών όπως έχουν διαμορφωθεί με γλάστρες.

Μοιραία λοιπόν, όποιος θέλει να βαδίσει κατά μήκος της οδού Αλύτρωτων Πατρίδων, είναι αναγκασμένος να βαδίζει στο κατάστρωμα του δρόμου με τεράστιο κίνδυνο να παρασυρθεί από τα αυτοκίνητα που περνούν ή προσπερνούν άλλα, με μεγάλες έως ιλιγγιώδεις ταχύτητες.

Εκτός απ’ τις πυκνοκατοικημένες εργατικές κατοικίες και η βόρεια του δρόμου πλευρά, οικοδομείται με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό και επομένως ο πληθυσμός της περιοχής, έχει αυξηθεί σε βαθμό που να καθιστά απαραίτητη πλέον την κατασκευή των πεζοδρομίων.

Θεωρούμε ότι, η διαμορφωμένη αυτή κατάσταση είναι γνωστή στη Δημοτική Αρχή και στις Δημοτικές Υπηρεσίες και απορούμε γιατί δεν έχουν παρέμβει ακόμη για να δώσουν την απαιτούμενη λύση στο πρόβλημα.

Τόσα και τόσα πεζοδρόμια της Λαμίας ξηλώθηκαν και στρώθηκαν εκ νέου τα τελευταία χρόνια. Δεν μπορούσε να παραμείνει ένα απ’ αυτά στην προηγούμενη κατάσταση και να δοθεί προτεραιότητα στην κατασκευή των πεζοδρομίων τη Αλύτρωτων Πατρίδων που εξελίσσεται σε καρμανιόλα για τους πεζούς;

Πρέπει να θρηνήσουμε πρώτα θύματα και ύστερα να υπάρξει η παρέμβαση των αρμοδίων οι οποίοι επιβάλλεται να προβλέπουν αυτά τα θέματα;
Ύστερα από αυτή την αναφορά μας, πιστεύουμε ότι θα ευαισθητοποιηθεί ο κ. Δήμαρχος και θα παρέμβει άμεσα για να δοθεί λύση στο οξύτατο αυτό πρόβλημα που σημαδεύει αρνητικά αυτή την περιοχή της βόρειας Λαμίας.
Ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί είναι οι φωτογραφίες που παραθέτουμε.

ΕΝΕΡΓΌΣ ΛΑΜΙΩΤΗΣ''



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου