Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Η μάχη των Θερμοπυλών επί...χάρτου!

Πού να φαντάζονταν ο Λεωνίδας ο Σπαρτιάτης και ο Δημόφιλος ο Διαδρόμου των Θεσπιέων ότι 2500 χρόνια μετά το χώρο που υπερασπίστηκαν και στον οποίο έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι θα τον έκαναν πεδίο μάχης  ανακοινώσεων και καταγγελιών αλληλέγγυοι εκ δυσμών και εξ Ανατολής,για τα...μάτια 300 περίπου προσφύγων;
Πριν από μια εβδομάδα οι αλληλέγγυοι της περιοχής είχαν εκδώσει ακόλουθη ανακοίνωση όπου μεταξύ άλλων ανέφεραν.

"Ως Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Λαμίας, σας είχαμε καταθέσει προτάσεις για την επίλυση βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες τόσο με τις επιστολές μας (Μαρτίου, Απριλίου και Ιουλίου) όσο και στις συναντήσεις με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Καραϊσκο. Θεωρούσαμε ότι ήταν απαραίτητη η πίστωση χρόνου μιας και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανέλαβε τη δημιουργία μιας δομής χωρίς να υπάρχει προηγούμενη εμπειρία και κρίναμε ότι ήταν σκόπιμο να συμβάλλουμε με τις εμπειρίες μας μέσα από το Κίνημα Αλληλεγγύης.
Σήμερα, εννιά μήνες μετά, υπάρχουν προβλήματα που δεν αντιμετωπίστηκαν. Πρόκειται για θέματα που σας έχουμε κοινοποιήσει για τα οποία δεν μπορεί κανείς πια να επικαλείται έλλειψη εμπειρίας. Αποδεικνύεται πλέον ότι είναι θέμα αρνητικών επιλογών, περιορισμένου ενδιαφέροντος και εμμονών κάποιων στελεχών σας.

Η σίτιση παραμένει ελλιπέστατη , αν και το ποσό που εισπράττει η εταιρία Catering –μετά από διαγωνισμό- δεν είναι ευκαταφρόνητο.
Είχαμε επισημάνει πως χρειάζεται να αξιοποιηθεί το κτίριο που βρίσκεται μπροστά από την Τροχαία και να διαμορφωθεί χώρος σίτισης (τραπεζαρία, εξοπλισμένη κουζίνα) και προσωρινοί χώροι εκπαίδευσης για τη βελτίωση της καθημερινότητας τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων.
Η πεζοπορία πολλών προσφύγων μέχρι τις Θερμοπύλες για να επιβιβαστούν στο λεωφορείο του ΚΤΕΛ εγκυμονεί κινδύνους και για τη ζωή των ίδιων αλλά και των διερχόμενων οδηγών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των προσφύγων οι Ισπανοί αλληλέγγυοι εδώ και τρεις μήνες προσφέρουν θετικότατο έργο είτε ως γιατροί είτε ως βοηθητικό προσωπικό.
Αναγνωρίζουν επίσης τη μεγάλη προσφορά των αλληλέγγυων της περιοχής , οι οποίοι στηρίζουμε τους πρόσφυγες σε όλα τα επίπεδα.
Μεταξύ των υπαλλήλων που εργάστηκαν ως τώρα με δίμηνες συμβάσεις υπήρξαν εργαζόμενοι συνεπέστατοι
Υπάρχει ωστόσο και η άλλη πλευρά. Αρκετές φορές γίναμε μάρτυρες αρνητικών συμπεριφορών ορισμένων ατόμων του προσωπικού.
Σε μια τέτοια δομή δεν φτάνει να είσαι εργαζόμενος . Χρειάζεται να είσαι πάνω απ΄ όλα ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
Δυστυχώς κάποιοι αδιαφόρησαν και αδιαφορούν.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη, υπεύθυνος λειτουργίας της δομής ήταν ο κ. Τσακωνίτης.
Μετά από τέσσερις μήνες αποκαλύφθηκε ότι ο κ. Γ.Π., «εθελοντής» κατά τον κ. Αντιπεριφερειάρχη, εμφανίζεται ως υπεύθυνος ( camp manager) του κέντρου, στον οποίο απευθύνονται οι «Γιατροί του Κόσμου», οι Ισπανοί αλληλέγγυοι ακόμα και οι άνθρωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ !
Καλούμε τους κ. κ. Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη να απαντήσουν:
Ο κ. Γ.Π. ο οποίος δεν είναι υπάλληλος της Περιφέρειας, με ποια ιδιότητα έχει θεσμικό ρόλο σε μια δομή της;
Έχει προσληφθεί με κάποια άλλη σύμβαση και ποια είναι αυτή;
Είναι υπάλληλος Μ.Κ.Ο. στην οποία έχει ανατεθεί η διοίκηση του κέντρου και ποιας;
Έχει το δικαίωμα η Περιφέρεια να αναθέτει τη διοίκηση μιας υπηρεσίας της σε εξωτερικό συνεργάτη-εθελοντή και με ποιες απολαβές;
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΛΑΜΙΑΣ

Σε αυτά απάντησε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Φθιωτιδας Ευθύμιος Καραϊσκος και στον αντιπεριφέρειαρχη απάντησαν  με νεώτερη ανακοίνωση τους-καταγγελία-όχι εναντίον του κ.Καραϊσκου- και πάλι οι αλληλέγγυοι.
Ευθύμιος Καραΐσκος (μεταξύ άλλων επισημαίνει)
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, από το μήνα Φεβρουάριο του 2016, ανέλαβε το δύσκολο γι’ αυτή έργο, να δημιουργήσει και να λειτουργήσει Κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή Θερμοπυλών Λαμίας, στα πρότυπα μιας σύγχρονης ανοικτής δομής, για την λειτουργία της οποίας, διατέθηκαν υπηρεσιακοί παράγοντες και έμπειρα στελέχη της Περιφέρειάς μας.
Η δομή αυτή, λειτουργούσε και λειτουργεί, με ευθύνη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και με ευθύνη των υπηρεσιακών παραγόντων που διατέθηκαν για τη λειτουργία της.
Από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της δεχθήκαμε την εθελοντική προσφορά όλων των πολιτών, για τους οποίους έχουμε εκφράσει τις ευχαριστίες μας και τις επανα-λαμβάνουμε, γιατί, πιστεύουμε ότι στην προσπάθεια αυτή, κανείς δεν μπορεί να περισσεύει.
Ήδη, έχουμε επεξεργαστεί και είμαστε υποχρεωμένοι άμεσα να θέσουμε σε ε-φαρμογή τον Κανονισμό λειτουργίας ανοικτών δομών, που προβλέπει Πέραν των ήδη απασχολούμενων στη δομή υπηρεσιακών παραγόντων, θα οριστεί, με απόφαση μας, ως Προϊστάμενος της ανοιχτής Δομής, υπηρεσιακό στέλεχος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
Είναι φυσικό όμως, η οποιαδήποτε λειτουργία, έστω και υποδειγματική, να επιδέχεται βελτιώσεων.
Όσον αφορά αναφορές για τυχόν προστριβές στο κέντρο φιλοξενίας, θέτουμε στη δημοσιότητα τη μοναδική αναφορά που μας τέθηκε υπόψη, από υπηρεσιακό στέλεχος της δομής, για επεισόδιο από Ισπανό εθελοντή που έγινε την 5η Ιουλίου 2016 ισπανός εθελοντής ονόματι Ιβάν ο οποίος είχε ειδοποιηθεί από το προηγούμενο βράδυ να παραδώσει το κλειδί του δωματίου (Ν.101) και να απομακρυνθεί από την δομή αρνήθηκε να το πράξει. Ο Ισπανός Ιβάν μπήκε μέσα στο χώρο προκλητικά, βρίζοντας τους υπαλλήλους της απογευματινής βάρδιας και πετώντας τα τακτοποιημένα ρούχα κάτω στο πάτωμα.
Από μία μικρή έρευνα μεταξύ των έξι εργαζομένων που ήταν παρόντες τις δύο προηγούμενες μέρες είχαν συμβεί από τον ίδιο, παρόμοια γεγονότα μικρότερης έντασης και του είχαν γίνει συστάσεις και είχε δηλώσει ότι θα συμμορφωθεί, αλλά συνέχιζε ακριβώς την ίδια τακτική.
Η Περιφέρεια Στερεάς ως υπεύθυνος φορέας, οργανωμένα πλέον, θα συνεχίσει να ενισχύει την δομή και να βελτιώνει τις συνθήκες σε όλα τα επίπεδα, ελπίζοντας οι διαδικασίες να είναι γρήγορες και να μην υπάρχει λόγος να υφίσταται η συγκεκριμένη δομή.
Σε αυτή την προσπάθεια, καλούμε όλους όσοι θέλουν να προσφέρουν και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

Δεύτερη επιστολή αλληλέγγυων αναφέρει μεταξύ άλλων....
Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Λαμίας με την από 5.10.16 επιστολή της, σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων ζητήσαμε να αναγνωριστεί η μεγάλη προσφορά των αλληλέγγυων και να υπάρξει παρέμβαση από τον Αντιπεριφερειάρχη  κ. Καραϊσκο , ώστε να σταματήσουν οι διοικούντες την  αρνητική στάση τους απέναντί μας.
 Απευθύναμε επίσης συγκεκριμένες  ερωτήσεις για το ρόλο του «εθελοντή» Γ.Π., που ενώ δεν είναι υπάλληλος ή αιρετός της Περιφέρειας , εμφανίζεται ως υπεύθυνος του κέντρου.
Δυστυχώς μια εβδομάδα μετά  δεν δώσατε καμιά απάντηση,  παρόλο που σας θέσαμε τα ζητήματα εγγράφως.(Ο κ.Καραΐσκος όμως είχε ήδη απαντήσει...)

Γνωρίζετε επίσης ότι από τα  μέσα Ιουλίου και μέχρι τέλους Δεκεμβρίου κατόπιν συμφωνίας φιλοξενούνται στις Θερμοπύλες Ισπανοί εθελοντές.  Έχουν αναλάβει σημαντικό μέρος της βοήθειας προς τους πρόσφυγες δίνοντας λύσεις  σε πολλές περιπτώσεις.
Την σιωπή σας κάποιοι συνεργάτες σας την ερμήνευσαν μάλλον ως αδυναμία σας και προχώρησαν σε νέες προκλήσεις.
Ακραία πρόκληση αποτελεί η ανακοίνωση του Γ.Π.  στους Ισπανούς ποιοι θα παραμείνουν και ποιοι θα φύγουν. Στα πλαίσια των «εκκαθαρίσεων» την προηγούμενη εβδομάδα εκδιώχθηκαν δύο από αυτούς, όπως είχε γίνει και παλαιότερα με εθελοντές Ολλανδούς .
Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε καταγγελία Ισπανού εθελοντή ότι δέχτηκε επίθεση από το ίδιο άτομο.  Ο εθελοντής μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα και ανέφερε το συμβάν. Την καταγγελία επιβεβαιώνουν και  μέλη της Πρωτοβουλίας,  που βρέθηκαν στις Θερμοπύλες.
Η προκλητική στάση του ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών εκ μέρους των προσφύγων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν και φώναζαν συνθήματα υπέρ των Ισπανών αλληλέγγυων ζητώντας την απομάκρυνση του Γ.Π.
 Για να εξομαλυνθεί η κατάσταση χρειάστηκε να επέμβει ο Αστυνομικός Διευθυντής ο οποίος κατέστησε σαφές ότι το κέντρο είναι ανοιχτό σε όλους, κανείς δεν δικαιούται να απαγορεύσει την είσοδο σε αλληλέγγυους και ότι οι Ισπανοί μπορούν να επισκεφτούν και τις επόμενες ημέρες τους πρόσφυγες, όποτε επιθυμούν.
Ο χώρος φιλοξενίας των προσφύγων στις Θερμοπύλες είναι ανοιxτός προς όλους τους αλληλέγγυους.
Επανερχόμαστε λοιπόν και καλούμε τους κ. κ. Περιφερειάρχη και  Αντιπεριφερειάρχη να απαντήσουν:
Ποιος έχει την ευθύνη λειτουργίας της δομής ; Ποιος ευθύνεται για τα προβλήματα που δημιουργούνται  ;  Ποιος ευθύνεται για τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα εδώ και οχτώ μήνες ;
Ο κ. Γ.Π. ο οποίος δεν είναι υπάλληλος της Περιφέρειας, με ποια ιδιότητα έχει θεσμικό ρόλο σε μια δομή της;
 Έχει προσληφθεί με κάποια άλλη σύμβαση και ποια είναι αυτή;
 Είναι υπάλληλος Μ.Κ.Ο. στην οποία έχει ανατεθεί η διοίκηση του κέντρου και ποιας;
Έχει το δικαίωμα  η Περιφέρεια να αναθέτει τη διοίκηση μιας υπηρεσίας της σε εξωτερικό συνεργάτη-εθελοντή και με ποιες απολαβές;
Ευελπιστούμε τούτη τη φορά να πάρουμε απαντήσεις.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΛΑΜΙΑΣ

Πηγή lamiafm1.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου