Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Σε θέση αντιπαράθεσης για το 16ο Δημοτικό Σχολείο!

Η πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Θύμιου Καραϊσκου να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη για το στεγαστικό  πρόβλημα της Σχολής Θετικών επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανέδειξε για μια ακόμη φορά πόσο ευκαιριακά και λανθασμένα έχει αντιμετωπισθεί το θέμα αυτό εδώ και αρκετά χρόνια.
Σήμερα στο γραφείο του κ. Καραϊσκου βρέθηκαν οι βουλευτές Θανάσης Μιχελής και Γιάννης Σαρακιώτης, οι  άλλοι μετείχαν δι΄αντιπροσώπων, ο δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, ,ο Πρόεδρος του τμήματος Πληροφορικής  Γεώργιος Σταμούλης και ο Αναπληρωτής Προέδρου του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική  Παντελής Μπάγκος, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας Χρήστος Δημητρίου και ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας Μάκης Γκούμας.

Το μήλον της έριδος είναι η παραχώρηση του 16ου Δημοτικού Σχολείου στο Πανεπιστήμιο για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών του.
Οι μετέχοντες, ειδικά  εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών της εκπαίδευσης δήλωσαν αντίθετοι με την διασπορά των μαθητών του 16ου Δ.Σ. σε άλλες σχολικές μονάδες της περιοχής.
Επί ημερών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης διερευνήθηκε η δημιουργία Πανεπιστημιακού campus εκτός του οικιστικού ιστού της πόλης σε δημόσια έκταση που βρίσκεται σήμερα το 2ο ΤΕΛ (Βόρειο) αλλά στη συνέχεια εγκαταλείφτηκε.Ομως  αναγέρθηκε άλλο σύγχρονο σχολικό συγκρότημα  για την μεταστέγαση του 16ου Δ.Σ., αντί αυτού όμως το νέο  κτήριο παρέμεινε ως αυτόνομη σχολική μονάδα και ονομάστηκε 18ο Δημοτικό Σχολείο!
Ο διατελέσας και Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας καθηγητής Ντίνος Τσαμαδιάς αντιπρότεινε την δημιουργία του campus στο  στρατόπεδο του Παγκρατίου Λαμίας στο γήπεδο της πρώην ΠΑΒΥΠ.
Μάλιστα όπως ο ίδιος είχε αναφέρει στον ΛΑΜΙΑ FM-1  είχαν  προχωρήσει οι διαδικασίες παραχώρησης αλλά στο μεταξύ επήλθε κυβερνητική αλλαγή και το θέμα  παρέμεινε στάσιμο.
Κι όμως ο πληθυσμός των φοιτητών που είναι εγγεγραμμένοι τώρα στα τμήματα της Σχολής έχει αυξηθεί σημαντικά, οι υπάρχουσες υποδομές δεν επαρκούν και η ακαδημαϊκή κοινότητα ζητά νέους χώρους.
Έτσι αναγκαστικά επανήλθε το θέμα της ενσωμάτωσης στο Πανεπιστήμιο του κτηρίου του 16ου Δ.Σ. που βρίσκεται στο ίδιο χώρο με αυτόν που έχει παραχωρηθεί για την λειτουργία των τμημάτων της Σχολής (Πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία).
Όπως και πριν από 3 περίπου χρόνια που είχε γίνει σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο επί Δημαρχίας Γ.Κοτρωνιά υπήρξαν  έντονες αντιδράσεις εκ  μέρους του Συλλόγου των γονέων και κηδεμόνων αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας το ίδιο συνέβη και τώρα.
Δυστυχώς από τη σημερινή σύσκεψη απουσίαζε ο βουλευτής της ΝΔ Χρ.Σταικούρας που θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις γιατί δεν προχώρησε η λύση δημιουργίας Πανεπιστημιούπολης είτε στο Βόρειο είτε στην πρώην ΠΑΒΥΠ,αλλά και η πρώην βουλευτής Ελένη Μακρή που είχε την ιδιότητα του αντινομάρχη Παιδείας, όταν κατασκευάστηκε το άλλο σχολικό κτήριο, προκειμένου να εξηγήσει γιατί δεν μεταφέρθηκε εκεί το 16ο.
Κατανοούμε ότι οι βουλευτές έχουν αρκετές υποχρεώσεις ειδικά τα Σαββατοκύριακα αλλά η μη συμμετοχή τους σε σημαντικές συσκέψεις λειτουργεί εντελώς αρνητικά.
Το θέμα δεν είναι να μεταφέρουν οι συνεργάτες των βουλευτών αυτά που συζητήθηκαν, αλλά να κατατεθούν οι πολιτικές θέσεις των ίδιων βουλευτών και αυτό δεν μπορούν φυσικά να το κάνουν οι αντιπρόσωποί τους όσο και αν είναι ενημερωμένοι .
Αποτέλεσμα;
Κανένα!
Οι σύλλογοι εκπαιδευτικών και  γονέων είναι κάθετα αντίθετοι στην διάλυση του 16ου Δ.Σ. και το αδιέξοδο παραμένει για την στέγαση του Πανεπιστημίου.
Όμως όλοι γνωρίζουν ότι  η…. υδροκέφαλη Λάρισα έχει  διατυπώσει αίτημα μεταφοράς του τμήματος βιοϊατρικής στην Θεσσαλική πρωτεύουσα  με το αιτιολογικό ότι εκεί λειτουργεί και η ιατρική Σχολή και φυσικά διαθέτει κτήριο εγκατάστασης της. .
Η σημερινή  σύσκεψη έγινε γιατί το θέμα απασχόλησε πρόσφατα και  το  Περιφερειακό Συμβούλιο όμως λύση κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν  διαφαίνεται.

Η γραπτή δήλωση του κ.Καραΐσκου

Σύσκεψη με θέμα τη στέγαση των Τμημάτων της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδας Ευθυμίου Καραΐσκου, με την παρουσία των Βουλευτών του Ν.Φθιώτιδας κ.Αθανασίου Μιχελή και κ.Ιωάννη Σαρακιώτη και εκπροσώπων των Βου-λευτών κ.Δημητρίου Βέττα και κ. Χρήστου Σταικούρα, του Δημάρχου Λαμιέων Νικολάου Σταυρογιάννη, του Προέδρου του τμήματος Πληροφορικής κ. Γεωργίου Σταμούλη και του Αναπληρωτή Προέδρου του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοιατρική κ. Πα-ντελή Μπάγκου, του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας κ. Χρήστου Δημητρίου και του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας κ. Μάκη Γκούμα.
Με την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Καραΐσκος, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία σύγκλισής της, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το Πανεπιστήμιο ήρθε για να μείνει.
Ως κοινωνία έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε επιλογές και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες όχι μόνο να υπάρχει η Σχολή Θετικών Επιστημών στη Λαμία αλλά και να διευρυνθεί όπως τουλάχιστον επιθυμούμε όλοι μας.
Διαχρονικά οι λύσεις που είχαν προταθεί και οι οποίες θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, εγκαταλείφτηκαν ή διαστρεβλώθηκαν .
Σήμερα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης κυριάρχησε η άποψη, ότι βασική μας προτεραιότητα είναι η απρόσκοπτη λειτουργία της Πανεπιστημιακής Σχολής.
Σήμερα κυριάρχησε η άποψη ότι όλοι μας είμαστε συμπαραστάτες σε μια προσπάθεια για να λύσουμε το άμεσο στεγαστικό πρόβλημα του Πανεπιστημίου και να έχουμε δικαίωμα να ζητήσουμε τη διεύρυνση του και την προσθήκη νέου Τμήματος.
Σήμερα στη διάρκεια της σύσκεψης κατατέθηκαν διάφορες προτάσεις και προβληματισμοί οι οποίες θα μελετηθούν και θα διερευνηθούν περαιτέρω, από τους αρμόδιους για το θέμα φορείς Δήμο Λαμίας, Πανεπιστήμιο και Περιφερειακή Διεύθυνση και με πρωτοβουλία του Αντιπεριφεριάρχη θα γίνει εκ νέου σύσκεψη για να συζητηθεί το όλο θέμα.
Ο καθένας από εμάς έχει ευθύνη απέναντι στο αύριο και απέναντι στο μέλλον του πανεπιστημίου .
Ωστόσο ως Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι είμαστε παρόντες να υλοποιήσουμε το επόμενο βήμα, για την απρόσκοπτη λειτουργία του Πανεπιστημίου.»

Και η ανακοίνωση των συλλόγων εκπαιδευτικών και γονέων.

Με μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι πραγματοποιείται σύσκεψη στελεχών εκπαίδευσης, ύστερα από πρόσκληση του αντιπεριφερειάρχη κ. Καραΐσκου, με θέμα συζήτησης τη διεύρυνση των κτιριακών υποδομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην πόλη μας, η οποία σχετίζεται άμεσα με την κατάργηση του 16ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας.
Ταυτόχρονα δημοσιεύτηκε ανακοίνωση τριών πολιτών εκ των οποίων προσυπογράφουν δύο πρώην Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης.
Προκαλεί πράγματι απογοήτευση πως ένας εκπαιδευτικός που μάλιστα υπηρέτησε σε τέτοιες θέσεις, μπορεί να υπογράφει ένα τέτοιο κείμενο, που στερείται κάθε παιδαγωγικής γνώσης και ευαισθησίας, αντιμετωπίζοντας τους μαθητές ενός σχολείου ως αριθμούς, τους οποίους μπορεί να μετεγγράψει και να στριμώξει στα όμορα σχολεία.
Ξεκαθαρίζουμε ότι για μας τέτοιο δίλημμα δεν υφίσταται. Υποστηρίζουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη του πανεπιστημίου και τη στέγασή του σε ενιαίο χώρο που θα καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας του, όχι μόνο προσωρινά, αλλά θα εξασφαλίζει και την προοπτική επέκτασής του με την προσθήκη και άλλων σχολών. Πιστεύουμε ότι το πανεπιστήμιο αποτελεί πυλώνα πνευματικής , πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης του τόπου μας και θεωρούμε ότι η προσωρινή στέγασή του σε σχολικές αίθουσες δεν εξασφαλίζει την μελλοντική προοπτική του.
Θεωρούμε τουλάχιστον παράλογο να κλείσει οριστικά ένα από τα αρτιότερα από πλευράς κτιριακών υποδομών δημοτικό σχολείο της πόλης μας, ώστε να στεγαστούν προσωρινά τα τμήματα του πανεπιστημίου. Στην περιοχή του ευρύτερου κέντρου η ακαταλληλότητα των σχολικών κτιριακών υποδομών είναι εμφανής. Επιπροσθέτως σε καμιά περίπτωση δεν διασφαλίζεται η στέγαση και η ανάπτυξη του πανεπιστημίου όπως η εκπαιδευτική κοινότητα το οραματίζεται. Η λογική του «γκρεμίζω για να χτίσω πάνω σε ερείπια» θέτοντας το ψευτοδίλημμα δημοτικό σχολείο ή πανεπιστήμιο μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.
Η αριθμολαγνική επιχειρηματολογία αυταπόδεικτα καταρρίπτεται, καθώς δεν αναφερόμαστε σε αντικείμενα αλλά σε μαθητές και το κυρίαρχο ζητούμενο δεν είναι αν χωρούν ή όχι σε ένα σχολείο, αλλά η παροχή της όσο το δυνατόν ποιοτικότερης εκπαίδευσης. Αυτή εξασφαλίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό σε τμήματα με αριθμό μαθητών
κοντά στους είκοσι παρά σε τμήματα με εικοσιπέντε ή είκοσι έξι μαθητές που θα προκύψουν από τυχόν συνένωση σχολείων.
Δηλώνουμε απερίφραστα τη συμπαράστασή μας στον αγώνα των φοιτητών για μόνιμη και κατάλληλη στέγαση του πανεπιστημίου, έτσι ώστε να διασφαλίζεται και σε αυτούς η παρεχόμενη ποιότητα της εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα όμως θα υπερασπιστούμε και τα μορφωτικά δικαιώματα όχι μόνο των μαθητών του 16ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας αλλά και των όμορων σχολείων που δεν διαθέτουν τις κατάλληλες σχολικές υποδομές για να υποδεχτούν το σύνολο των μαθητών ενός δωδεκαθέσιου σχολείου.
Τέλος καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς, τον Δήμο, την Περιφέρεια και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της εκπαίδευσης που εκπροσωπούν το Υπουργείο Παιδείας να δηλώσουν ξεκάθαρα, δημόσια και άμεσα τη θέση τους, ώστε να επανέλθει η ηρεμία στην εκπαιδευτική κοινότητα και στις οικογένειες των μαθητών.
Σύλλογος εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 16ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας
Σύλλογος Διδασκόντων 16ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας

Πηγή : Lamiafm1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου