Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

“Λαμία έξυπνη πόλη”- Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;;; (του Πάνου Κατσώνη)

Χαίρεται, χαίρεται. Είναι καιρός τώρα που βασανίζομαι για το τι πάει καλά σε αυτή την πόλη. Τι αναπτύσσεται ρε παιδί μου, τι θα μας φέρει ένα καλύτερο “αύριο”. Το φέρνω από εδώ, το φέρνω από εκεί, το βασανίζω αλλά… τζίφος! Εξάγουμε πολιτισμό, τεχνολογία, στρατηγικό σχεδιασμό, παιδεία, φυσικό κάλλος; Τι εξάγουμε επιτέλους; Βλέπετε κάτι που δεν βλέπω;;;

Θα μου πεις πως σου ήρθε τώρα; Έτσι ξαφνικά; Όχι βέβαια. Για να πω την αλήθεια μου ζήλεψα. Ζήλεψα γιατί δίπλα μας οι εξελίξεις τρέχουν ταχύτατα και εμείς μένουμε προσκολλημένοι στις πολιτικές και την τεχνολογία του παρελθόντος (για να εκπληρώσουμε τα ρουσφέτια, να βγάλουμε κανά φράγκο παραπάνω και να κάνουνε και το κομμάτι τους-ξέρουν αυτοί για ποιους λέω). Περιμένουμε ως “παγκόσμια… πατέντα” τα ηλεκτρικά λεωφορεία από την Σκανδιναβία, οι τοπικοί “άρχοντες” μας χαρακτηρίζουν ως “Έξυπνη Πόλη” και όλα καλά. Ναι σωστά έχουμε και βιοκλιματικό κτίριο. Συγγνώμη, το παρεβλεψα!

Η αφορμή…

Παρακολουθούσα το τελευταίο διάστημα -καθημερινά σχεδόν- ρεπορτάζ για μια πόλη κοντά μας. Μια πόλη που βρίσκεται για την ακρίβεια 120χλμ μακριά από εδώ αλλά επί της ουσίας απέχει… έτη φωτός από εμάς. Μια πόλη σύγχρονη, μια πόλη που υλοποίησε εδώ και καμιά δεκαετία αυτά τα οποία ισχυρίζονται ότι ΘΑ υλοποιήσουν οι δικοί μας … -αυτοχαρακτηριζόμενοι- και ως εκσυγχρονιστές, λίαν συντόμως. Πανηγυρίζουν μάλιστα ότι καινοτομούν (βοήθεια μας) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!

Καλά μαντέψατε. Για τα Τρίκαλα μιλάω! Θα μου πείτε ξανά που “κολλάνε” οι Θεσαλλοί. Όλα κολλάνε αγαπητοί μου αναγνώστες! Όταν ο Λαμιώτης πληρώνει παρόμοια δημοτικά τέλη με τον Τρικαλινό -θα πρέπει- εγώ τουλάχιστον έτσι με θεωρώ, να θεωρεί τον εαυτό του… κορόϊδο! Ο “γείτονας” προχωράει τεχνολογικά, στρατηγικά, τουριστικά (εισροή χρήματος) και πρακτικά στην καθημερινότητα του και εμείς “παλεύαμε” με τις σκουπιδιάρες πριν κανά χρόνο για να μην βρωμούν οι γειτονιές, έχουμε κολλήσει στις λακούβες και τα έργα της Οδού Στυλίδος, στα αδέσποτα σκυλιά και κάποιους παραβατικους Ρομά στην Πλατεία Πάρκου και πέριξ.

Ισοπεδώνω;;; Δείτε απλά την σύγκριση…




Τρίκαλα αυτή είναι μια… έξυπνη πόλη!

Τα τελευταία 10 χρόνια στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου χτίζεται, με πολλή δουλειά και γενναίες αποφάσεις σχεδόν απ’ όλες τις δημοτικές αρχές, ένα σπουδαίο ψηφιακό παρόν που εμπνέει ήδη ολόκληρες χώρες της Ευρώπης.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε όλους εκείνους τους λόγους για τους οποίους τα Τρίκαλα ξεχωρίζουν – με διαφορά.

1. Αντικαπνιστικός Νόμος

  • Πίστευες ποτέ ότι θα υπάρξει μια πόλη στην Ελλάδα η οποία θα εφάρμοζε πλήρως τον αντικαπνιστικό νόμο; Μην μπαίνεις στον κόπο να απαντήσεις, γνωρίζω ήδη τι θα πεις. Άσε με όμως να σε διαψεύσω γιατί τα Τρίκαλα «έκοψαν» το κάπνισμα από τις 20 Νοεμβρίου του 2017. Αυτή η πολύ σημαντική ημέρα για την υγεία των Τρικαλινών ξεκίνησε με εκστρατεία ενημέρωσης όλων των πολιτών, φορέων καταστηματαρχών σχετικά με την απόφαση του Δήμου Τρικκαίων για την εφαρμογή του νόμου.

2. Ευρυζωνικότητα

  • Η θεσσαλική πόλη κατέχει επάξια, ήδη από το 2008 (!!!!), τα σκήπτρα της πρώτης ψηφιακής πόλης στην Ελλάδα αφού παρέχει σ΄ όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες της δωρεάν ασύρματο Ιντερνετ, δίνει τη δυνατότητα στους δημότες να επιλέγουν τα θέματα που θα συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο και να συμμετέχουν online στις συνεδριάσεις του ενώ παρέχει υπηρεσίες τηλεπρόνοιας και εφαρμόζει σύστημα διαχείρισης παραπόνων, στο πλαίσιο του οποίου οι πολίτες ενημερώνονται άμεσα για τον χρόνο διεκπεραίωσης των αιτημάτων τους. Κι όλα αυτά συμβαίνουν τα τελευταία 10 χρόνια. Το επίτευγμα αυτό χαρακτηρίζεται ως «μικρό θαύμα» ειδικά αν αναλογιστούμε την πολύ χαμηλή θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε. σχετικά με την ευρυζωνικότητα και την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους πολίτες (μόνο το 9,1% των δήμων να διαθέτουν τις ανάλογες υποδομές). Μάλιστα τα Τρίκαλα γίνονται η πρώτη πόλη της Ελλάδας που θα υποδεχθεί, πιλοτικά, τις απίστευτες ταχύτητες 5G του δικτύου ίντερνετ.




Τι συμβαίνει σήμερα στα «e-Trikala»:

  • -Από το 2005 λειτουργεί δημοτικό ασύρματο δίκτυο Ιντερνετ, (εδώ αφήστε το καλύτερα) που καλύπτει το σύνολο της πόλης. Εξυπηρετούνται 6.000 νοικοκυριά από 14 κόμβους.Όλες οι υπηρεσίες της πόλης είναι συνδεδεμένες μέσω ενός υπερσύγχρονου δικτύου οπτικών ινών (μήκους 28,5 χλμ.)
  • Λειτουργεί το διυπηρεσιακό πρόγραμμα «Δημοσθένης», που στόχο έχει την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών όσον αφορά σε λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Μέσω ειδικής τηλεφωνικής γραμμής ή μέσω Ιντερνετ, ο κόσμος αναφέρει τυχόν παράπονα. Αυτομάτως το μήνυμα στέλνεται στην κατάλληλη υπηρεσία, η οποία ενημερώνει τον πολίτη για το πότε ακριβώς θα λυθεί το πρόβλημα. Αυτό αφενός καταργεί το ρουσφέτι, αλλά διευκολύνει και τις υπηρεσίες. Ήδη το 75% των αιτημάτων διεκπεραιώνεται εντός 48 ωρών.
  • Το σύστημα διακυβέρνησης στον Δήμο Τρικκαίων είναι η… ηλεκτρονική δημοκρατία. Μέσω ειδικής ιστοσελίδας, οι πολίτες ψηφίζουν για τα θέματα της ατζέντας του δημοτικού συμβουλίου και έχουν τη δυνατότητα επέμβασης στις συνεδριάσεις του.
  • Oλοκληρωμένο δίκτυο Τηλε–πρόνοιας, χρησιμοποιώντας υποδομές τηλεφροντίδας και τηλεϊατρικής για τη παροχή υπηρεσιών υποστήριξης στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ο πολίτης, τοποθετώντας στο σώμα του τη συσκευή και απλά με το πάτημα ενός κουμπιού μπορεί να καταγράφει τα βιολογικά σήματά του, τα οποία αυτόματα μεταφέρονται ενσύρματα στο κέντρο τηλεπρόνοιας ή ασύρματα με τη βοήθεια του «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου είτε στο κέντρο τηλεπρόνοιας ή σε άλλο αποδέκτη επιλογής του.



3. Ποδηλατόδρομος

  • Είχα ακούσει ότι στα Τρίκαλα μπορείς να μετακινηθείς με το ποδήλατο χωρίς κανέναν απολύτως φόβο αλλά αυτό που αντίκρισα όταν τα επισκέφθηκα δεν το περίμενα! Στα Τρίκαλα σχεδόν όλοι είναι ποδηλάτες (ή έστω αυτή η εντύπωση σου δίνεται από τον όγκο των πολιτών που μετακινούνται μ’ αυτά). Το ακόμα πιο εκπληκτικό είναι πως όλοι χαίρουν απόλυτου οδικού σεβασμού από τους υπόλοιπους. Ψάχνοντας περισσότερο βρήκα ότι τα Τρίκαλα διαθέτουν τον μεγαλύτερο ποδηλατόδρομο της Ελλάδας και σαν δήμος μετράει τουλάχιστον 30.000 ποδήλατα (7 στους 10 κατοίκους για τις καθημερινές τους μετακινήσεις χρησιμοποιούν το ποδήλατο).Καλά εδώ πείτε δεν μας βοηθάει και η ιδιομορφία της πόλης.



4. Σκουπίδια
  • Από τον Ιούνιο του 2017 και σε αρκετά σημεία στο κέντρο της πόλης, όπου υπάρχουν μαζεμένοι κάδοι σκουπιδιών και ανακύκλωσης, ο Δήμος Τρικκαίων, σκέφθηκε άλλη μια πολύ ωραία λύση, ώστε να κρύψει το άσχημο θέαμα των κάδων. Τι έκανε; Τοποθέτησε καλαίσθητους ξύλινους φράκτες, οι οποίοι ανοίγουν και ξανακλείνουν. Η νέα πρωτότυπη αυτή ενέργεια, που συνιστά τη νέα μόδα με τα σκουπίδια στα Τρίκαλα, θα επεκταθεί και σε άλλα σημεία, όπου υπάρχουν κάδοι στα Τρίκαλα και είμαστε σίγουροι πως ανάλογες κινήσεις θα κάνουν και άλλες πόλεις ανά την Ελλάδα.

5. Λεωφορείο χωρίς οδήγο

Στα Τρίκαλα συνέβη και η πιο επιτυχημένη στον κόσμο πιλοτική χρήση αστικών λεωφορείων χωρίς οδηγό! Τα λεωφορεία που κυκλοφόρησαν στους δρόμους των Τρικάλων από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016 έως και το Μάρτιο του 2017 πραγματοποίησε συνολικά 1.490 δρομολόγια, διανύοντας 3.580 χιλιόμετρα και μεταφέροντας 12.138 επιβάτες. Τα τέσσερα λεωφορεία (συν δύο εφεδρικά) κυκλοφορούσαν έξι ημέρες (Τρίτη έως Κυριακή), δώδεκα ώρες την ημέρα, ενώ είχε προγραμματιστεί να εκτελούν τακτικά και έκτακτα δρομολόγια μέσω των δύο γραμμών (μπλε και κόκκινη).



Είμαστε τελικά έξυπνη πόλη; Πως το βλέπετε;

Πάμε σε ένα άλλο κομμάτι που συνδέεται άρρηκτα και με την επιβίωση μας. Πως θα προσελκύσουμε εισερχόμενο χρήμα; Πως θα βελτιωθεί η τοπική οικονομία (τα καταστήματα κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο); Δεν είμαστε η πόλη με το εξαιρετικό φυσικό κάλλος άρα θα πρέπει να KAINOTOMΗΣΟΥΜΕ, θα πρέπει να δημιουργήσουμε την κατάσταση για να φέρουμε τον ταξιδιώτη στην Λαμία ώστε να αφήσει τα χρήματα του και να θεωρήσει ότι έπιασαν και τόπο!


  • Πως όμως; Με μια Πανελλήνια Έκθεση που μαραζώνει(;), με μια πόλη που “εξάγει” εγκληματικότητα αλλά και… αδέσποτα; Με μια πόλη που χάνει σχολές και στρατιωτικό… πληθυσμό; Πως;
  • Τα πράγματα είναι πολύ απλά! Με τα κατάλληλα πρόσωπα στις κατάλληλες θέσεις. ΠΡΟΣΩΠΑ άφθαρτα που έχουν την τεχνογνωσία να δημιουργήσουν και να καινοτομήσουν!

Με πολιτικές του παρελθόντος και πρόσωπα τα οποία μπαίνουν σε θέσεις ευθύνης και δεν έχουν… μυρωδιά, απλά ξεπληρώνονται τα προεκλογικά ρουσφέτια και παραμένουμε “βαλτωμένοι” και προσκολλημένοι.

Πείτε μου σας παρακαλώ που βελτιώθηκε η ζωή σας την τελευταία 10ετία, για να μην πω 4ετία; Κάντε ένα γκάλοπ με τους δικούς σας ανθρώπους…

Σαφώς και βρισκόμαστε σε μια κατάσταση οικονομικής ύφεσης αλλά και οι Τρικαλινοί, οι Βολιώτες που ακολουθούν το παράδειγμα τους, το Ηράκλειο της Κρήτης, τα Γρεβενά, η Λάρισα κ.ο.κ προχωρούν και καινοτομούν μέσα στην κρίση. Εμείς πως; Με μικροπολιτικές, αβάντες και χαιρετούρες; Πως;

Εν έτει 2018, κάποιοι μιλούνε για “Έξυπνη Πόλη”. Το μόνο έξυπνο που έχω δει (δικαιολογείται μόνο αν ήταν τρολιά) -πλάκα κάνω- είναι η πινακίδα στον κόμβο της Νέας Μαγνησίας “Η ταλαιπωρία φεύγει τα έργα μένουν”. Ας αφήσουν λοιπόν κάποιοι τα ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ και τα επικοινωνιακά deal που “κλείνονται” -κάτω από το τραπέζι- και ας δουλέψουν ώστε να βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη. Χορτάσαμε από άρτο και θεάματα. Επί πρακτέου… ραπανάκια για την όρεξη!

Ο κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο, αντιλαμβάνεται και πράττει αναλόγως.
  • Μας μιλούν λοιπόν για “Έξυπνη Πόλη”. Τι είναι όμως η “Έξυπνη πόλη”; “Έξυπνη πόλη” είναι η πόλη που χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες για να ικανοποιήσει τους στρατηγικούς και τακτικούς της στόχους. Τώρα θα με ξαναπείτε κακό αλλά βλέπετε (;) εσείς τεχνολογικά η στρατηγικά η πόλη μας να έχει κάνει βήμα μπροστά την τελευταία 10ετία; Ρητορικό το ερώτημα…

Για να μην παρεξηγηθώ, αγαπώ την πόλη μου και μου αρέσει να ζω εδώ. Είναι κακό να αποζητώ καλύτερες συνθήκες καθημερινότητας;

ΥΓ1: Να ναι καλά ο Πανουργιάς και ο ΠΑΣ Λαμία που μας διαφημίζουν και πέρα από τα στενά όρια της Φθιώτιδας.
ΥΓ2: “Βαράτε” ελεύθερα. Αντέχω…
ΥΓ 3: Από την Τετάρτη 19/09 το lamianow.gr δημιούργησε την κατηγορία “Απόψεις”. Οι συντάκτες θα μπορούν να εκφράζουν την προσωπική τους γνώμη σε κόσμια πλαίσια και με δεοντολογικό τρόπο. Ο κάθε συντάκτης έχει προσωπικά την ευθύνη των γραπτών του και όχι η ιστοσελίδα.


Άρθρο του Πάνου Κατσώνη στο lamianow.gr

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος21/9/18, 12:08 μ.μ.

    εδω δεν πιανουμε ΙΝΤΕΡΝΕΤ ασυρματο πουθενα, ελεος, εχουν ολες οι οικογενειες τηλεφωνα? εχουν 20-30 ε το μηνα για ιντερνετ? ποιος ελεγχει αυτος που το τοποθετησε? οι δημοτικοι συμβουλοι θα μιλησουν καμια φορα? πολυ μουγκα ΕΛΕΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή