Πέμπτη, 3 Μαΐου 2018

Ώριμη και απαραίτητη η καθιέρωση της Απλής Αναλογικής στην αυτοδιοίκηση (του Στέφανου Σταμέλλου)

Διάβαζα προχθές μια επιγραφή: «Βάρκα μου μπογιατισμένη, τζάμπα μάγκες φορτωμένη» 

Το μυαλό, που κάνει περικοκλάδες, φόρτωσε τις «μπογιατισμένες βάρκες» της πολιτικής, τα κόμματα, με τζάμπα μάγκες - πολιτικούς.Τα φρεσκομπογιατισμένα κόμματα και οι «τζάμπα μάγκες», που κυβέρνησαν τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια, με τα γνωστά αποτελέσματα, επιμένουν και θέλουν να μας οδηγήσουν ξανά στα τρικυμισμένα «πέλαγα» χωρίς να αλλάξει κανένα στοιχείο του απαρχαιωμένου πολιτικού συστήματος. Δεν θέλουν να σπάσει ο δικομματισμός και το καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα, δεν θέλουν να ισχύσει στις εκλογές της αυτοδιοίκησης η Απλή Αναλογική, αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση με την αναθεώρηση του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και το νομοσχέδιο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ».

Η αναγκαία σήμερα παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, κατά την άποψή μας, περνάει μέσα από την ενίσχυση της τοπικοποίησης και της περιφερειοποίησης της οικονομίας, που προϋποθέτει αποκέντρωση, με αυτοδιοίκηση και δημοκρατία και σημαίνει - πέραν των άλλων - συγκλίσεις, συνθέσεις και συνεργασίες σε συνδυασμό με μορφές και διαδικασίες συμμετοχής και άμεσης δημοκρατίας.

Η θεσμοθέτηση του εκλογικού συστήματος της Απλής Αναλογικής στην αυτοδιοίκηση είναι πράγματι μια τομή και ένα αναγκαίο βήμα σ’ αυτή την κατεύθυνση. Ενισχύονται αυτά που όλοι επικαλούνται, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο: περισσότερη δημοκρατία, ισχυροποίηση του ρόλου των πολιτών, εξίσωση της ψήφου κάθε δημότη, απαγκίστρωση από στενές κομματικές εξαρτήσεις, απελευθέρωση νέων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε τοπικό επίπεδο και κυρίως η εμπέδωση της κουλτούρας των συνεργασιών, αυτό που τόση ανάγκη έχει σήμερα η χώρα μας.

Τι λένε όσοι αντιδρούν; αυτό που ακούμε χρόνια τώρα:
Η Απλή Αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησία, είτε πρόκειται για το κεντρικό κράτος, είτε πρόκειται για την αυτοδιοίκηση. 
Το αποτέλεσμα; ο δικομματισμός και οι κυβερνήσεις μειοψηφίας, η αλλοίωση της ψήφου των πολιτών, τα διλήμματα και η λογική της «χαμένης ψήφου». Επιμένουν στο δημαρχο-κεντρικό/περιφερειαρχο-κεντρικό μονοπαραταξιακό πελατειακό σύστημα λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, ενός θεσμού που αρκετά έχει δυσφημισθεί∙ και όχι άδικα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ), η αυτοδιοίκηση κρατάει τα σκήπτρα της διαπλοκής στη χώρα μας.Συγκεκριμένα, σε σύνολο 1.214 υποθέσεων, κατά τις οποίες ασκήθηκε ποινική δίωξη, οι 378 αφορούν μόνο αιρετούς, ποσοστό 31,13%. [https://www.epoli.gr/airetoys-ypalliloys-poinikwn-diwxewn-a-93156.html]

Η Απλή Αναλογική σίγουρα θα επιφέρει αλλαγές στο μοντέλο διοίκησης στην αυτοδιοίκηση. Ωστόσο δεν αρκεί από μόνη της. Η διεκδίκηση και η δημιουργία νέων δομών και διαδικασιών, στις οποίες οι πολίτες θα συμμετέχουν ισότιμα και θα συναποφασίζουν δημοκρατικά για ό,τι τους αφορά στη γειτονιά, στην κοινότητα, στο δήμο, είναι μια διαρκής προσπάθεια. Η καθιέρωσή της όμως είναι πια ώριμη. Επειδή είναι καταλύτης και γα αλλαγές στο απαρχαιωμένο πολιτικό σύστημα, θα είναι πολιτικό έγκλημα αν, για μικροκομματικούς σκοπούς, αποτύχει αυτή η ώριμη δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση.                                                                                                                                                                 
Λαμία, 3.5.2018


* Στέφανος Σταμέλλος

2 σχόλια:

 1. Αγαπητε Στεφανε κατα τη γνωμη μου ειναι ενα θεμα το εκλογικο συστημα για την ευρυθμη λειτουργια της Τ.Α δεν ειναι ομω ς το κυριαρχο αυτη τη δεδομενη στιγμη. Εχουν αλλα θεματα πρωτεραιοτητα ,οπως α) οισχεσεις εξουσιας,δικαιοδοσιας και αρμοδιοτητων μεταξυ της Κεντρικης Εξουσιας και της Τ.Α.,ΓΙΑ ΤΙς ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΛΟΓΟς ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ,ουτως ωστε να γινει πραγματικοτητα η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΤΑ, γιατι ετσι θα αφαιρεθουν πολλες αρμοδιοτητες απο τη Κεντρικη Εξουσια ,πραγμα που δεν θελει το πελατειακο μας πολιτικο συστημα, γεγονος που το απεδειξε οταν το 1994 καθιερωθηκε η Ν.ΑΥΤ/ΣΗ που εξουσιες και αρμοδιοτητες που ειχαν δωσει τις πηραν παλι πισω και απο Επιτροπετρικος που ηταν ο Θεσμος καταργωντας τις Επιτροπες τον εκαναν Νομαρχοκεντρικο και Συγκεντωτικο και β)η Φοροδοτικη Ικανοτητα της Τ.Α. ΠΟΥ ΘΑ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ανεξαρτητη εντελως ΑΠΟ ΤΗΝ Κ.Ε. ΑΦΟΥ ΣΗΜΕΡΑ το υπαρχον συστημα των Κ.Α.Π. εξαρτα τη τοπικη Αυτοδιοικηση απο τις διαθεσεις,κομματικες η αλλες, του εκαστοτε Υπυργου Εσωτερικων στεροντας ετσι στις τοπικες κοινωνιες να αποφασιζουν για το μελλον τους.
  Οσο για το εκλογικο συστημα η αποψη μου ειναι οτι η απλη αναλογικη δεν θα αποδωσει τα επιθυμητα αποτελεσματα οι λογοι καθιερωσης της θελουν ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΝΔΥΑΣΤΕΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΜΕΣΤΑΥΡΟ ΚΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΑΥΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ,ΟΥΤΩς ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΩΝ ,ΙΚΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ, οπως συμβαινει σημερα.
  Οσο για τους υποχρεωτικους ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ πρεπει να προβλεφτει ικανος αριθμος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ποιος λέει ότι λύθηκαν ή θα λυθούν τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης με την Α Α. Ξαναδιαβάζοντας το κείμενο πιστεύω θα συμφωνήσεις:
  - Η θεσμοθέτηση του εκλογικού συστήματος της Απλής Αναλογικής στην αυτοδιοίκηση είναι πράγματι μια τομή και ένα αναγκαίο βήμα και πρέπει να το δεχθούμε και μόνο για την εμπέδωση της κουλτούρας των συνεργασιών, αυτό που τόση ανάγκη έχει σήμερα η χώρα μας.
  - η εφαρμογή της δεν ισοδυναμεί με ακυβερνησία.
  - ίσως βοηθήσει στη μείωση της διαπλοκής και της αδιαφάνειας
  Και τί λέω στο κείμενο;;
  - Η Απλή Αναλογική σίγουρα θα επιφέρει αλλαγές στο μοντέλο διοίκησης στην αυτοδιοίκηση. Ωστόσο δεν αρκεί από μόνη της. Η διεκδίκηση και η δημιουργία νέων δομών και διαδικασιών, στις οποίες οι πολίτες θα συμμετέχουν ισότιμα και θα συναποφασίζουν δημοκρατικά για ό,τι τους αφορά στη γειτονιά, στην κοινότητα, στο δήμο, είναι μια διαρκής προσπάθεια. Η καθιέρωσή της όμως είναι πια ώριμη. Επειδή είναι καταλύτης και γα αλλαγές στο απαρχαιωμένο πολιτικό σύστημα, θα είναι πολιτικό έγκλημα αν, για μικροκομματικούς σκοπούς, αποτύχει αυτή η ώριμη δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση.
  Όσο θυμάμαι πολιτικά τον εαυτό μου, από 18 χρονών, το αίτημα της Απλής Αναλογικής ήταν πάντα στην επικαιρότητα και πάντα κάποιοι, το κατεστημένο και τα διάφορα συμφέροντα, έβρισκαν λόγους να μην εφαρμοστεί. Το αποτέλεσμα του δικομματισμού το ζούμε... Ή κάνω λάθος;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή