Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Βγήκαν μαχαίρια για το Πανεπιστήμιο στην Λαμία

Κόντρα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - ΤΕΙ Στερεάς 
για την ίδρυση νέου ΑΕΙ στη Στερεά

Στα σκαριά ΑΕΙ Στερεάς Ελλάδας; Η πρόταση έχει πέσει στο τραπέζι από τα τέλη του περασμένου χειμώνα και αποτελεί εν μέρει διόρθωση της αδικίας Αρβανιτόπουλου, που με το περιβόητο σχέδιο «Αθηνά» κατάργησε το πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας.

Έτσι, την αναβάθμισή του σε πανεπιστήμιο, με τη συνεργασία δύο πανεπιστημιακών τμημάτων, εξετάζει το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Το θέμα γίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπό τις ευλογίες του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, που προκρίνει τέτοιου είδους συνεργασίες.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρύτανης του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Πέτρας Λάμψας, η διοίκηση του ιδρύματος έχει διαμορφώσει σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει τη συγχώνευση των δώδεκα τμημάτων που λειτουργούν σήμερα στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας σε οκτώ.

Τα τμήματα αυτά έχουν έδρα σε Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Αμφισσα και Καρπενήσι. Το νέο ίδρυμα θα συμπεριλάβει και τα δύο τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη Λαμία. Πρόκειται για το τμήμα Πληροφορικής και το τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογή στη Βιοϊατρική. Τα δύο τμήματα ανήκαν στο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, το οποίο επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου καταργήθηκε. Ωστόσο, τα δύο τμήματα έμειναν μετέωρα, με αποτέλεσμα να προκριθεί η προσάρτησή τους στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, παρότι η Φθιώτιδα ανήκει σε άλλη γεωγραφική περιφέρεια. Η απόφαση είχε προκαλέσει εντύπωση και αποδόθηκε σε μικροπολιτικούς λόγους.

Τώρα, λοιπόν, που βρίσκεται υπό διαμόρφωση μια νέα αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τίθεται στο τραπέζι του διαλόγου η σύσταση εκ νέου του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας αλλά με πυρήνα το υπάρχον ΤΕΙ. Το προσχέδιο της της Σχολής Θετικών Επιστημών που βρίσκονται στη Λαμία διοίκησης του ΤΕΙ θα συζητηθεί στη σύγκλητο του Ιδρύματος, ενώ σύμφωνα με τον κ. Λάμψα έχει παραδοθεί στον κ. Γαβρόγλου.

Αντιδρά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Επίσημα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν έχει πάρει θέση, ωστόσο το παρακάτω μήνυμα των προέδρων των Σχολών στη Λαμία, προς τους φοιτητές είναι σαφές και δείχνει ότι ήδη έχει ξεκινήσει ο "πόλεμος". Οι πρόεδροι των δυο τμημάτων της Σχολής Θετικών Επιστημών που εδρεύει στη Λαμία, αλλά ανήκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κάνουν λόγο μάλιστα για «θολό τοπίο ευσεβών πόθων και πολιτικών ακροβατισμών τοπικών παραγόντων»

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση


«Με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα τα οποία εμπλέκουν τα Τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών σε σενάρια απόσχισής τους από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με σκοπό το πιθανό μετασχηματισμό του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας σε πανεπιστήμιο, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές πως τέτοιες μετεξελίξεις ουδέποτε συζητήθηκαν από τα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Κοσμητεία Σχολής Θετικών Επιστημών, Συνελεύσεις Τμημάτων της Σχολής).

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κατά τα οποία τα δύο τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών που βρίσκονται στη Λαμία υπάγονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έχουμε βρει ένα σταθερό ακαδημαϊκό περιβάλλον με ισχυρές δομές που συμβάλλει αποτελεσματικά στην ακαδημαϊκή ανάπτυξη των Τμημάτων, στην προαγωγή της έρευνας και στην παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης στους φοιτητές, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς.

Θα θέλαμε να κάνουμε σαφές προς όλους ότι θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προάσπιση του κύρους των ακαδημαϊκών τίτλων (πτυχίων και διπλωμάτων) και της παροχής υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης, τα οποία διασφαλίζονται πλήρως μόνο εντός του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και όχι σε ένα θολό τοπίο ευσεβών πόθων και πολιτικών ακροβατισμών τοπικών παραγόντων».

lamiareport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου