Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Σταματά η χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών στις 31 Οκτωβρίου

Σταματά οριστικά η χρηματοδότηση των Κοινωνικών Δομών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στις 31 Οκτωβρίου. Αυτό καταγγέλλουν εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές, επικαλούμενοι επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που υπογράφεται από την αναπληρώτρια υπουργό Θεανώ Φωτίου.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες το έγγραφο του υπουργείου απεστάλη σήμερα σε όλους τους δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας  αναφέρει ότι η 31 Οκτωβρίου ορίζεται ως τελευταία ημερομηνία ολοκλήρωσης της 3ης -κατά σειρά- παράτασης που δόθηκε στις κοινωνικές δομές και κατά συνέπεια στα προγράμματα που υλοποιούν. Σημειώνεται ότι μετά αυτή την ημερομηνία οι συμβάσεις των εργαζομένων δε θα ανανεωθούν με απόφαση του υπουργείου εργασίας.


Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από 1/11/2016 «κλείνουν» 256 δομές, περίπου 800 εργαζόμενοι μένουν στο δρόμο και 118.000 άτομα τα οποία εξυπηρετούνται σήμερα, παύουν να λαμβάνουν υπηρεσίες.

Μάλιστα, το Υπουργείο σημειώνει πως μετά την παραπάνω ημερομηνία «η λειτουργία των Δομών Φτώχειας εντάσσεται μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020», μεταθέτοντας ουσιαστικά την ευθύνη λειτουργίας τους στις Περιφέρειες και στους Δήμους. Εξάλλου τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα δεν έχουν ξεκινήσει να εντάσσουν τις νέες δομές ακόμα.

Αν υλοποιηθεί η απόφαση του υπουργείου κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι εκατοντάδες εργαζόμενοι που ανέλαβαν με διαδικασίες τύπου ΑΣΕΠ να στελεχώσουν τις κοινωνικές δομές αντιμετώπισης της φτώχειας, δηλαδή τα κοινωνικά συσσίτια, τα κοινωνικά φαρμακεία, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα υπνωτήρια αστέγων, τις πρωτοποριακές τράπεζες χρόνου και τα γραφεία διαμεσολάβησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου