Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Τα οικονομικά του Δήμου πρέπει να είναι πάντα στην επικαιρότητα (του Στέφανου Σταμέλου)

Τα οικονομικά του Δήμου και της αυτοδιοίκησης γενικότερα είναι το πιο δύσκολο ζήτημα σήμερα και είναι ο «βραχνάς» για κάθε δημοτική αρχή. Κι αυτό γιατί:
-          
    Η αυτοδιοίκηση ποτέ δεν ήταν, και ούτε σήμερα είναι, οικονομικά ανεξάρτητη - άσχετα με τη νομοθεσία∙ ουσιαστικά είναι «ετεροδιοίκηση» και εξαρτάται άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Από την άλλη, δεν βλέπουμε να εφαρμόζεται μια διαρκής διεκδικητική πολιτική απέναντι στην κυβερνητική εξουσία.
-          Στην συγκυρία που ζούμε τα οικονομικά μέσα είναι περιορισμένα.
-          Λόγω της οικονομικής αδυναμίας των δημοτών, τα τέλη που καλείται να εισπράξει ο κάθε δήμος είναι δύσκολο να τα εισπράξει∙ κι αυτή η κατάσταση διαρκώς χειροτερεύει όσο οι οφειλές διογκώνονται.

Στη Λαμία τα δέκα τελευταία τουλάχιστον χρόνια έγιναν πολλά σε βάρος των οικονομικών του Δήμου, κυρίως με την - σκόπιμα, κατά την άποψή μας - χαλαρή λειτουργία του εισπρακτικού μηχανισμού και την χαλαρή εποπτεία. Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί σ’ αυτά με αφορμή τη σύνταξη των προϋπολογισμών, των ισολογισμών ή και της πορείας των οικονομικών ανά τρίμηνο. Για πολλά θέματα έχουμε κάνει κριτική και έχουμε καταθέσει προτάσεις για βελτιώσεις και «νοικοκύρεμα». Και αναφερόμαστε σε θέματα όπως:

- Οι ανείσπρακτες οφειλές Παρελθόντων Οικονομικών Ετών. Είναι ένα ποσό που αγγίζει τα δέκα εκατομμύρια ευρώ και πρόκειται για χρήματα τα οποία απουσιάζουν από τα ταμεία του Δήμου. Τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να έχουν εισπραχθεί προ πολλού, καθώς αποτελούν βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές, που βαρύνουν κυρίως επαγγελματίες, αλλά και ιδιώτες.

- Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου. Ο Δήμος έχει αρκετή περιουσία σε ακίνητα, η οποία δεν είναι πλήρως και σωστά καταγεγραμμένη και αποτυπωμένη για να μπορεί να έχει τα έσοδα που πρέπει ή να μπορεί να την αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο σε όφελος των δημοτών.

- Η βελτίωση των οικονομικών της Μονομετοχικής ΑΕ(δημοτικό πάρκιγκ) και η διεύρυνση της λειτουργίας της.

- Η σύνταξη Κανονισμού Άρδευσης και τα τέλη άρδευσης με στόχο την σωστή και δίκαιη οικονομική διαχείριση.

- Η σωστή αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων με τη σύνταξη Κανονισμού Λειτουργίας,  αλλά και την καλύτερη οικονομική τους διαχείριση.

- Ο έλεγχος της είσπραξης των Δημοτικών Τελών και των Τελών Φωτισμού.

- Ο έλεγχος των δημοτικών ρολογιών της ΔΕΗ και των δαπανών κατανάλωσης του ρεύματος.

- Ο ενεργειακός έλεγχος των δημοτικών κτιρίων με σκοπό τη μείωση της σπατάλης ενέργειας(ψύξη και θέρμανση).

- Ο έλεγχος των οικονομικών του ΔΗΠΕΘΕ και όλων των πρώην Νομικών Προσώπων του Δήμου.

Δυστυχώς όμως εμείς τα λέμε, εμείς τα ακούμε. Και ο χρόνος κυλάει γρήγορα. Ήδη η δημοτική αρχή διανύει τον τρίτο χρόνο της θητείας της… Μπορεί ως επιμέρους στοιχεία και ποσά να φαίνονται μικρά, αλλά είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά. Και τα χρήματα αυτά, μαζί με το νοικοκύρεμα των ανταποδοτικών υπηρεσιών, μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις κοινωνικές δομές του Δήμου και να κινήσουν τα θέματα της Διαλογής στην Πηγή των στερεών αποβλήτων.  

Λαμία, Οκτώβρης 2016
Στέφανος Σταμέλλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου