Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Η Μητρόπολη Φθιώτιδας , κάνει "έξωση" στον Δήμο Πετρούπολης ;

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας και Λιάνα Κανέλλη, απαιτώντας να διασφαλιστεί ο δημόσιος και δασικός χαρακτήρας του Ποικίλου Όρους και της έκτασης «Πεύκα Βέρδη».

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Να διασφαλιστεί ο δημόσιος και δασικός χαρακτήρας του Ποικίλου Όρους και της έκτασης «Πεύκα Βέρδη»

Η υπόθεση με το Ποικίλο Όρος και τη λεγόμενη έκταση «Πεύκα Βέρδη» απασχολεί το Ελληνικό Δημόσιο και το Δήμο Πετρούπολης τόσο ιδιοκτησιακά όσο και σε επίπεδο χρήσεων γης εδώ και πολλές 10ετίες. Σήμερα μπαίνει σε νέα και ιδιαίτερα επικίνδυνη φάση και πρέπει το Ελληνικό Δημόσιο να δώσει άμεση και οριστική λύση, ώστε να διασφαλίσει το δημόσιο και δασικό χαρακτήρα της περιοχής.

Όπως είναι γνωστό, τμήμα του Ποικίλου Όρους εποφθαλμιούν διάφοροι διεκδικητές – φερόμενοι ως ιδιοκτήτες, τόσο ιδιώτες όσο και ο Ναός Ευαγγελισμός της Θεοτόκου Λαμίας (Μονή Λαμίας).


(1) Ήδη με την υπ’ αρ. 1.341/2013 απόφαση του Γ’ Τμήματος του Αρείου Πάγου, με την οποία κατέστη αμετάκλητη η υπ’ αρ. 947/2006 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, αναγνωρίσθηκε δικαίωμα κυριότητας σε 208 «διεκδικητές» – ιδιώτες μέρους της μείζονος έκτασης, 79,6 στρεμμάτων, δίνοντας ισχυρό πλήγμα στο δημόσιο χαρακτήρα της.

(2) Ο Ναός Ευαγγελισμός της Θεοτόκου Λαμίας (Μονή Λαμίας) διεκδικεί ολόκληρη την έκταση με την ονομασία «Πεύκα Βέρδη». Μέρος της μείζονος έκτασης, περίπου 433 στρέμματα, παραδόθηκε από το Δασαρχείο Αιγάλεω στην Κτηματική Υπηρεσία το 2000 ως δημόσιο κτήμα. Από αυτά, τα 262 στρ. είχαν παραδοθεί στο Ναό, με την υπ’ αρ. 44/2004 απόφαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας, η οποία ανακλήθηκε με την 17β/2007 νεότερη απόφαση του Γνωμ. Σ. Για την έκταση αυτή η Μονή Λαμίας έχει προσφύγει στα δικαστήρια στρεφόμενη κατά ιδιωτών και κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Μεγάλο τμήμα της αμφισβητούμενης έκτασης βρίσκεται στα όρια του Δήμου Πετρούπολης. Ιδιαίτερα η περιοχή της Αγίας Τριάδας έχει πρωταρχική σημασία για το Δήμο, καθώς αποτελεί την τελευταία αδόμητη έκταση, που στο μεγαλύτερο τμήμα της είναι πευκόφυτη με άγρια βλάστηση, αγριελιές και πουρναριές.

Προκειμένου ο Δήμος Πετρούπολης να υπερασπιστεί το δημόσιο και δασικό χαρακτήρα του Ποικίλου Όρους και της έκτασης με την ονομασία Πεύκα Βέρδη προέβη στις ακόλουθες ενέργειες:

α) Διαχρονικά δεν αναγνώριζε ιδιοκτησιακά δικαιώματα φερόμενων ιδιοκτητών και απέτρεπε διακατοχικές πράξεις στην έκταση αυτή όπως την έκδοση βεβαιώσεων ΤΑΠ, τη διάνοιξη κοινόχρηστων οδών, υψόμετρο κ.λπ., με συνέπεια οι Δήμαρχοι να υποστούν ποινικές διώξεις.

β) Παρά τις πιέσεις που δεχόταν από ιδιώτες και από τη Μητρόπολη Λαμίας και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις υποβαλλόμενες αιτήσεις υψομέτρων, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση, ο δήμος προέβη σε εκπόνηση μελέτης με τίτλο «Αναθεώρηση εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου περιοχής Αγ. Τριάδα (Πεύκα Βέρδη) Δήμου Πετρούπολης» η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα με την υπ’ αριθμ. 47/2008 Πράξη ΔΣ. Η μελέτη αφορά στην εντός σχεδίου αδόμητη έκταση εμβαδού 100 στρ. στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, την οποία μέχρι σήμερα ο Δήμος προσπαθεί με κάθε τρόπο να σώσει χαρακτηρίζοντάς την ως κοινόχρηστο χώρο (πράσινο).

Ο φάκελος μελέτης κατατέθηκε για έγκριση στο ΥΠΕΚΑ με αριθμ. Πρωτ.: 31659/18-7-08. Έκτοτε το θέμα έχει συζητηθεί στο αρμόδιο συμβούλιο του ΥΠΕΚΑ τρεις φορές και, παρά τη θετική εισήγηση, εκκρεμεί ακόμη η έκδοση οριστικής απόφασης 7,5 χρόνια μετά.

Γενικά το Ελληνικό Δημόσιο εκφράζει την άποψη ότι ολόκληρη η έκταση είναι δημόσια και δασική. Ιδιαίτερα δε η Δασική Υπηρεσία έχει εκφραστεί κατά καιρούς με σειρά εγγράφων, με τα οποία ζητούσε να γίνει τροποποίηση του συγκεκριμένου Ρυμοτομικού Σχεδίου ώστε να επανέλθει η διαχείριση και η προστασία των εκτάσεων αυτών στη δασική υπηρεσία ως Δημόσιες Δασικές εκτάσεις.

γ) Με το με αρ. Πρωτ. 9923/21-7-2008 έγγραφό του προς την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, ο Δήμος Πετρούπολης ζητούσε να του γνωστοποιήσει αν θα περιλάβει στις σχετικές δηλώσεις του Κτηματολογίου την παραπάνω έκταση. Η Κτηματική Υπηρεσία απάντησε ότι λόγω πολυπλοκότητας του θέματος η υπόθεση τελεί υπό μελέτη, προκειμένου να ληφθούν σχετικές αποφάσεις για τη δήλωση ή μη στο Κτηματολόγιο της έκτασης αυτής.

δ) Ο Δήμος άσκησε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου, την οποία ο Άρειος Πάγος απέρριψε μαζί με την αναίρεση του Ελληνικού Δημοσίου, δικαιώνοντας τους 208 ιδιώτες που διεκδικούσαν τα 79,6 στρ.

ε) Τον Σεπτέμβριο 2013 ο Δήμος Πετρούπολης απευθύνθηκε στην κεντρική εξουσία και σε όλα τα πολιτικά κόμματα της Βουλής (πλην της Χρυσής Αυγής), στέλνοντας ολοκληρωμένο φάκελο με όλο το ιστορικό της υπόθεσης, για να τους ενημερώσει και να τους καλέσει να δώσουν την αναγκαία πολιτική λύση, ώστε να αποτραπεί η καταπάτηση – ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης και η αδόμητη έκταση στο Ποικίλο Όρος να διατηρήσει το δημόσιο και δασικό της χαρακτήρα.

Νέα κατάσταση, ακόμη πιο επικίνδυνη, διαμορφώνεται μετά την υποβολή δηλώσεων/ενστάσεων από τη Μονή Λαμίας στο Κτηματολόγιο κατά την Κτηματογράφηση του Δήμου Πετρούπολης το 2015, με τις οποίες, όπως ενημερώνει η Κτηματολόγιο ΑΕ σε απάντηση στο υπ’ αριθμ. πρωτ. 16511/ 27-10-2015 έγγραφο του Δήμου:

Με το τοπογραφικό που κατέθεσε η Μονή Λαμίας με τη δήλωσή της διεκδικεί 7.200 στρέμματα, εκ των οποίων τα 3.200 στρέμματα (αδόμητα και δομημένα) βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Πετρούπολης και το υπόλοιπο στους ΟΤΑ Ασπροπύργου, Χαϊδαρίου, Περιστερίου και Άνω Λιοσίων.

Ο αριθμός των διεκδικούμενων γεωτεμαχίων βάσει ενστάσεων που κατατέθηκαν από τον Ιερό Ναό ‘Ευαγγελισμός της Θεοτόκου’ Λαμίας ανέρχεται σε 417 αδόμητα γεωτεμάχια εντός σχεδίου (ιδιόκτητα οικόπεδα, κοινόχρηστοι χώροι, νησίδες, πλατείες κ.λ.π.) και σε 65 γεωτεμάχια εκτός σχεδίου.

Ο αριθμός των άμεσα θιγόμενων ιδιοκτητών από τις παραπάνω ενστάσεις της Μονής ανέρχεται σε 938 μοναδικούς δικαιούχους, πολλοί από τους οποίους θίγονται σε πολλαπλά γεωτεμάχια όπου έχουν αναρτηθεί δικαιούχοι (Δήμος Πετρούπολης, Ελληνικό Δημόσιο, ιδιώτες). Η Μονή Λαμίας βάσει των προσωρινών διαγραμμάτων της ανάρτησης και του τοπογραφικού διαγράμματος το οποίο προσκόμισε, με μία μελλοντική δικαστική απόφαση υπέρ της, δύναται να αξιώσει δικαίωμα κυριότητας σε 3.639 δομημένα γεωτεμάχια σε σύνολο 9.125 που αποτελούν τον ΟΤΑ Πετρούπολης. Οι συνολικοί δε ιδιοκτήτες των γεωτεμαχίων αυτών ανέρχονται σε 13.380 μοναδικούς δικαιούχους.

Με το από 15-6-2000 πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής του Δασαρχείου Αιγάλεω στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, η ευρύτερη έκταση της Αγ. Τριάδας υπάγεται πλέον «από άποψης προστασίας των δικαιωμάτων του Δημοσίου, στη διαχείριση της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου», η οποία όμως δεν έχει υποβάλει καμία δήλωση – ένσταση για τη συγκεκριμένη περιοχή και ειδικότερα για τις αδόμητες εκτάσεις, εμβαδού περίπου 100 στρ.

Ο Δήμος Πετρούπολης κοινοποίησε την από 17/6/2015 εξώδικη διαμαρτυρία – πρόσκληση και δήλωση στο ΓΓ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και στην Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, με την οποία καλούσε το Ελληνικό Δημόσιο να δηλώσει στο Κτηματολόγιο την κυριότητα της έκτασης των 100 στρ. στην Αγία Τριάδα, προκειμένου να υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα της. Το Ελληνικό Δημόσιο δεν προέβη σε τέτοια δήλωση και μας απάντησε με το υπ’ αρ. Πρωτ. 17285/7-8-2015 έγγραφό του (κοινοποιήθηκε στο Δήμο την 21/8/2015), ότι η εξώδικη διαμαρτυρία διαβιβάσθηκε στο Αυτοτελές Τμήμα Νομοθετικού Έργου και Δικαστικών Ενεργειών καθώς και στη Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας το Υπουργείου Οικονομικών, “προκειμένου να τους παράσχουν οδηγίες για τις ενέργειές τους στο πλαίσιο της Κτηματογράφησης του Δήμου Πετρούπολης”.

Τέλος στις 22 Μαρτίου 2016 συζητείται ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή του Ναού Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου κατά του Ελληνικού Δημοσίου, του Δήμου Πετρούπολης και ιδιωτών, με την οποία ζητά να αναγνωρισθεί ο Ναός ως αποκλειστικός κύριος, νομέας και κάτοχος, αδόμητης έκτασης, επιφάνειας 60.472,79 τ.μ. στην περιοχή Αγίας Τριάδας. Επισημαίνουμε ότι στην αγωγή της αυτή, η Μονή Λαμίας επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να αξιώσει αποζημίωση από τους εναγόμενους.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται, πρακτικά ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της μισής Πετρούπολης είναι αμφισβητούμενο.

Το θέμα είναι πολύ σημαντικό, με πολλαπλές προεκτάσεις. Αφ’ ενός μεν, τίθεται σε κίνδυνο ο δημόσιος και δασικός χαρακτήρας της μείζονος έκτασης “Πεύκα Βέρδη”, με αρνητικές συνέπειες για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, μιας και το Ποικίλο Όρος αποτελεί έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες πνεύμονες πράσινου της Δυτικής Αττικής.

Αφ’ ετέρου, δε, θα έχει και κοινωνικές προεκτάσεις, μιας και η Μονή Λαμίας διεκδικεί εκτάσεις όχι μόνο του Δημοσίου, αλλά και ήδη διαμορφωμένες και χρησιμοποιούμενες πλατείες, αθλητικά πάρκα, γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και άλλους αθλητικούς και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους. Επίσης διεκδικεί και γεωτεμάχια που ανήκουν σε ιδιώτες, οποίοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει αμφισβήτηση της κυριότητάς τους επί των ακινήτων τους. Είναι βέβαιο ότι θα προκύψει γενικότερη ανασφάλεια, ιδίως μόλις εκατοντάδες κάτοικοι του Δήμου μας, λάβουν ειδοποίηση ότι καλούνται να παραστούν σε επιτροπή ενστάσεων με θέμα την κυριότητα του γεωτεμαχίου τους.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1) Για ποιον λόγο το ΥΠΕΚΑ, δεν έχει ακόμη αποφασίσει/εγκρίνει την μελέτη του Δήμου Πετρούπολης για την αναθεώρηση εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου περιοχής Αγ. Τριάδα (Πεύκα Βέρδη), 7, 5 ολόκληρα χρόνια μετά την υποβολή της (31659/18-7-08). Και τι προτίθεται να κάνει για αυτό;

2) Για ποιο λόγο η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου δεν υπέβαλε δηλώσεις/ενστάσεις ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο κατά την Κτηματογράφηση του Δήμου Πετρούπολης και τι προτίθεται να κάνει ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών για αυτό.

3) Με δεδομένο ότι στις 22/3/2016 εκδικάζεται η αγωγή του Ναού Ευαγγελισμός της Θεοτόκου με την οποία διεκδικεί έκταση 60.472,79 τ.μ. στην περιοχή της Αγίας Τριάδας Πετρούπολης, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να διασφαλίσει το δημόσιο και δασικό χαρακτήρα του Ποικίλου Όρους και της έκτασης με την ονομασία “Πεύκα Βέρδη”».

Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου