Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Δεν είναι μέλισσες αυτές πάνω από τις ιαματικές πηγές… είναι οι «σφήκες» της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών αγαθών

Tου Στέφανου Σταμέλλου 
"Δεν είναι μέλισσες αυτές πάνω από τις ιαματικές πηγές…
είναι οι «σφήκες» της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών αγαθών."

Αγαπητέ μου φίλε,
Δεν είναι μέλισσες αυτές που ακούς και βλέπεις να τριγυρίζουν πάνω από τις ιαματικές πηγές της περιοχής μας. Είναι οι «σφήκες» της ιδιωτικοποίησης, τα κεφάλαια των off shore εταιρειών, που καραδοκούν και επιδιώκουν την έξοδο στην πραγματική οικονομία και στα «φιλέτα» του τουρισμού.

Είναι γνωστό ότι οι κυβερνητικές επιλογές λένε - έστω και κάτω από τις «επιταγές» της Τρόικα – ότι οι βασικές ιαματικές πηγές της Φθιώτιδας: Λουτρά Θερμοπυλών, Λουτρά Υπάτης, Πλατυστόμου και Καμένων Βούρλων παραμένουν στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την ιδιωτικοποίησή τους και την εκποίησή τους. Και επιπλέον, σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει, όποιες τέτοιου είδους πηγές δεν έχουν πιστοποιηθεί και δεν έχουν αναγνωριστεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, τότε αυτομάτως αλλάζουν χέρια και περνάνε στο ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό αφορά κυρίως την Πηγή Καλλιδρόμου, τα δικά μας «Ψωρονέρια».

Για την Ιαματική Πηγή Καλλιδρόμου στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας ο αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών Θεμάτων απευθυνόμενος στην μείζονα αντιπολίτευση είπε επί λέξει: «η πηγή αυτή δεν πληρούσε  τους όρους, την αδειάσατε δύο φορές, μετρήθηκε, και ήταν ακατάλληλη» και παρακάτω «η πηγή αυτή δεν μπορεί να πάρει πιστοποίηση»https ://www.youtube.com/watch?v=IF0YZVnnyio Το αποφάσισε και το λέει ο αντιδήμαρχος: «Δεν μπορεί να πάρει πιστοποίηση»…

Ωραία, ας πούμε ότι κάποια στιγμή μετρήθηκε και μια «εκ των υποβληθεισών μικροβιολογικών αναλύσεων υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια», όπως αναφέρει το πρακτικό της αρμόδιας Επιτροπής. Τί μέτρησαν, τί βρήκαν και πού είναι ο φάκελος. Να τελειώνουμε κάποια στιγμή με την παραφιλολογία και τις εκατέρωθεν κατηγορίες. «Φταις εσύ», «δεν φταίω», «μου είπε ο κ Αθανασούλης»… Υπάρχουν έγγραφα; Πού είναι το έγγραφο του κ Αθανασούλη; Γιατί το κρύβουν; Δεν καταλαβαίνουν όμως ότι με τον τρόπο αυτόν υπονομεύουν την Πηγή και ότι δεν μπορούν να παίζουν με τα δημόσια κοινωνικά αγαθά - τα ιαματικά νερά - και με τους πολίτες που τα απολαμβάνουν διαχρονικά, αλλά και με τους δημότες, που έχουν, ή ελπίζουν να έχουν, οικονομικά οφέλη από τις πηγές; Και το ερώτημα είναι: τι έχουν κάνει γι’ αυτό ως τώρα; Τι κάνει η Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου; Ή πότε θα κάνουν κάτι;

Η ανάδειξη και αξιοποίηση του ιαματικού τουρισμού στη Φθιώτιδα, όπως ακούγεται σε όλους τους τόνους εδώ και πολλά χρόνια, αποτελεί μια από τις άμεσες προτεραιότητες της αυτοδιοίκησης, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, εντάσσοντας την στο πλαίσιο της πολιτικής ενίσχυσης των νέων, ειδικών μορφών τουρισμού. Πρόκειται για μια σημαντική πρόκληση, δεδομένου ότι αποτελεί το βασικό μας συγκριτικό πλεονέκτημα και αφορά το νερό ως κοινωνικό αγαθό, το οποίο και δεν πρέπει να αλλάξει χέρια. Αλλά φαίνεται ότι είναι λόγια∙ και να, οι «σφήκες» έρχονται…

Σφήκες είναι, φίλε μου! Και όπως θα γνωρίζεις οι σφήκες είναι παρασιτικά έντομα που τα συναντάμε πάνω από όλα τα «φιλέτα» της Ελλάδας, εκεί όπου - όπως σε ενημέρωσαν αρμοδίως κάποια στιγμή - θα περίμενες να έρθουν οι μέλισσες.

Λαμία, Ιούλης 2016
* μέλος της Οικολογίας Αλληλεγγύης Στερεάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου