Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Στη διοίκηση των ΟΤΑ οι συμβασιούχοι –Τι αλλάζει για τους μόνιμους

Eνεργότερη συμμετοχή των εργαζομένων στη Διοίκηση των δήμων και των περιφερειών με τους συμβασιούχους να μπορούν να εκλεγούν ακόμη και δήμαρχοι ή περιφερειάρχες, προτείνει το ΤΕΛΙΚΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.
Συγκεκριμένα, αναφορικά με τα κωλύματα εκλογιμότητας (Όργανα-Εκλογικο Σύστημα) προτείνεται να εξαιρεθούν οι συμβασιούχοι οι οποίοι, εφόσον η πρόταση υιοθετηθεί θα έχουν τη δυνατότητα να εκλέγονται δήμαρχοι ή δημοτικοί σύμβουλοι και περιφερειάρχες ή περιφερειακοί σύμβουλοι.

 Όπως αναφέρεται στο Πόρισμα «σε σχέση με το κώλυμα εκλογιμότητας όλων των υπαλλήλων του οικείου Δήμου/Περιφέρειας, προτείνεται να περιοριστεί το πεδίο εφαρμογής της διάταξης και να εξαιρεθούν από το κώλυμα οι εργαζόμενοι ΙΔΟΧ, ώστε η σχετική ιδιότητα να αποτελεί μόνο ασυμβίβαστο, θα πρέπει δηλ. μετά την εκλογή τους να επιλέξουν είτε το αιρετό αξίωμα που τυχόν έχουν καταλάβει είτε την εξακολούθηση της σχέσης εργασίας τους μέχρι τη λήξη της.».
Ν σημειωθεί ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει κώλυμα εκλογιμότητας στο πρόσωπο όλων των υπαλλήλων των ΟΤΑ, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, ακόμη και των συμβασιούχων των οποίων η σύμβαση έχει λήξει: «H εν λόγω ρύθμιση είναι εξαιρετικά ανεπιεικής, ειδικά σε ό,τι αφορά το έκτακτο προσωπικό των ΟΤΑ, που εξ ορισμού επιτελεί συνήθως βοηθητικές εργασίες, δεν αναλαμβάνει θέσεις ευθύνης, δεν έχει δικαίωμα υπογραφής και, τέλος, η σχέση εργασίας του έχει συγκεκριμένο, άμεσα ορατό, χρονικό ορίζοντα», αναφέρεται στο πόρισμα.

Συμμετοχή στη Διοίκηση των ΟΤΑ για τους μόνιμους

Παράλληλα προτείνεται (Σύστημα Διοίκησης):

-Η συμμετοχή εκπροσώπου των εργαζομένων του Δήμου στις συνεδριάσεις είτε της Εκτελεστικής Επιτροπής είτε του Δημοτικού Συμβουλίου είτε και των δύο αυτών οργάνων, με δικαίωμα λόγου, σε όλα τα θέματα που αφορούν τον τρόπο διοίκησης, το προσωπικό και τα οικονομικά του Δήμου.

-Η συμμετοχή εκπροσώπου των εργαζομένων της Περιφέρειας στις συνεδριάσεις είτε της Εκτελεστικής Επιτροπής είτε του Περιφερειακού Συμβουλίου είτε και των δύο αυτών οργάνων, με δικαίωμα λόγου, σε όλα τα θέματα που αφορούν τον τρόπο διοίκησης, το προσωπικό και τα οικονομικά της Περιφέρειας.

Nα σημειωθεί ότι χθες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο ΓΓ του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλακής τάχθηκε υπέρ της «συμμετοχής των εργαζομένων στην διοίκηση των ΟΤΑ».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου