Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Την κάλυψη του Νοσοκομείου Λαμίας με Γενικούς Ιατρούς των Κέντρων Υγείας απαιτεί η ΕΙΝΚΥΦ


          
 

Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Φθιώτιδας (Ε.I.N.K.Υ.Φ.)

Λαμία : 02 / 08 / 2016

   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ :  Κάλυψη των κενών εφημεριών του τμήματος των ΤΕΠ από Γενικούς Γιατρούς – Στελέχωση του Γ.Ν. Λαμίας με ιατρικό προσωπικό (με προτεραιότητα σε Αναισθησιολόγους)

ΣΧΕΤ :  Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Φθιώτιδας (Ε.I.N.K.Υ.Φ.), κατόπιν μαζικής γενικής συνέλευσης των μελών της στις 01/08/2016 κατέγραψε τα ΑΜΕΣΑ και ΜΕΙΖΟΝΑ προβλήματα υποστελέχωσης του Νοσοκομείου μας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αποφυγή καταστροφικών συνεπειών για τη Δημόσια Υγεία των πολιτών του τόπου μας.
            Συγκεκριμένα :
·        ΑΠΑΙΤΕΙ από το Διοικητή του Νοσοκομείου μας την κάλυψη των κενών στο πρόγραμμα εφημεριών του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) με Γενικούς Γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας, βάσει Α) της υπουργικής εγκυκλίου της 02/02/2016 με Αρ. Πρωτ. Γ.Π.οικ.7760, Β) των αντίστοιχων αποφάσεων που ήδη εφαρμόζονται σε όλη την επικράτεια και μάλιστα και στη δική μας Υ.ΠΕ. (αποφάσεις του Διοικητή της 5ης Υ.ΠΕ. κ. Αντωνίου Νέστωρα για κάλυψη εφημεριών των ΤΕΠ του Νοσοκομείου Βόλου 1) με Αρ. Πρωτ. Φ6/22143/σχετ:22013, της 15/07/2016 και 2) με Αρ. Πρωτ. Φ6/23266 της 26/07/2016 καθώς και κάλυψη εφημεριών των ΤΕΠ του Νοσοκομείου Χαλκίδας με Αρ. Πρωτ. Φ6/23589 της 29/07/2016), Γ) μέσω της διεθνούς πρακτικής κάλυψης των εφημεριών στα Επείγοντα των Δομών Υγείας, βάση αναγκών, με προτεραιότητα στα Β΄θμια και Γ΄θμια Νοσοκομεία.

  
    Καθιστά σαφές πως
λόγω της υποστελέχωσης από ιατρικό προσωπικό, το πρόγραμμα εφημέρευσης σε πολλά Τμήματα – Κλινικές του Νοσοκομείου μας καθίσταται εξαιρετικά επισφαλές.
1) προεξάρχει η ΑΜΕΣΟΤΑΤΗ κάλυψη του Αναισθησιολογικού Τμήματος με ΝΕΟ προσωπικό, μέσω μετακινήσεων, αποσπάσεων και φυσικά πρόσληψης μόνιμου και επικουρικού προσωπικού, λόγω της σπουδαιότητας και της φύσης της συγκεκριμένης ειδικότητας
2) κρίνεται αναγκαία η κάλυψη των εφημεριών κλινικών και τμημάτων που εφημερεύουν χωρίς ειδικό ή χωρίς ειδικευόμενο ιατρό. Τούτο μπορεί να πραγματοποιηθεί προσωρινά και με αγροτικούς ιατρούς που δεν συμπληρώνουν τον απαραίτητο αριθμό εφημεριών στα Κέντρα Υγείας που υπηρετούν (ενδεικτικά αναφέρονται κλινικές με βαρύτατα περιστατικά ασθενών όπως η Καρδιολογική, η Πνευμονολογική ή η Παιδιατρική Κλινική).
Διευκρινίζεται πως η ενημέρωση για τα καυτά υπάρχοντα προβλήματα έχει ήδη γίνει στο νέο μας Διοικητή, από τους Διευθυντές των Κλινικών, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του !!!
·         Ζητεί την – το συντομότερο δυνατό – πρόσκληση (προς ενημέρωση και κατανόηση) των Δημάρχων του Νομού μας που διαθέτουν Κέντρα Υγείας και φυσικά των Διευθυντών των Κέντρων Υγείας, για την αποτροπή πρόκλησης αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες (στόχος μας είναι η κάλυψη των αναγκών του Νοσοκομείου μας που αποτελεί σημείο αναφοράς στη Στερεά Ελλάδα και ολοκληρώνει το ιατρικό έργο των Κέντρων Υγείας ΚΑΙ ΟΧΙ η αποψίλωση, η απαξίωση και η αποδόμηση των βασικών πόλων της Α΄θμιας Υγείας του τόπου μας).
·         Οριοθετεί χρονοδιάγραμμα ΑΜΕΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΥΣΗΣ των προβλημάτων από μέρους της Διοίκησης του Νοσοκομείου και επιφυλάσσεται για την προσφυγή ακόμη και σε νομικές διαδικασίες, βάσει των διατάξεων της ισχύουσας Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, προς προάσπιση της σωματικής και ψυχικής υγείας των μελών της (φαινόμενο burn out) και αποφυγής καταλογισμού πιθανών αστικών και ποινικών ευθυνών που βάσει των δεδομένων συνθηκών εργασίας, ΟΥΔΟΛΩΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ !!!
  
  Θα επιδιώξει την όσο το δυνατό μαζικότερη ενημέρωση του λαού της Φθιώτιδας, μέσω ανάδειξης των προβλημάτων, για την επίτευξη των στόχων της, που αποβλέπουν εξάλλου στην άρτια και ανεμπόδιστη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στον τόπο μας…


Η Πρόεδρος της Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Φ.
(εκπροσωπώντας σύσσωμο το Συμβούλιο και τους Ιατρούς του Γ.Ν. Λαμίας)
                                                                    Παλιαλέξη Β. Λεμονιά





            
          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου