Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Ας μην έχουμε αυταπάτες. Σήμερα βρισκόμαστε στο μέσον του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας στηρίζει και συμμετέχει με εθελοντές στο Συντονιστικό του Δήμου για τη συγκέντρωση τροφίμων, φαρμάκων και ρούχων, που γίνεται κάθε μέρα στο χώρο του Α’ κτιρίου της Πανελλήνιας Έκθεσης τις ώρες 11πμ – 13μμ και 5μμ – 7μμ.

Ας μην έχουμε αυταπάτες. Σήμερα βρισκόμαστε στο μέσον του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου. Και «Όταν οι πλούσιοι κάνουν πόλεμο, είναι οι φτωχοί που πεθαίνουν» όπως έγραφε ο Γάλλος φιλόσοφος Ζαν Πωλ Σαρτρ.

Χιλιάδες είναι οι φτωχοί που πεθαίνουν στις χώρες που διεξάγεται ο άγριος πόλεμος (Συρία, Τουρκία, Ιράκ) και εκατομμύρια είναι οι πρόσφυγες, που προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα άλλο «ταξίδι» ζωής, όταν οι «Μεγάλες» Δυνάμεις δοκιμάζουν τα σύγχρονα όπλα τους σε ένα παράλογο παιχνίδι φθοράς κάθε ανθρώπινης λογικής και αξιοπρέπειας.

Η άρνηση των χωρών της «πολιτισμένης» Ευρώπης - των χωρών του Διαφωτισμού, της Αναγέννησης, της νεότερης φιλοσοφικής σκέψης, αλλά και του πυρήνα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου - να δεχθούν τα εκατομμύρια των προσφύγων είναι τουλάχιστον ανήθικη. Κλείνουν τα σύνορα αδιαφορώντας για το αποτέλεσμα αυτής της συμφοράς, λες και δεν ξέρουν τι σημαίνει πόλεμος. Λες και δεν ξέρουν τι σημαίνουν Ανθρώπινα Δικαιώματα

Σήμερα δοκιμάζονται οι παγκόσμιες διαχρονικές αξίες της αλληλεγγύης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας


Ανθρώπινα δικαιώματα [Από τη Βικιπαίδεια]
«Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης».

- Άρθρο 1 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ
Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ίδια για όλους τους ανθρώπους
Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν ηθικές αρχές που θέτουν συγκεκριμένα πρότυπα ανθρώπινης συμπεριφοράς και συνήθως προστατεύονται ως νόμιμα δικαιώματα κατά το εθνικό και διεθνές δίκαιο. Θεωρούνται ως «κοινώς αντιλαμβανόμενα αναπαλλοτρίωτα θεμελιώδη δικαιώματα που κάθε άτομο δικαιούται από τη στιγμή της γέννησής του, απλώς και μόνο επειδή είναι ανθρώπινο ον».

Αυτά περιλαμβάνουν αστικά και πολιτικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία, την ελευθερία σκέψης και έκφρασης, καθώς και την ισότητα ενώπιον του νόμου. Στα ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβάνονται, επίσης, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στην υγεία, το δικαίωμα στην τροφή, το δικαίωμα στην κατοικία, την ιατρική περίθαλψη, την εκπαίδευση και το δικαίωμα συμμετοχής στον πολιτισμό.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα, λοιπόν, θεωρούνται διεθνή (εφαρμόζονται και ισχύουν παντού) και διαφυλάττουν την ισότητα (ισχύουν τα ίδια για όλους). Το δόγμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει επηρεάσει καταφανώς το διεθνές δίκαιο καθώς και τα εθνικά συντάγματα, τις πολιτικές των κρατών και τη δράση μη κυβερνητικών οργανισμών κι αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της δημόσιας τάξης ανά τον κόσμο. Κατά την ιδέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «αν ο δημόσιος διάλογος εν καιρώ ειρήνης στην παγκόσμια κοινότητα διαθέτει κοινή ηθική γλώσσα, είναι αυτή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Οι έντονες αξιώσεις του δόγματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθούν να προκαλούν μεγάλο σκεπτικισμό και διαφωνίες όσον αφορά στο περιεχόμενο, τη φύση και το σκεπτικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ακόμη και σήμερα. Πράγματι, το ερώτημα τι συνιστά «δικαίωμα» είναι από μόνο του αμφιλεγόμενο και αποτελεί αντικείμενο συνεχιζόμενης φιλοσοφικής διαμάχης.

Πολλές από τις βασικές ιδέες που πυροδότησαν το κίνημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαμορφώθηκαν ως επακόλουθο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και των θηριωδιών του Ολοκαυτώματος και κλιμακώθηκαν με την υιοθέτηση της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Παρίσι από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, το 1948. Ο αρχαίος κόσμος δεν συμπεριλάμβανε την έννοια των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο πραγματικός προάγγελος της συζήτησης περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν η έννοια των φυσικών δικαιωμάτων, που συνιστούσε μέρος της μεσαιωνικής παράδοσης του Φυσικού Δικαίου που πρέσβευαν κατά τον Διαφωτισμό φιλόσοφοι όπως ο Τζον Λοκ, ο Φράνσις Χάτσεσον κι ο Ζαν – Ζακ Μπουρλαμακί, ενώ δέσποζε στο Αγγλικό Νομοσχέδιο περί Δικαιωμάτων και τα πολιτικά ιδεώδη της Αμερικανικής και της Γαλλικής Επανάστασης.
Αυτά ήταν τα θεμέλια από τα οποία εκπορεύθηκαν τα σύγχρονα επιχειρήματα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

«Επειδή η αναγνώριση της αξιοπρέπειας, που είναι σύμφυτη σε όλα τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας, καθώς και των ίσων και αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων τους αποτελεί το θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο…». - 1η πρόταση του Προοιμίου της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ

Εδώ η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου