Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Η ΕΣΣΚΕ καταγγέλλει την εμπορευματοποίηση στο Σχολικό Σκάκι

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΕΝΩΣΗΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - Ε.Σ.Σ.Κ.Ε.
Ενημερώνουμε εσάς, την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και τους γονείς των μαθητών ότι οι σκακιστικοί αγώνες, που έχει ανακοινωθεί ότι θα διεξαχθούν στις 19 και 20 Μάρτη 2016 στο 4ο και 37ο Δημοτικά σχολεία της Λάρισας , για τους μαθητές και τις μαθήτριες, δεν έχουν την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.

Κυρίως όμως με την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή των μαθητών στην τελική φάση των αγώνων αυτών που θα διεξαχθούν σε μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Χαλκιδική, είναι η υποχρεωτική διαμονή και η σίτιση σε αυτά, το κόστος των οποίων επιβαρύνει αποκλειστικά τους γονείς των μαθητών. Διαφορετικά, δεν θα τους επιτραπεί η συμμετοχή τους!
( Έγγραφο αρ. πρωτ. 96636/7-3-2016/Ε.Σ.Ο. – παράγραφος 14)

Όπως γνωρίζετε προϋπόθεση για να παραχωρηθεί σχολικός χώρος, ακόμα και σε σύλλογο γονέων, είναι το αθλητικό γεγονός που θα πραγματοποιηθεί να αφορά όλα τα παιδιά της μαθητικής κοινότητας, χωρίς διακρίσεις και χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση για κανέναν.

Η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Κεντρικής Ελλάδας,
στηρίζει μεν με όλες τις δυνάμεις της, την ιδέα ενός σχολείου ανοιχτού στην κοινωνία, όμως διαφωνεί και δεν συμμετέχει σε σχολικά πρωταθλήματα που είναι αντιπαιδαγωγικά ( ανάμιξη μαθητών ίδιας μεν ηλικίας, αλλά διαφορετικής δυναμικότητας).Εναντιώνεται ιδιαίτερα και καταγγέλλει πρωταθλήματα που έχουν σχέση με οικονομικές συνδιαλλαγές, όπου επιχειρείται κοινωνικός διαχωρισμός των μαθητών και που η συμμετοχή τους στην τελική φάση, προϋποθέτει την χρηματική επιβάρυνση των γονιών τους, αποκλείοντας τελικά από σκακιστικούς αγώνες τους οικονομικά ασθενέστερους μαθητές. Ο σχολικός αθλητισμός αποτελεί ύψιστη βιωματική αξία που κανείς δεν έχει δικαίωμα να τη στερήσει για οικονομικούς λόγους από κανέναν μαθητή.

Σεβόμενοι και τηρώντας τις ιδρυτικές μας αρχές αντιδρούμε τόσο στην συμπληρωματική προκήρυξη της ΕΣΟ (http://www.chessfed.gr/archives/5007) για την τελική φάση που επιμελώς δεν έχει σταλεί ποτέ στα σχολεία αν και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της βασικής προκήρυξης, αλλά και στο άρθρο 15 της προκήρυξης που υπάρχει στο σύνδεσμο εδώ και αναγράφει τα έξης:

15. ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ ΤΕΣΣΘ. ΓΙΑ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ:
Στην τελική φάση θα προκριθούν συνολικά 33 μαθητές, οι 2 πρώτοι από κάθε κατηγορία, ενώ οι υπόλοιπες 11 προκρίσεις θα δοθούν στα πρώτα κορίτσια (έως 8 προκρίσεις) κάθε κατηγορίας, καθώς και στους τρίτους των κατηγοριών με τη μεγαλύτερη συμμετοχή. Στην περίπτωση που προκριθείς μαθητής – μαθήτρια δεν επιθυμεί τη συμμετοχή του στην τελική φάση, το δικαίωμα πρόκρισης μεταβιβάζεται στον 1ο επιλαχόντα, αν αυτός αρνηθεί στον 2ο επιλαχόντα, κοκ

Δηλαδή όσοι γονείς μαθητών δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά παραγκωνίζονται και την θέση των προκριμένων παιδιών τους την καταλαμβάνουν οι οικονομικά ισχυρότεροι!

Ζητάμε από τους διευθυντές και τους συλλόγους διδασκόντων του 4ου και 37ου Δημοτικού σχολείου της Λάρισας, την σχολική επιτροπή αλλά και ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα να ενημερωθούν για την προκλητική και απαράδεκτη συμπληρωματική προκήρυξη της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (http://www.chessfed.gr/archives/5007) όπου προβλέπονται οικονομικές επιβαρύνσεις για τους γονείς των μαθητών και να μην συμμετέχουν σε αυτή την διαδικασία και να ανακαλέσουν τις όποιες αποφάσεις τους.

Τα σχολεία μας δεν είναι χώροι επιχειρηματικής δραστηριότητας.

''ΤΟ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑ ΕΥΤΕΛΗΣ''

Το Δ.Σ. της ΕΣΣΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου