Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Φιλοζωϊκές: “Πόλεμος” στον υπουργό που ετοιμάζει “στρατόπεδα” ζώων!

Έτοιμες για «πόλεμο» …μέχρις εσχάτων δηλώνουν οι φιλοζωικές οργανώσεις προκειμένου να υπερασπιστούν τα αδέσποτα ζώα απέναντι σε κάθε νέα απόπειρα του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Τσιρώνη να κάνει πράξει τη δεδηλωμένη πρόθεσή του και να επαναφέρει τροπολογία για τους χώρους φιλοξενίας των ζώων. “Αν νομίζει πως θα μας πιάσει στον ύπνο”, είναι γελασμένος, προειδοποιούν.
Το Reportplus.Gr ανοίγει το φάκελο «αδέσποτα ζώα», που θα παραμείνει «ενεργός», όσο θα παραμένει προβληματική η διαχείριση ενός ζητήματος πολυδιάστατου, με πτυχές που αφορούν τη δημόσια υγεία, τον ανθρωπισμό μας, τη δημόσια ασφάλεια, αλλά και το επίπεδο του πολιτισμού μας.

Οι φιλόζωοι βλέπουν στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις «σχέδιο μαζικής εξόντωσης των αδέσποτων», ενώ επιρρίπτουν ευθύνες και στους δήμους για αμέλεια των καθηκόντων τους.


«Είμαστε σε κηρυγμένο πόλεμο με τον κ. Τσιρώνη» ξεκαθαρίζει μιλώντας στο Reportplus.gr η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας(Π.Φ.Ο.), κ. Ειρήνη Μολφέση, συμπληρώνοντας πως ο ίδιος «δεν κατέχει το θέμα ή δεν θέλει να το μάθει».

Τα ζωοφιλικά σωματεία προειδοποιούν πως θα κινητοποιηθούν άμεσα και με κάθε κόστος, σε περίπτωση που η τροπολογία κατατεθεί εκ νέου αυτούσια ή τροποποιημένη και δεν προβλέπει σωστές δομές και ενέργειες για τα αδέσποτα ζώα.

«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, είτε νομικά είτε εξωδικαστικά, είτε εντός, είτε εκτός Ελλάδας, για να ενημερώσουμε επιτροπές, Ευρωπαϊκή Ένωση και ευρωπαϊκά σωματεία» μας λέει, η κ. Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.).

«Δεν θέλουμε ούτε τροποποιημένη τροπολογία, γιατί θέλουν να εξορίσουν τα ζώα. Είναι δείγμα της διαχρονικής ανικανότητας πολιτείας και κυβερνήσεων, αν θεωρούν ότι, πηγαίνοντας τα στα όρη και στα βουνά με απαιτήσεις πολλών δημάρχων, θα λύσουν το θέμα των αδέσποτων.»

«Θα κινητοποιηθούμε και θα πασχίσουμε με κάθε τρόπο, αν έχει – που θα έχει – στοιχεία τα οποία θα θίγουν τα δικαιώματα των ζώων» αναφέρει η κ. Σοφία Λεοντιάδου, πρόεδρος του φιλοζωϊκού σωματείου «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» με έδρα τις Συκιές Θεσσαλονίκης, η οποία μιλάει για διαφορά προσέγγισης του ζητήματος. «Ο νόμος είναι για την προστασία των ζώων, όχι μόνο των ανθρώπων» επισημαίνει.

Όπως υποστηρίζουν σύσσωμες οι ζωοφιλικές ενώσεις, η πολυσυζητημένη τροπολογία, που πήγε να κατατεθεί εκπρόθεσμα τον περασμένο μήνα αλλά τελικά αποσύρθηκε, δεν προβλέπει ούτε περιγράφει ακριβώς τις προδιαγραφές και τοποθεσίες των χώρων που θέλουν να συγκεντρώσουν τα ζώα.

«Έχει έναν ωραίο τίτλο η τροπολογία, αλλά δεν προβλέπεται και δεν περιγράφεται μέσα στο νόμο. Δεν προσδιορίζει τι ακριβώς είναι αυτοί οι χώροι, από ποιους θα γίνονται και πού. Τα καταφύγια για παράδειγμα έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές» εξηγεί η κ. Μολφέση, τονίζοντας παράλληλα πως οι εν λόγω προδιαγραφές θα προσδιοριστούν μετά την κατάθεση «αφού θα έχει πάρει την άδεια (σ.σ. ο κ. Τσιρώνης) να κάνει ό,τι θέλει».

«Να τα απομακρύνουμε τα ζώα να τα πάμε πού;» διερωτάται η κ. Όλγα Σύρκου, υπεύθυνη του φιλοζωϊκού σωματείου «Οδυσσέας» στην Ασπροβάλτα. «Με τον τρόπο που θέλουν να κινηθούν και μεταφέροντας τα ζώα σε απομακρυσμένες περιοχές, δεν θα υπάρξει κατάλληλη φροντίδα».

Ομοίως, και η κ. Ειρήνη Κωνσταντίνου, πρόεδρος του σωματείου «Μαζί Μπορούμε» στην Καλαμαριά, η οποία εκφράζει την ανησυχία της για την επιμέλεια των ζώων στις απομακρυσμένες περιοχές και κάνει λόγο για «μαζική εξόντωση» σε περίπτωση που μεταφερθούν σε τέτοια μέρη. «Να μαζέψουν όλα τα ζώα, να τα στείλουν στο βουνό και να τα αφήσουν να πεθάνουν εκεί», συμπεραίνει.

«Μας διώκουν αντί να μας αγκαλιάσουν»
Η φράση – «αγκάθι» του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για την τροπολογία, όπου κάνει λόγο για «παράνομη μεταχείριση αδέσποτων από ιδιώτες και σωματεία», προκάλεσε ακόμα περισσότερο τις ζωοφιλικές ενώσεις.

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα που ο εθελοντισμός και ειδικά προς τα ζώα είναι υπό διωγμό. Μας διώκουν αντί να μας αγκαλιάσουν, προσπαθώντας δια νόμου να χαρακτηρίσουν παράνομη την μεταχείριση των ζώων από τις φιλοζωϊκές οργανώσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο., τονίζοντας μάλιστα πως λυπάται «για την ύπαρξη του τόσο μεγάλου αριθμού αδέσποτων, την ανικανότητα της πολιτείας να βρει τη ρίζα του κακού και να βγάλει ένα νομοσχέδιο με προοπτική επίλυσης του προβλήματος».
Η κ. Λεοντιάδου προσθέτει πως «αν συντηρείται μία κατάσταση αυτή τη στιγμή, οφείλεται αποκλειστικά στις προσπάθειες των εθελοντών και των σωματείων».

Πηγή : ReportPlus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου