Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Κομισιόν: Η Ελλάδα χάνει το στόχο της ανακύκλωσης για το 2020

Η Ελλάδα (ανάμεσα σε άλλες 14 χώρες της ΕΕ) κινδυνεύει  να χάσει το στόχο της ανακύκλωσης για το 2020, οι οποίες καθορίζονται στη σχετική οδηγία πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα απόβλητα, όπως αναθεωρήθηκε πρόσφατα, προκειμένου να συμπεριλάβει νέους πιο φιλόδοξους στόχους ανακύκλωσης με έμφαση στα πλαστικά, με σταδιακή πορεία μέχρι το 2035.
Αυτό προκύπτει από την έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  για την ανακύκλωση το 2017, η οποία δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου.
Προκειμένυ η Ελλάδα να μην χάσει και αυτό το …τρένο, η Κομισιόν κάνει συγκεκριμένες προτάσεις προς υιοθέτηση από την Πολιτεία, όλους τους αρμόδιους φορείς. Συγκεκριμένα ζητά:


Καθορισμό υποχρεωτικών στόχων ανακύκλωσης για τους δήμους και θέσπιση κυρώσεων σε περίπτωση που δεν τις  εκπληρώνουν με την έκδοση της προβλεπόμενης ΚΥΑ από τον νέο Νόμο για την ανακύκλωση 4496/2017.
Ξεχωριστά συστήματα συλλογής ανάλογα με το είδος των περιοχών.
Θεσμοθέτηση των Συστημάτων «Πληρώνω όσο Πετάω».
Ριζικό ανασχεδιασμό των συλλογικών συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης και αξιοποίηση των αποθεματικών τους προς όφελος των Δήμων.
Προτεραιότητα χρηματοδοτήσεων για δραστηριότητες στην ανώτερη βαθμίδα της ιεραρχίας των αποβλήτων, την ανακύκλωση και την πρόληψη, όπως:
ανάπτυξη ικανοτήτων σε επίπεδο δήμων για τη στήριξη της ανάπτυξης υπηρεσιών υψηλής ποιότητας για την ανακύκλωση
παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών ανακύκλωσης από τις τοπικές αρχές και χωριστά -φιλικά συστήματα συλλογής απορριμμάτων από πόρτα σε πόρτα
επεξεργασία προδιαλεγμένων βιολογικών αποβλήτων (που θα ενσωματωθούν στην
ανάπτυξη συστημάτων συλλογής) από τους Δήμους ή σε συνεργασία γειτονικών Δήμων
δημιουργία πράσινων σημείων και μικρότερη έμφαση στις επενδύσεις επεξεργασίας υπολειμματικών αποβλήτων.
Η έκθεση της επιτροπής:

https://ec.europa.eu/info/ news/commission-reviews- implementation-eu-waste-rules- proposes-actions-help-14- member-states-meet-recycling- targets-2018-sep-24_el

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου