Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Αναγνωρίζεται η ιαματική πηγή Θερμοπυλών,με προβλήματα η πηγή στα Ψωρονέρια

Σε συνέχεια δημοσιευμάτων του Φθιωτικού τύπου, τα οποία ήγειραν ερωτηματικά για την πορεία των διαδικασιών αναγνώρισης ως ιαματικών των γνωστών πηγών του Νομού Φθιώτιδος "Λουτρά Θερμοπυλών" και "Λουτρά Καλλιδρόμου", και κατόπιν σχετικού εγγράφου ερωτήματος για παροχή στοιχείων που απηύθυνε ο Βουλευτής του Νομού Φθιώτιδος Ιωάννης Σαρακιώτης στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, Τμήμα Ειδικών Μορφών Τουρισμού, λάβαμε την επίσημη ενημέρωση ότι αναφορικά με τις διαδικασίες αναγνώρισης του φυσικού πόρου «Λουτρά Θερμοπυλών».

Η σχετική διαδικασία αναγνώρισης βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης για την αναγνώριση του φυσικού πόρου ως ιαματικού, ενώ για την πηγή «Λουτρά Καλλιδρόμου», η αρμόδια Επιτροπή Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων γνωμοδότησε αρνητικά λόγω των υποβληθεισών μικροβιολογικών εξετάσεων, που κρίθηκαν ακατάλληλες, και έχει επιστρέψει το σχετικό φάκελο δικαιολογητικών στον αιτούντα Δήμο Λαμιέων για τις περαιτέρω ενέργειές του.

Παραθέτουμε, εν συνεχεία, το ακριβές κείμενο της απάντησης του αρμοδίου τμήματος του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης:


« Σας γνωρίζουμε ότι:

1. Για τον φυσικό πόρο «πηγή Θερμοπυλών» υποβλήθηκε η με αριθμ. πρωτ. εισερχομένου Ε.Ο.Τ. 17085/16.10.2014 αίτηση της Ε.Τ.Α.Δ. Α.Ε. Το αίτημα έλαβε θετική γνωμοδότηση στην 23η από 12.11.2014 συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων. Στην παρούσα φάση το αίτημα είναι στο τελικό στάδιο για την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης για την αναγνώριση του φυσικού πόρου ως ιαματικού.

2. Για τον φυσικό πόρο «πηγή Καλλίδρομου Θερμοπυλών» υποβλήθηκε η με αριθμ. πρωτ. εισερχομένου Ε.Ο.Τ. 17086/16.10.2014 αίτηση της Ε.Τ.Α.Δ. Α.Ε. Το Πρακτικό της 24ης από 20.11.2014 συνεδρίασης της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων αναφέρει ότι τα αποτελέσματα μίας εκ των υποβληθεισών μικροβιολογικών αναλύσεων υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια και ως εκ τούτου, η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε ότι με τις υπάρχουσες αναλύσεις δε δύναται να προβεί σε γνωμοδότηση αναγνώρισης του εν θέματι φυσικού πόρου ως ιαματικού και παρέπεμψε την εξέταση του φακέλου σε επόμενη συνεδρίαση.

Με το υπ’ αριθμ. 341/ 17.12.2015 Δελτίο Παράδοσης – Παραλαβής ο υπάλληλος του Δήμου Λαμιέων κ. Κων/νος Ευάγγελος, σε συνέχεια της υπ’αριθ. 82924/16.12.2015 αίτησης χορήγησης του φακέλου του Δήμου Λαμιέων, παρέλαβε από το Τμήμα Ειδικών Μορφών Τουρισμού τον υποβληθέντα φάκελο (με την αίτηση και τα σχετικά δικαιολογητικά). Η υπηρεσία μας αναμένει τις ενέργειες του Δήμου Λαμιέων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου