Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Νομοσχέδιο για την Ανακύκλωση - Τι αλλάζει για τους Δήμους

To νέο ν/σ της Ανακύκλωσης, που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, παρουσιάστηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου.
Με κυριότερο στόχο την ενίσχυση της Ανακύκλωσης, το νομοσχέδιο, περιληπτικά, περιλαμβάνει τα εξής:

Ρύθμιση και στήριξη της αγοράς και της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς, με στόχο την βελτιστοποίηση της λειτουργίας, τη διαφάνεια και τον έλεγχο των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης και καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. Ισοτιμία στην αγορά, χωρίς εκμετάλλευση προνομιακής θέσης, χωρίς μεσάζοντες, χωρίς χρήση των ΣΕΔ για εμπορικούς σκοπούς: Κανονισμός προμηθειών, χαμηλό αποθεματικό, χαμηλό διοικητικό κόστος, ασυμβίβαστο ΣΕΔ - μετόχου και στελέχους - με επεξεργασία και διαχείριση ανακυκλωσίμων και σ.α.
Ρόλο των δήμων στο έργο της ανακύκλωσης, με "ευαγγέλιο" τα τοπικά σχέδια και τους στόχους του κάθε ΟΤΑ. 

Με κίνητρα και αντικίνητρα και σύγχρονους κανονισμούς καθαριότητας και με καθορισμένο πλαίσιο συνεργασίας με την κοινωνική οικονομία. Μεταξύ των κινήτρων που καθιερώνονται είναι η σύνδεση της τιμολογιακής πολιτικής των ΦοΔΣΑ με τις επιδόσεις των δήμων στην ανακύκλωση. Παράλληλα, ενθαρρύνεται η παροχή κινήτρων στους δημότες για μείωση αποβλήτων και ανακύκλωση.
Αξιοποίηση όλων των πόρων στην πραγματική ανακύκλωση, στην πραγματική κοινωνία και οικονομία.
Μείωση χρήσης πλαστικής σακούλας, που ήδη θεσπίστηκε με ΚΥΑ.
Ενίσχυση του ελεγκτικού και επιχειρησιακού ρόλου του ΕΟΑΝ. Άμεση πρωτοβουλία από τον ΕΟΑΝ για την καταγραφή ποσοτήτων και σύνθεσης στερεών αποβλήτων.


Οι προβλέψεις για τους Ο.Τ.Α.

Ενίσχυση του ρόλου τον Ο.Τ.Α. – Κινητοποίηση των Ο.Τ.Α. για την Ανακύκλωση

Η οργάνωση της χωριστής συλλογής από τους φορείς ΑΣΕΔ και ΣΣΕΔ να γίνεται σύμφωνα με Τοπικό Σχέδιο διαχείρισης το οποίο διαμορφώνει ο Δήμος.

• Αποσαφηνίζεται το δικαίωμα τον ΟΤΑ να συμμετέχουν σε φορείς ΣΕΔ και καθιερώνεται το δικαίωμά τους να οργανώνουν οι ίδιοι ΣΕΔ.

• Κίνητρο στους ΟΤΑ μέσω του κανονισμού τιμολόγησης των ΦοΔΣΑ.

• Δυνατότητα συνεργασίας ΟΤΑ, ΣΕΔ και φορέων αλληλέγγυας και κοινωνικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου