Πόσες φορές έχετε ακούσει την έκφραση «παχαίνω γιατί παίρνω πολλά φάρμακα»; Αν και είναι συνηθισμένο να αποδίδουν στα φάρμακα τα περιττά τους κιλά πολλοί απ΄ όσους βλέπουν τη ζυγαριά να ανεβαίνει επικίνδυνα, τα φάρμακα που πραγματικά μπορεί να μας παχύνουν είναι πολύ συγκεκριμένα - και η αύξηση του σωματικού βάρους που προκαλούν σπανίως φτάνει σε διψήφιους αριθμούς.
Όπως εξηγεί ο κ. Ιωάννης Ιωαννίδης, πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας και υπεύθυνος του Διαβητολογικού Ιατρείου και του Ιατρείου Παχυσαρκίας στο Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας, είναι συνηθισμένο φαινόμενο να αποδίδει κανείς στα φάρμακα τα περιττά κιλά.
«Δεν ξέρω αν είναι δικαιολογία ή πραγματικός φόβος, αλλά πολλοί ασθενείς μας λένε “τρώω πολύ γιατί παίρνω πολλά φάρμακα και δεν θέλω να μου πειράξουν το στομάχι”», λέει.
«Οι άνθρωποι αυτοί κάνουν περισσότερα γεύματα απ΄ όσα χρειάζονται και πριν βάλουν το οποιοδήποτε χάπι στο στόμα τους, έστω κι αν είναι ένα παυσίπονο, τρώνε κάτι- ακόμα και μια ολόκληρη τυρόπιτα ή ένα σάντουιτς. Έτσι, όμως, αρχίζουν τις καταχρήσεις, παχαίνουν και αποδίδουν τα πρόσθετα κιλά τους στα φάρμακα, ενώ στην πραγματικότητα φταίει το ότι έχουν παρανοήσει τις οδηγίες που λένε “πάρε το χάπι μετά το φαγητό”».
Μύθος είναι επίσης ότι οι βιταμίνες παχαίνουν, κατά τον κ. Ιωαννίδη. «Πολλοί πιστεύουν ότι οι βιταμίνες ανοίγουν την όρεξη, αλλά αυτό δεν έχει τεκμηριωθεί», προσθέτει.
Παρ΄ ότι η παχυσαρκία στους ενήλικες αποτελεί κατά 99% συνέπεια κακής διατροφής και καθιστικής ζωής και σπανίως συνέπεια λήψης φαρμάκων, υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που όντως μπορεί να μας προσθέσουν κάποια κιλά - αλλά βεβαίως όχι αναπόφευκτα, ούτε σε όλους τους ασθενείς. Τα φάρμακα αυτά μπορούν να χωρισθούν σε τρεις κατηγορίες:
* Σε εκείνα που μας παχαίνουν επειδή ανοίγουν την όρεξη
* Σε εκείνα που αυξάνουν το σωματικό βάρος, προκαλώντας κατακράτηση υγρών
* Σε εκείνα που επιδρούν στον μεταβολισμό.
Διέγερση της όρεξης
Στα φάρμακα που διεγείρουν την όρεξη εμπίπτουν κυρίως ορισμένα ψυχοφάρμακα, τα οποία επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και επηρεάζουν τα κέντρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την πείνα και τον κορεσμό της.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ορισμένα αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά σκευάσματα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους κατά 5 έως 6 κιλά. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα αντικαταθλιπτικά και όλα τα αντιψυχωσικά φάρμακα μάς παχαίνουν.
«Υπάρχουν ψυχοφάρμακα που ασκούν ουδέτερη δράση στο βάρος ή συμβάλλουν και στην απώλεια κάποιων κιλών, γι΄ αυτό και ο γιατρός πρέπει να έχει τον ασθενή μπροστά του και αν δει ότι είναι ήδη παχύσαρκος ή υπέρβαρος να προτιμήσει κάποιο που δεν προκαλεί αύξηση του βάρους», τονίζει ο κ. Ιωαννίδης.
Το να παχύνει κανείς 5 ή 6 κιλά επειδή αρχίζει μια αντικαταθλιπτική αγωγή μπορεί να μοιάζει λίγο, αλλά «ακόμα και αυτή η αύξηση του σωματικού βάρους αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη στους ανθρώπους με προδιάθεση για την εμφάνισή του», προσθέτει.
Επίδραση στον μεταβολισμό
Δεύτερη κατηγορία είναι τα φάρμακα που επιδρούν στον μεταβολισμό, με κύριο εκπρόσωπο τα σκευάσματα για τον διαβήτη.
«Ένας άνθρωπος που έχει υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και δεν παράγει ινσουλίνη, έχει πολύ κακό μεταβολισμό», εξηγεί ο κ. Ιωαννίδης.
«Ο οργανισμός του, αντί να κατακρατά τις ποσότητες σακχάρου που χρειάζεται στους ιστούς για να τις μετατρέψει σε ενέργεια ή λίπος, τις αποβάλλει με την ούρηση και έτσι ο πάσχων από διαβήτη δεν παχαίνει. Αυτό μπορεί να τον χαροποιεί, αλλά το να έχει διαρκώς αυξημένα επίπεδα σακχάρου τον θέτει σε πολυάριθμους κινδύνους, όπως η προοδευτική ανάπτυξη βλαβών στα αιμοφόρα αγγεία. Πρέπει λοιπόν να αρχίσει θεραπεία- και όταν αρχίσει την ινσουλίνη, ο οργανισμός του αρχίζει να κατακρατά σάκχαρο, το μετατρέπει σε λίπος και έτσι ο ασθενής παίρνει κάποια κιλά».
Η αλήθεια είναι ότι αύξηση του σωματικού βάρους παρατηρείται συχνά και σε ασθενείς με διαβήτη που δεν παίρνουν ινσουλίνη, αλλά ποικίλα άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα. «Τα περισσότερα από τα υπάρχοντα φάρμακα για τον διαβήτη, αλλά κυρίως οι γλιταζόνες, συνοδεύονται με αύξηση του σωματικού βάρους», επισημαίνει ο κ. Ιωαννίδης.
«Αυτό μπορεί να θεωρηθεί αναμενόμενο, καμιά φορά αποτελεί κιόλας ένδειξη ότι το σάκχαρο ρυθμίζεται καλά και τέλος πάντων είναι κάτι που μπορεί να αποφευχθεί με τις κατάλληλες προσαρμογές στη διατροφή».
Τα δύσκολα, πάντως, αρχίζουν όταν ένας ασθενής είναι ήδη υπέρβαρος ή παχύσαρκος. «Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη τύπου 2 διαβήτη, ο οποίος αποτελεί περίπου το 90% των κρουσμάτων της νόσου», τονίζει ο κ. Ιωαννίδης.
«Πολλοί πάσχοντες από τύπου 2 διαβήτη έχουν πρόβλημα βάρους και όταν ένας άνθρωπος έχει ήδη περιττά κιλά, το να πάρει μερικά ακόμα είναι επιζήμιο για την υγεία, οπότε πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός, ενδεχομένως να πάρει και φάρμακα για την παχυσαρκία, και βεβαίως να τρώει πιο υγιεινά. Αυτό που προέχει είναι η ρύθμιση του διαβήτη- δεν αφήνει κανείς τον διαβητικό με αυξημένο σάκχαρο για να μην πάρει 2-3 κιλά».
Η αύξηση του σωματικού βάρους που παρατηρείται στους διαβητικούς είναι συνήθως ανάλογη με τη μείωση των επιπέδων της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης - μιας ουσίας στο αίμα που μετριέται σε ποσοστά επί τοις εκατό (%) και δείχνει πόσο καλά έχει ρυθμιστεί το σάκχαρο τους τελευταίους μήνες.
Ο γενικός κανόνας για τα αντιδιαβητικά φάρμακα είναι ότι μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης κατά 1% συνοδεύεται από αύξηση του σωματικού βάρους κατά 1 κιλό- ειδικά για τις γλιταζόνες, όμως, η αύξηση είναι 2 κιλά ανά μείωση κατά 1%.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η αναμενόμενη και αιτιολογημένη αύξηση του σωματικού βάρους με τις αντιδιαβητικές θεραπείες είναι 1 έως 5 κιλά και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μεγαλύτερη από αυτήν- εκτός πια και αν ο ασθενής αρχίσει, για δικούς του λόγους, να τρώει περισσότερο απ΄ όσο συνήθως.
Κατακράτηση υγρών
Στα φάρμακα που αυξάνουν το σωματικό βάρος προκαλώντας κατακράτηση υγρών ανήκουν οι ορμόνες, με κύριους εκπροσώπους τα αντισυλληπτικά και, βεβαίως, την κορτιζόνη.
«Ορισμένα από τα ορμονούχα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη Γυναικολογία προκαλούν κατακράτηση υγρών, κυρίως λόγω των οιστρογόνων που περιέχουν», λέει ο κ. Ιωάννης Μεσσήνης, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
«Η κατακράτηση είναι πιο μεγάλη με τα συνθετικά οιστρογόνα που υπάρχουν στα αντισυλληπτικά χάπια, παρά με τα φυσικά οιστρογόνα που περιέχονται στα σκευάσματα για υποκατάσταση, τα οποία χορηγούνται μετά την εμμηνόπαυση».
Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια «έχει μειωθεί η δοσολογία των οιστρογόνων στα αντισυλληπτικά, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η κατακράτηση και η αύξηση του βάρους σε ελάχιστα επίπεδα», προσθέτει. «Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μια γυναίκα μπορεί να πάρει 1 έως 3 κιλά όταν αρχίζει τα αντισυλληπτικά ή και να μην παχύνει καθόλου».
Ωστόσο, δεν επηρεάζουν όλα τα αντισυλληπτικά εξίσου τον κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους. Στην πραγματικότητα, ορισμένα δεν τον επηρεάζουν σχεδόν καθόλου λόγω της σύνθεσής τους, ενώ ο οργανισμός όλων των γυναικών δεν αντιδρά με τον ίδιο τρόπο στη λήψη των αντισυλληπτικών χαπιών. Γι΄ αυτό, η επιλογή του αντισυλληπτικού πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με τον γιατρό.
Τα φάρμακα που χορηγούνται στις ορμονοθεραπείες υποκατάστασης προκαλούν πολύ μικρότερη κατακράτηση υγρών, εξαιτίας της φυσικής προγεστερόνης που περιέχουν.
«Η προγεστερόνη ανταγωνίζεται τη δράση των οιστρογόνων στην κατακράτηση υγρών, γι΄ αυτό οι γυναίκες που κάνουν υποκατάσταση δεν παρουσιάζουν συνήθως αύξηση βάρους», εξηγεί ο κ. Μεσσήνης.
«Βέβαια, και τα αντισυλληπτικά περιέχουν μια μορφή προγεστερόνης, αλλά είναι μια συνθετική ουσία- ένα προγεστερινοειδές, όπως λέγεται- που μιμείται μεν τη δράση της προγεστερόνης, αλλά δεν αντισταθμίζει την κα τακράτηση υγρών που προκαλούν τα συνθετικά οιστρογόνα. Γι΄ αυτό και βλέπουμε κάποια αύξηση του βάρους με τα αντισυλληπτικά».
Η κορτιζόνη είναι ένα κατ΄ εξοχήν φάρμακο που μπορεί να μας παχύνει λόγω κατακράτησης υγρών.
Όπως εξηγεί ο κ. Γιώργος Σάπκας, αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπεδικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, η κορτιζόνη έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και τα αποτελέσματα της δράσης της μπορεί να είναι θεαματικά. Εντούτοις, όταν η χρήση της είναι καθημερινή και μακροχρόνια (πάνω από 3 εβδομάδες), υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα.
«Η αύξηση του βάρους που βλέπει ο ασθενής είναι μία μόνο από τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειές της και συνήθως είναι αναστρέψιμη όταν διακοπεί η λήψη της, εφ΄ όσον αυτή είναι βραχυχρόνια», λέει ο κ. Σάπκας. «Όταν, όμως, παίρνει κανείς για καιρό κορτιζόνη, μπορεί να υποστεί βλάβες ο θυρεοειδής αδένας του- και τότε να αποκτήσει επίμονο πρόβλημα βάρους».
Η κορτιζόνη χορηγείται για ποικίλες ασθένειες- από ρευματοειδή αρθρίτιδα και ινομυαλγίες έως κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, πόνους στα γόνατα ή νοσήματα σε άλλα συστήματα του σώματος.
Ωστόσο, λόγω των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών της (μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οστεοπόρωση, νεκρωτικές βλάβες στα οστά, προβλήματα στο ήπαρ κ.ά.), «δεν πρέπει να χορηγείται ελαφρά τη καρδία, όπως δυστυχώς συχνά γίνεται, αλλά να αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο όταν δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις», σύμφωνα με τον κ. Σάπκα.
«Το να γίνουν τοπικά μερικές ενέσεις κορτιζόνης σε ένα επώδυνο γόνατο ή το να πάρει κανείς από το στόμα κάποιες μικρές δόσεις δεν προκαλεί πρόβλημα, αλλά το να παίρνει καθημερινά, για καιρό, είναι επιζήμιο».
Η αύξηση του σωματικού βάρους που προκαλεί η κορτιζόνη συνήθως γίνεται αντιληπτή ως εκτεταμένα πρηξίματα σε όλο το σώμα- κυρίως όμως στο πρόσωπο, στον λαιμό, στην κοιλιά και στους ώμους.
Πείτε την αλήθεια στον γιατρό σας
Η κύρια συμβουλή των ειδικών προς όσους ακολουθούν μία αγωγή και πιστεύουν ότι τους παχαίνει είναι να απευθύνονται στον γιατρό τους για να εξετάσει το ενδεχόμενο τροποποίησης της αγωγής (αυτό, βέβαια, προϋποθέτει ότι θα πουν την αλήθεια για το αν και τι έχουν αλλάξει στη διατροφή ή στη φυσική δραστηριότητά τους από τότε που άρχισαν την αγωγή).
Η συμβουλή αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για όσους παίρνουν φάρμακα για ψυχική νόσο, καθώς η απότομη διακοπή των αντικαταθλιπτικών ή άλλων ψυχοφαρμάκων είναι επιζήμια.
Απαραίτητο είναι ακόμα να προσέχουν όλοι οι ασθενείς τη διατροφή τους, ώστε να αποφύγουν τη συσσώρευση περιττών κιλών. Έμφαση πρέπει να δοθεί στην κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφίμων, ψαριών, μη επεξεργασμένων (ολικής αλέσεως) δημητριακών και λίγων λιπαρών γαλακτοκομικών προϊόντων, και στον περιορισμό των πλούσιων σε λίπη και θερμίδες τροφίμων.
Ειδικά όσοι παίρνουν κορτιζόνη πρέπει επιπροσθέτως να κάνουν τα εξής:
* Να αποφεύγουν το αλάτι (τόσο το επιτραπέζιο στο μαγείρεμα, όσο και τα παστά ή αλμυρά τρόφιμα), διότι ευνοεί την κατακράτηση υγρών.
* Να περπατάνε καθημερινά όσο περισσότερο μπορούν (έστω και μισή έως μία ώρα μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή υγρών και τη ρύθμιση του βάρους).
* Να συμβουλευθούν τον γιατρό τους μήπως χρειάζεται η χορήγηση διουρητικών φαρμάκων για να καταπολεμηθεί η κατακράτηση.
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία
▼
Τρίτη 31 Αυγούστου 2010
diaspora .. ο αντιπαλος του facebook?
Mια ομάδα φοιτητών από τις Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζεται να λανσάρει μια νέα υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, η οποία έχει την εξαιρετικά φιλόδοξη αποστολή να τα βάλει με το Facebook. Το open source project ονομάζεται Diaspora και πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 15 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσαν οι developers που έχουν εδώ και αρκετούς μήνες την ευθύνη για την ανάπτυξή του.
Μια από τις βασικές προτεραιότητες των δημιουργών του ήταν ο τομέας της ασφάλειας και της προστασίας του προσωπικού απορρήτου. Ο Max Salzberg, ένας εκ των ιδρυτών του, ανέφερε ότι οι χρήστες θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο ως προς τα δεδομένα που αναρτούν και "δε θα κάθονται να ασχολούνται με το τι βλέπουν οι συνάδελφοί του και τι βλέπουν οι κολλητοί τους".
Η χρηματοδότηση του project έγινε μέσω δωρεών και τελικά συγκεντρώθηκαν πάνω από 200.000 δολάρια. Σε λίγες μέρες θα ξέρουμε αν αυτά τα χρήματα έπιασαν τόπο και δημιουργήθηκε μια αξιόλογη υπηρεσία ή αν το project είναι περιορισμένων δυνατοτήτων.
Ερχονται διευκολυνσεις λογω αδιεξοδου......
Ανάσα από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις αναμένεται να πάρουν από αύριο, αφού θα έχουν τη δυνατότητα, σύμφωνα με τον νόμο, να υποβάλουν αιτήσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές τους.
Ειδικότερα, στη ρύθμιση «οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων» αναμένεται να ενταχθούν περί τους 150.000 δανειολήπτες. Παράλληλα, από τις αρχές του 2011 θα ενεργοποιηθεί η δικαστική διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας τα ειρηνοδικεία θα κρίνουν αν ο ενδιαφερόμενος βρίσκεται ή όχι σε αδυναμία πληρωμής και θα προχωρούν σε ρύθμιση χρεών.
Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι για διάστημα έξι μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή περίπου ώς τα τέλη Ιανουαρίου του 2011, απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για χρέη προς τράπεζες ή προς άλλα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η αξία της πρώτης κατοικίας δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο, προσαυξημένο κατά 50%. Ενδεικτικά, το αφορολόγητο για άγαμο φορολογούμενο είναι 200.000 ευρώ, οπότε η αντικειμενική αξία της κατοικίας για να μη βγει σε πλειστηριασμό δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 300.000 ευρώ. Ηδη με άλλη διάταξη νόμου είχαν απαγορευτεί ως τις 31 Δεκεμβρίου οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για χρέη έως 200.000 ευρώ προς τράπεζες, ενώ με τη νέα ρύθμιση η απαγόρευση επεκτείνεται και σε χρέη μεταξύ ιδιωτών.
Σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να ενταχθεί κάποιος στον νόμο, σε αυτόν υπάγονται φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες (με εξαίρεση τους εμπόρους) που βρίσκονται σε αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Υπάγονται επίσης όλα τα χρέη, με εξαίρεση οφειλές από αδικοπραξία, διοικητικά πρόστιμα, φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και προς Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η διαδικασία ρύθμισης των οφειλών διακρίνεται σε τέσσερις φάσεις που έχουν ως εξής:
Α’ φάση: Εξωδικαστικός συμβιβασμός.
Β’ Φάση: Αίτηση στο ειρηνοδικείο.
Γ’ Φάση: Προσπάθεια συμβιβασμού ενώπιον του ειρηνοδικείου.
Δ’ Φάση: Δικαστική ρύθμιση των οφειλών σε περίπτωση που αποτύχει ο δικαστικός συμβιβασμός./span>
Ειδικότερα, στη ρύθμιση «οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων» αναμένεται να ενταχθούν περί τους 150.000 δανειολήπτες. Παράλληλα, από τις αρχές του 2011 θα ενεργοποιηθεί η δικαστική διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας τα ειρηνοδικεία θα κρίνουν αν ο ενδιαφερόμενος βρίσκεται ή όχι σε αδυναμία πληρωμής και θα προχωρούν σε ρύθμιση χρεών.
Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι για διάστημα έξι μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή περίπου ώς τα τέλη Ιανουαρίου του 2011, απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για χρέη προς τράπεζες ή προς άλλα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η αξία της πρώτης κατοικίας δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο, προσαυξημένο κατά 50%. Ενδεικτικά, το αφορολόγητο για άγαμο φορολογούμενο είναι 200.000 ευρώ, οπότε η αντικειμενική αξία της κατοικίας για να μη βγει σε πλειστηριασμό δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 300.000 ευρώ. Ηδη με άλλη διάταξη νόμου είχαν απαγορευτεί ως τις 31 Δεκεμβρίου οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για χρέη έως 200.000 ευρώ προς τράπεζες, ενώ με τη νέα ρύθμιση η απαγόρευση επεκτείνεται και σε χρέη μεταξύ ιδιωτών.
Σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να ενταχθεί κάποιος στον νόμο, σε αυτόν υπάγονται φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες (με εξαίρεση τους εμπόρους) που βρίσκονται σε αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Υπάγονται επίσης όλα τα χρέη, με εξαίρεση οφειλές από αδικοπραξία, διοικητικά πρόστιμα, φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και προς Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η διαδικασία ρύθμισης των οφειλών διακρίνεται σε τέσσερις φάσεις που έχουν ως εξής:
Α’ φάση: Εξωδικαστικός συμβιβασμός.
Β’ Φάση: Αίτηση στο ειρηνοδικείο.
Γ’ Φάση: Προσπάθεια συμβιβασμού ενώπιον του ειρηνοδικείου.
Δ’ Φάση: Δικαστική ρύθμιση των οφειλών σε περίπτωση που αποτύχει ο δικαστικός συμβιβασμός./span>
Έρχονται ΤΕΙ... δύο ταχυτήτων
Στην πρώτη ταχύτητα εντάσσονται τα υψηλόβαθμα και δημοφιλή και στη δεύτερη τα χαμηλόβαθμα, παίρνοντας τη μορφή τοπικών κολεγίων.
Σχέδιο για Τεχνολογικά Ιδρύματα «δύο ταχυτήτων» και αξιοπρεπή μορφωτική διέξοδο στους χαμηλόβαθμους μαθητές ετοιμάζει η κυβέρνηση, μετά το πρωτοφανές «κράχ» των βάσεων 2010. Δεκάδες σχολές χαμηλής ζήτησης των ΤΕΙ, στις οποίες είτε εισήχθησαν κάποιοι από τους 19.281 που έγραψαν κάτω από «10» είτε δεν προτιμήθηκαν από κανέναν, με αποτέλεσμα τις 4.108 κενές θέσεις τους, θα κατέβουν εκπαιδευτικό επίπεδο και θα αποτελέσουν τον «μεταλυκειακό πυλώνα».
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», το υπουργείο Παιδείας μελετά τα εξής:
1 Τη δημιουργία μιας ενδιάμεσης εκπαιδευτικής βαθμίδας, που θα λειτουργεί ως «γέφυρα», μεταξύ της δευτεροβάθμιας και της ανώτατης εκπαίδευσης. Στη νέα μεταλυκειακή βαθμίδα θα ενταχθούν όλα τα ΤΕΙ ή ενδεχομένως και κάποια ΑΕΙ, χαμηλής ζήτησης. Θα πάρουν τη μορφή τοπικών κολεγίων και η εισαγωγή σε αυτά θα γίνεται μόνο με τον βαθμό του απολυτηρίου (στα τοπικά κολέγια θα μπορούν να ενταχθούν και τα ΙΕΚ).
2 Τα δημοφιλή ΤΕΙ παραμένουν στο επίπεδο της ανώτατης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε αυτά θα επιτρέπεται η οριζόντια κινητικότητα με τα ΑΕΙ.Τα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ, όμως, αλλάζουν επίπεδο και ενσωματώνονται στο ενδιάμεσο μεταλυκειακό στάδιο Δηλαδή δημιουργούνται ΤΕΙ «δύο ταχυτήτων»: για υψηλόβαθμους και για χαμηλόβαθμους..
3 Οι απόφοιτοι των τοπικών κολεγίων θα μπορούν να «ανέβουν εκπαιδευτικό επίπεδο», δίνοντας εσωτερικές εξετάσεις στη σχολή που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους (είτε αυτή είναι ΑΤΕΙ, είτε ΑΕΙ). Δίδεται, επίσης, η δυνατότητα κινητικότητας μεταξύ όλων των βαθμίδων του εκπαιδευτικού συστήματος.
Το σημαντικότερο κομμάτι των ριζικών αλλαγών που έρχονται στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ για το 2013 είναι αυτό της αναδιοργάνωσης της μεταλυκειακής βαθμίδας. Οι επιλογές των υποψηφίων θα αυξηθούν σημαντικά, ενώ την ίδια στιγμή θα απεγκλωβιστούν οριστικά χιλιάδες νέα παιδιά από ένα σύστημα που επιβραβεύει μόνο τους πολύ καλούς, ενώ όλους τους υπόλοιπους τους ρίχνει στον... Καιάδα. Θα αποφορτίσει τις σπουδές στο λύκειο από το άγχος των εισαγωγικών εξετάσεων, αφού όλοι θα έχουν πρόσβαση στα κολέγια, χωρίς εξετάσεις. Με δεδομένο ότι θα μπορούν να εγγραφούν σε αυτά όλοι οι ενδιαφερόμενοι, θα μειωθεί σημαντικά και η ανάγκη προσφυγής στα φροντιστήρια.
Ο πήχης
Στην ουσία, αντί να μπει βαθμολογική βάση στους υποψηφίους, μπαίνει στα τμήματα των ΤΕΙ, που διαχωρίζονται, σε αυτά που περνούν τον «πήχη» και σε αυτά που υποβιβάζονται. Τα χαμηλόβαθμα τμήματα μπορεί μεν να κατεβαίνουν ξανά στη σκάλα που βρισκόταν πριν από την «ανωτατοποίησή τους», αλλά αυτή η υποβάθμιση είναι και η σωτηρία τους. Αντί να βάλουν λουκέτο περισσότερες από 100 σχολές των ΤΕΙ και ορισμένες των ΑΕΙ, «μεταμορφώνονται» σε τοπικά κολέγια και συνεχίζουν να παρέχουν εκπαιδευτικό έργο στους λιγότερο ικανούς μαθητές.
Η πρώτη αναφορά στη δημιουργία τοπικών κολεγίων και στην Ελλάδα είχε γίνει το 1995 από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Σήμερα για την κατάθεση μιας ολοκληρωμένης αντίστοιχης πρότασης εργάζεται ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Πανάρετος. Ο ίδιος, αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας διεξόδου, λέει σχετικά: «Τα νέα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα σε ένα ή δύο χρόνια να διαπιστώσουν αν πραγματικά έχουν τις δυνατότητες να ακολουθήσουν πανεπιστημιακές σπουδές ή -σε αντίθετη περίπτωση- αν είναι προτιμότερο να επιδιώξουν μια επαγγελματική κατάρτιση.
Θα αποκλιμακωθεί έτσι ο «πληθωρισμός» στη ζήτηση πανεπιστημιακών σπουδών. Μετά το τέλος της φοίτησης στα τοπικά κολέγια, όσοι επιλέξουν να μην ακολουθήσουν πανεπιστημιακές σπουδές -ή αντιληφθούν ότι δεν έχουν τις δυνατότητες για κάτι τέτοιο- θα αποκτούν έναν χρήσιμο τίτλο σπουδών.
Τι είναι τα τοπικά κολέγια
Ενας θεσμός που ανθεί ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και την Αυστραλία
Τα τοπικά κολέγια (community colleges) ξεκίνησαν το 1908 στην Αμερική και την Αυστραλία. Συνολικά στις ΗΠΑ υπάρχουν περίπου 800. Η Καλιφόρνια είναι η πολιτεία με τα περισσότερα (110). Το 2009 σπούδαζαν στα κολέγια 2,89 εκατ. φοιτητές.
Τα τοπικά κολέγια είναι ουσιαστικά «μεταβατικά» ιδρύματα. Η εισαγωγή σε αυτά γίνεται ελεύθερα. (Δεν υπάρχουν κανενός είδους εξετάσεις. Μπορεί να γραφτεί όποιος έχει τελειώσει τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση). Οι σπουδές είναι εξαμηνιαίες (π.χ. για οικοδόμους), μονοετείς, διετείς, ή τριετείς και όλα είναι δημόσια (δεν υπάρχουν ιδιωτικά). Στο τέλος, όλοι όσοι ολοκληρώνουν τις σπουδές τους αποκτούν τίτλο σπουδών. Οσοι θέλουν να «μεταπηδήσουν» (transfer) σε πανεπιστήμια, πρέπει να συμπληρώσουν τον διετή κύκλο σπουδών. Περίπου το 1/3 των φοιτητών τα επιλέγει για επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.
Απορρόφηση
Το πρώτο έτος σπουδών προσφέρει γενική εκπαίδευση (κάτι όπως το πρώτο έτος του πανεπιστημίου). Στο δεύτερο, όσοι θέλουν να μεταπηδήσουν στο πανεπιστήμιο εξακολουθούν τη γενική εκπαίδευση.
Τα κολέγια αυτά τα επιλέγουν όσοι θέλουν να πάρουν επαγγελματική τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση, αλλά και όσοι επιθυμούν να συνεχίσουν στο πανεπιστήμιο, αλλά δεν πέτυχαν στην πρώτη τους προσπάθεια.Τα πανεπιστήμια απορροφούν ένα πολύ μεγάλο μέρος των αποφοίτων αυτών των κολεγίων.
Είναι εντυπωσιακό ότι περισσότεροι από το 1/3 των φοιτητών του Πανεπιστημίου του Berkeley είναι απόφοιτοι των κολεγίων! Το ποσοστό αυτών που εγγράφονται στα πολιτειακά πανεπιστήμια (California State Universities) κυμαίνεται από 40-50%! Αυτήν τη στιγμή το 70% των προπτυχιακών φοιτητών στην Καλιφόρνια φοιτούν σε τοπικά κολέγια (το αντίστοιχο ποσοστό σε όλη την Αμερική είναι 40%).
Η διαδρομή τοπικό κολέγιο-πανεπιστήμιο είναι και μία από τις χαρακτηριστικότερες εκφάνσεις της κινητικότητας μεταξύ βαθμίδων της εκπαίδευσης στις ΗΠΑ.
ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
Σχέδιο για Τεχνολογικά Ιδρύματα «δύο ταχυτήτων» και αξιοπρεπή μορφωτική διέξοδο στους χαμηλόβαθμους μαθητές ετοιμάζει η κυβέρνηση, μετά το πρωτοφανές «κράχ» των βάσεων 2010. Δεκάδες σχολές χαμηλής ζήτησης των ΤΕΙ, στις οποίες είτε εισήχθησαν κάποιοι από τους 19.281 που έγραψαν κάτω από «10» είτε δεν προτιμήθηκαν από κανέναν, με αποτέλεσμα τις 4.108 κενές θέσεις τους, θα κατέβουν εκπαιδευτικό επίπεδο και θα αποτελέσουν τον «μεταλυκειακό πυλώνα».
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», το υπουργείο Παιδείας μελετά τα εξής:
1 Τη δημιουργία μιας ενδιάμεσης εκπαιδευτικής βαθμίδας, που θα λειτουργεί ως «γέφυρα», μεταξύ της δευτεροβάθμιας και της ανώτατης εκπαίδευσης. Στη νέα μεταλυκειακή βαθμίδα θα ενταχθούν όλα τα ΤΕΙ ή ενδεχομένως και κάποια ΑΕΙ, χαμηλής ζήτησης. Θα πάρουν τη μορφή τοπικών κολεγίων και η εισαγωγή σε αυτά θα γίνεται μόνο με τον βαθμό του απολυτηρίου (στα τοπικά κολέγια θα μπορούν να ενταχθούν και τα ΙΕΚ).
2 Τα δημοφιλή ΤΕΙ παραμένουν στο επίπεδο της ανώτατης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε αυτά θα επιτρέπεται η οριζόντια κινητικότητα με τα ΑΕΙ.Τα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ, όμως, αλλάζουν επίπεδο και ενσωματώνονται στο ενδιάμεσο μεταλυκειακό στάδιο Δηλαδή δημιουργούνται ΤΕΙ «δύο ταχυτήτων»: για υψηλόβαθμους και για χαμηλόβαθμους..
3 Οι απόφοιτοι των τοπικών κολεγίων θα μπορούν να «ανέβουν εκπαιδευτικό επίπεδο», δίνοντας εσωτερικές εξετάσεις στη σχολή που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους (είτε αυτή είναι ΑΤΕΙ, είτε ΑΕΙ). Δίδεται, επίσης, η δυνατότητα κινητικότητας μεταξύ όλων των βαθμίδων του εκπαιδευτικού συστήματος.
Το σημαντικότερο κομμάτι των ριζικών αλλαγών που έρχονται στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ για το 2013 είναι αυτό της αναδιοργάνωσης της μεταλυκειακής βαθμίδας. Οι επιλογές των υποψηφίων θα αυξηθούν σημαντικά, ενώ την ίδια στιγμή θα απεγκλωβιστούν οριστικά χιλιάδες νέα παιδιά από ένα σύστημα που επιβραβεύει μόνο τους πολύ καλούς, ενώ όλους τους υπόλοιπους τους ρίχνει στον... Καιάδα. Θα αποφορτίσει τις σπουδές στο λύκειο από το άγχος των εισαγωγικών εξετάσεων, αφού όλοι θα έχουν πρόσβαση στα κολέγια, χωρίς εξετάσεις. Με δεδομένο ότι θα μπορούν να εγγραφούν σε αυτά όλοι οι ενδιαφερόμενοι, θα μειωθεί σημαντικά και η ανάγκη προσφυγής στα φροντιστήρια.
Ο πήχης
Στην ουσία, αντί να μπει βαθμολογική βάση στους υποψηφίους, μπαίνει στα τμήματα των ΤΕΙ, που διαχωρίζονται, σε αυτά που περνούν τον «πήχη» και σε αυτά που υποβιβάζονται. Τα χαμηλόβαθμα τμήματα μπορεί μεν να κατεβαίνουν ξανά στη σκάλα που βρισκόταν πριν από την «ανωτατοποίησή τους», αλλά αυτή η υποβάθμιση είναι και η σωτηρία τους. Αντί να βάλουν λουκέτο περισσότερες από 100 σχολές των ΤΕΙ και ορισμένες των ΑΕΙ, «μεταμορφώνονται» σε τοπικά κολέγια και συνεχίζουν να παρέχουν εκπαιδευτικό έργο στους λιγότερο ικανούς μαθητές.
Η πρώτη αναφορά στη δημιουργία τοπικών κολεγίων και στην Ελλάδα είχε γίνει το 1995 από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Σήμερα για την κατάθεση μιας ολοκληρωμένης αντίστοιχης πρότασης εργάζεται ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Πανάρετος. Ο ίδιος, αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας διεξόδου, λέει σχετικά: «Τα νέα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα σε ένα ή δύο χρόνια να διαπιστώσουν αν πραγματικά έχουν τις δυνατότητες να ακολουθήσουν πανεπιστημιακές σπουδές ή -σε αντίθετη περίπτωση- αν είναι προτιμότερο να επιδιώξουν μια επαγγελματική κατάρτιση.
Θα αποκλιμακωθεί έτσι ο «πληθωρισμός» στη ζήτηση πανεπιστημιακών σπουδών. Μετά το τέλος της φοίτησης στα τοπικά κολέγια, όσοι επιλέξουν να μην ακολουθήσουν πανεπιστημιακές σπουδές -ή αντιληφθούν ότι δεν έχουν τις δυνατότητες για κάτι τέτοιο- θα αποκτούν έναν χρήσιμο τίτλο σπουδών.
Τι είναι τα τοπικά κολέγια
Ενας θεσμός που ανθεί ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και την Αυστραλία
Τα τοπικά κολέγια (community colleges) ξεκίνησαν το 1908 στην Αμερική και την Αυστραλία. Συνολικά στις ΗΠΑ υπάρχουν περίπου 800. Η Καλιφόρνια είναι η πολιτεία με τα περισσότερα (110). Το 2009 σπούδαζαν στα κολέγια 2,89 εκατ. φοιτητές.
Τα τοπικά κολέγια είναι ουσιαστικά «μεταβατικά» ιδρύματα. Η εισαγωγή σε αυτά γίνεται ελεύθερα. (Δεν υπάρχουν κανενός είδους εξετάσεις. Μπορεί να γραφτεί όποιος έχει τελειώσει τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση). Οι σπουδές είναι εξαμηνιαίες (π.χ. για οικοδόμους), μονοετείς, διετείς, ή τριετείς και όλα είναι δημόσια (δεν υπάρχουν ιδιωτικά). Στο τέλος, όλοι όσοι ολοκληρώνουν τις σπουδές τους αποκτούν τίτλο σπουδών. Οσοι θέλουν να «μεταπηδήσουν» (transfer) σε πανεπιστήμια, πρέπει να συμπληρώσουν τον διετή κύκλο σπουδών. Περίπου το 1/3 των φοιτητών τα επιλέγει για επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.
Απορρόφηση
Το πρώτο έτος σπουδών προσφέρει γενική εκπαίδευση (κάτι όπως το πρώτο έτος του πανεπιστημίου). Στο δεύτερο, όσοι θέλουν να μεταπηδήσουν στο πανεπιστήμιο εξακολουθούν τη γενική εκπαίδευση.
Τα κολέγια αυτά τα επιλέγουν όσοι θέλουν να πάρουν επαγγελματική τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση, αλλά και όσοι επιθυμούν να συνεχίσουν στο πανεπιστήμιο, αλλά δεν πέτυχαν στην πρώτη τους προσπάθεια.Τα πανεπιστήμια απορροφούν ένα πολύ μεγάλο μέρος των αποφοίτων αυτών των κολεγίων.
Είναι εντυπωσιακό ότι περισσότεροι από το 1/3 των φοιτητών του Πανεπιστημίου του Berkeley είναι απόφοιτοι των κολεγίων! Το ποσοστό αυτών που εγγράφονται στα πολιτειακά πανεπιστήμια (California State Universities) κυμαίνεται από 40-50%! Αυτήν τη στιγμή το 70% των προπτυχιακών φοιτητών στην Καλιφόρνια φοιτούν σε τοπικά κολέγια (το αντίστοιχο ποσοστό σε όλη την Αμερική είναι 40%).
Η διαδρομή τοπικό κολέγιο-πανεπιστήμιο είναι και μία από τις χαρακτηριστικότερες εκφάνσεις της κινητικότητας μεταξύ βαθμίδων της εκπαίδευσης στις ΗΠΑ.
ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
Τι γινεται με τις αποδειξεις?
Το μέτρο συλλογής των αποδείξεων, που έχει συνδεθεί με τη διασφάλιση του αφορολόγητου, εξακολουθεί να προκαλεί προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο. Όχι μόνο, γιατί το κίνημα των αποδείξεων έχει ατονήσει, αλλά και διότι πληθαίνουν μέρα με τη μέρα τα τηλεφωνήματα από φορολογούμενους, οι οποίοι – έχοντας συγκεντρώσει ουκ ολίγες σακούλες και κουτιά με τα μαγικά χαρτάκια από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα – θέλουν να ενημερωθούν για την πλήρη διαδικασία και το τι τελικά θα κάνουν όλο αυτό τον όγκο χαρτιών.
Μέχρι στιγμής, αυτό που προβλέπει η διαδικασία είναι ότι – όσοι καταθέσουν τη δήλωση στις εφορίες – θα παραδώσουν στη ΔΟΥ, όπου ανήκουν, τις αποδείξεις, που έχουν μαζέψει. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί δειγματοληπτικός έλεγχος και – αν διαπιστωθούν παρατυπίες – οι φορολογούμενοι του δείγματος θα κληθούν για εξηγήσεις. Στο υπουργείο οικονομικών, όμως, διαπίστωσαν ότι ο μηχανισμός των εφοριών αδυνατεί να παραλάβει και να διαχειριστεί όλα αυτά τα στοιχεία. Έτσι, πληροφορίες του Capitaltax αναφέρουν ότι προσανατολίζονται στη μη υποβολή των αποδείξεων στις εφορίες. Εξετάζεται τα στοιχεία αυτά να διακρατηθούν από τους φορολογούμενους κατ΄ οίκον. Σε περίπτωση, που κάποιος κληθεί για έλεγχο, τότε θα πρέπει να τα έχει μαζί του, ώστε να τα προσκομίσει στην εφορία.
Περισσότερα κίνητρα για συλλογή αποδείξεων
Με δεδομένο, πάντως, ότι το κίνημα των αποδείξεων έχει ατονήσει σημαντικά, γεγονός που αποτυπώνεται στην καθίζηση των εσόδων από το φόρο προστιθέμενης αξίας, δεν αποκλείεται να δούμε ενίσχυση των κινήτρων για συλλογή αποδείξεων ακόμα και από φέτος. Πρόκειται για το μέτρο του διπλασιασμού της έκπτωσης φόρου μέσω δαπανών από επιχειρήσεις και επαγγελματίες με υψηλή φοροδιαφυγή (γιατροί, δικηγόροι, κάθε είδους τεχνίτες για επισκευή κατοικιών, καθηγητές που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα), το οποίο είχε προαναγγείλει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου οικονομικών, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, με συνέντευξή του στο CapitalTV. Το μέτρο αυτό, λοιπόν, που ήταν προγραμματισμένο για να ισχύσει από τις αρχές της επόμενης χρονιάς, εξετάζεται να τεθεί σε εφαρμογή από το φθινόπωρο.
Στο οικονομικό επιτελείο, πάντως, πηγαίνουν και ένα βήμα παρακάτω: στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση οι φορολογούμενοι να συλλέγουν αποδείξεις από κάθε τους αγορά και δαπάνη, χωρίς να γνωρίζουν ποιες προσφέρουν λιγότερο φόρο και ποιες όχι. Στο τέλος της χρονιάς ή στην αρχή της επόμενης, θα τους γνωστοποιείται ποιες εξ αυτών πρέπει να κρατήσουν και να τις συμπεριλάβουν στη φορολογική δήλωση, για να καλύψουν το – μειωμένο στο μισό – αφορολόγητο.
nectarios.notis@capital.gr
Μέχρι στιγμής, αυτό που προβλέπει η διαδικασία είναι ότι – όσοι καταθέσουν τη δήλωση στις εφορίες – θα παραδώσουν στη ΔΟΥ, όπου ανήκουν, τις αποδείξεις, που έχουν μαζέψει. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί δειγματοληπτικός έλεγχος και – αν διαπιστωθούν παρατυπίες – οι φορολογούμενοι του δείγματος θα κληθούν για εξηγήσεις. Στο υπουργείο οικονομικών, όμως, διαπίστωσαν ότι ο μηχανισμός των εφοριών αδυνατεί να παραλάβει και να διαχειριστεί όλα αυτά τα στοιχεία. Έτσι, πληροφορίες του Capitaltax αναφέρουν ότι προσανατολίζονται στη μη υποβολή των αποδείξεων στις εφορίες. Εξετάζεται τα στοιχεία αυτά να διακρατηθούν από τους φορολογούμενους κατ΄ οίκον. Σε περίπτωση, που κάποιος κληθεί για έλεγχο, τότε θα πρέπει να τα έχει μαζί του, ώστε να τα προσκομίσει στην εφορία.
Περισσότερα κίνητρα για συλλογή αποδείξεων
Με δεδομένο, πάντως, ότι το κίνημα των αποδείξεων έχει ατονήσει σημαντικά, γεγονός που αποτυπώνεται στην καθίζηση των εσόδων από το φόρο προστιθέμενης αξίας, δεν αποκλείεται να δούμε ενίσχυση των κινήτρων για συλλογή αποδείξεων ακόμα και από φέτος. Πρόκειται για το μέτρο του διπλασιασμού της έκπτωσης φόρου μέσω δαπανών από επιχειρήσεις και επαγγελματίες με υψηλή φοροδιαφυγή (γιατροί, δικηγόροι, κάθε είδους τεχνίτες για επισκευή κατοικιών, καθηγητές που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα), το οποίο είχε προαναγγείλει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου οικονομικών, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, με συνέντευξή του στο CapitalTV. Το μέτρο αυτό, λοιπόν, που ήταν προγραμματισμένο για να ισχύσει από τις αρχές της επόμενης χρονιάς, εξετάζεται να τεθεί σε εφαρμογή από το φθινόπωρο.
Στο οικονομικό επιτελείο, πάντως, πηγαίνουν και ένα βήμα παρακάτω: στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση οι φορολογούμενοι να συλλέγουν αποδείξεις από κάθε τους αγορά και δαπάνη, χωρίς να γνωρίζουν ποιες προσφέρουν λιγότερο φόρο και ποιες όχι. Στο τέλος της χρονιάς ή στην αρχή της επόμενης, θα τους γνωστοποιείται ποιες εξ αυτών πρέπει να κρατήσουν και να τις συμπεριλάβουν στη φορολογική δήλωση, για να καλύψουν το – μειωμένο στο μισό – αφορολόγητο.
nectarios.notis@capital.gr
Απο το πρωτο κινητο μεχρι σημερα.....
Ο Martin Cooper έχει συνδέσει το όνομά του με την εφεύρεση του κινητού τηλεφώνου. Η ιδέα για την ανάπτυξη μιας φορητής τηλεφωνικής συσκευής που μπορεί να την έχει ο χρήστης συνέχεια μαζί του μπορεί να χαρακτηριστεί δικό του «παιδί», καθώς το 1973 με την βοήθεια της ομάδας του και με την τεχνογνωσία της Motorola, κατάφερε να δημιουργήσει το πρώτο κινητό τηλέφωνο βάρους ενός κιλού (!) και με τη διάρκεια της μπαταρίας να πλησιάζει τα... 20 λεπτά.
Από το 1973, λοιπόν, που έκανε την πρώτη κλήση στους δρόμους της Νέας Υόρκης με το πρωτότυπο δοκιμαστικό τηλέφωνο μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα καθώς έχει δημιουργηθεί μια τεράστια βιομηχανία και αγορά τηλεπικοινωνιών, ιδιαίτερα επιτυχημένη. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν δημοσιευτεί, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν στην κατοχή τους και χρησιμοποιούν κινητό αυξάνεται ραγδαίως, ειδικά τα τελευταία χρόνια που το κόστος αγοράς μιας συσκευής έχει πέσει κατακόρυφα.
Ο κ. Martin Cooper λοιπόν, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο βρετανικό BBC εξέθεσε τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες απόψεις του σχετικά με το παρόν και το μέλλον της κινητής τηλεφωνίας τις οποίες θα διαβάσετε παρακάτω.
Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Cooper: «Το κόστος ανάπτυξης της πρώτης συσκευής ανήλθε στο ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, αντιστοιχώντας το με σημερινές τιμές και κόστη. Έπρεπε να κλείσουμε όλα τα υπόλοιπα τμήματα παραγωγής στρατολογώντας όλους τους μηχανικούς παραγωγής να δουλέψουν στην κατασκευή του κινητού αλλά και της απαραίτητης υποδομής, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η πρωτότυπη αυτή συσκευή. Πάντως, ακόμα και το 1983 – 10 χρόνια μετά – η τιμή μιας φορητής συσκευής ήταν γύρω στα 4.000 δολάρια ή 10.000 σε σημερινές τιμές και, φυσικά, αποτελούσε είδος πολυτελείας αφού αυτή η τιμή ήταν απαγορευτική για τους απλούς καταναλωτές.»
Ο Cooper ανέφερε τις πολλές δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε αυτός και η ομάδα του στην διαδικασία τοποθέτησης χιλιάδων μικρών κομματιών σε μια συσκευή για πρώτη φορά. «Οι σχεδιαστές παραγωγής έκαναν καταπληκτική δουλειά, αλλά το τελικό αποτέλεσμα που κατάφεραν οι μηχανικοί ήταν μια συσκευή ενός κιλού και 13 γραμμαρίων. Ήταν τόσο βαρύ κυρίως λόγω της μπαταρίας, η οποία ζύγιζε πέντε φορές το βάρος του κινητού και είχε διάρκεια ζωής πριν ξανάχρειαστεί φόρτιση 20 λεπτά, αλλά έτσι κι αλλιώς με τέτοιο βάρος δεν μπορούσε κανείς να κρατήσει το τηλέφωνο τόσο πολύ.»
Μετά την κατασκευή του πρώτου κινητού τηλεφώνου, το μεγαλύτερο εμπόδιο ήταν η συμβατότητά του με την υπάρχουσα υποδομή που υποστήριζε τα τηλέφωνα που υπήρχαν ήδη στα αυτοκίνητα, ώστε μέσω των κεραιών αυτών να υποστηριχτούν και οι κλήσεις κινητής τηλεφωνίας. «Το δύσκολο τότε ήταν η δημιουργία ενός δικτύου δυνατότητας τριών MHz.»
Είναι αλήθεια ότι η νέα γενιά κινητών, τα λεγόμενα «smartphones» έχουν φέρει την επανάσταση στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας και έχουν αλλάξει τον τρόπο που χρησιμοποιούν το κινητό τους πλέον οι άνθρωποι. Εκεί που πρόσφεραν υπηρεσίες ομιλίας μόνο, τώρα προσφέρουν και άλλες δυνατότητες όπως μουσική ακρόαση, πλοήγηση στο Internet, φωτογραφίες κ.α. Όλα αυτά, κατά τον Cooper έχουν μετατρέψει τα κινητά σε... τέρατα: «Οι οδηγίες χρήσης είναι πλέον μεγαλύτερες σε μέγεθος και βαρύτερες απ’ ότι το ίδιο το κινητό. Η καλή τεχνολογία είναι ενστικτώδης, το κινητό πλέον σε αναγκάζει να γίνεσαι και μηχανικός.» Όμως, ακόμα και έτσι, ο εφευρέτης του κινητού τηλεφώνου απολαμβάνει τα καινούρια μοντέλα επειδή θέλει να καταλάβει τις τεχνολογίες που περικλείουν και που επηρεάζουν την αγορά: «Πρέπει να ψάξεις βαθιά το κάθε τηλέφωνο για να το καταλάβεις πραγματικά, γι ‘αυτό το λόγο αλλάζω κινητό κάθε ένα με δύο μήνες.»
Όσο η τεχνολογία προχωράει, τόσο τα κινητά γίνονται καλύτερα και θα πρέπει να στοχεύουν στην βελτίωση της ζωής του χρήστη του. «Όταν κατασκευαζόταν το πρώτο κινητό, εγώ και η ομάδα μου ελπίζαμε κάποια μέρα να μπορέσουμε να αποκτήσουμε ένα, αφού οι πρώτες συσκευές ήταν πανάκριβες και στόχευαν κυρίως να χρησιμοποιηθούν από γιατρούς νοσοκομείων για καλύτερη επικοινωνία. Που να το ξέραμε ότι κάποτε τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας θα τις έδιναν δωρεάν και ότι κινητό θα έχει ο μισός πληθυσμός της Γης.»
Ήλπιζε λοιπόν ο κ. Cooper ότι η συσκευή που κατασκεύασαν τότε θα φέρει ελευθερία και ασφάλεια στους ανθρώπους, αλλά η κοινωνική δικτύωση που πραγματοποιείται και μέσω των κινητών πλέον έχει επηρεάσει πολύ την αγορά της κινητής τηλεφωνίας. «Δεν είχαμε ιδέα ότι το Facebook και το Twitter θα συνέβαιναν, αυτά ήταν τότε άγνωστες ιδέες για εμάς...»
Όσον αφορά το πως βλέπει ο Cooper την τεχνολογία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «Η τεχνολογία βελτιώνει τη ζωή σου, την κάνει πιο άνετη, ασφαλέστερη, σε εκπαιδεύει και πολλές φορές σε κάνει πιο αποδοτικό. Το μέλλον της κινητής τηλεφωνίας είναι να κάνει τις ζωές όλων καλύτερες και το σημαντικότερο είναι να βελτιώσει το Σύστημα Υγείας. Που να φανταζόμασταν ότι το κινητό θα έφερνε και ενόχληση όταν π.χ. θα χτυπούσε εν μέσω μιας κινηματογραφικής ταινίας στο σινεμά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάνει τους ανθρώπους να είναι αγενείς.»
Τέλος, σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και το μέγεθος των κινητών, ο κ. Cooper πιστεύει ότι στο μέλλον η μορφή τους θα είναι ένα «εμφύτευμα» πίσω από το αυτί του ανθρώπου. «Γελούσαμε με την ιδέα ότι στο μέλλον με το που γεννιόσουν θα σου έδιναν και έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου και αν δεν απαντούσες θα πέθαινες. Το κινητό θα βρίσκεται εμφυτευμένο κάτω από το δέρμα σου, πίσω από το αυτί σου μαζί με ένα παντοδύναμο υπολογιστή ώστε οι άνθρωποι να είναι σκλάβοι.»
Πηγη http://www.myphone.gr
Από το 1973, λοιπόν, που έκανε την πρώτη κλήση στους δρόμους της Νέας Υόρκης με το πρωτότυπο δοκιμαστικό τηλέφωνο μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα καθώς έχει δημιουργηθεί μια τεράστια βιομηχανία και αγορά τηλεπικοινωνιών, ιδιαίτερα επιτυχημένη. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν δημοσιευτεί, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν στην κατοχή τους και χρησιμοποιούν κινητό αυξάνεται ραγδαίως, ειδικά τα τελευταία χρόνια που το κόστος αγοράς μιας συσκευής έχει πέσει κατακόρυφα.
Ο κ. Martin Cooper λοιπόν, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο βρετανικό BBC εξέθεσε τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες απόψεις του σχετικά με το παρόν και το μέλλον της κινητής τηλεφωνίας τις οποίες θα διαβάσετε παρακάτω.
Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Cooper: «Το κόστος ανάπτυξης της πρώτης συσκευής ανήλθε στο ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, αντιστοιχώντας το με σημερινές τιμές και κόστη. Έπρεπε να κλείσουμε όλα τα υπόλοιπα τμήματα παραγωγής στρατολογώντας όλους τους μηχανικούς παραγωγής να δουλέψουν στην κατασκευή του κινητού αλλά και της απαραίτητης υποδομής, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η πρωτότυπη αυτή συσκευή. Πάντως, ακόμα και το 1983 – 10 χρόνια μετά – η τιμή μιας φορητής συσκευής ήταν γύρω στα 4.000 δολάρια ή 10.000 σε σημερινές τιμές και, φυσικά, αποτελούσε είδος πολυτελείας αφού αυτή η τιμή ήταν απαγορευτική για τους απλούς καταναλωτές.»
Ο Cooper ανέφερε τις πολλές δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε αυτός και η ομάδα του στην διαδικασία τοποθέτησης χιλιάδων μικρών κομματιών σε μια συσκευή για πρώτη φορά. «Οι σχεδιαστές παραγωγής έκαναν καταπληκτική δουλειά, αλλά το τελικό αποτέλεσμα που κατάφεραν οι μηχανικοί ήταν μια συσκευή ενός κιλού και 13 γραμμαρίων. Ήταν τόσο βαρύ κυρίως λόγω της μπαταρίας, η οποία ζύγιζε πέντε φορές το βάρος του κινητού και είχε διάρκεια ζωής πριν ξανάχρειαστεί φόρτιση 20 λεπτά, αλλά έτσι κι αλλιώς με τέτοιο βάρος δεν μπορούσε κανείς να κρατήσει το τηλέφωνο τόσο πολύ.»
Μετά την κατασκευή του πρώτου κινητού τηλεφώνου, το μεγαλύτερο εμπόδιο ήταν η συμβατότητά του με την υπάρχουσα υποδομή που υποστήριζε τα τηλέφωνα που υπήρχαν ήδη στα αυτοκίνητα, ώστε μέσω των κεραιών αυτών να υποστηριχτούν και οι κλήσεις κινητής τηλεφωνίας. «Το δύσκολο τότε ήταν η δημιουργία ενός δικτύου δυνατότητας τριών MHz.»
Είναι αλήθεια ότι η νέα γενιά κινητών, τα λεγόμενα «smartphones» έχουν φέρει την επανάσταση στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας και έχουν αλλάξει τον τρόπο που χρησιμοποιούν το κινητό τους πλέον οι άνθρωποι. Εκεί που πρόσφεραν υπηρεσίες ομιλίας μόνο, τώρα προσφέρουν και άλλες δυνατότητες όπως μουσική ακρόαση, πλοήγηση στο Internet, φωτογραφίες κ.α. Όλα αυτά, κατά τον Cooper έχουν μετατρέψει τα κινητά σε... τέρατα: «Οι οδηγίες χρήσης είναι πλέον μεγαλύτερες σε μέγεθος και βαρύτερες απ’ ότι το ίδιο το κινητό. Η καλή τεχνολογία είναι ενστικτώδης, το κινητό πλέον σε αναγκάζει να γίνεσαι και μηχανικός.» Όμως, ακόμα και έτσι, ο εφευρέτης του κινητού τηλεφώνου απολαμβάνει τα καινούρια μοντέλα επειδή θέλει να καταλάβει τις τεχνολογίες που περικλείουν και που επηρεάζουν την αγορά: «Πρέπει να ψάξεις βαθιά το κάθε τηλέφωνο για να το καταλάβεις πραγματικά, γι ‘αυτό το λόγο αλλάζω κινητό κάθε ένα με δύο μήνες.»
Όσο η τεχνολογία προχωράει, τόσο τα κινητά γίνονται καλύτερα και θα πρέπει να στοχεύουν στην βελτίωση της ζωής του χρήστη του. «Όταν κατασκευαζόταν το πρώτο κινητό, εγώ και η ομάδα μου ελπίζαμε κάποια μέρα να μπορέσουμε να αποκτήσουμε ένα, αφού οι πρώτες συσκευές ήταν πανάκριβες και στόχευαν κυρίως να χρησιμοποιηθούν από γιατρούς νοσοκομείων για καλύτερη επικοινωνία. Που να το ξέραμε ότι κάποτε τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας θα τις έδιναν δωρεάν και ότι κινητό θα έχει ο μισός πληθυσμός της Γης.»
Ήλπιζε λοιπόν ο κ. Cooper ότι η συσκευή που κατασκεύασαν τότε θα φέρει ελευθερία και ασφάλεια στους ανθρώπους, αλλά η κοινωνική δικτύωση που πραγματοποιείται και μέσω των κινητών πλέον έχει επηρεάσει πολύ την αγορά της κινητής τηλεφωνίας. «Δεν είχαμε ιδέα ότι το Facebook και το Twitter θα συνέβαιναν, αυτά ήταν τότε άγνωστες ιδέες για εμάς...»
Όσον αφορά το πως βλέπει ο Cooper την τεχνολογία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «Η τεχνολογία βελτιώνει τη ζωή σου, την κάνει πιο άνετη, ασφαλέστερη, σε εκπαιδεύει και πολλές φορές σε κάνει πιο αποδοτικό. Το μέλλον της κινητής τηλεφωνίας είναι να κάνει τις ζωές όλων καλύτερες και το σημαντικότερο είναι να βελτιώσει το Σύστημα Υγείας. Που να φανταζόμασταν ότι το κινητό θα έφερνε και ενόχληση όταν π.χ. θα χτυπούσε εν μέσω μιας κινηματογραφικής ταινίας στο σινεμά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάνει τους ανθρώπους να είναι αγενείς.»
Τέλος, σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και το μέγεθος των κινητών, ο κ. Cooper πιστεύει ότι στο μέλλον η μορφή τους θα είναι ένα «εμφύτευμα» πίσω από το αυτί του ανθρώπου. «Γελούσαμε με την ιδέα ότι στο μέλλον με το που γεννιόσουν θα σου έδιναν και έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου και αν δεν απαντούσες θα πέθαινες. Το κινητό θα βρίσκεται εμφυτευμένο κάτω από το δέρμα σου, πίσω από το αυτί σου μαζί με ένα παντοδύναμο υπολογιστή ώστε οι άνθρωποι να είναι σκλάβοι.»
Πηγη http://www.myphone.gr
Προσοχη στα σχολικα ειδη ..... Χρησεις και καταχρησεις!
Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδος, δίνει συμβουλές για την ορθή επιλογή των σχολικών ειδών καθώς πως πολλές φορές, οι γονείς ανάλογα πάντα με τις δυνατότητες τους, προσπαθούν κατά κύριο λόγο να καλύψουν, παράλληλα με τις σχολικές ανάγκες των παιδιών τους, την όποια επιθυμία αυτά μπορεί να έχουν...
....Για παράδειγμα, η ανάγκη των παιδιών μπορεί να περιορίζεται σε ένα τετράδιο αλλά η επιθυμία τους για ένα τετράδιο με χρώμα ή οσμή είναι κάτι τελείως διαφορετικό.
...Η υπερπροστασία όμως που διέπει τους γονείς, δεν πρέπει να τους ωθεί σε απερίσκεπτη υλοποίηση όλων των επιθυμιών τους.
...Μία μέση λύση είναι, μέσω της πληροφόρησης, να οδηγήσουμε τα παιδιά στην κατανόηση και αποδοχή ενός υπεύθυνου καταναλωτικού προτύπου συμπεριφοράς και μίας ορθής στάσης ζωής....
...Πάντως, πάντα, επισημαίνουμε στα παιδιά την ουσία των υλικών αγαθών. Για το λόγο αυτό, πρέπει να τους υποδείξουμε πως τα σχολικά είδη δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια και πως η πραγματική ανάγκη από την επιθυμία για μια αγορά, είναι διαφορετική...
...Ο ρόλος των διαφημίσεων πρέπει να γίνει αντιληπτός και κατανοητός στους μικρούς φίλους παράλληλα με τις παγίδες που αυτές μπορεί να κρύβουν.
...Σύμφωνα με την καταναλωτική Οργάνωση, τα παιδιά θα μπορούσαν να αποκτήσουν αίσθηση των οικονομικών δυνατοτήτων μας και παράλληλα να παρακινούνται από εμάς να χρησιμοποιούν περσινά είδη αν αυτά διατηρούνται σε καλή κατάσταση...
...Στην ίδια κατεύθυνση, καλό θα ήταν, να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να συμμετέχουν στη λίστα αγορών μας και στις τελικές μας αποφάσεις, δίνοντας τους με τον τρόπο αυτό, την ευκαιρία να κατανοήσουν εμπράκτως όλα όσα τους έχουμε πει...
...Είναι σημαντικό να αναπτύσσουμε στα παιδιά μας σωστά καταναλωτικά πρότυπα και μία ορθή στάση ζωής...
...Ο κύριος ρόλος όμως των γονέων είναι να εφιστούν την προσοχή τους στην ασφάλεια των παιδιών τους, όταν τα ίδια δεν είναι σε θέση να την κατανοήσουν...
.... Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν σε τέτοιου είδους προϊόντα είναι καλά κρυμμένοι και απαιτείται ειδική προσοχή και έρευνα σε αντικείμενα που λόγω μορφής, χρώματος, μυρωδιάς ή διακόσμησης μπορεί να παραπλανήσουν ακόμα και τους μεγάλους.
...Ένα τετράδιο που μυρίζει είναι πρωτότυπο αλλά οι ουσίες που περιέχει μπορεί να είναι χημικές και βλαβερές.
...Επίσης, ένα στυλό το οποίο περιέχει υγρό και μικρά αντικείμενα που μετακινούνται μέσα σε αυτό είναι εντυπωσιακό αλλά μπορεί να είναι και επικίνδυνο.
...Η χώρα προέλευσης ενός προϊόντος είναι επίσης ένα στοιχείο που πρέπει να ελέγχεται αφού πολλά προϊόντα εισάγονται από χώρες που δεν πληρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. ...Σημασία έχει, λοιπόν, οι γονείς να είναι πολύ προσεκτικοί σε οποιαδήποτε αγορά και να αντιστέκονται στις υπερβολικές, πολλές φορές, απαιτήσεις των μικρών μας φίλων...
***Μερικοί βασικοί κανόνες...
...Πάντα, φροντίζουμε να τηρούμε τη λίστα που μας έχει δοθεί από το σχολείο...
...Ζητάμε οδηγίες από τους εκπαιδευτικούς για τις αγορές μας...
...Κάνουμε έρευνα αγοράς και συγκρίνουμε τιμές προϊόντων μαζί με το παιδί μας για να του διδάξουμε να επιλέγει και να καταναλώνει υπεύθυνα...
...Δεν αγοράζουμε προϊόντα με μυρωδιές και γεύσεις εάν δεν ελέγξουμε τις χημικές ουσίες από τις οποίες έχουν κατασκευαστεί...
...Επιβεβαιώνουμε, ότι τα σχολικά είδη φέρουν τη σήμανση CE και ότι αναγράφεται η χώρα προέλευσης τους...
...Ελέγχουμε αν το προϊόν είναι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού...
...Ελέγχουμε να αναγράφονται στα προϊόντα, τα πλήρη στοιχεία του κατασκευαστή και τα υλικά σύστασης τους...
...Τέλος, η επιλογή της τσάντας πρέπει να γίνεται με κριτήρια βάρους και κατασκευής. Η τσάντα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφριά και να διαθέτει ρόδες για την εύκολη μεταφορά της...
...Επισημαίνουμε στα παιδιά πως για λόγους υγείας, η τσάντα τους πρέπει να περιέχει τα απολύτως αναγκαία ώστε να μην κουβαλούν περιττό βάρος....
....Για παράδειγμα, η ανάγκη των παιδιών μπορεί να περιορίζεται σε ένα τετράδιο αλλά η επιθυμία τους για ένα τετράδιο με χρώμα ή οσμή είναι κάτι τελείως διαφορετικό.
...Η υπερπροστασία όμως που διέπει τους γονείς, δεν πρέπει να τους ωθεί σε απερίσκεπτη υλοποίηση όλων των επιθυμιών τους.
...Μία μέση λύση είναι, μέσω της πληροφόρησης, να οδηγήσουμε τα παιδιά στην κατανόηση και αποδοχή ενός υπεύθυνου καταναλωτικού προτύπου συμπεριφοράς και μίας ορθής στάσης ζωής....
...Πάντως, πάντα, επισημαίνουμε στα παιδιά την ουσία των υλικών αγαθών. Για το λόγο αυτό, πρέπει να τους υποδείξουμε πως τα σχολικά είδη δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια και πως η πραγματική ανάγκη από την επιθυμία για μια αγορά, είναι διαφορετική...
...Ο ρόλος των διαφημίσεων πρέπει να γίνει αντιληπτός και κατανοητός στους μικρούς φίλους παράλληλα με τις παγίδες που αυτές μπορεί να κρύβουν.
...Σύμφωνα με την καταναλωτική Οργάνωση, τα παιδιά θα μπορούσαν να αποκτήσουν αίσθηση των οικονομικών δυνατοτήτων μας και παράλληλα να παρακινούνται από εμάς να χρησιμοποιούν περσινά είδη αν αυτά διατηρούνται σε καλή κατάσταση...
...Στην ίδια κατεύθυνση, καλό θα ήταν, να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να συμμετέχουν στη λίστα αγορών μας και στις τελικές μας αποφάσεις, δίνοντας τους με τον τρόπο αυτό, την ευκαιρία να κατανοήσουν εμπράκτως όλα όσα τους έχουμε πει...
...Είναι σημαντικό να αναπτύσσουμε στα παιδιά μας σωστά καταναλωτικά πρότυπα και μία ορθή στάση ζωής...
...Ο κύριος ρόλος όμως των γονέων είναι να εφιστούν την προσοχή τους στην ασφάλεια των παιδιών τους, όταν τα ίδια δεν είναι σε θέση να την κατανοήσουν...
.... Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν σε τέτοιου είδους προϊόντα είναι καλά κρυμμένοι και απαιτείται ειδική προσοχή και έρευνα σε αντικείμενα που λόγω μορφής, χρώματος, μυρωδιάς ή διακόσμησης μπορεί να παραπλανήσουν ακόμα και τους μεγάλους.
...Ένα τετράδιο που μυρίζει είναι πρωτότυπο αλλά οι ουσίες που περιέχει μπορεί να είναι χημικές και βλαβερές.
...Επίσης, ένα στυλό το οποίο περιέχει υγρό και μικρά αντικείμενα που μετακινούνται μέσα σε αυτό είναι εντυπωσιακό αλλά μπορεί να είναι και επικίνδυνο.
...Η χώρα προέλευσης ενός προϊόντος είναι επίσης ένα στοιχείο που πρέπει να ελέγχεται αφού πολλά προϊόντα εισάγονται από χώρες που δεν πληρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. ...Σημασία έχει, λοιπόν, οι γονείς να είναι πολύ προσεκτικοί σε οποιαδήποτε αγορά και να αντιστέκονται στις υπερβολικές, πολλές φορές, απαιτήσεις των μικρών μας φίλων...
***Μερικοί βασικοί κανόνες...
...Πάντα, φροντίζουμε να τηρούμε τη λίστα που μας έχει δοθεί από το σχολείο...
...Ζητάμε οδηγίες από τους εκπαιδευτικούς για τις αγορές μας...
...Κάνουμε έρευνα αγοράς και συγκρίνουμε τιμές προϊόντων μαζί με το παιδί μας για να του διδάξουμε να επιλέγει και να καταναλώνει υπεύθυνα...
...Δεν αγοράζουμε προϊόντα με μυρωδιές και γεύσεις εάν δεν ελέγξουμε τις χημικές ουσίες από τις οποίες έχουν κατασκευαστεί...
...Επιβεβαιώνουμε, ότι τα σχολικά είδη φέρουν τη σήμανση CE και ότι αναγράφεται η χώρα προέλευσης τους...
...Ελέγχουμε αν το προϊόν είναι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού...
...Ελέγχουμε να αναγράφονται στα προϊόντα, τα πλήρη στοιχεία του κατασκευαστή και τα υλικά σύστασης τους...
...Τέλος, η επιλογή της τσάντας πρέπει να γίνεται με κριτήρια βάρους και κατασκευής. Η τσάντα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφριά και να διαθέτει ρόδες για την εύκολη μεταφορά της...
...Επισημαίνουμε στα παιδιά πως για λόγους υγείας, η τσάντα τους πρέπει να περιέχει τα απολύτως αναγκαία ώστε να μην κουβαλούν περιττό βάρος....
Ο Αινσταιν και οι μελισσες....
ΟΤΑΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ, ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΕΙ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ"
Η μέλισσα είναι ένας πολύτιμος δείκτης για την κατάσταση του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας των ειδών. Σε αντίθεση με τον άνθρωπο, που μπορεί να τρώει μεταλλαγμένα προϊόντα και να ζει σε μολυσμένο περιβάλλον, η μέλισσα δεν μπορεί.Ή πεθαίνει ή εγκαταλείπει την κυψέλη και δεν ξαναγυρίζει.Αυτό μοιάζει υπεύθυνο και συγκινητικό. Αλλά μπορεί και να σημαίνει το τέλος της ανθρωπότητας.
Ο Αλμπερτ Αϊνστάιν είχε προειδοποιήσει:«Αν οι μέλισσες εξαφανίζονταν, η ανθρωπότητα δεν θα έμενε για πολύ καιρό ζωντανή». Και αυτή η υπόθεση του Αϊνστάιν σήμερα γίνεται μια εφιαλτική πραγματικότητα. Οι μέλισσες έχουν αρχίσει να αποδρούν από τις κυψέλες τους. Στις ΗΠΑ 30% έως 90% των κυψελών έχουν αδειάσει.
Σε μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσοστά, το ίδιο έχει συμβεί στον Καναδά και στην Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ελβετία, Αυστρία, Ελλάδα κ.λπ.). Στη Γαλλία έχουν μείνει κενές 500.000 κυψέλες από το 1995 και κάθε χρόνο χίλιοι μελισσουργοί χάνουν το επάγγελμά τους.Και φυσικά δεν είναι το μέλι που θα εξαφανισθεί. Το 80% των ανθοφόρων φυτών γονιμοποιούνται από τις μέλισσες.
Aυτό εννοούσε ο Αϊνστάιν: τα αγονιμοποίητα δέντρα δεν μπορούν να κάνουν καρπούς. Χωρίς μέλισσες δεν θα έχουμε ούτε φρούτα ούτε λαχανικά ούτε…
Περικλής Κοροβέσης (απόσπασμα από άρθρο του στην Ελευθεροτυπία)
Η μέλισσα είναι ένας πολύτιμος δείκτης για την κατάσταση του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας των ειδών. Σε αντίθεση με τον άνθρωπο, που μπορεί να τρώει μεταλλαγμένα προϊόντα και να ζει σε μολυσμένο περιβάλλον, η μέλισσα δεν μπορεί.Ή πεθαίνει ή εγκαταλείπει την κυψέλη και δεν ξαναγυρίζει.Αυτό μοιάζει υπεύθυνο και συγκινητικό. Αλλά μπορεί και να σημαίνει το τέλος της ανθρωπότητας.
Ο Αλμπερτ Αϊνστάιν είχε προειδοποιήσει:«Αν οι μέλισσες εξαφανίζονταν, η ανθρωπότητα δεν θα έμενε για πολύ καιρό ζωντανή». Και αυτή η υπόθεση του Αϊνστάιν σήμερα γίνεται μια εφιαλτική πραγματικότητα. Οι μέλισσες έχουν αρχίσει να αποδρούν από τις κυψέλες τους. Στις ΗΠΑ 30% έως 90% των κυψελών έχουν αδειάσει.
Σε μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσοστά, το ίδιο έχει συμβεί στον Καναδά και στην Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ελβετία, Αυστρία, Ελλάδα κ.λπ.). Στη Γαλλία έχουν μείνει κενές 500.000 κυψέλες από το 1995 και κάθε χρόνο χίλιοι μελισσουργοί χάνουν το επάγγελμά τους.Και φυσικά δεν είναι το μέλι που θα εξαφανισθεί. Το 80% των ανθοφόρων φυτών γονιμοποιούνται από τις μέλισσες.
Aυτό εννοούσε ο Αϊνστάιν: τα αγονιμοποίητα δέντρα δεν μπορούν να κάνουν καρπούς. Χωρίς μέλισσες δεν θα έχουμε ούτε φρούτα ούτε λαχανικά ούτε…
Περικλής Κοροβέσης (απόσπασμα από άρθρο του στην Ελευθεροτυπία)
Ασπίδα κατά του καρκίνου φρούτα και λαχανικά
Η κατανάλωση μιας μεγάλης ποικιλίας φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου του πνευμόνων στους καπνιστές, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.
Οι προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει την ευεργετική επίδραση της διατροφής με φρούτα και λαχανικά, αλλά η νέα μελέτη είναι η πρώτη που αναδεικνύει τη σημασία της ποικιλίας, πέρα από την ποσότητα.
Η μελέτη, υπό τον επιδημιολόγο Μπας Μπουένο-ντε-Μεσκίτα του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος της Ολλανδίας, δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention" (Επιδημιολογία Καρκίνου, Βιοδείκτες και Πρόληψη) της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η έρευνα κάλυψε περίπου 452.000 άτομα στην Ευρώπη, εκ των οποίων 1.613 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα. Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι η ποικιλία των φρούτων και των λαχανικών φαίνεται να έχει πιο σημαντική προστατευτική δράση σε σχέση με την ποσότητα που καταναλώνεται. Για τον λόγο αυτό, οι ερευνητές συστήνουν στους καπνιστές όχι μόνο την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών, αλλά και ενός πλούσιου μείγματος από αυτά.
Πάντως, οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι, άσχετα από τη διατροφή, η διακοπή του καπνίσματος παραμένει το καλύτερο προληπτικό μέτρο, για τη μείωση του κινδύνου από τον καρκίνο του πνεύμονα.
Σήμερα, υπάρχουν ακόμα περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο καπνιστές σε όλο τον κόσμο, πολλοί εκ των οποίων είναι εθισμένοι στη νικοτίνη, γι' αυτό δυσκολεύονται να κόψουν το κάπνισμα, παρά τις προσπάθειές τους. Ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχει σημασία η προσεκτική διατροφή με μια μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών
Οι προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει την ευεργετική επίδραση της διατροφής με φρούτα και λαχανικά, αλλά η νέα μελέτη είναι η πρώτη που αναδεικνύει τη σημασία της ποικιλίας, πέρα από την ποσότητα.
Η μελέτη, υπό τον επιδημιολόγο Μπας Μπουένο-ντε-Μεσκίτα του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος της Ολλανδίας, δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention" (Επιδημιολογία Καρκίνου, Βιοδείκτες και Πρόληψη) της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η έρευνα κάλυψε περίπου 452.000 άτομα στην Ευρώπη, εκ των οποίων 1.613 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα. Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι η ποικιλία των φρούτων και των λαχανικών φαίνεται να έχει πιο σημαντική προστατευτική δράση σε σχέση με την ποσότητα που καταναλώνεται. Για τον λόγο αυτό, οι ερευνητές συστήνουν στους καπνιστές όχι μόνο την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών, αλλά και ενός πλούσιου μείγματος από αυτά.
Πάντως, οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι, άσχετα από τη διατροφή, η διακοπή του καπνίσματος παραμένει το καλύτερο προληπτικό μέτρο, για τη μείωση του κινδύνου από τον καρκίνο του πνεύμονα.
Σήμερα, υπάρχουν ακόμα περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο καπνιστές σε όλο τον κόσμο, πολλοί εκ των οποίων είναι εθισμένοι στη νικοτίνη, γι' αυτό δυσκολεύονται να κόψουν το κάπνισμα, παρά τις προσπάθειές τους. Ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχει σημασία η προσεκτική διατροφή με μια μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών
Τι συγκεκριμένα αλλάζει ο ''Καλλικράτης''
Το σημερινό δημαρχοκεντρικό σύστημα επιχειρείται να καταργηθεί με τον «Καλλικράτη» με τη σύσταση νέων δομών.
Στα πρότυπα της κυβερνητικής επιτροπής θα λειτουργεί Εκτελεστική Επιτροπή αποτελούμενη από τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους, αρμόδια για όλους τους τομείς πολιτικής.
Τα οικονομικά του δήμου θα περνούν πλέον από τη δικαιοδοσία της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία θα απαρτίζεται από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και από 6 έως 10 μέλη ανάλογα με το μέγεθος του δημοτικού συμβουλίου. Ανάλογος θα είναι ο τρόπος συγκρότησης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που προβλέπεται για δήμους άνω των 10.000 κατοίκων και θα αναλάβει ζητήματα χωροταξίας, πολεοδομίας και προστασίας του περιβάλλοντος.
Γνωμοδοτικό όργανο σε δήμους πάνω από 10.000 κατοίκους θα είναι η νέα Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, αποτελούμενη από 25 έως 50 μέλη- εκπροσώπους φορέων της τοπικής κοινωνίας και δημότες. Καταγγελίες και αναφορές πολιτών για κακοδιοίκηση στους δήμους θα δέχεται ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, ο οποίος θα είναι πρόσωπο κύρους και θα επιλέγεται σε δήμους άνω των 20.000 κατοίκων από τα 2/3 του δημοτικού συμβουλίου.
Παράλληλα, ο νόμος προβλέπει ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης στο οποίο θα μπορούν να ενταχθούν όσοι δήμοι έχουν υποχρεώσεις ή χρέη τα οποία υπερβαίνουν συγκεκριμένο ποσοστό των ετήσιων τακτικών εσόδων τους. Η χρηματοδότηση του προγράμματος εξυγίανσης θα γίνει μέσω ειδικού Λογαριασμού Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης, που θα συσταθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Στο πλαίσιο της βελτίωσης των υπηρεσιών προς τον πολίτη το πρόγραμμα προβλέπει μια σειρά καινοτόμων αλλαγών, όπως είναι, π.χ., η «έξυπνη» κάρτα δημότη και τα 1.200 ηλεκτρονικά δημοτικά ΚΕΠ.
Με περισσότερες από 220 αρμοδιότητες φαίνεται ότι θα ενισχυθούν οι δήμοι μετά τον «Καλλικράτη», ενώ για τις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις το σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά 304 νέων αρμοδιοτήτων. Αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης αυτής των αρμοδιοτήτων θα είναι και οι μαζικές μετακινήσεις προσωπικού, ενώ οι Δήμαρχοι ανησυχούν και θεωρούν τους πόρους ανεπαρκείς και αβέβαιους ως προς την είσπραξή τους , παρά τις δεσμεύσεις του Υπ. Εσωτερικών ότι οι νέες αρμοδιότητες θα συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους.
Συγκεκριμένα,ο νόμος Καλλικράτη προβλέπει:
1) Συνολική ετήσια εξοικονόμηση 1.185.000.000 ευρώ από τον περιορισμό λειτουργικών δαπανών και την ορθολογική αξιοποίηση υπαρχόντων πόρων. Επιπλέον εξοικονόμηση 75.000.000 ευρώ ανά εκλογική περίοδο λόγω της σύμπτωσης με τις ευρωεκλογές. Για παράδειγμα, ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων από 16.150 που είναι σήμερα περιορίζεται στους [.....]
μισούς περίπου. Οι 195 θέσεις Αντινομαρχών αντικαθίστανται από τις μισές Αντιπεριφερειαρχών και οι 1.496 νομαρχιακοί σύμβουλοι αντικαθίστανται από 703 περιφερειακούς συμβούλους. Συνολικά οι περισσότερες από 50.000 θέσεις πολιτικού προσωπικού μειώνονται σε 25.000 θέσεις. Μόνο από τη μείωση αυτών των θέσεων πραγματοποιείται εξοικονόμηση της τάξης του 60%.
2) Τα 6.000 ΝΠΔΔ και επιχειρήσεις των Δήμων που υπάρχουν σήμερα περιορίζονται σε λιγότερα από 2.000 ( Άρθρα 194-204 του νόμου). Τα 60.000 περίπου μέλη των διοικήσεων μειώνονται κατά 40.000 σε 20.000 μέλη Διοικητικών Συμβουλίων δημοτικών επιχειρήσεων. Δημιουργείται ένα πλαίσιο διαφανούς και ορθολογικής λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων και των ΝΠΔΔ αντίστοιχα.
3) Οι εκλογές πλέον γίνονται κάθε (5) χρόνια μαζί με τις ευρωεκλογές, (άρθρα 9 και 114--η πενταετία θα εφαρμοσθεί απο τις επόμενες εκλογές και όχι από τις ερχόμενες).Δίνεται περισσότερος ωφέλιμος χρόνος σε κάθε αυτοδιοικητική αρχή να εφαρμόσει τις πολιτικές της. Εκτός από τις προφανείς εξοικονομήσεις από την ταυτόχρονη διεξαγωγή των εκλογών, δημιουργούνται συνθήκες και για μεγαλύτερη συμμετοχή στις ευρωεκλογές.
4) Μεταφέρεται στην Περιφέρεια το σύνολο των αρμοδιοτήτων, που αφορούν τον αναπτυξιακό περιφερειακό προγραμματισμό. Στην αρμοδιότητα αυτή εντάσσεται όχι μόνον η κατάρτιση και εκτέλεση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, αλλά και η συμμετοχή στην όλη διαδικασία, κατάρτισης και εφαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) για την προγραμματική περίοδο 2007-2013. (άρθρο 186Α). Οι αυτοδιοικούμενες Περιφέρειες γίνονται το θεσμικό όχημα της πράσινης ανάπτυξης.
5) Οι Δήμοι αποκτούν αρμοδιότητες που σχετίζονται με τοπικά ζητήματα όπως η έκδοση οικοδομικών αδειών, η κοινωνική πρόνοια και επαγγελματικές άδειες. Οι πολίτες εξυπηρετούνται άμεσα για ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητά τους.
6) Οι Περιφέρειες αποκτούν ευρύτατες αρμοδιότητες που αποκεντρώνονται από υπουργεία, όπως ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, η Δημόσια Υγεία και η κατασκευή έργων.
7) Τίθενται προϋποθέσεις και διαδικασίες για τη λήψη δανείου από τους ΟΤΑ. (άρθρο 264). Για να μην υπάρξουν στο μέλλον ξανά περιπτώσεις υπερδανεισμένων Δήμων καθιερώνονται αυστηρά όρια και κριτήρια δανεισμού. Γιατί οι υπερβολικοί αυτοί δανεισμοί δεν έχουν αντίκτυπο μόνο στα χρέη κάθε δήμου, αλλά συνυπολογίζονται και στο δημόσιο χρέος της χώρας μας.
8) Θεσμοθετείται ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης στο οποίο υπάγονται οι υπερχρεωμένοι Δήμοι, (άρθρο 262). Στις περιπτώσεις που η εξυγίανση αφορά μόνο έναν από τους ΟΤΑ που συνενώνονται, το πρόγραμμα εφαρμόζεται για τον συγκεκριμένο συνενούμενο υπερχρεωμένο δήμο που αποτελεί μέρος του νέου καλλικράτειου Δήμου.
9) Οι δαπάνες όλων των δήμων και των περιφερειών, όλων των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων τους, υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, (άρθρο 275). Για να μην ξοδεύεται ούτε ένα ευρώ με αδιαφανείς διαδικασίες. Μέχρι σήμερα 500 Δήμοι δεν υπάγονταν στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μέχρι σήμερα καμία επιχείρηση ή ΝΠΔΔ δεν υπαγόταν στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
10) Το Ελεγκτικό Συνέδριο πραγματοποιεί γενικευμένο προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας σε συμβάσεις άνω των 100.000 ευρώ την οποία συνάπτουν οι δήμοι, οι περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα καθώς και οι επιχειρήσεις τους, (άρθρο 278). Μέχρι σήμερα ο προσυμβατικός έλεγχος πραγματοποιείτο μόνο για συμβάσεις άνω του 1.000.000 ευρώ και δεν αφορούσε ΝΠΔΔ και επιχειρήσεις της αυτοδιοίκησης.
11) Ο ελεγκτής νομιμότητας, που προΐσταται της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α., είναι ανώτατος υπάλληλος με πενταετή θητεία. Η επιλογή του γίνεται από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙ.Σ.Ε.Π.), (άρθρο 216). Μέχρι σήμερα τον έλεγχο νομιμότητας ασκούσε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, μετακλητός υπάλληλος δηλαδή, διορισμένος από την εκάστοτε κυβέρνηση.
12) Κάθε αρμοδιότητα, κάθε εξουσία πλησιάζει τον πολίτη στο εγγύτερο δυνατό σημείο. Σε κάθε συνενούμενο δήμο παραμένει το σύνολο των υπηρεσιών ενώ προβλέπεται αντιδήμαρχος που θα μεριμνά για τις τοπικές υποθέσεις. Θεσμοθετούνται αντιδήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες με τοπική αρμοδιότητα, (άρθρα 59 και 160 αντίστοιχα).
13) Συστήνονται παντού Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες που αντικαθιστούν τα σημερινά Τοπικά και Δημοτικά Διαμερίσματα. (άρθρα 79,80-93). Γιατί η Κοινότητα, Δημοτική (πάνω από 2.000 κατοίκους) και Τοπική (κάτω από 2.000 κατοίκους), είναι το κύτταρο των νέων ισχυρών Δήμων που αναζωογονεί ο «Καλλικράτης». Επιπλέον ενισχύεται η ενδοδημοτική αποκέντρωση με την απόδοση ενισχυμένων αρμοδιοτήτων στις κοινότητες.
14) Oι νέοι μπορούν να εκλέγονται και να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά από 18 ετών. Αίρεται το ελάχιστο του 21ου έτους για συμμετοχή στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. (άρθρο 13). Στόχος να δώσουμε στους νέους από 18 ετών την ευκαιρία να διαμορφώσουν το μέλλον του τόπου τους.
15) Καθιερώνεται ο θεσμός του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» σε κάθε Δήμο και Περιφέρεια με αποστολή την έγκαιρη καταπολέμηση της κακοδιοίκησης, τη διασφάλιση της αμεροληψίας των αυτοδιοικητικών αρχών, τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων, καθώς και την αποσυμφόρηση αιρετών οργάνων του δήμου και της περιφέρειας από τη συσσώρευση αιτημάτων και παραπόνων των πολιτών, (άρθρο 77).
16) Στους Δήμους και τις Περιφέρειες συστήνεται Επιτροπή Διαβούλευσης. Η Επιτροπή Διαβούλευσης προσφέρει για πρώτη φορά τη δυνατότητα συγκροτημένης, θεσμοποιημένης και ανοικτής συμμετοχής και ανταλλαγής επιχειρημάτων με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, (άρθρο 76).
17) Δημιουργούνται δίπλα στα σημερινά 1.000 ΚΕΠ άλλα 1.200 επιπλέον «Δημοτικά e-ΚΕΠ», σε κάθε γειτονιά ή χωριό ανάλογα με τις ανάγκες εξυπηρέτησης, με τα οποία παρέχονται διοικητικές υπηρεσίες όσο το δυνατόν εγγύτερα στο πολίτη.
18) Συστήνεται αρμόδια υπηρεσία(π.χ. δημοτικός ταχυδρόμος) υπεύθυνη για την παροχή διοικητικής βοήθειας σε άτομα που έχουν αντικειμενική αδυναμία προσπέλασης στους δήμους ή στα ΚΕΠ, (άρθρο 98), για όλους τους ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν ή να χρησιμοποιήσουν τα σύγχρονα δημοτικά e-ΚΕΠ.
19) Εισάγεται η έξυπνη «κάρτα του Δημότη», ξεκινά η υλοποίηση της «κάρτας του πολίτη». Για την άμεση ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του πολίτη και έκδοση πιστοποιητικών αλλά και για συμμετοχή σε τοπικά δημοψηφίσματα.
20) Για κάθε όργανο των Δήμων, και όλων των Νομικών Προσώπων τους εισάγεται υποχρέωση ανάρτησης κάθε απόφασής τους στο διαδίκτυο, προκειμένου αυτή να είναι εκτελεστή, (άρθρο 71). Πλήρης διαφάνεια σε όλες τις αποφάσεις, ίση πρόσβαση στην πληροφορία για όλους τους πολίτες. Για να γνωρίζει ο πολίτης πού πηγαίνει κάθε ευρώ από τη φορολόγησή του.
ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ:
1. Το σύστημα διακυβέρνησης
Τι ίσχυε μέχρι χθες: Τι αλλάζει με το νόμο Καλλικράτη:
Ο Νομάρχης συγκέντρωνε στο πρόσωπό του σχεδόν το σύνολο των εξουσιών Η Εκτελεστική Επιτροπή αποτελείται από τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες, γίνεται το συλλογικό όργανο άσκησης, συντονισμού και λογοδοσίας της εκτελεστικής λειτουργίας της Περιφέρειας. Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται η συγκέντρωση εξουσίας στο πρόσωπο του Περιφερειάρχη και ενισχύεται η συλλογική λειτουργία της Περιφέρειας.
Οι αντινομάρχες ήταν αποκλειστικά θεματικοί. Αντιπεριφερειάρχες με τοπική αρμοδιότητα. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η μέριμνα για τα ιδιαίτερα τοπικά ζητήματα της περιφερειακής ενότητας.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή αποτελούσε εκτελεστικό όργανο με διάφορες αρμοδιότητες Η Νομαρχιακή Επιτροπή μετονομάζεται σε Οικονομική και αναβαθμίζεται, ως προς τις λειτουργίες οικονομικού ελέγχου και τακτικής παρακολούθησης της υλοποίησης του προϋπολογισμού.
Οι αποφάσεις του Νομάρχη, του Νομαρχιακού Συμβουλίου και των ΝΠΔΔ της Νομαρχίας δημοσιεύονταν στο κατάστημα της νομαρχίας Όλες οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των Περιφερειών καθώς και όλων των νομικών τους προσώπων υποχρεωτικά δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, σε διαφορετική περίπτωση απλά δεν ισχύουν.
2. Διαβούλευση
Τι ίσχυε μέχρι χθες: Τι αλλάζει με το νόμο Καλλικράτη:
Δεν υπήρχε κάποιος θεσμός που να δίνει τη δυνατότητα οργανωμένης διαβούλευσης και έκφρασης των τοπικών φορέων. Καθιερώνεται η Επιτροπή Διαβούλευσης. Η Επιτροπή Διαβούλευσης προσφέρει τη δυνατότητα συγκροτημένης, θεσμοποιημένης και ανοικτής συμμετοχής και ανταλλαγής επιχειρημάτων με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας.
Τα μέλη του συμβουλίου της Επιτροπής Διαβούλευσης προέρχονται κατά 1/3 από πολίτες μετά από κλήρωση και από τους παραγωγικούς φορείς της Περιφέρειας (Εκπρόσωποι Εργαζομένων, Επιχειρήσεων, Επιστημονικοί Σύλλογοι, Αθλητικοί - Πολιτιστικοί Σύλλογοι)
Ο πολίτης που είχε παράπονα από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας απευθυνόταν κυρίως στο Νομάρχη. Καθιερώνεται ο θεσμός του «Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης» με αρμοδιότητα την έγκαιρη καταπολέμηση της κακοδιοίκησης, τη διασφάλιση της αμεροληψίας των περιφερειακών αρχών, τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων, καθώς και την αποσυμφόρηση του Περιφερειάρχη και άλλων αιρετών οργάνων της Περιφέρειας από τη συσσώρευση αιτημάτων και παραπόνων των πολιτών.
3. Τα οικονομικά των αυτοδιοικούμενων Περιφερειών
Τι ίσχυε μέχρι χθες: Τι αλλάζει με το νόμο Καλλικράτη:
Οι Νομαρχίες μπορούσαν να δανείζονται με απόφαση του Συμβουλίου. Δεν υπήρχε κανένα όριο στα ποσά που μπορούσε να δανειστεί κάποιος Δήμος ή Νομαρχία, ούτε συνδεόταν η λήψη δανείου με προϋποθέσεις δυνατότητας αποπληρωμής του. Τίθενται προϋποθέσεις και διαδικασίες για τη λήψη δανείου από τις Περιφέρειες: α) το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης της δημόσιας πίστης κάθε Περιφέρειας να μην υπερβαίνει το 5,5% των ετήσιων τακτικών της εσόδων
β) το συνολικό χρέος της Περιφέρειας που προβαίνει σε δανεισμό να μην υπερβαίνει το ποσοστό των συνολικών εσόδων της. Ως συνολικό χρέος θεωρούνται οι συνολικές μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της.
Οι Νομαρχίες δεν υποχρεούνταν να πραγματοποιούν 4ετή σχεδιασμό οικονομικής πολιτικής Οι Περιφέρειες καταρτίζουν πενταετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα στο πρώτο 9μηνο κάθε πενταετίας.
Δεν υπήρχε συγκεκριμένη διαδικασία κατάρτισης του ετήσιου προϋπολογισμού των Νομαρχιών. Η Εκτελεστική Επιτροπή συγκεντρώνει και αξιολογεί τις προτάσεις των υπηρεσιών της Περιφέρειας για το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης και τον προϋπολογισμό και τα εισηγείται στην Οικονομική Επιτροπή, προκειμένου η τελευταία να προβεί στην κατάρτιση αυτών και την υποβολή τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης του κάθε πολίτη στην πληροφόρηση για τα οικονομικά της Νομαρχίας. Συνοπτική οικονομική κατάσταση του προϋπολογισμού, όπως ψηφίσθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο, και τριμηνιαία έκθεση πορείας του αναρτάται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας.
Ο προϋπολογισμός κάθε Νομαρχίας αποστέλλονταν για αξιολόγηση στον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος και μπορούσε να ζητήσει την αναμόρφωσή του και επανυποβολή του στο Υπουργείο Οικονομικών. Ο προϋπολογισμός, το ετήσιο πρόγραμμα δράσης, η εισηγητική έκθεση της οικονομικής επιτροπής και οι αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου που αφορούν την επιβολή των φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών, υποβάλλονται στον Ελεγκτή Νομιμότητας. Εάν ο Ελεγκτής Νομιμότητας διαπιστώσει ουσιαστικά ή τυπικά προβλήματα επιστρέφει τον προϋπολογισμό και καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο να τον αναμορφώσει κατάλληλα εντός 30 ημερών
Δεν υπήρχε κάποια ρύθμιση που να προβλέπει την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Η Οικονομική Επιτροπή, μετά από εισήγηση του υπευθύνου των οικονομικών υπηρεσιών της, υποβάλλει στο Περιφερειακό Συμβούλιο τριμηνιαία έκθεση για τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
4. Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και μεταφορά πόρων και προσωπικού
Τι ίσχυε μέχρι χθες: Τι αλλάζει με το νόμο Καλλικράτη:
Ο αναπτυξιακός προγραμματισμός ανήκε στην Κρατική Περιφέρεια Το σύνολο των αρμοδιοτήτων, που αφορούν τον αναπτυξιακό περιφερειακό προγραμματισμό μεταφέρεται στην Περιφέρεια. Στην αρμοδιότητα αυτή εντάσσεται όχι μόνον η κατάρτιση και εκτέλεση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, αλλά και η συμμετοχή στην όλη διαδικασία κατάρτισης και εφαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) για την προγραμματική περίοδο 2007-2013.Στον ίδιο τομέα εντάσσονται και αρμοδιότητες που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδατικών πόρων.
Οι Αυτοτελείς Υγειονομικές Περιφέρειες εποπτεύονταν από το Υπ. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Οι αρμοδιότητες των Δημοσίων Υγειονομικών Περιφερειών (Δ.Υ.ΠΕ.) μεταφέρονται στην Περιφέρεια.
Η επισκευή και η συντήρηση των οδικών δικτύων ανήκε και στην Κρατική Περιφέρεια και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, με αποτέλεσμα πολλές δυσλειτουργίες Τομέας έργων: απονέμονται αρμοδιότητες στην Περιφέρεια, που αφορούν την κατασκευή, συντήρηση και ανακαίνιση οδών, οι οποίες ασκούντο από την Κρατική Περιφέρεια και τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Η αρμοδιότητα αυτή συμπεριλαμβάνει και τις αντίστοιχες μελέτες.
Ο σχεδιασμός, η μελέτη, η κατασκευή και η συντήρηση αντιπλημμυρικών, συγκοινωνιακών, κτιριακών κλπ έργων ανήκε και στην Κρατική Περιφέρεια και το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων με συνέπεια πολλές δυσλειτουργίες Ο σχεδιασμός, η μελέτη, η κατασκευή και συντήρηση συγκοινωνιακών, αντιπλημμυρικών, κτιριακών, ηλεκτρομηχανολογικών και λιμενικών έργων, η εκπόνηση κυκλοφοριακών μελετών, η αντιμετώπιση θεμάτων οδικής κυκλοφορίας, καθώς και η διαχείριση ειδικών έργων περιφερειακού επιπέδου που έχουν εκτελεσθεί από τις Ε.Υ.Δ.Ε. μεταφέρονται στην Περιφέρεια.
Τα εγγειοβελτιωτικά έργα ανήκαν στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων
Αρμοδιότητες σχετικές με την εκτέλεση εγγειοβελτιωτικών έργων (ΓΟΕΒ) μεταφέρονται στην Περιφέρεια.
Θέματα κατάρτισης, εποπτείας Δημοσίων ΙΕΚ και λειτουργικής υποστήριξής τους ανήκαν στο Υπ. Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Θέματα κατάρτισης, εποπτεία Δημοσίων ΙΕΚ και λειτουργική υποστήριξη μεταφέρονται στην Περιφέρεια.
Σήμερα 25 Αθλητικά Κέντρα Περιφερειακού Χαρακτήρα ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού Το σύνολο των αρμοδιοτήτων για τη λειτουργία και εποπτεία των Αθλητικών Κέντρων Περιφερειακού χαρακτήρα μεταφέρονται στην Περιφέρεια.
Τέλος,στη θέση των σημερινών 13 Διοικητικών Περιφερειών συγκροτούνται έως 7 Γενικές
Διοικήσεις.
Στην έδρα κάθε Γενικής Διοίκησης συνιστάται Γενική Διεύθυνση της
οποίας προΐσταται μόνιμος δημόσιος υπάλληλος. Στις υπηρεσίες της
Γενικής Διοίκησης εντάσσονται οι υπάλληλοι των υφιστάμενων
Περιφερειών έκτος από εκείνους που μετατάσσονται στις Περιφερειακές
Αυτοδιοικήσεις.
Στις αρμοδιότητες των Γενικών Διοικήσεων :
• ανήκουν οι γενικές κρατικές υποθέσεις, οι οποίες ασκούνταν μέχρι
σήμερα από τις Διοικητικές Περιφέρειες και λόγω της φύσης τους ή
για συνταγματικούς λόγους δεν μπορεί να μεταφερθούν στην
περιφερειακή αυτοδιοίκηση και παραμένουν στην κρατική διοίκηση,
π.χ. χωροταξία – πολεοδομία, περιβαλλοντική πολιτική, δασική
πολιτική ή μεταναστευτική πολιτική,
• εντάσσονται όσες κρατικές αρμοδιότητες σταδιακά
αποκεντρώνονται επειδή δεν είναι απαραίτητο να ασκούνται από
την κεντρική διοίκηση, διευκολύνοντας την αποτελεσματική
άσκηση του επιτελικού, συντονιστικού και ελεγκτικού της ρόλου,
• εντάσσονται, όπου αυτό κριθεί σκόπιμο, και κλαδικά
αποκεντρωμένες κρατικές υπηρεσίες των υπουργείων, που έως
σήμερα δεν είναι ενταγμένες στις διοικητικές περιφέρειες.
Γράφει ο Δικηγόρος Αθηνών Χρήστος Ηλ. Τσίχλης
Στα πρότυπα της κυβερνητικής επιτροπής θα λειτουργεί Εκτελεστική Επιτροπή αποτελούμενη από τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους, αρμόδια για όλους τους τομείς πολιτικής.
Τα οικονομικά του δήμου θα περνούν πλέον από τη δικαιοδοσία της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία θα απαρτίζεται από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και από 6 έως 10 μέλη ανάλογα με το μέγεθος του δημοτικού συμβουλίου. Ανάλογος θα είναι ο τρόπος συγκρότησης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που προβλέπεται για δήμους άνω των 10.000 κατοίκων και θα αναλάβει ζητήματα χωροταξίας, πολεοδομίας και προστασίας του περιβάλλοντος.
Γνωμοδοτικό όργανο σε δήμους πάνω από 10.000 κατοίκους θα είναι η νέα Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, αποτελούμενη από 25 έως 50 μέλη- εκπροσώπους φορέων της τοπικής κοινωνίας και δημότες. Καταγγελίες και αναφορές πολιτών για κακοδιοίκηση στους δήμους θα δέχεται ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, ο οποίος θα είναι πρόσωπο κύρους και θα επιλέγεται σε δήμους άνω των 20.000 κατοίκων από τα 2/3 του δημοτικού συμβουλίου.
Παράλληλα, ο νόμος προβλέπει ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης στο οποίο θα μπορούν να ενταχθούν όσοι δήμοι έχουν υποχρεώσεις ή χρέη τα οποία υπερβαίνουν συγκεκριμένο ποσοστό των ετήσιων τακτικών εσόδων τους. Η χρηματοδότηση του προγράμματος εξυγίανσης θα γίνει μέσω ειδικού Λογαριασμού Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης, που θα συσταθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Στο πλαίσιο της βελτίωσης των υπηρεσιών προς τον πολίτη το πρόγραμμα προβλέπει μια σειρά καινοτόμων αλλαγών, όπως είναι, π.χ., η «έξυπνη» κάρτα δημότη και τα 1.200 ηλεκτρονικά δημοτικά ΚΕΠ.
Με περισσότερες από 220 αρμοδιότητες φαίνεται ότι θα ενισχυθούν οι δήμοι μετά τον «Καλλικράτη», ενώ για τις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις το σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά 304 νέων αρμοδιοτήτων. Αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης αυτής των αρμοδιοτήτων θα είναι και οι μαζικές μετακινήσεις προσωπικού, ενώ οι Δήμαρχοι ανησυχούν και θεωρούν τους πόρους ανεπαρκείς και αβέβαιους ως προς την είσπραξή τους , παρά τις δεσμεύσεις του Υπ. Εσωτερικών ότι οι νέες αρμοδιότητες θα συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους.
Συγκεκριμένα,ο νόμος Καλλικράτη προβλέπει:
1) Συνολική ετήσια εξοικονόμηση 1.185.000.000 ευρώ από τον περιορισμό λειτουργικών δαπανών και την ορθολογική αξιοποίηση υπαρχόντων πόρων. Επιπλέον εξοικονόμηση 75.000.000 ευρώ ανά εκλογική περίοδο λόγω της σύμπτωσης με τις ευρωεκλογές. Για παράδειγμα, ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων από 16.150 που είναι σήμερα περιορίζεται στους [.....]
μισούς περίπου. Οι 195 θέσεις Αντινομαρχών αντικαθίστανται από τις μισές Αντιπεριφερειαρχών και οι 1.496 νομαρχιακοί σύμβουλοι αντικαθίστανται από 703 περιφερειακούς συμβούλους. Συνολικά οι περισσότερες από 50.000 θέσεις πολιτικού προσωπικού μειώνονται σε 25.000 θέσεις. Μόνο από τη μείωση αυτών των θέσεων πραγματοποιείται εξοικονόμηση της τάξης του 60%.
2) Τα 6.000 ΝΠΔΔ και επιχειρήσεις των Δήμων που υπάρχουν σήμερα περιορίζονται σε λιγότερα από 2.000 ( Άρθρα 194-204 του νόμου). Τα 60.000 περίπου μέλη των διοικήσεων μειώνονται κατά 40.000 σε 20.000 μέλη Διοικητικών Συμβουλίων δημοτικών επιχειρήσεων. Δημιουργείται ένα πλαίσιο διαφανούς και ορθολογικής λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων και των ΝΠΔΔ αντίστοιχα.
3) Οι εκλογές πλέον γίνονται κάθε (5) χρόνια μαζί με τις ευρωεκλογές, (άρθρα 9 και 114--η πενταετία θα εφαρμοσθεί απο τις επόμενες εκλογές και όχι από τις ερχόμενες).Δίνεται περισσότερος ωφέλιμος χρόνος σε κάθε αυτοδιοικητική αρχή να εφαρμόσει τις πολιτικές της. Εκτός από τις προφανείς εξοικονομήσεις από την ταυτόχρονη διεξαγωγή των εκλογών, δημιουργούνται συνθήκες και για μεγαλύτερη συμμετοχή στις ευρωεκλογές.
4) Μεταφέρεται στην Περιφέρεια το σύνολο των αρμοδιοτήτων, που αφορούν τον αναπτυξιακό περιφερειακό προγραμματισμό. Στην αρμοδιότητα αυτή εντάσσεται όχι μόνον η κατάρτιση και εκτέλεση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, αλλά και η συμμετοχή στην όλη διαδικασία, κατάρτισης και εφαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) για την προγραμματική περίοδο 2007-2013. (άρθρο 186Α). Οι αυτοδιοικούμενες Περιφέρειες γίνονται το θεσμικό όχημα της πράσινης ανάπτυξης.
5) Οι Δήμοι αποκτούν αρμοδιότητες που σχετίζονται με τοπικά ζητήματα όπως η έκδοση οικοδομικών αδειών, η κοινωνική πρόνοια και επαγγελματικές άδειες. Οι πολίτες εξυπηρετούνται άμεσα για ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητά τους.
6) Οι Περιφέρειες αποκτούν ευρύτατες αρμοδιότητες που αποκεντρώνονται από υπουργεία, όπως ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, η Δημόσια Υγεία και η κατασκευή έργων.
7) Τίθενται προϋποθέσεις και διαδικασίες για τη λήψη δανείου από τους ΟΤΑ. (άρθρο 264). Για να μην υπάρξουν στο μέλλον ξανά περιπτώσεις υπερδανεισμένων Δήμων καθιερώνονται αυστηρά όρια και κριτήρια δανεισμού. Γιατί οι υπερβολικοί αυτοί δανεισμοί δεν έχουν αντίκτυπο μόνο στα χρέη κάθε δήμου, αλλά συνυπολογίζονται και στο δημόσιο χρέος της χώρας μας.
8) Θεσμοθετείται ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης στο οποίο υπάγονται οι υπερχρεωμένοι Δήμοι, (άρθρο 262). Στις περιπτώσεις που η εξυγίανση αφορά μόνο έναν από τους ΟΤΑ που συνενώνονται, το πρόγραμμα εφαρμόζεται για τον συγκεκριμένο συνενούμενο υπερχρεωμένο δήμο που αποτελεί μέρος του νέου καλλικράτειου Δήμου.
9) Οι δαπάνες όλων των δήμων και των περιφερειών, όλων των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων τους, υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, (άρθρο 275). Για να μην ξοδεύεται ούτε ένα ευρώ με αδιαφανείς διαδικασίες. Μέχρι σήμερα 500 Δήμοι δεν υπάγονταν στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μέχρι σήμερα καμία επιχείρηση ή ΝΠΔΔ δεν υπαγόταν στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
10) Το Ελεγκτικό Συνέδριο πραγματοποιεί γενικευμένο προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας σε συμβάσεις άνω των 100.000 ευρώ την οποία συνάπτουν οι δήμοι, οι περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα καθώς και οι επιχειρήσεις τους, (άρθρο 278). Μέχρι σήμερα ο προσυμβατικός έλεγχος πραγματοποιείτο μόνο για συμβάσεις άνω του 1.000.000 ευρώ και δεν αφορούσε ΝΠΔΔ και επιχειρήσεις της αυτοδιοίκησης.
11) Ο ελεγκτής νομιμότητας, που προΐσταται της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α., είναι ανώτατος υπάλληλος με πενταετή θητεία. Η επιλογή του γίνεται από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙ.Σ.Ε.Π.), (άρθρο 216). Μέχρι σήμερα τον έλεγχο νομιμότητας ασκούσε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, μετακλητός υπάλληλος δηλαδή, διορισμένος από την εκάστοτε κυβέρνηση.
12) Κάθε αρμοδιότητα, κάθε εξουσία πλησιάζει τον πολίτη στο εγγύτερο δυνατό σημείο. Σε κάθε συνενούμενο δήμο παραμένει το σύνολο των υπηρεσιών ενώ προβλέπεται αντιδήμαρχος που θα μεριμνά για τις τοπικές υποθέσεις. Θεσμοθετούνται αντιδήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες με τοπική αρμοδιότητα, (άρθρα 59 και 160 αντίστοιχα).
13) Συστήνονται παντού Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες που αντικαθιστούν τα σημερινά Τοπικά και Δημοτικά Διαμερίσματα. (άρθρα 79,80-93). Γιατί η Κοινότητα, Δημοτική (πάνω από 2.000 κατοίκους) και Τοπική (κάτω από 2.000 κατοίκους), είναι το κύτταρο των νέων ισχυρών Δήμων που αναζωογονεί ο «Καλλικράτης». Επιπλέον ενισχύεται η ενδοδημοτική αποκέντρωση με την απόδοση ενισχυμένων αρμοδιοτήτων στις κοινότητες.
14) Oι νέοι μπορούν να εκλέγονται και να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά από 18 ετών. Αίρεται το ελάχιστο του 21ου έτους για συμμετοχή στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. (άρθρο 13). Στόχος να δώσουμε στους νέους από 18 ετών την ευκαιρία να διαμορφώσουν το μέλλον του τόπου τους.
15) Καθιερώνεται ο θεσμός του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» σε κάθε Δήμο και Περιφέρεια με αποστολή την έγκαιρη καταπολέμηση της κακοδιοίκησης, τη διασφάλιση της αμεροληψίας των αυτοδιοικητικών αρχών, τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων, καθώς και την αποσυμφόρηση αιρετών οργάνων του δήμου και της περιφέρειας από τη συσσώρευση αιτημάτων και παραπόνων των πολιτών, (άρθρο 77).
16) Στους Δήμους και τις Περιφέρειες συστήνεται Επιτροπή Διαβούλευσης. Η Επιτροπή Διαβούλευσης προσφέρει για πρώτη φορά τη δυνατότητα συγκροτημένης, θεσμοποιημένης και ανοικτής συμμετοχής και ανταλλαγής επιχειρημάτων με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, (άρθρο 76).
17) Δημιουργούνται δίπλα στα σημερινά 1.000 ΚΕΠ άλλα 1.200 επιπλέον «Δημοτικά e-ΚΕΠ», σε κάθε γειτονιά ή χωριό ανάλογα με τις ανάγκες εξυπηρέτησης, με τα οποία παρέχονται διοικητικές υπηρεσίες όσο το δυνατόν εγγύτερα στο πολίτη.
18) Συστήνεται αρμόδια υπηρεσία(π.χ. δημοτικός ταχυδρόμος) υπεύθυνη για την παροχή διοικητικής βοήθειας σε άτομα που έχουν αντικειμενική αδυναμία προσπέλασης στους δήμους ή στα ΚΕΠ, (άρθρο 98), για όλους τους ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν ή να χρησιμοποιήσουν τα σύγχρονα δημοτικά e-ΚΕΠ.
19) Εισάγεται η έξυπνη «κάρτα του Δημότη», ξεκινά η υλοποίηση της «κάρτας του πολίτη». Για την άμεση ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του πολίτη και έκδοση πιστοποιητικών αλλά και για συμμετοχή σε τοπικά δημοψηφίσματα.
20) Για κάθε όργανο των Δήμων, και όλων των Νομικών Προσώπων τους εισάγεται υποχρέωση ανάρτησης κάθε απόφασής τους στο διαδίκτυο, προκειμένου αυτή να είναι εκτελεστή, (άρθρο 71). Πλήρης διαφάνεια σε όλες τις αποφάσεις, ίση πρόσβαση στην πληροφορία για όλους τους πολίτες. Για να γνωρίζει ο πολίτης πού πηγαίνει κάθε ευρώ από τη φορολόγησή του.
ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ:
1. Το σύστημα διακυβέρνησης
Τι ίσχυε μέχρι χθες: Τι αλλάζει με το νόμο Καλλικράτη:
Ο Νομάρχης συγκέντρωνε στο πρόσωπό του σχεδόν το σύνολο των εξουσιών Η Εκτελεστική Επιτροπή αποτελείται από τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες, γίνεται το συλλογικό όργανο άσκησης, συντονισμού και λογοδοσίας της εκτελεστικής λειτουργίας της Περιφέρειας. Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται η συγκέντρωση εξουσίας στο πρόσωπο του Περιφερειάρχη και ενισχύεται η συλλογική λειτουργία της Περιφέρειας.
Οι αντινομάρχες ήταν αποκλειστικά θεματικοί. Αντιπεριφερειάρχες με τοπική αρμοδιότητα. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η μέριμνα για τα ιδιαίτερα τοπικά ζητήματα της περιφερειακής ενότητας.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή αποτελούσε εκτελεστικό όργανο με διάφορες αρμοδιότητες Η Νομαρχιακή Επιτροπή μετονομάζεται σε Οικονομική και αναβαθμίζεται, ως προς τις λειτουργίες οικονομικού ελέγχου και τακτικής παρακολούθησης της υλοποίησης του προϋπολογισμού.
Οι αποφάσεις του Νομάρχη, του Νομαρχιακού Συμβουλίου και των ΝΠΔΔ της Νομαρχίας δημοσιεύονταν στο κατάστημα της νομαρχίας Όλες οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των Περιφερειών καθώς και όλων των νομικών τους προσώπων υποχρεωτικά δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, σε διαφορετική περίπτωση απλά δεν ισχύουν.
2. Διαβούλευση
Τι ίσχυε μέχρι χθες: Τι αλλάζει με το νόμο Καλλικράτη:
Δεν υπήρχε κάποιος θεσμός που να δίνει τη δυνατότητα οργανωμένης διαβούλευσης και έκφρασης των τοπικών φορέων. Καθιερώνεται η Επιτροπή Διαβούλευσης. Η Επιτροπή Διαβούλευσης προσφέρει τη δυνατότητα συγκροτημένης, θεσμοποιημένης και ανοικτής συμμετοχής και ανταλλαγής επιχειρημάτων με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας.
Τα μέλη του συμβουλίου της Επιτροπής Διαβούλευσης προέρχονται κατά 1/3 από πολίτες μετά από κλήρωση και από τους παραγωγικούς φορείς της Περιφέρειας (Εκπρόσωποι Εργαζομένων, Επιχειρήσεων, Επιστημονικοί Σύλλογοι, Αθλητικοί - Πολιτιστικοί Σύλλογοι)
Ο πολίτης που είχε παράπονα από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας απευθυνόταν κυρίως στο Νομάρχη. Καθιερώνεται ο θεσμός του «Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης» με αρμοδιότητα την έγκαιρη καταπολέμηση της κακοδιοίκησης, τη διασφάλιση της αμεροληψίας των περιφερειακών αρχών, τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων, καθώς και την αποσυμφόρηση του Περιφερειάρχη και άλλων αιρετών οργάνων της Περιφέρειας από τη συσσώρευση αιτημάτων και παραπόνων των πολιτών.
3. Τα οικονομικά των αυτοδιοικούμενων Περιφερειών
Τι ίσχυε μέχρι χθες: Τι αλλάζει με το νόμο Καλλικράτη:
Οι Νομαρχίες μπορούσαν να δανείζονται με απόφαση του Συμβουλίου. Δεν υπήρχε κανένα όριο στα ποσά που μπορούσε να δανειστεί κάποιος Δήμος ή Νομαρχία, ούτε συνδεόταν η λήψη δανείου με προϋποθέσεις δυνατότητας αποπληρωμής του. Τίθενται προϋποθέσεις και διαδικασίες για τη λήψη δανείου από τις Περιφέρειες: α) το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης της δημόσιας πίστης κάθε Περιφέρειας να μην υπερβαίνει το 5,5% των ετήσιων τακτικών της εσόδων
β) το συνολικό χρέος της Περιφέρειας που προβαίνει σε δανεισμό να μην υπερβαίνει το ποσοστό των συνολικών εσόδων της. Ως συνολικό χρέος θεωρούνται οι συνολικές μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της.
Οι Νομαρχίες δεν υποχρεούνταν να πραγματοποιούν 4ετή σχεδιασμό οικονομικής πολιτικής Οι Περιφέρειες καταρτίζουν πενταετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα στο πρώτο 9μηνο κάθε πενταετίας.
Δεν υπήρχε συγκεκριμένη διαδικασία κατάρτισης του ετήσιου προϋπολογισμού των Νομαρχιών. Η Εκτελεστική Επιτροπή συγκεντρώνει και αξιολογεί τις προτάσεις των υπηρεσιών της Περιφέρειας για το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης και τον προϋπολογισμό και τα εισηγείται στην Οικονομική Επιτροπή, προκειμένου η τελευταία να προβεί στην κατάρτιση αυτών και την υποβολή τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης του κάθε πολίτη στην πληροφόρηση για τα οικονομικά της Νομαρχίας. Συνοπτική οικονομική κατάσταση του προϋπολογισμού, όπως ψηφίσθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο, και τριμηνιαία έκθεση πορείας του αναρτάται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας.
Ο προϋπολογισμός κάθε Νομαρχίας αποστέλλονταν για αξιολόγηση στον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος και μπορούσε να ζητήσει την αναμόρφωσή του και επανυποβολή του στο Υπουργείο Οικονομικών. Ο προϋπολογισμός, το ετήσιο πρόγραμμα δράσης, η εισηγητική έκθεση της οικονομικής επιτροπής και οι αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου που αφορούν την επιβολή των φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών, υποβάλλονται στον Ελεγκτή Νομιμότητας. Εάν ο Ελεγκτής Νομιμότητας διαπιστώσει ουσιαστικά ή τυπικά προβλήματα επιστρέφει τον προϋπολογισμό και καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο να τον αναμορφώσει κατάλληλα εντός 30 ημερών
Δεν υπήρχε κάποια ρύθμιση που να προβλέπει την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Η Οικονομική Επιτροπή, μετά από εισήγηση του υπευθύνου των οικονομικών υπηρεσιών της, υποβάλλει στο Περιφερειακό Συμβούλιο τριμηνιαία έκθεση για τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
4. Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και μεταφορά πόρων και προσωπικού
Τι ίσχυε μέχρι χθες: Τι αλλάζει με το νόμο Καλλικράτη:
Ο αναπτυξιακός προγραμματισμός ανήκε στην Κρατική Περιφέρεια Το σύνολο των αρμοδιοτήτων, που αφορούν τον αναπτυξιακό περιφερειακό προγραμματισμό μεταφέρεται στην Περιφέρεια. Στην αρμοδιότητα αυτή εντάσσεται όχι μόνον η κατάρτιση και εκτέλεση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, αλλά και η συμμετοχή στην όλη διαδικασία κατάρτισης και εφαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) για την προγραμματική περίοδο 2007-2013.Στον ίδιο τομέα εντάσσονται και αρμοδιότητες που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδατικών πόρων.
Οι Αυτοτελείς Υγειονομικές Περιφέρειες εποπτεύονταν από το Υπ. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Οι αρμοδιότητες των Δημοσίων Υγειονομικών Περιφερειών (Δ.Υ.ΠΕ.) μεταφέρονται στην Περιφέρεια.
Η επισκευή και η συντήρηση των οδικών δικτύων ανήκε και στην Κρατική Περιφέρεια και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, με αποτέλεσμα πολλές δυσλειτουργίες Τομέας έργων: απονέμονται αρμοδιότητες στην Περιφέρεια, που αφορούν την κατασκευή, συντήρηση και ανακαίνιση οδών, οι οποίες ασκούντο από την Κρατική Περιφέρεια και τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Η αρμοδιότητα αυτή συμπεριλαμβάνει και τις αντίστοιχες μελέτες.
Ο σχεδιασμός, η μελέτη, η κατασκευή και η συντήρηση αντιπλημμυρικών, συγκοινωνιακών, κτιριακών κλπ έργων ανήκε και στην Κρατική Περιφέρεια και το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων με συνέπεια πολλές δυσλειτουργίες Ο σχεδιασμός, η μελέτη, η κατασκευή και συντήρηση συγκοινωνιακών, αντιπλημμυρικών, κτιριακών, ηλεκτρομηχανολογικών και λιμενικών έργων, η εκπόνηση κυκλοφοριακών μελετών, η αντιμετώπιση θεμάτων οδικής κυκλοφορίας, καθώς και η διαχείριση ειδικών έργων περιφερειακού επιπέδου που έχουν εκτελεσθεί από τις Ε.Υ.Δ.Ε. μεταφέρονται στην Περιφέρεια.
Τα εγγειοβελτιωτικά έργα ανήκαν στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων
Αρμοδιότητες σχετικές με την εκτέλεση εγγειοβελτιωτικών έργων (ΓΟΕΒ) μεταφέρονται στην Περιφέρεια.
Θέματα κατάρτισης, εποπτείας Δημοσίων ΙΕΚ και λειτουργικής υποστήριξής τους ανήκαν στο Υπ. Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Θέματα κατάρτισης, εποπτεία Δημοσίων ΙΕΚ και λειτουργική υποστήριξη μεταφέρονται στην Περιφέρεια.
Σήμερα 25 Αθλητικά Κέντρα Περιφερειακού Χαρακτήρα ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού Το σύνολο των αρμοδιοτήτων για τη λειτουργία και εποπτεία των Αθλητικών Κέντρων Περιφερειακού χαρακτήρα μεταφέρονται στην Περιφέρεια.
Τέλος,στη θέση των σημερινών 13 Διοικητικών Περιφερειών συγκροτούνται έως 7 Γενικές
Διοικήσεις.
Στην έδρα κάθε Γενικής Διοίκησης συνιστάται Γενική Διεύθυνση της
οποίας προΐσταται μόνιμος δημόσιος υπάλληλος. Στις υπηρεσίες της
Γενικής Διοίκησης εντάσσονται οι υπάλληλοι των υφιστάμενων
Περιφερειών έκτος από εκείνους που μετατάσσονται στις Περιφερειακές
Αυτοδιοικήσεις.
Στις αρμοδιότητες των Γενικών Διοικήσεων :
• ανήκουν οι γενικές κρατικές υποθέσεις, οι οποίες ασκούνταν μέχρι
σήμερα από τις Διοικητικές Περιφέρειες και λόγω της φύσης τους ή
για συνταγματικούς λόγους δεν μπορεί να μεταφερθούν στην
περιφερειακή αυτοδιοίκηση και παραμένουν στην κρατική διοίκηση,
π.χ. χωροταξία – πολεοδομία, περιβαλλοντική πολιτική, δασική
πολιτική ή μεταναστευτική πολιτική,
• εντάσσονται όσες κρατικές αρμοδιότητες σταδιακά
αποκεντρώνονται επειδή δεν είναι απαραίτητο να ασκούνται από
την κεντρική διοίκηση, διευκολύνοντας την αποτελεσματική
άσκηση του επιτελικού, συντονιστικού και ελεγκτικού της ρόλου,
• εντάσσονται, όπου αυτό κριθεί σκόπιμο, και κλαδικά
αποκεντρωμένες κρατικές υπηρεσίες των υπουργείων, που έως
σήμερα δεν είναι ενταγμένες στις διοικητικές περιφέρειες.
Γράφει ο Δικηγόρος Αθηνών Χρήστος Ηλ. Τσίχλης
Προτάσεις για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων στην Λαμία
Ο σεβασμός για τις άλλες μορφές ζωής είναι δείκτης για τις αξίες του πολιτισμού μας. Τα ζώα που ζουν στην Λαμία και στα περίχωρα της πόλης έχουν ανάγκη από καταφύγιο, τροφή αλλά και αποφυγή κάθε απάνθρωπης μεταχείρισης. Ο Δήμος Λαμίας μπορεί να έχει πολύπλευρο ρόλο σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Σύλλογο Φθιώτιδας καθώς και με φορείς που ασχολούνται με θέματα ζώων.
Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας ζητάει την άμεση παρέμβαση του Δήμου στα παρακάτω θέματα:
• Αυστηροί έλεγχοι για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων στα pet shops της περιοχής ευθύνης του Δήμου.
• Τερματισμός των εκθέσεων με ζώα που παραβιάζουν τις προδιαγραφές για τη στοιχειωδώς ανεκτή διαβίωση των ζώων.
• Έλεγχοι σε συνεργασία με την Νομαρχία για τον τρόπο λειτουργίας των ιδιωτικών καταφυγίων ζώων της περιοχής μας.
• Δέσμευση του Δήμου ότι δεν θα δέχεται τσίρκο με ζώα στην πόλη μας.
• Συμμετοχή του Δήμου, με διάθεση της Νομικής του υπηρεσίας, σε καταγγελίες για θανάτωση ζώων με δηλητηριασμένα δολώματα «φόλες».
• Ενημέρωση σε όσους ασχολούνται με το εμπόριο και τη διακίνηση ουσιών (φυτώρια, γεωπόνοι, supermarkets) που χαρακτηρίζονται τοξικές από τον ΕΟΦ και το Γενικό Χημείο του Κράτους(φυτοφάρμακα, ποντικοφάρμακα) για την εμπλοκή τους αν αυτά χρησιμοποιηθούν για την θανάτωση αδέσποτων ζώων.
• Δημιουργία ειδικής υπηρεσίας του Δήμου με συνολική ευθύνη για τα θέματα ζώων, όπως ορίζει ο Νόμος 3170/2003. Συνεργασία με τον Φιλοζωικό Σύλλογο και τον Κτηνιατρικό Σύλλογο (π.χ. στις επιτροπές παρακολούθησης για προγράμματα στείρωσης αδέσποτων).
• Καθορισμός αρμοδιοτήτων για τη Δημοτική Αστυνομία σχετικά με τις κακοποιήσεις και δηλητηριάσεις ζώων και με σχετικές καταγγελίες. Επιβολή προστίμων και μέριμνα ώστε οι κάτοχοι των ζώων να θεωρούνται υπεύθυνοι για τυχόν ζημιές και τραυματισμούς που μπορεί να προκάλεσαν τα ζώα τους.
• Πρόγραμμα στείρωσης αδέσποτων σε μόνιμη βάση, με όλες τις προδιαγραφές του νόμου και πάντα σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Σύλλογο.
• Εκσυγχρονισμός, νόμιμη λειτουργία του Δημοτικού Καταφυγίου Αδέσποτων ζώων που σήμερα υπολειτουργεί στην περιοχή μας και αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών λειτουργίας που θέτει η νομοθεσία.
• Προσπάθεια αποσυμφόρησης του Δημοτικού Καταφυγίου Λαμίας με ίδρυση Καταφυγίων Αδέσποτων Ζώων σε κάθε νέο Δήμο που θα προκύψει από την εφαρμογή του ΄΄Καλλικράτη΄΄.
• Δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου με έμφαση στα αδέσποτα. Με συμβολική τιμή θα μπορούσε να παρέχει κάποιες υπηρεσίες (εμβολιασμούς, στειρώσεις, αποπαρασιτώσεις) και για τα δεσποζόμενα ζώα σε κατόχους ζώων με χαμηλό εισόδημα.
• Εξοπλισμός των Δημοτικού Κτηνιατρείου με ασθενοφόρο, που θα μεταφέρει τα άρρωστα και τραυματισμένα ζώα και θα περισυλλέγει τα νεκρά θύματα τροχαίων ατυχημάτων.
• Αποτελεσματική οργάνωση της βάσης δεδομένων με τα μικροτσίπ για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση των δεσποζόμενων σκύλων, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, ώστε να γίνεται εφικτή η ανεύρεσή τους όταν χάνονται ή πέφτουν θύματα κλοπής. Τακτική αναφορά στην Νομαρχία και συνεργασία με τον Φιλοζωικό Σύλλογο.
• Ευαισθητοποίηση των κατόχων ζώων, σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό Σύλλογο, για την καθαριότητα και την υγιεινή των δημόσιων χώρων της πόλης. Τα πρόστιμα για περιττώματα στο δρόμο να χρησιμοποιούνται σε προγράμματα προστασίας των αδέσποτων ζώων.
• Ειδικοί οριοθετημένοι χώροι στους τόπους περιπάτου των ζώων (Αγιος Λουκάς, Πλατεία Δημοτικού Θεάτρου ,Πλατεία Καραϊσκάκη κ.λ.π) για αφόδευση σκύλων. Δωρεάν διάθεση σακουλών μιας χρήσης από αυτόματα μηχανήματα στους χώρους αυτούς, όπως γίνεται σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις. Επιβολή προστίμων σε κατόχους ζώων που αδιαφορούν για τα περιττώματα των ζώων τους.
• Δυνατότητα μεταφοράς ζώων συντροφιάς με τα μαζικά μέσα μεταφοράς, με παράλληλα μέτρα για να μην ενοχλούνται οι άλλοι επιβάτες.
• Υγειονομική ταφή των αδέσποτων νεκρών ζώων όπως ο νόμος ορίζει. Δημιουργία Δημοτικού νεκροταφείου ζώων που θα φιλοξενεί και τα νεκρά οικόσιτα ζώα συντροφιάς των δημοτών.
• Ίδρυση με πρωτοβουλία και του Δήμου Περιφερειακού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων σε συνεργασία με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της Περιφέρειας.
• Μαθήματα φιλοζωίας και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στα σχολεία που παράλληλα με την προώθηση της φυτικής διατροφής, θα συμβάλλουν στην αρμονική συνύπαρξη με τα ζώα. Διάθεση χορτοφαγικών υγιεινών επιλογών στα κυλικεία των σχολείων.
• Ενημερωτικές εκστρατείες για τα οφέλη της φυτικής διατροφής, ενέργεια η οποία συνδέει την προστασία των ζώων με θετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.
• Διοργάνωση σεμιναρίων και εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση των δημοτών σε θέματα ζώων. Έκδοση φυλλαδίων ενημέρωσης των δημοτών για τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ζώα και τις ποινές που προβλέπει ο Νόμος. Η προώθηση και ανάδειξη του εθελοντισμού μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τις υπάρχουσες δομές όπου υπάρχει άμεση ανάγκη από εθελοντική προσφορά.
• Εκχώρηση αρμοδιοτήτων για θέματα των ζώων στον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού με στόχο την διαμόρφωση φιλοζωικής συνείδησης στην πόλη μας.
Τα μέλη της Πρωτοβουλίας, πιστεύουμε πως με συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες των εμπλεκόμενων φορέων μπορούμε όλοι μαζί να πραγματοποιήσουμε τις παραπάνω προτάσεις, ώστε να εξαλειφτεί το απαράδεκτο φαινόμενο των αδέσποτων ζώων και ταυτόχρονα να διαμορφωθεί ένα φιλικό, προς τα ζώα και τους κατόχους τους, περιβάλλον στην πόλη μας, αλλάζοντας την σημερινή κατάσταση που προσβάλει τον πολιτισμό μας
Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας ζητάει την άμεση παρέμβαση του Δήμου στα παρακάτω θέματα:
• Αυστηροί έλεγχοι για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων στα pet shops της περιοχής ευθύνης του Δήμου.
• Τερματισμός των εκθέσεων με ζώα που παραβιάζουν τις προδιαγραφές για τη στοιχειωδώς ανεκτή διαβίωση των ζώων.
• Έλεγχοι σε συνεργασία με την Νομαρχία για τον τρόπο λειτουργίας των ιδιωτικών καταφυγίων ζώων της περιοχής μας.
• Δέσμευση του Δήμου ότι δεν θα δέχεται τσίρκο με ζώα στην πόλη μας.
• Συμμετοχή του Δήμου, με διάθεση της Νομικής του υπηρεσίας, σε καταγγελίες για θανάτωση ζώων με δηλητηριασμένα δολώματα «φόλες».
• Ενημέρωση σε όσους ασχολούνται με το εμπόριο και τη διακίνηση ουσιών (φυτώρια, γεωπόνοι, supermarkets) που χαρακτηρίζονται τοξικές από τον ΕΟΦ και το Γενικό Χημείο του Κράτους(φυτοφάρμακα, ποντικοφάρμακα) για την εμπλοκή τους αν αυτά χρησιμοποιηθούν για την θανάτωση αδέσποτων ζώων.
• Δημιουργία ειδικής υπηρεσίας του Δήμου με συνολική ευθύνη για τα θέματα ζώων, όπως ορίζει ο Νόμος 3170/2003. Συνεργασία με τον Φιλοζωικό Σύλλογο και τον Κτηνιατρικό Σύλλογο (π.χ. στις επιτροπές παρακολούθησης για προγράμματα στείρωσης αδέσποτων).
• Καθορισμός αρμοδιοτήτων για τη Δημοτική Αστυνομία σχετικά με τις κακοποιήσεις και δηλητηριάσεις ζώων και με σχετικές καταγγελίες. Επιβολή προστίμων και μέριμνα ώστε οι κάτοχοι των ζώων να θεωρούνται υπεύθυνοι για τυχόν ζημιές και τραυματισμούς που μπορεί να προκάλεσαν τα ζώα τους.
• Πρόγραμμα στείρωσης αδέσποτων σε μόνιμη βάση, με όλες τις προδιαγραφές του νόμου και πάντα σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Σύλλογο.
• Εκσυγχρονισμός, νόμιμη λειτουργία του Δημοτικού Καταφυγίου Αδέσποτων ζώων που σήμερα υπολειτουργεί στην περιοχή μας και αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών λειτουργίας που θέτει η νομοθεσία.
• Προσπάθεια αποσυμφόρησης του Δημοτικού Καταφυγίου Λαμίας με ίδρυση Καταφυγίων Αδέσποτων Ζώων σε κάθε νέο Δήμο που θα προκύψει από την εφαρμογή του ΄΄Καλλικράτη΄΄.
• Δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου με έμφαση στα αδέσποτα. Με συμβολική τιμή θα μπορούσε να παρέχει κάποιες υπηρεσίες (εμβολιασμούς, στειρώσεις, αποπαρασιτώσεις) και για τα δεσποζόμενα ζώα σε κατόχους ζώων με χαμηλό εισόδημα.
• Εξοπλισμός των Δημοτικού Κτηνιατρείου με ασθενοφόρο, που θα μεταφέρει τα άρρωστα και τραυματισμένα ζώα και θα περισυλλέγει τα νεκρά θύματα τροχαίων ατυχημάτων.
• Αποτελεσματική οργάνωση της βάσης δεδομένων με τα μικροτσίπ για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση των δεσποζόμενων σκύλων, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, ώστε να γίνεται εφικτή η ανεύρεσή τους όταν χάνονται ή πέφτουν θύματα κλοπής. Τακτική αναφορά στην Νομαρχία και συνεργασία με τον Φιλοζωικό Σύλλογο.
• Ευαισθητοποίηση των κατόχων ζώων, σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό Σύλλογο, για την καθαριότητα και την υγιεινή των δημόσιων χώρων της πόλης. Τα πρόστιμα για περιττώματα στο δρόμο να χρησιμοποιούνται σε προγράμματα προστασίας των αδέσποτων ζώων.
• Ειδικοί οριοθετημένοι χώροι στους τόπους περιπάτου των ζώων (Αγιος Λουκάς, Πλατεία Δημοτικού Θεάτρου ,Πλατεία Καραϊσκάκη κ.λ.π) για αφόδευση σκύλων. Δωρεάν διάθεση σακουλών μιας χρήσης από αυτόματα μηχανήματα στους χώρους αυτούς, όπως γίνεται σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις. Επιβολή προστίμων σε κατόχους ζώων που αδιαφορούν για τα περιττώματα των ζώων τους.
• Δυνατότητα μεταφοράς ζώων συντροφιάς με τα μαζικά μέσα μεταφοράς, με παράλληλα μέτρα για να μην ενοχλούνται οι άλλοι επιβάτες.
• Υγειονομική ταφή των αδέσποτων νεκρών ζώων όπως ο νόμος ορίζει. Δημιουργία Δημοτικού νεκροταφείου ζώων που θα φιλοξενεί και τα νεκρά οικόσιτα ζώα συντροφιάς των δημοτών.
• Ίδρυση με πρωτοβουλία και του Δήμου Περιφερειακού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων σε συνεργασία με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της Περιφέρειας.
• Μαθήματα φιλοζωίας και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στα σχολεία που παράλληλα με την προώθηση της φυτικής διατροφής, θα συμβάλλουν στην αρμονική συνύπαρξη με τα ζώα. Διάθεση χορτοφαγικών υγιεινών επιλογών στα κυλικεία των σχολείων.
• Ενημερωτικές εκστρατείες για τα οφέλη της φυτικής διατροφής, ενέργεια η οποία συνδέει την προστασία των ζώων με θετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.
• Διοργάνωση σεμιναρίων και εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση των δημοτών σε θέματα ζώων. Έκδοση φυλλαδίων ενημέρωσης των δημοτών για τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ζώα και τις ποινές που προβλέπει ο Νόμος. Η προώθηση και ανάδειξη του εθελοντισμού μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τις υπάρχουσες δομές όπου υπάρχει άμεση ανάγκη από εθελοντική προσφορά.
• Εκχώρηση αρμοδιοτήτων για θέματα των ζώων στον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού με στόχο την διαμόρφωση φιλοζωικής συνείδησης στην πόλη μας.
Τα μέλη της Πρωτοβουλίας, πιστεύουμε πως με συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες των εμπλεκόμενων φορέων μπορούμε όλοι μαζί να πραγματοποιήσουμε τις παραπάνω προτάσεις, ώστε να εξαλειφτεί το απαράδεκτο φαινόμενο των αδέσποτων ζώων και ταυτόχρονα να διαμορφωθεί ένα φιλικό, προς τα ζώα και τους κατόχους τους, περιβάλλον στην πόλη μας, αλλάζοντας την σημερινή κατάσταση που προσβάλει τον πολιτισμό μας
Ανάσα στα δάνεια 200.000 Δημοσίων Υπαλλήλων
«Ανάσα» για 200.000 και πλέον δημοσίους υπαλλήλους εν όψει του δύσκολου φθινοπώρου θα αποτελέσει η νέα ρύθμιση της κυβέρνησης για τα στεγαστικά δάνεια που έχει χορηγήσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί ως το τέλος της εβδομάδας.
Στους συγκεκριμένους δανειολήπτες θα παρέχεται η δυνατότητα επιμήκυνσης της εναπομένουσας διάρκειας εξόφλησης του δανείου τους ως και 40 χρόνια με στόχο τη μείωση των μηνιαίων δόσεων που πληρώνουν στην τράπεζα, οι οποίες δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 40% των αποδοχών τους.
Σε πρώτη φάση, η διευκόλυνση αυτή θα παρέχεται στα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από το 2005 και αργότερα, ενώ υπάρχουν σκέψεις για επέκταση της σχετικής ρύθμισης και στις παλαιότερες χορηγήσεις. Παράλληλα, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξόφληση του δανείου τους λόγω προβλημάτων υγείας.
Σύμφωνα με το “Βήμα” η απόφαση της κυβέρνησης έχει στόχο να βοηθήσει περισσότερους από 200.000 υπαλλήλους του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών και των αστυνομικών, ώστε να ξεπεράσουν την τρέχουσα δύσκολη συγκυρία. Με την υλοποίησή της θα επιτευχθεί ο περιορισμός των μηνιαίων δόσεων που πληρώνει η συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών, που είδε τα εισοδήματά της να μειώνονται ακόμη και ως 20% λόγω των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για τη μείωση των ελλειμμάτων. Η κάθε περίπτωση θα εξετάζεται ξεχωριστά από το Ταμείο. Συνολικά τα δάνεια που έχει χορηγήσει το Ταμείο ανέρχονται σε 3,6 δισ. ευρώ και κατά μέσον όρο σε 150.000 ευρώ για κάθε οικογένεια.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η μηνιαία δόση μπορούσε να φτάσει ως το 60% των αποδοχών του κάθε δανειολήπτη, αλλά στην πράξη έφθανε ως και το 50% των συνολικών εισοδημάτων, στα οποία λαμβάνονταν υπόψη και τα επιδόματα που είχαν μόνιμο χαρακτήρα (π.χ. τα ΔΙΒΕΤ που καταβάλλονται στους εφοριακούς και τελωνειακούς). Μετά την περικοπή των αποδοχών (μισθών και επιδομάτων) που ανέρχεται περίπου στο 20%, χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται σε πραγματικά οικονομικό αδιέξοδο, καθώς από τον μισθό τους παίρνουν στο χέρι μόνο το 30%. Με τη νέα ρύθμιση δεν θα μπορεί να παρακρατείται μεγαλύτερο ύψος από το 40% των απολαβών του εργαζομένου.
Σε κάθε περίπτωση, με την αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής μπορούν να εξοικονομηθούν σημαντικά ποσά κάθε μήνα.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Νοικοκυριό πήρε το 2005 στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ με διάρκεια 20 έτη και επιτόκιο 5%. Η μηνιαία δόση του ανερχόταν ως και σήμερα στα επίπεδα των 1.000 ευρώ. Μετά την περικοπή των μέσων μηνιαίων αποδοχών του από 3.000 ευρώ σε 2.600 ευρώ, θέλει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους του. Το υπόλοιπο που χρωστά στην τράπεζα φθάνει στις 125.000 ευρώ.
Μία λύση αποτελεί η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου στον αρχικώς συμφωνηθέντα χρόνο εξόφλησης, δηλαδή στα 20 χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση η νέα μηνιαία δόση θα διαμορφωθεί σε 825 ευρώ. Αν το νοικοκυριό θέλει να μειωθεί περαιτέρω η δόση, μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια στα 25 έτη. Σε αυτή την περίπτωση η δόση θα υποχωρήσει στα 730 ευρώ.
Στους συγκεκριμένους δανειολήπτες θα παρέχεται η δυνατότητα επιμήκυνσης της εναπομένουσας διάρκειας εξόφλησης του δανείου τους ως και 40 χρόνια με στόχο τη μείωση των μηνιαίων δόσεων που πληρώνουν στην τράπεζα, οι οποίες δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 40% των αποδοχών τους.
Σε πρώτη φάση, η διευκόλυνση αυτή θα παρέχεται στα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από το 2005 και αργότερα, ενώ υπάρχουν σκέψεις για επέκταση της σχετικής ρύθμισης και στις παλαιότερες χορηγήσεις. Παράλληλα, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξόφληση του δανείου τους λόγω προβλημάτων υγείας.
Σύμφωνα με το “Βήμα” η απόφαση της κυβέρνησης έχει στόχο να βοηθήσει περισσότερους από 200.000 υπαλλήλους του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών και των αστυνομικών, ώστε να ξεπεράσουν την τρέχουσα δύσκολη συγκυρία. Με την υλοποίησή της θα επιτευχθεί ο περιορισμός των μηνιαίων δόσεων που πληρώνει η συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών, που είδε τα εισοδήματά της να μειώνονται ακόμη και ως 20% λόγω των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για τη μείωση των ελλειμμάτων. Η κάθε περίπτωση θα εξετάζεται ξεχωριστά από το Ταμείο. Συνολικά τα δάνεια που έχει χορηγήσει το Ταμείο ανέρχονται σε 3,6 δισ. ευρώ και κατά μέσον όρο σε 150.000 ευρώ για κάθε οικογένεια.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η μηνιαία δόση μπορούσε να φτάσει ως το 60% των αποδοχών του κάθε δανειολήπτη, αλλά στην πράξη έφθανε ως και το 50% των συνολικών εισοδημάτων, στα οποία λαμβάνονταν υπόψη και τα επιδόματα που είχαν μόνιμο χαρακτήρα (π.χ. τα ΔΙΒΕΤ που καταβάλλονται στους εφοριακούς και τελωνειακούς). Μετά την περικοπή των αποδοχών (μισθών και επιδομάτων) που ανέρχεται περίπου στο 20%, χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται σε πραγματικά οικονομικό αδιέξοδο, καθώς από τον μισθό τους παίρνουν στο χέρι μόνο το 30%. Με τη νέα ρύθμιση δεν θα μπορεί να παρακρατείται μεγαλύτερο ύψος από το 40% των απολαβών του εργαζομένου.
Σε κάθε περίπτωση, με την αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής μπορούν να εξοικονομηθούν σημαντικά ποσά κάθε μήνα.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Νοικοκυριό πήρε το 2005 στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ με διάρκεια 20 έτη και επιτόκιο 5%. Η μηνιαία δόση του ανερχόταν ως και σήμερα στα επίπεδα των 1.000 ευρώ. Μετά την περικοπή των μέσων μηνιαίων αποδοχών του από 3.000 ευρώ σε 2.600 ευρώ, θέλει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους του. Το υπόλοιπο που χρωστά στην τράπεζα φθάνει στις 125.000 ευρώ.
Μία λύση αποτελεί η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου στον αρχικώς συμφωνηθέντα χρόνο εξόφλησης, δηλαδή στα 20 χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση η νέα μηνιαία δόση θα διαμορφωθεί σε 825 ευρώ. Αν το νοικοκυριό θέλει να μειωθεί περαιτέρω η δόση, μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια στα 25 έτη. Σε αυτή την περίπτωση η δόση θα υποχωρήσει στα 730 ευρώ.
Ακόμα και αυτόφωρο για τους καπνιστές
Μέχρι και αυτόφωρο προβλέπει ο νέος νόμος της καθολικής απαγόρευσης καπνίσματος για όσους αρνούνται να συμμορφωθούν. Ο νόμος τίθεται σε εφαρμογή από την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου.
Κλιμακωτή και τσουχτερή θα είναι η χρηματική ποινή για τους θεριακλήδες (αλλά και για τους επαγγελματίες που τους... ανέχονται) που θα αρνηθούν να συμμορφωθούν με την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος που τίθεται σε ισχύ μεθαύριο Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου.
Έτσι, για όσους καπνίζουν στους δημόσιους κλειστούς χώρους το πρόστιμο που προβλέπεται είναι 50 ευρώ, θα φτάνει όμως τα 100 ευρώ για εκείνους που ανάβουν τσιγάρο στα νοσοκομεία και άλλες δομές υγείας, σε σχολεία και παιδότοπους.
Οι υποτροπές επίσης θα λειτουργούν αθροιστικά - άρα ένας πολίτης που έχει παραβεί το νόμο πάνω από μια φορά θα πληρώνει ακριβά το τσιγάρο του: έως και 500 ευρώ.
Η τσιμπίδα του νόμου τρυπώνει ακόμη και στα ταξί: έτσι εάν κάποιος πολίτης ανάψει τσιγάρο στην θέση του συνοδηγού θα πληρώσει 50 ευρώ.
Ακόμη πιο τσουχτερό είναι το πρόστιμο για τους επαγγελματίες οδηγούς των μέσων μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων και των ταξί, οι οποίοι θα καταβάλλουν 500 ευρώ εάν επιτρέπουν στους πελάτες τους να «ντουμανιάζουν» τον χώρο.
Τσουχτερά πρόστιμα θα πληρώνουν και οι υπεύθυνοι διαχείρισης και λειτουργίας κλειστών δημοσίων χώρων που θα ανέχεται την παραβίαση των διατάξεων του νόμου: κυμαίνεται από 500 έως 10.000 ευρώ. Μάλιστα, στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και στην πέμπτη ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής η οποία την χορήγησε.
Εξίσου τσουχτερά (από 500 έως 10.000 ευρώ) θα είναι τα πρόστιμα και για όσους πωλούν προϊόντα καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση των διατάξεων του νόμου, αλλά και για όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του νόμου σχετικά με τις διαφημίσεις.
Οριστικό φρένο
«Είναι μία στιγμή ικανοποίησης αλλά και ένα μεγάλο στοίχημα»: η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υπογράμμισε και κατά την σημερινή συνέντευξη Τύπου πως η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει οριστικό φρένο στο κάπνισμα του κλειστούς δημόσιους χώρους. Μάλιστα, τόνισε πως ο νέος νόμος «θεραπεύει» τις εξαιρέσεις και κλείνει τα…παράθυρα καπνού.
«Πρόκειται για ένα απλό και σαφές σχέδιο. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν οριστεί και συνεπώς τα νέα αντικαπνιστικά μέτρα έρχονται να λύσουν μια σειρά προβλημάτων που είχαν προκύψει από τον προηγούμενο νόμο», είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.
Σημειώνεται πως πριν την μεσημεριανή συνέντευξη Τύπου, όπου μεταξύ άλλων διευκρινίστηκε ο τρόπος υποβολής των προστίμων αλλά και η το ύψος αυτών, η ηγεσία του Υπουργείου είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους όλων των ελεγκτικών αρχών (συμμετείχαν περίπου 250 εκπρόσωποι).
Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν τα ειδικά μέτρα που αναφέρονται στις σχετικές εγκυκλίους και στην υπουργική απόφαση, ενώ όπως έγινε γνωστό το 80% των εσόδων από τα πρόστιμα θα εισπράττεται από το υπουργείο Εσωτερικών για την ανταποδοτική υποστήριξη του ελεγκτικού μηχανισμού.
Με τον τρόπο εξασφαλίζεται οικονομικό κίνητρο για την εφαρμογή των ελέγχων, αφού από αυτό τον ειδικό λογαριασμό θα καλύπτονται τα νυχτερινά, οι υπερωρίες και η αποδοτικότητα των δημοτικών αστυνομικών, των λιμενικών και των εποπτών υγείας.
«Δεν προωθούμε ένα σχέδιο αστυνόμευσης αλλά ένα πρόγραμμα προώθησης της δημόσιας υγείας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ξενογιαννακοπούλου.
Περίοδος χάριτος
Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε πως θα δοθεί μία «περίοδος χάριτος» στους ιδιοκτήτες χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Ειδικότερα, οι υπεύθυνοι οφείλουν, όπως προβλέπει η εγκύκλιος, να διατηρούν «βιβλίο αναφοράς», στο οποίο οι αρχές θα σημειώνουν τις όποιες παρεκκλίσεις παρατηρούν κατά τους ελέγχους τους. Ανάλογα με τον αριθμό των υποτροπών αλλά και την έκταση της παραβίασης, θα επιβάλλεται το πρώτο πρόστιμο.
Επιπλέον, υπόψιν θα λαμβάνεται – λειτουργώντας ως «ελαφρυντικό»- και η τήρηση των κανόνων που επιβάλλονται από το νόμο. Δηλαδή, οι υπεύθυνοι των καταστημάτων θα πρέπει να φροντίζουν για την ανάρτηση απογορευτικού σήματος στον χώρο ευθύνης τους, την απομάκρυνση σταχτοδοχείων και την σύσταση στους παραβάτες.
Σε ό,τι αφορά τα νυχτερινά κέντρα άνω των 300 τ.μ και τα καζίνο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επανάλαβε πως η εξαίρεση τους είναι προσωρινή και πως μετά το πέρας των 8 μηνών θα εφαρμοστεί ο νόμος. Επιπλέον, διευκρίνισε πως και εκεί θα υπάρξουν κυρώσεις εάν διαπιστωθεί η πώληση προϊόντων καπνού σε ανηλίκους.
Ακριβά τα αντικαπνιστικά φάρμακα
Από την τσέπη τους θα συνεχίζουν να πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες που θέλουν να κόψουν το τσιγάρο, τα αντικαπνιστικά φάρμακα και βοηθήματα. Η οικονομική κρίση, όπως παραδέχτηκε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δεν αφήνει περιθώρια για κάλυψη της δαπάνης από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ωστόσο, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου κ. Ιωάννης Τούντας, στο επόμενο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, θα συζητηθεί η κάλυψη τους στην περίπτωση που υπάρχει ένα συνοδό νόσημα (π.χ. Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια)
Πηγή: Τα Νέα
Κλιμακωτή και τσουχτερή θα είναι η χρηματική ποινή για τους θεριακλήδες (αλλά και για τους επαγγελματίες που τους... ανέχονται) που θα αρνηθούν να συμμορφωθούν με την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος που τίθεται σε ισχύ μεθαύριο Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου.
Έτσι, για όσους καπνίζουν στους δημόσιους κλειστούς χώρους το πρόστιμο που προβλέπεται είναι 50 ευρώ, θα φτάνει όμως τα 100 ευρώ για εκείνους που ανάβουν τσιγάρο στα νοσοκομεία και άλλες δομές υγείας, σε σχολεία και παιδότοπους.
Οι υποτροπές επίσης θα λειτουργούν αθροιστικά - άρα ένας πολίτης που έχει παραβεί το νόμο πάνω από μια φορά θα πληρώνει ακριβά το τσιγάρο του: έως και 500 ευρώ.
Η τσιμπίδα του νόμου τρυπώνει ακόμη και στα ταξί: έτσι εάν κάποιος πολίτης ανάψει τσιγάρο στην θέση του συνοδηγού θα πληρώσει 50 ευρώ.
Ακόμη πιο τσουχτερό είναι το πρόστιμο για τους επαγγελματίες οδηγούς των μέσων μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων και των ταξί, οι οποίοι θα καταβάλλουν 500 ευρώ εάν επιτρέπουν στους πελάτες τους να «ντουμανιάζουν» τον χώρο.
Τσουχτερά πρόστιμα θα πληρώνουν και οι υπεύθυνοι διαχείρισης και λειτουργίας κλειστών δημοσίων χώρων που θα ανέχεται την παραβίαση των διατάξεων του νόμου: κυμαίνεται από 500 έως 10.000 ευρώ. Μάλιστα, στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και στην πέμπτη ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής η οποία την χορήγησε.
Εξίσου τσουχτερά (από 500 έως 10.000 ευρώ) θα είναι τα πρόστιμα και για όσους πωλούν προϊόντα καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση των διατάξεων του νόμου, αλλά και για όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του νόμου σχετικά με τις διαφημίσεις.
Οριστικό φρένο
«Είναι μία στιγμή ικανοποίησης αλλά και ένα μεγάλο στοίχημα»: η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υπογράμμισε και κατά την σημερινή συνέντευξη Τύπου πως η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει οριστικό φρένο στο κάπνισμα του κλειστούς δημόσιους χώρους. Μάλιστα, τόνισε πως ο νέος νόμος «θεραπεύει» τις εξαιρέσεις και κλείνει τα…παράθυρα καπνού.
«Πρόκειται για ένα απλό και σαφές σχέδιο. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν οριστεί και συνεπώς τα νέα αντικαπνιστικά μέτρα έρχονται να λύσουν μια σειρά προβλημάτων που είχαν προκύψει από τον προηγούμενο νόμο», είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.
Σημειώνεται πως πριν την μεσημεριανή συνέντευξη Τύπου, όπου μεταξύ άλλων διευκρινίστηκε ο τρόπος υποβολής των προστίμων αλλά και η το ύψος αυτών, η ηγεσία του Υπουργείου είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους όλων των ελεγκτικών αρχών (συμμετείχαν περίπου 250 εκπρόσωποι).
Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν τα ειδικά μέτρα που αναφέρονται στις σχετικές εγκυκλίους και στην υπουργική απόφαση, ενώ όπως έγινε γνωστό το 80% των εσόδων από τα πρόστιμα θα εισπράττεται από το υπουργείο Εσωτερικών για την ανταποδοτική υποστήριξη του ελεγκτικού μηχανισμού.
Με τον τρόπο εξασφαλίζεται οικονομικό κίνητρο για την εφαρμογή των ελέγχων, αφού από αυτό τον ειδικό λογαριασμό θα καλύπτονται τα νυχτερινά, οι υπερωρίες και η αποδοτικότητα των δημοτικών αστυνομικών, των λιμενικών και των εποπτών υγείας.
«Δεν προωθούμε ένα σχέδιο αστυνόμευσης αλλά ένα πρόγραμμα προώθησης της δημόσιας υγείας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ξενογιαννακοπούλου.
Περίοδος χάριτος
Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε πως θα δοθεί μία «περίοδος χάριτος» στους ιδιοκτήτες χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Ειδικότερα, οι υπεύθυνοι οφείλουν, όπως προβλέπει η εγκύκλιος, να διατηρούν «βιβλίο αναφοράς», στο οποίο οι αρχές θα σημειώνουν τις όποιες παρεκκλίσεις παρατηρούν κατά τους ελέγχους τους. Ανάλογα με τον αριθμό των υποτροπών αλλά και την έκταση της παραβίασης, θα επιβάλλεται το πρώτο πρόστιμο.
Επιπλέον, υπόψιν θα λαμβάνεται – λειτουργώντας ως «ελαφρυντικό»- και η τήρηση των κανόνων που επιβάλλονται από το νόμο. Δηλαδή, οι υπεύθυνοι των καταστημάτων θα πρέπει να φροντίζουν για την ανάρτηση απογορευτικού σήματος στον χώρο ευθύνης τους, την απομάκρυνση σταχτοδοχείων και την σύσταση στους παραβάτες.
Σε ό,τι αφορά τα νυχτερινά κέντρα άνω των 300 τ.μ και τα καζίνο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επανάλαβε πως η εξαίρεση τους είναι προσωρινή και πως μετά το πέρας των 8 μηνών θα εφαρμοστεί ο νόμος. Επιπλέον, διευκρίνισε πως και εκεί θα υπάρξουν κυρώσεις εάν διαπιστωθεί η πώληση προϊόντων καπνού σε ανηλίκους.
Ακριβά τα αντικαπνιστικά φάρμακα
Από την τσέπη τους θα συνεχίζουν να πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες που θέλουν να κόψουν το τσιγάρο, τα αντικαπνιστικά φάρμακα και βοηθήματα. Η οικονομική κρίση, όπως παραδέχτηκε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δεν αφήνει περιθώρια για κάλυψη της δαπάνης από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ωστόσο, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου κ. Ιωάννης Τούντας, στο επόμενο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, θα συζητηθεί η κάλυψη τους στην περίπτωση που υπάρχει ένα συνοδό νόσημα (π.χ. Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια)
Πηγή: Τα Νέα
Γιατί οι αγορές δεν πείθονται από την ‘πρόοδο’ της Ελλάδας;
Μερικούς μήνες μετά την υπογραφή του πακέτου στήριξης και ενώ η Ελλάδα έχει λάβει εξαιρετικά σκληρά δημοσιονομικά και οικονομικά μέτρα που υποτίθεται ότι θα βοηθήσουν την οικονομία της να ανασυνταχθεί, εξακολουθεί να είναι δύσκολο έως αδύνατο να πειστούν ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων να να κρατήσουν τη θέση τους σε αυτά και να μην τα πουλήσουν ή να μην τα καταθέσουν ως εγγύηση στην ΕΚΤ, ενώ δεν τίθεται καν θέμα προσέλκυσης νέων κεφαλαίων προς αγορά ελληνικού χρέους, αφού η τάση τους είναι τόσο έντονα πτωτική που η πιθανότητα απώλειας είναι πάρα πολύ αυξημένη.
Συγκεκριμένα, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για διάστημα 10 ετών, δηλαδή το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, έχει απογειωθεί στο 11,68%, διεκδικώντας την 1η θέση στον κόσμο μεταξύ των 50 πιο αναπτυγμένων κρατών. Αντίθετα, η Ισπανία, με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, εξακολουθεί να δανείζεται με 4,09% στον ορίζοντα της 10ετίας, ενώ ακόμη και η έντονα προβληματική Πορτογαλία αντιμετωπίζει επιτόκιο της τάξης του 5,62%, περίπου μισό από το ελληνικό.
Είναι χαρακτηριστικό πως το Σεπτέμβριο του 2009, πριν το ξέσπασμα της ‘ελληνικής κρίσης’, η χώρα μπορούσε να δανειστεί με επιτόκιο κατά τι μεγαλύτερο του 4%, το οποίο σήμερα φαντάζει άπιαστο όνειρο. Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως το κόστος δανεισμού της Ελλάδας πλησιάζει και πάλι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 και πλέον ετών, βρισκόμενο σε σταθερά ανοδική τάση από το Μάιο και μετά, με τις αγορές να αδιαφορούν παντελώς για την δημοσιονομική ‘πρόοδο’ και την προοπτική βελτίωσης της οικονομίας από το 2011 και μετά.
Πέρα από αυτό, οι τιμές των ασφαλίστρων ελληνικού χρέους για την περίπτωση πτώχευσης στα επόμενα 5 χρόνια (CDS) έχουν απογειωθεί και πάλι πάνω από τις 900 μονάδες βάσης, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων που θέλουν να τα ασφαλίσουν πρέπει να πληρώσουν πάνω από 900 χιλιάδες δολάρια το χρόνο για κάθε 10 εκ επένδυσης, δηλαδή περίπου το 50% της θέσης τους σε διάστημα 5 ετών, ποσό που κάνει την διακράτηση ελληνικών ομολόγων απαγορευτική επενδυτική πρακτική.
Επιπλέον, με βάση τις τιμές των CDS η πιθανότητα πτώχευσης της Ελλάδας είναι, σήμερα, 53,75%, δηλαδή μεγαλύτερη από αυτήν προ της υπογραφής του πακέτου στήριξης. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως η χρηματοπιστωτική εταιρία που διαχειρίζεται τα ασφάλιστρα κρατικούς χρέους έχει ζητήσει εδώ και 2 μήνες να διεξαχθεί έρευνα με τη διακριτική συμμετοχή 8 μεγάλων τραπεζών, για τις συνέπειες που θα υπάρξουν στην περίπτωση αποχώρησης ενός κράτους μέλους από την ΕΕ,
Είναι, λοιπόν, φανερό, πως, χρηματοπιστωτικά, οι αγορές συνεχίζουν να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αναδιάρθωσης του ελληνικού χρέους και δεν πείθονται για τίποτε από αυτά για τα οποία η Ελλάδα προσπαθεί να τις πείσει. Το ερώτημα είναι αν είναι οι αγορές που υποτιμούν την ελληνική προσπάθεια και τις πραγματικές προοπτικές αυτής ή αν η Ελλάδα υπερεκτιμά, για άλλη μία φορά, τις δυνατότητες της και αρνείται να δει αυτό που βλέπουν όλοι οι υπόλοιποι.
Πάνος Παναγιώτου – διευθυντής ΕΚΤΑ από sofokleous10.gr
Συγκεκριμένα, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για διάστημα 10 ετών, δηλαδή το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, έχει απογειωθεί στο 11,68%, διεκδικώντας την 1η θέση στον κόσμο μεταξύ των 50 πιο αναπτυγμένων κρατών. Αντίθετα, η Ισπανία, με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, εξακολουθεί να δανείζεται με 4,09% στον ορίζοντα της 10ετίας, ενώ ακόμη και η έντονα προβληματική Πορτογαλία αντιμετωπίζει επιτόκιο της τάξης του 5,62%, περίπου μισό από το ελληνικό.
Είναι χαρακτηριστικό πως το Σεπτέμβριο του 2009, πριν το ξέσπασμα της ‘ελληνικής κρίσης’, η χώρα μπορούσε να δανειστεί με επιτόκιο κατά τι μεγαλύτερο του 4%, το οποίο σήμερα φαντάζει άπιαστο όνειρο. Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως το κόστος δανεισμού της Ελλάδας πλησιάζει και πάλι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 και πλέον ετών, βρισκόμενο σε σταθερά ανοδική τάση από το Μάιο και μετά, με τις αγορές να αδιαφορούν παντελώς για την δημοσιονομική ‘πρόοδο’ και την προοπτική βελτίωσης της οικονομίας από το 2011 και μετά.
Πέρα από αυτό, οι τιμές των ασφαλίστρων ελληνικού χρέους για την περίπτωση πτώχευσης στα επόμενα 5 χρόνια (CDS) έχουν απογειωθεί και πάλι πάνω από τις 900 μονάδες βάσης, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων που θέλουν να τα ασφαλίσουν πρέπει να πληρώσουν πάνω από 900 χιλιάδες δολάρια το χρόνο για κάθε 10 εκ επένδυσης, δηλαδή περίπου το 50% της θέσης τους σε διάστημα 5 ετών, ποσό που κάνει την διακράτηση ελληνικών ομολόγων απαγορευτική επενδυτική πρακτική.
Επιπλέον, με βάση τις τιμές των CDS η πιθανότητα πτώχευσης της Ελλάδας είναι, σήμερα, 53,75%, δηλαδή μεγαλύτερη από αυτήν προ της υπογραφής του πακέτου στήριξης. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως η χρηματοπιστωτική εταιρία που διαχειρίζεται τα ασφάλιστρα κρατικούς χρέους έχει ζητήσει εδώ και 2 μήνες να διεξαχθεί έρευνα με τη διακριτική συμμετοχή 8 μεγάλων τραπεζών, για τις συνέπειες που θα υπάρξουν στην περίπτωση αποχώρησης ενός κράτους μέλους από την ΕΕ,
Είναι, λοιπόν, φανερό, πως, χρηματοπιστωτικά, οι αγορές συνεχίζουν να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αναδιάρθωσης του ελληνικού χρέους και δεν πείθονται για τίποτε από αυτά για τα οποία η Ελλάδα προσπαθεί να τις πείσει. Το ερώτημα είναι αν είναι οι αγορές που υποτιμούν την ελληνική προσπάθεια και τις πραγματικές προοπτικές αυτής ή αν η Ελλάδα υπερεκτιμά, για άλλη μία φορά, τις δυνατότητες της και αρνείται να δει αυτό που βλέπουν όλοι οι υπόλοιποι.
Πάνος Παναγιώτου – διευθυντής ΕΚΤΑ από sofokleous10.gr
Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010
Προβληματική σήμανση και ατυχήματα..
stop στην πετροπουλου |
Κυριότερη αιτία ειναι το ανθρώπινο λάθος αλλά συνεπικουρούν και άλλοι λόγοι.
Οι κακοτεχνίες του οδοστρώματος, η φυσιολογική φθορά καθώς και η αργοπορία στην επισκευή, αλλά και η πλημμελής ολοκλήρωση και παράδοση των οδικών έργων από τα ιδιωτικά συνεργεία.
Σχολειο στην ταυγετου |
Λεωφορος Καρπενησιου |
Δείτε ενδεικτικά τις φωτογραφίες απο πινακίδες, εντός της πόλης, με εμφανείς χρόνιες φθορές ή καλυμμένες με αφίσες με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση στους οδηγούς.
Είναι ζήτημα ασφάλειας για τους δημότες και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Για να πάμε μπροστά σαν κοινωνία, τέτοια ζητήματα ασφάλειας στην καθημερινότητά μας θα έπρεπε να θεωρούνται παρελθόν αλλά δυστυχώς μας απασχολούν
πολύ συχνά.
Ελπίζω να ευαισθητοποιηθούν οι υπεύθυνες Δημοτικές Υπηρεσίες και να κάνουν το αυτονόητο, τη δουλειά τους.
Κουτσικος Γιαννης
Μελος Πρωτοβουλιας Ενεργων Πολιτων Λαμιας
Τραμ στη Λαμία:
Ας προχωρήσουμε σε μια μελέτη σκοπιμότητας
Ας προχωρήσουμε σε μια μελέτη σκοπιμότητας
Λαμία, 30.8.2010
Η μια μετά την άλλη οι πόλεις της περιφέρειας αρχίζουν να “βλέπουν” την ανάπτυξη δικτύου τραμ προκειμένου να βελτιώσουν τις αστικές τους συγκοινωνίες. Μέχρι στιγμής αρκετές πόλεις έχουν κάνει σημαντικά βήματα, όπως η Καλαμάτα, η Λάρισα, η Πάτρα, ο Βόλος, τα Ιωάννινα, η Καβάλα.
Ακούγεται κάπως “ιδιαίτερο” για μικρές σχετικά πόλεις των 100.000 κατοίκων να διαθέτουν τραμ, όμως θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι αυτά τα τραμ δεν πρόκειται να είναι σαν αυτό της Αθήνας ή άλλων μεγαλουπόλεων της Ευρώπης. Τόσο ο τροχιόδρομος όσο και τα ίδια τα τραμ θα πρέπει είναι στενότερα και μικρότερα για να μπορούν να είναι πιο εμπορικά -φτηνότερη κατασκευή- αλλά και να μπορούν να συνδεθούν με τους στενούς δρόμους, όπως της Λαμίας.
Άρα και η Λαμία θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια μελέτη σκοπιμότητας προκειμένου να διερευνηθεί η οικονομική και η τεχνική βιωσιμότητα του έργου και ανάλογα η Δημοτική Αρχή να προχωρήσει στα επόμενα βήματα, που απαιτούνται, ώστε, ή να προχωρήσει στην σταδιακή υλοποίηση του σχεδίου, ή να πάψει να ενδιαφέρεται, αν οι μελετητές καταλήξουν σε στοιχεία, που δεν ευνοούν τη χρήση του τραμ ως μέσο συγκοινωνίας. Αν υπάρξει θετική πρόταση και προχωρήσει, θα είναι και η μοναδική πόλη σε όλη τη Στερεά Ελλάδα, που θα έχει τραμ, πράγμα που σημαίνει πως προσδιορίζεται ως πόλη με το τραμ προσελκύοντας πιθανόν και τουρίστες.
Η επόμενη δεκαετία ίσως είναι η δεκαετία του τραμ στην περιφέρεια, καθώς έχουν ωριμάσει πλέον οι ιδέες, όπως φαίνεται, και τα κυκλοφοριακά προβλήματα είναι τέτοια που ευνοούν αυτή την εξέλιξη. Το σίγουρο είναι ότι ο Δήμος Λαμίας δεν πρέπει να βλέπει μόνο εμπορικά και κυκλοφοριακά το τραμ, αλλά σαν ένα έργο που θα έχει επεκτάσεις κοινωνικές και πολιτιστικές. Για τέτοια έργα, τα οποία είναι στενά συνυφασμένα με την ποιότητα ζωής των δημοτών, που έχουν ένα γενικότερο κοινωνικό όφελος και υπηρετούν την προστασία του περιβάλλοντος, μια σύγχρονη Δημοτική Αρχή δεν πρέπει να υπολογίζει μόνο το οικονομικό κόστος.
Σε κάθε περίπτωση η μελέτη σκοπιμότητας θα μπορέσει, πέραν των άλλων, να μας υποδείξει τρόπους και σενάρια βελτίωσης και επέκτασης των υφιστάμενων συγκοινωνιακών υποδομών και επομένως θα είναι χρήσιμη.
Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Jessica” θα μπορούσε κάλλιστα να αξιοποιηθεί ως χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο κατά βάση αποσκοπεί στην ενίσχυση και ανάπτυξη επιχειρήσεων σε έργα βιώσιμης διαχείρισης για τις αστικές περιοχές.
Παρουσίαση της Jessica την Παρασκευή στην Λαμία
Ημερίδα με θέμα «Κοινοτική Πρωτοβουλία Jessica, Κοινή Ευρωπαϊκή Υποστήριξη για Βιώσιμες Επενδύσεις σε Αστικές Περιοχές» πραγματοποιεί την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010 και ώρα 10:00 πμ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων (Λεωνίδου 6 στη Λαμία), η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η Διαχειριστική Αρχή Στερεάς Ελλάδα.
Στην ημερίδα θα παραβρεθούν η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κα Κατερίνα Διαμαντοπούλου, ο Προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής κος Ευάγγελος Κακκαβής, το στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού της Εφαρμογής των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας κος Ιωάννης Λυπιρίδης και το Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κος Χρήστος Κοντογεώργος. Στην ημερίδα έχουν προσκληθεί οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, οι Δήμοι, τα Επιμελητήρια καθώς και Κοινωνικοί Φορείς της Περιφέρειας.
<
Στην ημερίδα θα παραβρεθούν η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κα Κατερίνα Διαμαντοπούλου, ο Προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής κος Ευάγγελος Κακκαβής, το στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού της Εφαρμογής των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας κος Ιωάννης Λυπιρίδης και το Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κος Χρήστος Κοντογεώργος. Στην ημερίδα έχουν προσκληθεί οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, οι Δήμοι, τα Επιμελητήρια καθώς και Κοινωνικοί Φορείς της Περιφέρειας.
Ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμός JESSICA αποτελεί ένα νέο εργαλείο αξιοποίησης των χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση βιώσιμων επενδύσεων και την ενίσχυση της ανάπτυξης στις αστικές περιοχές. Επίσης καλύπτει δράσεις ανάπτυξης αστικών κέντρων όπως ενεργειακή αποδοτικότητα και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) σε δημόσια κτήρια, οικίες υπό προϋποθέσεις, «καθαρές» αστικές μεταφορές, υποδομές πολιτιστικής κληρονομιάς για τουριστικούς σκοπούς, αστικές αναπλάσεις, ανάπλαση παλαιών βιομηχανικών χώρων, δημόσιες μεταφορές, ύδρευση - αποχέτευση κ.λπ., με την μορφή επιστρεπτέας χρηματοδότησης.
Το πρόγραμμα
Δέκα πιθανές αιτίες για ατύχημα με αυτοκίνητο
Στην Ολλανδία πραγματοποιήθηκε μία έρευνα που δείχνει ποιες είναι οι δέκα πιο πιθανές αιτίες πρόκλησης ή εμπλοκής σε τροχαίο ατύχημα. Την λίστα με το TΟΡ 10 γνωρίζουν καλά οι Έλληνες οδηγοί, αφού όλοι -λίγο πολύ- έχουν υποπέσει σε τέτοιου είδους σφάλματα και παραβάσεις…
Δείτε την λίστα:
- Η χρήση κινητού τηλεφώνου είναι η Νο1 αιτία πρόκλησης ατυχήματος. Η λύση ακούει στο όνομα Bluetooth, αλλά το καλύτερο από όλα είναι να μη μιλάμε στο τηλέφωνο, όταν οδηγούμε.
- Το να ασχολούμαστε με το ραδιόφωνο ή να αλλάζουμε CD είναι πολύ επικίνδυνο και ας μην το καταλαβαίνουμε. Το αγαπημένο αυτό αξεσουάρ απορροφά πολύ από την προσοχή μας και μπορεί να αποβεί μοιραίο…
- Το γεύμα την ώρα της οδήγησης δεν είναι ό,τι καλύτερο για κανέναν. Γιατί τα… σουβλάκια και τα χάμπουργκερ μπορεί να είναι νόστιμα, αλλά και πολύ επικίνδυνα. Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα αναψυκτικά – καφέδες και κυρίως όταν αυτά πέσουν πάνω μας…
- Σημαντική αιτία ατυχήματος είναι να παρακολουθούμε κάτι έντονα, όπως μία αφίσα (με μία ωραία γυναίκα) αλλά και ένα άλλο ατύχημα. Αυτό μας αποσπά την προσοχή και δεν θέλει και πολύ για να γίνει το κακό.
- Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται συστάσεις, για να αποφύγουμε την παράβαση αυτή.
- Η χρήση ναρκωτικών παίζει και αυτή τον ρόλο της και ιδίως σε νεαρές ηλικίες. Καλό είναι να… αποφεύγεται η χρήση τους.
- Πολλοί από τους οδηγούς κάνουν και άλλα πράγματα όταν οδηγούν. Π.χ., οι γυναίκες βάφονται και οι άνδρες ξυρίζονται. Καλό είναι αυτά να αποφεύγονται.
- Τα όρια ταχύτητας και κυρίως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές παίζουν τον ρόλο τους. Θα πρέπει να τηρούμε τα όρια αυτά όχι μόνο στις πόλεις αλλά και στον αυτοκινητόδρομο.
- Επικίνδυνη οδήγηση σημαίνει παραβίαση των κανόνων οδικής συμπεριφοράς. Σημαντικό στοιχείο και η απότομη, χωρίς προειδοποίηση, αλλαγή λωρίδας κυκλοφορίας.
- Το κακό οδόστρωμα (που στην Ελλάδα το γνωρίζουμε καλά) επηρεάζει την ασφάλεια των οδηγών που κινούνται είτε σε μεγάλους είτε σε μικρούς δρόμους.
Η Εκκωφαντική σιωπή των πνευματικών ανθρώπων
Στην ελληνική επικράτεια, λειτουργεί μεγάλος αριθμός τμημάτων ΑΕΙ, με επιστημονικό αντικείμενο , την ανάπτυξη κάθε είδους-περιφερειακή, αγροτική, βιομηχανική, τουριστική-, τη διοίκηση επιχειρήσεων, τη διαχείριση πόρων, τη βιομηχανική παραγωγή, τις νέες τεχνολογίες και τις πολυάριθμες δυνατές εφαρμογές τους στην παραγωγή [...]
Όλοι αυτοί οι καθηγητές με τους αναπληρωτές , τους επίκουρους , τους λέκτορες και τους ερευνητές τους, τώρα που το κύρος της Ελλάδας πλήττεται, τώρα που ο λαός αυτής της χώρας δεν βλέπει καμία προοπτική ανάπτυξης, τώρα που χλευάζεται διεθνώς, ως τεμπέλης και ανίκανος, δεν αισθάνονται την ανάγκη να διατυπώσουν άμεσα προτάσεις ανάπτυξης;
Να καλέσει το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Θράκης, για παράδειγμα, τους αγρότες της Θράκης και να δώσει κατευθύνσεις για τις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς, να τους καθοδηγήσει σε συνεργασία και με άλλα τμήματα, για παράδειγμα οικονομικού σχεδιασμού ή βιοτεχνολογίας, και να χαράξει μια προοπτική ανάπτυξης, ή το Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης της Παντείου , τι έχει να προτείνει για την έξοδο της περιφέρειας από την κρίση, την ανεργία, την υποβάθμιση;
Πώς μπορεί κάθε τόπος να σχεδιάσει το δικό του αναπτυξιακό προφίλ, αν η επιστημονική κοινότητα, δεν δώσει την απαραίτητη όχι απλά πληροφόρηση, αλλά σε βάθος γνώση των απαραίτητων για ανάπτυξη, όρων, προϋποθέσεων, τρόπων και αποτίμησης στη συνέχεια και ανανέωσης του σχεδιασμού; Κι αν δεν είναι αυτό σύνδεση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία, τότε τι είναι;
Αν δεν είναι αυτός ο αποχρών λόγος ύπαρξης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και της καλλιέργειας των επιστημών- το να βελτιώνουν δηλαδή τη ζωή των ανθρώπων- τότε τι είναι; Τι δικαιολογεί ηθικά και πρακτικά την ύπαρξή τους;
Παρατηρούν λοιπόν από απόσταση την ελληνική κοινωνία, να αγωνιά, να παραπατάει στο σκοτάδι που της επιβάλλουν διάφοροι εξωτερικοί παράγοντες και δεν ακούγεται ούτε φωνή από αυτούς που υποτίθεται ότι είναι οι πνευματικοί μας οδηγοί, τα «μάτια» στο σώμα της κοινωνίας. Ο διεθνής δε διασυρμός της Ελλάδας, καθόλου δεν σφίγγει τα στομάχια τους, καθόλου δεν δυσκολεύει τον ύπνο τους, καθόλου δεν τον νιώθουν να συνδέεται με την ύπαρξή τους , με την ευθύνη του ρόλου τους στην ελληνική κοινωνία.
Θεωρούμε μάλιστα πως αυτή είναι η πιο οδυνηρή χρεοκοπία και προηγείται χρονικά πάντοτε της άλλης, της πιο αισθητής και χειροπιαστής, της οικονομικής χρεοκοπίας.
Ποιος λοιπόν θα μας πει τι να κάνουμε; Ποιος ξέρει τις ανάγκες μας καλύτερα από εμάς και ποιος μπορεί να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο- για το λαό μας- τις δυνατότητές του από εμάς;
Όταν καμία φωνή δεν ακούγεται, όταν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας απαξιώνουν με τη στάση τους τον ίδιο τους το ρόλο και δεν εκπληρώνουν τις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας, κάποιοι άλλοι θα έρθουν να παίξουν αυτό το ρόλο για εμάς. Θα έρθουν να μας πουν τι είναι καλό για εμάς, να μας επιβάλλουν τρόπο ζωής και τρόπο σκέψης, να καθορίσουν τη ζωή τη δική μας και των απογόνων μας, να κόψουν και να ράψουν πάνω στην εδαφική μας επικράτεια που είναι «κατοχυρωμένη» με το αίμα χιλιάδων αγωνιστών, θα ξαναγίνουμε ραγιάδες και θα φταίμε.
Η «ανάπτυξη», που θα φέρουν, θα είναι ανάπτυξη γι΄ αυτούς. Για μας θα είναι συρρίκνωση και φτώχεια, γιατί δεν βλέπουμε το νόμισμα από την ίδια πλευρά. Θα καρπώνονται τον πλούτο της πατρίδας μας και δε θα μπορούμε να φάμε ούτε τα ψίχουλα που θα πέφτουν από το τραπέζι τους.
Οι εξελίξεις ωθούν στη δημιουργία ενός κοινωνικού υποστρώματος, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, χωρίς δημοκρατικές ελευθερίες μέσα σε κλίμα εκβιαστικών πιέσεων και συνθηκών έκτακτης ανάγκης, με θεωρίες περί μονόδρομου, περί αδιεξόδων και άλλα πολλά, για να έρθουν να κάτσουν επιχειρήσεις μεγάλων κεφαλαιουχικών ομίλων, που δε θα έχουν καμιά υποχρέωση, δε θα λογοδοτούν σε κανέναν και θα νέμονται ως αρπακτικά, τις πλουτοπαραγωγικές μας πηγές. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι ευθύνης έχουν σήμερα και οι πνευματικοί μας δάσκαλοι, οι ειδικοί επιστήμονες της ανάπτυξης, των νέων τεχνολογιών, της οικονομικής διαχείρισης, της διαχείρισης πόρων, των νέων ενεργειακών πηγών, της αειφορικής διαχείρισης, της αγροτικής βιοτεχνολογίας, του μάρκετινγκ, κ.ο.κ, που δεν αντιτάσσουν στον Αρμαγεδδώνα που έρχεται ένα μοντέλο πραγματικής εθνικής ανάπτυξης, παρόλο που γνωρίζουν πολύ καλά.
Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη, να μιλήσουν επιτέλους, να δώσουν αναπτυξιακές προοπτικές στην πλούσια σε φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους πατρίδα μας, να πουν την αλήθεια, να καταστρώσουν και να προτείνουν στην ελληνική κοινωνία σχέδιο ανάπτυξης κι ας αναλογιστούν αυτό:
Αν ήταν γιατροί και η μάνα τους αρρώσταινε βαριά, δεν θα έψαχναν την καλύτερη θεραπεία για να της προσφέρουν; Ή αν ήταν δικηγόροι, δε θα έτρεχαν να την υπερασπιστούν στα δικαστήρια;
Τώρα λοιπόν τι περιμένουν;
Γιατί σε αυτήν την περίπτωση, η Ελλάδα δεν είναι η μάνα που τρώει τα παιδιά της, αλλά τα παιδιά που έφαγαν τη μάνα που τα έθρεψε…
Όλοι αυτοί οι καθηγητές με τους αναπληρωτές , τους επίκουρους , τους λέκτορες και τους ερευνητές τους, τώρα που το κύρος της Ελλάδας πλήττεται, τώρα που ο λαός αυτής της χώρας δεν βλέπει καμία προοπτική ανάπτυξης, τώρα που χλευάζεται διεθνώς, ως τεμπέλης και ανίκανος, δεν αισθάνονται την ανάγκη να διατυπώσουν άμεσα προτάσεις ανάπτυξης;
Να καλέσει το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Θράκης, για παράδειγμα, τους αγρότες της Θράκης και να δώσει κατευθύνσεις για τις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς, να τους καθοδηγήσει σε συνεργασία και με άλλα τμήματα, για παράδειγμα οικονομικού σχεδιασμού ή βιοτεχνολογίας, και να χαράξει μια προοπτική ανάπτυξης, ή το Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης της Παντείου , τι έχει να προτείνει για την έξοδο της περιφέρειας από την κρίση, την ανεργία, την υποβάθμιση;
Πώς μπορεί κάθε τόπος να σχεδιάσει το δικό του αναπτυξιακό προφίλ, αν η επιστημονική κοινότητα, δεν δώσει την απαραίτητη όχι απλά πληροφόρηση, αλλά σε βάθος γνώση των απαραίτητων για ανάπτυξη, όρων, προϋποθέσεων, τρόπων και αποτίμησης στη συνέχεια και ανανέωσης του σχεδιασμού; Κι αν δεν είναι αυτό σύνδεση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία, τότε τι είναι;
Αν δεν είναι αυτός ο αποχρών λόγος ύπαρξης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και της καλλιέργειας των επιστημών- το να βελτιώνουν δηλαδή τη ζωή των ανθρώπων- τότε τι είναι; Τι δικαιολογεί ηθικά και πρακτικά την ύπαρξή τους;
Παρατηρούν λοιπόν από απόσταση την ελληνική κοινωνία, να αγωνιά, να παραπατάει στο σκοτάδι που της επιβάλλουν διάφοροι εξωτερικοί παράγοντες και δεν ακούγεται ούτε φωνή από αυτούς που υποτίθεται ότι είναι οι πνευματικοί μας οδηγοί, τα «μάτια» στο σώμα της κοινωνίας. Ο διεθνής δε διασυρμός της Ελλάδας, καθόλου δεν σφίγγει τα στομάχια τους, καθόλου δεν δυσκολεύει τον ύπνο τους, καθόλου δεν τον νιώθουν να συνδέεται με την ύπαρξή τους , με την ευθύνη του ρόλου τους στην ελληνική κοινωνία.
Θεωρούμε μάλιστα πως αυτή είναι η πιο οδυνηρή χρεοκοπία και προηγείται χρονικά πάντοτε της άλλης, της πιο αισθητής και χειροπιαστής, της οικονομικής χρεοκοπίας.
Ποιος λοιπόν θα μας πει τι να κάνουμε; Ποιος ξέρει τις ανάγκες μας καλύτερα από εμάς και ποιος μπορεί να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο- για το λαό μας- τις δυνατότητές του από εμάς;
Όταν καμία φωνή δεν ακούγεται, όταν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας απαξιώνουν με τη στάση τους τον ίδιο τους το ρόλο και δεν εκπληρώνουν τις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας, κάποιοι άλλοι θα έρθουν να παίξουν αυτό το ρόλο για εμάς. Θα έρθουν να μας πουν τι είναι καλό για εμάς, να μας επιβάλλουν τρόπο ζωής και τρόπο σκέψης, να καθορίσουν τη ζωή τη δική μας και των απογόνων μας, να κόψουν και να ράψουν πάνω στην εδαφική μας επικράτεια που είναι «κατοχυρωμένη» με το αίμα χιλιάδων αγωνιστών, θα ξαναγίνουμε ραγιάδες και θα φταίμε.
Η «ανάπτυξη», που θα φέρουν, θα είναι ανάπτυξη γι΄ αυτούς. Για μας θα είναι συρρίκνωση και φτώχεια, γιατί δεν βλέπουμε το νόμισμα από την ίδια πλευρά. Θα καρπώνονται τον πλούτο της πατρίδας μας και δε θα μπορούμε να φάμε ούτε τα ψίχουλα που θα πέφτουν από το τραπέζι τους.
Οι εξελίξεις ωθούν στη δημιουργία ενός κοινωνικού υποστρώματος, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, χωρίς δημοκρατικές ελευθερίες μέσα σε κλίμα εκβιαστικών πιέσεων και συνθηκών έκτακτης ανάγκης, με θεωρίες περί μονόδρομου, περί αδιεξόδων και άλλα πολλά, για να έρθουν να κάτσουν επιχειρήσεις μεγάλων κεφαλαιουχικών ομίλων, που δε θα έχουν καμιά υποχρέωση, δε θα λογοδοτούν σε κανέναν και θα νέμονται ως αρπακτικά, τις πλουτοπαραγωγικές μας πηγές. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι ευθύνης έχουν σήμερα και οι πνευματικοί μας δάσκαλοι, οι ειδικοί επιστήμονες της ανάπτυξης, των νέων τεχνολογιών, της οικονομικής διαχείρισης, της διαχείρισης πόρων, των νέων ενεργειακών πηγών, της αειφορικής διαχείρισης, της αγροτικής βιοτεχνολογίας, του μάρκετινγκ, κ.ο.κ, που δεν αντιτάσσουν στον Αρμαγεδδώνα που έρχεται ένα μοντέλο πραγματικής εθνικής ανάπτυξης, παρόλο που γνωρίζουν πολύ καλά.
Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη, να μιλήσουν επιτέλους, να δώσουν αναπτυξιακές προοπτικές στην πλούσια σε φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους πατρίδα μας, να πουν την αλήθεια, να καταστρώσουν και να προτείνουν στην ελληνική κοινωνία σχέδιο ανάπτυξης κι ας αναλογιστούν αυτό:
Αν ήταν γιατροί και η μάνα τους αρρώσταινε βαριά, δεν θα έψαχναν την καλύτερη θεραπεία για να της προσφέρουν; Ή αν ήταν δικηγόροι, δε θα έτρεχαν να την υπερασπιστούν στα δικαστήρια;
Τώρα λοιπόν τι περιμένουν;
Γιατί σε αυτήν την περίπτωση, η Ελλάδα δεν είναι η μάνα που τρώει τα παιδιά της, αλλά τα παιδιά που έφαγαν τη μάνα που τα έθρεψε…