Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Στέφανος Σταμέλλος:'Στην Λαμία υλοποιούνται νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές υπηρετώντας την συντήρηση και τις προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες''

Ένα μικρό και πρόχειρο σχόλιο
για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας 
στο Δήμο Λαμίας

του Στέφανου Σταμέλλου*

Η απόφαση του κ Σταυρογιάννη για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας στο Δήμο Λαμίας αναγκαστικά μας οδηγεί σε διάφορες σκέψεις -γιατί να τις κρύψουμε; Ο κ Σταυρογιάννης απέδειξε μια φορά ακόμα ότι δεν είναι αυτοδιοικητικός, αλλά παραμένει ένας συντηρητικός πολιτικός του πολιτικού συστήματος που μας έφερε εδώ. Και η Λαμία στην κρίσιμη αυτή περίοδο είχε την ατυχία να τον έχει δήμαρχο. Η προσωπική του ατζέντα και οι πολιτικές του φιλοδοξίες τον σπρώχνουν σε αποφάσεις με φόντο τις βουλευτικές εκλογές. Η βάση του ήταν και παραμένει η Νέα Δημοκρατία και το ιδεολογικό του υπόβαθρο ήταν και παραμένει η δεξιά και ο φιλελευθερισμός.

Με την απόφαση αυτή δίνει εξετάσεις στον κ Μητσοτάκη να τον συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη Φθιώτιδα, πράγμα που αναγκάζει τους άλλους υποψήφιους, και ιδιαίτερα τον κ Κοτρωνιά, να αντιδράσουν ανάλογα στο εσωκομματικό παιχνίδι. Ουσιαστικά και οι της παράταξης Κοτρωνιά δεν διαφωνούν με την ιδιωτικοποίηση. Αυτό απέδειξε και η χωρίς λόγο απουσία στη διάρκεια της ψηφοφορίας δύο δημοτικών συμβούλων της παράταξης τους. Και επιπλέον η απαξίωση των δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας και η συκοφάντηση της δημόσιας και κοινωνικής λειτουργίας τους κρατάει χρόνια. Αυτό δεν το ξεχνάμε.

Και για να γίνουμε περισσότερο κατανοητοί σήμερα: οι κύριοι Σταυρογιάννης, Ρούλιας, Λάμπρου, Κυρίτσης, Ζήσιμος, Διαμαντάρας, Κορέντζελος, Κλειτσάκης και ΣΙΑ υλοποιώντας τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ και λειτουργώντας ως άνθρωποι του κ Μητσοτάκη στη Λαμία, αγνοούν ότι αυτοδιοικητικά εκπροσωπούν το 32,4% των δημοτών στις εκλογές του 2014. Ένας αυτοδιοικητικός δεν θα το αγνοούσε αυτό με τέτοια ευκολία.

Ξέρουν ότι με την απόφαση αυτή δεσμεύουν εν μέρει και σημαντικά τις επόμενες αυτοδιοικητικές αρχές, γιατί είναι δύσκολο να επανέλθει το σύστημα χωρίς μόνιμο προσωπικό. Είναι αδύνατο να πει κανείς το 2019: "τώρα προσλαμβάνω". Σήμερα είχαν και έχουν τη δυνατότητα να «χτίσουν» πάνω στις λίγες έστω βάσεις που υπάρχουν, όταν η τροπολογία Σκουρλέτη λέει: "ανοίγουμε τη συζήτηση για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού". Τότε αυτοί θα απουσιάζουν αγναντεύοντας από την αγκαλιά του εργολάβου.

Πάντως,
ούτε με ευκαιριακές και περιστασιακές προσλήψεις, όπως γίνονταν ως τώρα, ούτε με εργολάβους, μπορεί να λυθεί το ζήτημα της καθαριότητας του Δήμου. Οι αναγκαίες σύγχρονες, ποιοτικές και σύνθετες, υπηρεσίες καθαριότητας, η ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων στα πλαίσια και των στόχων της κυκλικής οικονομίας, απαιτούν: επιστημονικές μεθόδους, σύγχρονη οργάνωση εργασίας, νέο τεχνολογικό εξοπλισμό με συνεχείς επενδύσεις παγίων κεφαλαίων και ένα νέο περιεχόμενο δημοτικής κοινωνικής συνείδησης, που να κυριαρχεί ως μοντέλο παραγωγής υπηρεσιών. Γι αυτό απαιτείται μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο να είναι καλά και αξιοκρατικά αμειβόμενο με συνεχή αντικειμενική αξιολόγηση. Αυτό προϋποθέτει την ανακοστολόγηση των υπηρεσιών με βάση όχι μόνο την ‘’ανταποδοτικότητα’’, αλλά κυρίως τα στάνταρτ ποιότητας και την σύγχρονη διαχείριση του τομέα της καθαριότητας και του πλούτου των απορριμμάτων.

Οι μάσκες όμως έπεσαν∙ κι αυτή τη φορά έπεσαν με θόρυβο. Δυστυχώς φαίνεται καθαρά, πως η δημοτική αρχή κινείται στη λογική των νέων πελατειακών σχέσεων και του φιλελευθερισμού, που οι κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις και τα πρόσωπα, που τους ακολουθούν, μας έχουν συνηθίσει.

Λαμία, 13/7/2017

*http://www.e-ecology.gr

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος25/7/17, 8:48 μ.μ.

    Όμως κύριε Σταμέλλο όταν η Παραταξή σας στήριξε τον κύριο Σταυρογιάννη για να επικρατήσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών του 2014 και έπειτα του έστελνε και συγχαρητήρια !!!!!
    "Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας για την νίκη του κ Σταυρογιάννη Λαμία, 26.5.2014 Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών εκφράζει τα συγχαρητήριά της στον κύριο Σταυρογιάννη και του εύχεται καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο του ως νέου δημάρχου της Λαμίας. Είναι μια εντυπωσιακή νίκη του συνδυασμού του και μια ανατροπή στο Δήμο. Το κρίσιμο είναι η επόμενη μέρα. Οι αλλαγές, κατά την άποψή μας, πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένες και άμεσες. Ανεξάρτητα από τις όποιες μας διαφορές, θεωρούμε ότι υπάρχει πάντα χώρος για διάλογο και συνεννόηση για την πρόοδο του τόπου και το καλό του Δήμου μας, με διαφάνεια και μακριά από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες. Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών, σταθερή στις αρχές και τις αξίες που αντιπροσωπεύει, θα ασκήσει δημιουργική αντιπολίτευση, μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, με προτάσεις και παρεμβάσεις, όπως κάναμε και το προηγούμενο διάστημα." http://pepla.blogspot.gr/search/label/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82%20%20%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82%202014.......
    τότε αυτός δεν κινείτο ....."στη λογική των νέων πελατειακών σχέσεων και του φιλελευθερισμού, που οι κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις και τα πρόσωπα, που τους ακολουθούν, μας έχουν συνηθίσει"??????? Είστε συνένοχοι Κύριοι των Οικολόγων που συγκυβερνάτε με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και θα πληρώσετε και εσείς το τίμημα όλων αυτών που κάνατε στον τόπο!!!!!
    Κ.Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή