Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Λαμία: Λόφος Μιχαήλ και Γαβριήλ / Ο κλειδωμένος μικρός… παράδεισος! (εικόνες-video)

Ο λόφος Μιχαήλ και Γαβριήλ είναι συνυφασμένος 
με όμορφες αναμνήσεις για την πλειοψηφία των Λαμιωτών.

Πρόκειται για έναν μικρό παράδεισο. 18,5 στέμματα, γεμάτα πεύκα, οξυγόνο, ζωή στην καρδιά της πόλης, δίπλα στο Δημαρχείο, το 16ο δημοτικό σχολείο και το πανεπιστήμιο και σε απόσταση αναπνοής από το 1ο και 4ο Γυμνάσιο και Λύκειο.



Ρεπορτάζ: Λίλιαν Χαχοπούλου-Πάνος Κατσώνης

Θα μπορούσε να είναι ο ιδανικός χώρος για τη βόλτα της παρέας, τον περίπατο των ηλικιωμένων, το παιχνίδι των παιδιών, για σχολικές εκδρομές, για τρέξιμο και προπόνηση μέσα στη φύση.





Όλα αυτά αν…δεν υπήρχε στην βαριά σιδερένια κεντρική είσοδο το μεγάλο λουκέτο, που αποτρέπει κάθε επισκέπτη.



Τα τελευταία –αρκετά- χρόνια (γίνονται προσπάθειες από το 2005 να ανοίξει), ο λόφος Μιχαήλ και Γαβριήλ, με το υπέροχο άλσος παραμένει κλειστός. Αν και έχουν γίνει προσπάθειες τόσο από οικολογικές οργανώσεις όσο και από δημοτικές παρατάξεις, εν τούτοις τίποτα δεν έχει αλλάξει.



Το λουκέτο στην είσοδο παραμένει εκεί… Αξίζει να θυμίσουμε πως στο εσωτερικό του άλσους, έγιναν έργα αξίας μισού εκατομμυρίου ευρώ. Μια ολοκαίνουρια σύγχρονη και ασφαλής παιδική χαρά, χώρος δραστηριοτήτων, πέτρινα καθίσματα, παγκάκια, και ένα κτίριο που δένει αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αναψυκτήριο.



Και όμως. Τόσα χρήματα που δαπανήθηκαν για την αισθητική αναβάθμιση του άλσους, μάλλον θα πρέπει να θεωρούνται «πεταμένα» λεφτά, αφού τα έργα παραμένουν αχρησιμοποίητα και ασυντήρητα. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αλλά και ο Συνήγορος του Πολίτη, ορίζουν τον λόφο ως αστικό άλσος δημόσιας δασικής αναψυχής.

Ο συνήγορος του πολίτη με έγγραφο του προς τον αρμόδιο Αντιδημάρχο Στέλιο Καραγιάννη ζητάει απαντήσεις. «Επειδή από το εν λόγω έγγραφο δεν προκύπτει με σαφήνεια εάν το Άλσος του λόφου Μιχαήλ & Γαβριήλ παραμένει ανοικτό ή κλειστό, επανερχόμενοι στο θέμα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για το εάν αυτό είναι προσβάσιμο στο κοινό και ποιες ώρες. Σε αναμονή των ενεργειών και έγγραφων απαντήσεών σας, εντός μηνός από της λήψεως του παρόντος…»







Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών πέρυσι, είχε ξεκινήσει την συλλογή υπογραφών των δημοτών προκειμένου να «φύγει» η κλειστή σιδερένια περίφραξη που κρατά τους κατοίκους της πόλης έξω από το λόφο. Πλούσια σε έγγραφα είναι και η αλληλογραφία του κ. Στέφανου Σταμέλου με τον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος αποφαίνεται κατηγορηματικά ότι:

“ Ο αποκλεισμός κοινοχρήστου πράγματος δεν επιτρέπεται καθώς συνεπάγεται την αναίρεση της φύσης του, ενώ η κοινή χρήση αποτελεί όχι μόνο νομική, αλλά και πραγματική κατάσταση”.

To LamiaNow επισκέφθηκε το λόφο Μιχαήλ και Γαβριήλ. Μπήκαμε στον χώρο από μια είσοδο που βρίσκεται σε έναν μικρό δρόμο (Oδός Σκοπέλου-δείτε την εικόνα από την google) από το πίσω μέρος του λόφου–άγνωστο στην πλειοψηφία των Λαμιωτών- πίσω από το Δημαρχείο (φωτό 1) ενώ εντοπίσαμε και δύο «χειροποίητα» περάσματα (φωτό 2) στην βόρεια πλευρά, όπου κάποιοι προφανώς ανασήκωσαν τη σίτα προκειμένου να έχουν πρόσβαση δια της πλαγίας οδού.


 Κάποιοι άνοιξαν τρύπες στην περίφραξη προκειμένου να εισέλθουν στο άλσος

Τέλος να σημειωθεί ότι πέρυσι, σχεδόν τέτοιο καιρό, στις 3 Μαρτίου του 2017, είχε ανακοινωθεί από τη Δημοτική Αρχή το «άνοιγμα» του λόφου στους δημότες, με ωράριο λειτουργίας από από τις 7 το πρωί ως στις 10 το βράδυ, ώρες κατά τις οποίες θα υπήρχε και υπάλληλος του δήμου για τη φύλαξή και επιτήρησή του.



Τελικά, ένα χρόνο μετά, το λουκέτο παραμένει και ο μικρός πράσινος… παράδεισος, χωρίς επισκέπτες…

Το λουκέτο παραμένει στην κεντρική είσοδο απέναντι από την Ακαδημία

ΥΓ: Για τους κακοπροαίρετους να σημειώσουμε πως αναζητήσαμε και την άποψη της δημοτικής αρχής πλην ομως δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε με τους αρμόδιους αντιδημάρχους ή δεν απάντησαν στις επανειλλημένες κλήσεις μας. Η προσπάθεια μας να πάρουμε απαντήσεις θα συνεχιστεί και αύριο αλλά και τις επόμενες μέρες! Όπως και να έχει οι Λαμιώτες συνεχίζουν να αναρωτιούνται γιατί ένας τόσο όμορφος χώρος παραμένει κλειστός.



















Lamianow

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου