Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Χτίσε και εσύ στις πλατείες της Λαμίας,μπορείς!

Με μια αδιανόητη απόφαση της πλειοψηφίας της Δημοτικής Αρχής δίδεται πλέον η δυνατότητα σε οποιοδήποτε επιχειρηματία να χτίσει αυθαίρετη κατασκευή μέσα στις πλατείες της Λαμίας!

Η απόφαση, που είναι σε διαφορετική κατεύθυνση από όσα προβλέπει ο Κανονισμός Χρήσης Κοινόχρηστων Χώρων, παραδίδει για εκμετάλλευση χωρίς κανόνες και έλεγχο ζωτικό κοινόχρηστο χώρο της πόλης προσβάλλοντας τα δικαιώματα του δημότη.

Παράλληλα εξευτελίζει το Δημοτικό Συμβούλιο αφού αυτό δεν μπορεί να αντιδράσει σε εξόφθαλμες αυθαιρεσίες ενώ αναδεικνύει τα μεγάλα προβλήματα που έχει η δημόσια διοίκηση στην εφαρμογή της νομιμότητας καλλιεργώντας το αίσθημα της ανομίας και της αναρχίας στην Λαμία.

Διαβάστε αναλυτικά την εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής με τις εύλογες επισημάνσεις του Δημοτικού Συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Παναγιώτη Φώσκολου οι οποίες αγνοήθηκαν μαζί με τις έντονες αντιδράσεις σύσσωμης της μειοψηφίας.

3 σχόλια:

  1. Διαχειριστής23/3/18, 10:03 μ.μ.

    1. Τα τελευταία χρόνια τείνει να προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις η τοποθέτηση ποικιλώνυμων κατασκευών σε κοινόχρηστους χώρους (πεζοδρόμια, δρόμους, πλατείες και παραλίες) για την εξυπηρέτηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

    Το φαινόμενο έχει μάλιστα ξεφύγει από κάθε έλεγχο, ιδίως σε περιζήτητους χώρους μεγάλων πόλεων. Πολίτες με περιβαλλοντική ευαισθησία και περιβαλλοντικές οργανώσεις προβάλλουν εύλογα ότι η χρήση και η απόλαυση εκ μέρους τους δημόσιων χώρων συμπιέζεται υπερβολικά, διατυπώνουν δε έντονα παράπονα και διαμαρτύρονται για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

    Από την άλλη μεριά οι επιτηδευματίες διεκδικούν ολοένα και περισσότερους δημόσιους χώρους για την επέκταση των επιχειρήσεών τους, παραγνωρίζοντας τις αρνητικές συνέπειες τόσο για τους δημότες όσο και για τους παρεπιδημούντες στις πόλεις και στις τοποθεσίες που λειτουργούν.

    Στα αιτήματά τους ενδίδουν συχνά οι ΟΤΑ, με μεθοδεύσεις που δεν τιμούν τη λειτουργία τους, διαβρώνουν τη νομιμότητα και αντίκεινται στην εξυπηρέτηση του καλώς νοούμενου δημοσίου συμφέροντος. Θα περίμενε λοιπόν κανείς η πολιτεία να έχει προ πολλού αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

    Τη χρονίζουσα απραξία της ήρθε να ταράξει η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που σχολιάζεται στη συνέχεια.

    Γιώργος Παπαδημητρίου
    Καθηγητής του Πανεπιστήμιου Αθηνών

    ΣτΕ 3447/2007

    [Κατασκευή προστεγάσματος (τέντας) σε κοινόχρηστο χώρο ]

    http://nomosphysis.org.gr/11198/nomologia-2007iii/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαχειριστής23/3/18, 10:04 μ.μ.

    Ακολουθεί απόσπασμα από την Απόφαση 3447/2007 του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)

    «Οι διατάξεις αυτές, με τις οποίες απαγορεύεται η κατασκευή σε κοινόχρηστους χώρους των κατακόρυφων στηριγμάτων των κινητών προστεγασμάτων που, κατά τα ανωτέρω, αποτελούν μόνιμες κινητές κατασκευές οριζόντιας αναπτύξεως, είναι σύμφωνες προς την προαναφερόμενη συνταγματική διάταξη, προκειμένου να διασφαλίζεται η ελεύθερη και ανεμπόδιστη κυκλοφορία στον κοινόχρηστο χώρο που ευρίσκεται κάτω από τα προστεγάσματα, προς την οποία, αντιθέτως, θα προσέκρουε η κατασκευή των στηριγμάτων αυτών που παρέχει τη δυνατότητα μετατροπής σε κλειστό ή ημίκλειστο χώρο του κοινόχρηστου αυτού χώρου και πάντως έχει ως αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η κυκλοφορία στο χώρο αυτό και, γενικότερα, η χρήση του από το κοινό».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαχειριστης23/3/18, 10:06 μ.μ.

    -Πάνω στην απόφαση αυτή του ΣτΕ υπάρχει Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη που αναφέρει:

    “Με απόφαση του 2007 του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε ότι οι μόνιμες ή κινητές κατασκευές που αναπτύσσουν καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ κλπ. σε κοινόχρηστους χώρους, είναι παράνομες και αντισυνταγματικές.

    Σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο, προσκρούει στο Σύνταγμα κάθε κατασκευή προστεγασμάτων και των στηριγμάτων τους, εφόσον παρέχει στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων τη δυνατότητα να μετατρέπουν κοινόχρηστο χώρο σε κλειστό ή ημίκλειστο, παρεμποδίζοντας την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών.

    Οι ΟΤΑ είναι υποχρεωμένοι να απομακρύνουν τέτοιες κατασκευές ή να ανακαλέσουν σχετικές άδειες, ενώ οι αρμόδιες αρχές που ανέχονται τέτοιες παρανομίες σε κοινόχρηστους χώρους μπορεί να υπέχουν ποινικές και αστικές ευθύνες.

    Συγκεκριμένα, το ΣτΕ θεωρεί παράνομες όλες τις κατασκευές τέτοιου τύπου, πέρα από τους νόμιμους εξώστες και τα οριζόντια κινητά προστεγάσματα σε ύψος τουλάχιστον 3 μέτρων.
    Παράνομα θεωρούνται ακόμα και τα στηρίγματα (δοκάρια) των νόμιμων εξωστών και τεντών, εφόσον αυτά μπαίνουν στον κοινόχρηστο χώρο και όχι σε τμήμα του καταστήματος.
    Παράνομη είναι επίσης η μετατροπή των προστεγασμάτων σε κλειστό χώρο, είτε με πλαστικά φύλλα (νάιλον), είτε με τζάμι, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, που επεκτείνει τον κλειστό χώρο των καταστημάτων σε κοινόχρηστους χώρους (π.χ. πεζοδρόμια, παραλίες κλπ.).

    Σύμφωνα με το ΣτΕ, οι δημοτικές αρχές έχουν υποχρέωση να απομακρύνουν τέτοιες αυθαίρετες κατασκευές (τέντες, τζάμια, νάιλον, δοκάρια κλπ.), που μειώνουν τους κοινόχρηστους χώρους και, εφόσον έχουν δώσει άδειες για τέτοιες εγκαταστάσεις, οφείλουν να τις ανακαλέσουν για λόγους δημοσίου συμφέροντος που αφορούν την τήρηση του Συντάγματος και των πολεοδομικών διατάξεων”.

    ΑπάντησηΔιαγραφή