Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Απολύσεις στην καθαριότητα απο τον Δήμο Λαμιέων;

Μεσούσης της οικονομικής κρίσης ,την ίδια ώρα που δίνεται με νέα τροπολογία η δυνατότητα στους δήμους να κρατήσουν το υπάρχον προσωπικό καθαριότητας ορισμένου χρόνου έως 31/12/2017, να κάνουν νέες συμβάσεις και μετακινήσεις σε οργανικές θέσεις μετά την ψήφιση του άρθρου 7 του παράλληλου νόμου 4368/2016 ο Δήμος Λαμιέων είναι πιθανόν να αναγκαστεί να προχωρήσει σε απολύσεις των συμβασιούχων.

Αυτό διότι, παρά τις διαμαρτυρίες σύσσωμης της αντιπολίτευσης, η Δημοτική Αρχή ψήφισε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο την παραχώρηση μέρους της αποκομιδής των απορριμμάτων σε εργολάβο έναντι 1.600.000 ευρώ χρησιμοποιώντας ως αιτιολογία την λήξη των συμβάσεων των 8μηνων συμβασιούχων και κατ' επέκταση την αδυναμία της υπηρεσίας να καθαρίσει την πόλη.
Έτσι αφού το κόστος για την μισθοδοσία των 49, υπό απόλυση από 1/1/2017, συμβασιούχων είναι περί τις 700.000 ευρώ είναι απίθανο ταυτόχρονα να δουλεύει και ο εργολάβος αφού αυτό συνεπάγεται υπέρογκο έξοδο για τον Δήμο και τους δημότες.

Να σημειωθεί πως στην εισήγηση που ψηφίστηκε δεν υπάρχει πρόβλεψη ανάκλησης της απόφασης σε περίπτωση που υπάρξει,όπως τώρα,λύση με παράταση της σύμβασης των εργαζομένων έως 31/12/2017.

Η είδηση είναι από το aftodioikisi.gr και ακούστηκε πολλές φορές από όλη την αντιπολίτευση ως αντεπιχείρημα στην παραχώρηση των απορριμμάτων σε εργολάβο, κατά την σχετική συζήτηση στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην Λαμία.

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία για την παράταση αυτοδικαίως έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2017 όλων των ισχυουσών οκτάμηνων συμβάσεων των εργαζομένων σε Δημόσιο και ΟΤΑ.

Η τροπολογία θα κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που ήδη έχει εισαχθεί στις επιτροπές της Βουλής για συζήτηση, με τον τίτλο: «Ελληνικό ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και άλλες διατάξεις».

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της aftodioikisis.gr, για την κατάθεση της τροπολογίας απομένει μόνο η υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, η οποία αναμένεται να μπει τις επόμενες ώρες. Το νομοσχέδιο και άρα και η συγκεκριμένη τροπολογία, αναμένεται να ψηφιστούν κατά πάσα πιθανότητα, την ερχόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη η τροπολογία
είχε κατατεθεί και σε παλιότερο νομοσχέδιο, αλλά είχε αποσυρθεί την τελευταία στιγμή, στις 14 Σεπτεμβρίου, από τον αναπληρωτή υπουργό Χριστοφορο Βερναρδάκη.

Η τροπολογία, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα αφορά αποκλειστικά τις οκτάμηνες συμβάσεις και όχι τους διμηνήτες που εργάζονται κυρίως σε ΟΤΑ της χώρας. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, ενδέχεται στην τροπολογία, να ενταχθεί πρόβλεψη, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να προχωρήσουν στην παράταση συμβάσεων όχι όλων αλλά ορισμένων συμβασιούχων που καλύπτουν τις ανάγκες τους. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη είναι αίτημα αρκετών Δημοτικών Αρχών και κυρίως, τουριστικών δήμων της χώρας. Δήμοι που παρότι χρειάζονται μεγάλο αριθμό συμβασιούχων στην καθαριότητα, θέλουν η διάρκεια των συμβάσεων τους, να διαρκεί μόνο κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν.

Η τροπολογία σε κάθε περίπτωση αφορά χιλιάδες εργαζομένους σε ΟΤΑ και Δημόσιο και προβλέπει ότι «το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 167 του ν. 4099/2012 (Α’250) αντικαθίσταται ως εξής: «Για την καθαριότητα των κτιρίων των δημόσιων υπηρεσιών , των ανεξαρτήτων αρχών, των Ν.Π.Δ.Δ. , των Ν.Π.Ι.Δ. και των Ο.Τ.Α. και τις κάθε είδους υπηρεσίες καθαριότητας των Ο.Τ.Α., συμπεριλαμβανομένου του χειρισμού μηχανημάτων που εξυπηρετούν τις υπηρεσίες αυτές, παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι και τις 31.12.2017 οι ισχύουσες ατομικές συμβάσεις και όσες πρόκειται να υπογραφούν έως τις 31.12.2016, καθώς και όσες ατομικές συμβάσεις έχουν λήξει από την 1η Μαρτίου 2016 και μετά, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης.»

Η τροπολογία περιλαμβάνει όλους τους συμβασιούχους εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας στο δημόσιο, τους Ο.Τ.Α. τις ανεξάρτητες αρχές, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τα Ν.Π.Ι.Δ. ( μεταξύ άλλων τις καθαρίστριες εσωτερικών χώρων και σχολείων, τους εργάτες καθαριότητας, τους οδηγούς, τους χειριστές μηχανημάτων και τους τεχνίτες που εργάζονται στο τομέα καθαριότητας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου