Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Περπάτημα για πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας

Τις ωφέλειες του περπατήματος, κυρίως για τις μεσήλικες και ηλικιωμένες γυναίκες, επισημαίνει έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Σύμφωνα με τα ευρήματα όσο περισσότερο περπατά -ασκείται- μια γυναίκα 50 έως 80 ετών τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες να πάθει καρδιακή ανεπάρκεια.

Η έρευνα, που βασίζεται σε στοιχεία για 137.303 γυναίκες, πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, υπό τον αναπληρωτή καθηγητή Μάικλ ΛαΜόντε.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στη δημοσίευσή τους στο περιοδικό «Heart Failure» (Καρδιακή Ανεπάρκεια) του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, στο υπό μελέτη σύνολο 2.523 γυναίκες εκδήλωσαν καρδιακή ανεπάρκεια σε διάστημα 14 ετών.

Στην καρδιακή ανεπάρκεια ο μυς της καρδιάς αδυνατεί να στείλει αρκετό αίμα στο σώμα, με συνέπεια την κόπωση του ασθενούς, την αύξηση του βάρους λόγω κατακράτησης υγρών, τη δύσπνοια κ.ά.

Όπως διαπιστώθηκε,σε σχέση με τις γυναίκες που δεν ασκούνταν και δεν περπατούσαν καθόλου, όσες έκαναν κάποια έστω άσκηση όπως περπάτημα, ήταν κατά μέσο όρο 11% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια. Ο κίνδυνος ήταν μειωμένος κατά 35% για όσες περπατούσαν πολύ ή έκαναν άλλη τακτική άσκηση.

Ο καθηγητής ΛαΜόντε αναφέρει ότι
αν και το περπάτημα ήταν η συχνότερη μορφή άσκησης (για σχεδόν το 40% των γυναικών) και είναι σημαντικό, η διαφορά οφέλους ανάμεσα στο περπάτημα και σε άλλες μορφές άσκησης είναι μικρή.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερο το περπάτημα τόσο μεγαλύτερο το όφελος, αλλά η ένταση του βαδίσματος δεν παίζει μεγάλο ρόλο.

Συνεπώς μεγαλύτερη σημασία για μια γυναίκα έχει να περπατάει και όχι να το κάνει με έντονο ρυθμό.

Οι γυναίκες που «έπιαναν» το συνιστώμενο όριο των 150 λεπτών περπατήματος (ή άλλης άσκησης) την εβδομάδα, είχαν 30% μικρότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Κάθε πρόσθετη ώρα περπατήματος μέσα στην εβδομάδα μείωνε τον κίνδυνο κατά τουλάχιστον 10%.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι κάτι ανάλογο ισχύει και για τους ηλικιωμένους άνδρες, ωστόσο θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από νέα μελέτη.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου