Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Μαρτίου το πρόγραμμα στειρώσεων αδέσποτων ζώων στη Λαμία (βίντεο)

Συνέντευξη τύπου για το πρόγραμμα στειρώσεων αδέσποτων ζώων, που θα πραγματοποιήσει το Σαββατοκύριακο στο Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Λαμιέων ομάδα εθελοντών κτηνιάτρων της Animal Action, έγινε σήμερα Παρασκευή 11 Μαρτίου στο γραφείο του Δημάρχου επί της οδού Σκληβανιώτη.

Συμμετείχαν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δημήτρης Κορέντζελος, ο δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος της Επιτροπής για την παρακολούθηση του Προγράμματος Αδέσποτων Ζώων Δημήτρης Μώρης και η Πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας Αγγέλα Μπαρτσιώκα.



Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής σε συνεργασία με την 5μελή Επιτροπή για την παρακολούθηση του Προγράμματος Αδέσποτων Ζώων και το Φιλοζωικό Σύλλογο Φθιώτιδας να διοργανώσει το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Μαρτίου 2016 στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα με την αρωγή ομάδας εθελοντών κτηνιάτρων της Animal Action.

Οι κτηνιατρικές αυτές πράξεις θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Λαμιέων και αφορούν αποκλειστικά ζώα που φιλοξενούνται στο Κέντρο με σκοπό την αποσυμφόρησή του.

Το πρόγραμμα διεξάγεται μετά από πρόσκληση που απέστειλε,κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Λαμιέων και εντάσσεται στην καμπάνια ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης των δημοτών για στείρωση των ζώων με στόχο την ελάττωση του πληθυσμού των αδέσποτων στην περιοχή ευθύνης του Δήμου.

Γενικές πληροφορίες για τις στειρώσεις
Τι είναι η στείρωση ζώων;
Η στείρωση είναι μια χειρουργική επέμβαση σε θηλυκό ή αρσενικό ζώο με σκοπό την διακοπή της αναπαραγωγικής του ικανότητας. Στο θηλυκό ζώο αυτό επιτυγχάνεται μέσω της αφαίρεσης των αναπαραγωγικών οργάνων (ωοθήκες, μήτρα, ωαγωγοί, σάλπιγγες) ενώ στο αρσενικό ζώο μέσω της αφαίρεσης των αναπαραγωγικών αδένων. Η στείρωση εφαρμόζεται ευρέως, χωρίς να επηρεάζεται η υγεία του ζώου. Μετά το χειρουργείο, το ζώο επιστρέφει στο χώρο του και συνήθως δεν υπάρχει ανάγκη νοσηλείας.

Γιατί πρέπει να στειρώνονται τα ζώα;
Συχνά, όσοι αρνούνται την στείρωση, αναφέρουν ότι «είναι αντίθετη στη φύση», ότι «είναι πράξη σκληρότητας», ότι «δεν είναι θεάρεστη πράξη» ή ότι «δεν θα ήθελαν να το έκαναν σε αυτούς». Άλλοι επικαλούνται ανθρωποκεντρικά κριτήρια, όπως το υποτιθέμενο «ερωτικό στοιχείο», ως δικαιολογία. Όμως, τα ζώα δεν «ερωτεύονται». Γι’ αυτά. η αναπαραγωγή είναι απολύτως ορμονικό θέμα. Έτσι, η προσέγγιση του ζητήματος με ανθρωποκεντρικά κριτήρια είναι λανθασμένη.
Επιπλέον, βάσει νομοθεσίας (4039/2012) ο ιδιοκτήτης ζώου οφείλει να μεριμνά για την στείρωση του ζώου του. Ο ίδιος νόμος αναγνωρίζει την υποχρέωση των δήμων της χώρας να εκπονούν προγράμματα στειρώσεων αδέσποτων ζώων.
Η στείρωση είναι η μόνη ανθρώπινη και επιστημονικά αποδεδειγμένη μέθοδος διαχείρισης του αδέσποτου πληθυσμού. Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι από ένα αστείρωτο, αδέσποτο ζώο μπορούν να προκύψουν πάνω από 5.000 νέα αδέσποτα σε 5 χρόνια!

Εκτός από την αποφυγή ανεπιθύμητων κυήσεων η στείρωση βοηθάει στο να:
• Εξασφαλίζεται η υγεία του αδέσποτου ζώου προλαβαίνοντας καρκίνους στα γεννητικά όργανα και άλλες ασθένειες που μεταδίδονται με την πράξη της αναπαραγωγής. Τα στειρωμένα ζώα δίνουν την εικόνα ενός υγιούς, ήρεμου αδέσποτου πληθυσμού.
• Εξαλείφονται τα επιθετικά φαινόμενα μεταξύ αρσενικών ζώων καθώς και τα επιθετικά φαινόμενα από αγέλες προς ανθρώπους, γιατί η στείρωση μειώνει την επιθετικότητα των ζώων.
• Βελτιώνεται η όλη συμπεριφορά του ζώου όπως μείωση παρατεταμένου γαβγίσματος/γρυλίσματος, απαλλαγή από την συνήθεια του «μαρκαρίσματος» της περιοχής με ούρο και η δυσάρεστη μυρωδιά που προκαλεί καθώς και μείωση της τάσης συγκέντρωσης αρσενικών ζώων σε κοινόχρηστους χώρους (αγέλες).
• Επιτυγχάνεται σταδιακά ένας αριθμητικά διαχειρίσιμος αδέσποτος πληθυσμός, γεγονός το οποίο συνεπάγεται και κοινωνικά οφέλη όπως:
-Λιγότερα ατυχήματα από αδέσποτα που 'πετάγονται' ξαφνικά στους δρόμους
-Λιγότερα υγειονομικά προβλήματα και καθαρότερο οικιστικό περιβάλλον από την ελαχιστοποίηση επιδρομών αδέσποτων σε κάδους απορριμμάτων.
-Λιγότερα περιττώματα στους δρόμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου