Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Κυνοκομείο Λαμίας: Λύση ή τιμωρία για τα αδέσποτα;

Το ρεπορτάζ κατέγραψε όσα χρόνια τώρα οι φιλόζωοι καταγγέλλουν. Το Κυνοκομείο δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων!
Μόνο οι συντονισμένες προσπάθειες δήμου, πολιτείας , αστυνομίας και εθελοντών φιλόζωων μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη με τα αδέσποτα.
Μονόδρομος η ηλεκτρονική σήμανση,οι στειρώσεις και ο αυστηρός έλεγχος και τιμωρία όσων εγκαταλείπουν ζώα και παρανομούν.


«Γροθιά στο στομάχι» ήταν οι εικόνες που κατέγραψε η ιστοσελίδα marketnews.gr από το Κυνοκομείο Λαμίας.

Ειδικά η φωτογραφία που αναδημοσιεύουμε με το νεκρό ζώο το οποίο ήταν πεταμένο στον κάδο σκουπιδιών που βρίσκεται έξω από αυτό, δημιούργησε εντυπώσεις και μαρτυρούν μια άσχημη πλευρά της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων που ωστόσο αδικεί τις προσπάθειες όσων ασχολούνται με αυτά.

Η αλήθεια είναι ότι στο Κυνοκομείο Λαμίας στριμώχνονται ίσως περισσότερα από 200 ζώα όταν για έναν κτηνίατρο που απασχολεί ο Δήμος θα έπρεπε να αντιστοιχούν το πολύ 50. Θα θυμάστε ότι πριν από λίγο καιρό τα σκυλιά εκεί ήταν περισσότερα από 350 και με την συνδυασμένη προσπάθεια Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας και Δήμου, προχώρησαν υιοθεσίες και ελευθερώσεις ζώων προκειμένου να φτάσουμε στον παραπάνω αριθμό.

Για τα ζώα που φτάνουν στο Κυνοκομείο προβλέπεται η ίαση από πλευράς ασθενειών, η στείρωση και το τσιπάρισμα. Δυστυχώς ως δια μαγείας στα όρια του Δήμου, αποκαλύπτονται συνεχώς νέα σκυλιά τα οποία οι ενδείξεις περιγράφουν ότι προέρχονται από όμορους Δήμους. Ενδεικτικά στις συμβάσεις που αναρτώνται στο Διαύγεια για άλλους Δήμους, περιλαμβάνεται η πρόνοια της περισυλλογής των αδέσποτων, χωρίς να αναφέρετε πουθενά, τι ακριβώς θα απογίνουν αυτά τα ζωντανά!

Πρόσφατη παρέμβαση του Φιλοζωικού δια μέσω της κας Έφη Γρίβα, προς τον Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη, ζήτησε τη βοήθειά του για συνεργασία μεταξύ των Δήμων, ώστε η κάθε δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της.

Σημειώνουμε ότι οι Δήμοι είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να λειτουργούν Δημοτικά κτηνιατρεία και να διαχειρίζονται τα ελεύθερα αδέσποτα ζώα. Αντ’ αυτού μόνο ο Δήμος Λαμιέων έχει δημιουργήσει Κυνοκομείο το οποίο φαίνεται να αποτέλεσε… πόλο έλξης για κάθε αδέσποτο της Φθιώτιδας.

Τη λύπη της για την κατάσταση στο Κυνοκομείο, εξέφρασε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα η Πρόεδρος του Φιλοζωικού Έφη Γρίβα, η οποία έκανε λόγο για ελλιπές ρεπορτάζ που μάλλον ήθελε να δημιουργήσει εντυπώσεις παρά να δώσει λύσεις. «Πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι ο Φιλοζωικός Σύλλογος,
όπως και κάθε φιλόζωος είναι αντίθετος προς τη δημιουργία κυνοκομείων. Εμείς είμαστε υπέρ των ελεύθερων ζώων και την ύπαρξη ιατρείων που θα περιθάλπουν και θα ελευθερώνουν πάλι τα ζώα. Από τη στιγμή που εδώ στη Λαμία δημιουργήθηκε κυνοκομείο, προσπαθούμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να υπάρχουν συνθήκες ευζωίας για τα τετράποδα που φιλοξενούνται εκεί. Πρέπει να πω ότι ο Δήμος στέκεται αρωγός στην προσπάθεια αυτή και δαπανά ένα σημαντικό ποσό για τη διαχείριση των αδέσποτων. Δυστυχώς όμως αυτά πολλαπλασιάζονται περίεργα και βρισκόμαστε να κατηγορούμαστε και εμείς που πιέζουμε συνεχώς για τη στείρωση των ζώων και το υποχρεωτικό τσιπάρισμα τους».

Αναφορικά με τις υιοθεσίες που καταγγέλλει το ρεπορτάζ ότι δε γίνονται με ευθύνη της Κτηνιάτρου του Κυνοκομείου, τόσο ο Φιλοζωικός όσο και η 5μελης Επιτροπή που είναι υπεύθυνη για λογαριασμό του Δήμου, σημειώνουν ότι ήταν ανάγκη να υπάρξει ένα φρένο στις ανεξέλεγκτες υιοθεσίες που κάποιοι τις έκαναν εμπόριο! «Είναι δυνατόν να μην είμαστε υπέρ των υιοθεσιών; Οι όροι όμως που θέτουμε είναι αυστηροί όχι για να μη γίνονται, αλλά για να μην ξαναβρεθούν τα σκυλιά και πάλι ανεξέλεγκτα να γυρίζουν αδέσποτα», όπως μας εξηγεί η κα Γρίβα. Όπως ενημερωθήκαμε υπάρχει υπόθεση που έχει φτάσει στα δικαστήρια όπου «τραυματισμένα» ζώα περιφερόντουσαν στο διαδίκτυο ακόμη και μετά την αποκατάστασή τους προκειμένου να αποκομίζονται οφέλη από όσους έδειχναν προθυμία να βοηθήσουν με χρήματα!

Σχετικά με την απαράδεκτη εικόνα των πεταμένων ζώων στον κάδο, ήταν μια ενέργεια εκτός κανονισμού, καθώς σύμφωνα με την απόφαση της 5μελούς Επιτροπής Διαχείρισης των Αδέσποτων του Δήμου, ανοίγετε ειδικός λάκκος ο οποίος από πάνω καλύπτεται με ασβέστη ώστε να μην προσελκύει άλλα ζώα. Μάλιστα ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιώργος Λάμπρου φάνηκε διατεθειμένος να τρέξει γρήγορα το θέμα αγοράς κλιβάνου για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου ζώων

Στο διά ταύτα βέβαια δεν μπορεί να υπάρχει εξωραϊσμός μιας κατάστασης που δημιουργεί αποκλειστικά ο άνθρωπος και η κακή συμπεριφορά του προς τα ζώα. Στο κομμάτι που αφορά τους υπαλλήλους, δεν χωρά συζήτηση ότι πρέπει να κάνουν τη δουλειά για την οποία πληρώνονται όσο καλύτερα μπορούν, με την υποστήριξη της υπηρεσίας κι αν δεν μπορούν πάνε σπίτια τους. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν την λεγόμενη πολιτική ευθύνη. Οι άνθρωποι που εθελοντικά πλαισιώνουν μια προσπάθεια πρέπει να υποστηρίζονται κι εκείνοι και τέλος και σημαντικότερο, πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι. Αν κάθε Δήμος εφαρμόσει μητρώο ζώων και αναλάβει τις ευθύνες του κάτι μας λέει ότι δια μαγείας θα μειωθούν και τα αδέσποτα και τα ζώα θα είναι καλύτερα…

efthia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου