Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Η Χωριστή Συλλογή των Απορριμμάτων στην Ευρώπη και.. στην Σπάρτη

Ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Βαλιώτης είχε την ευκαιρία και την τιμή να παρευρεθεί την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, προσκεκλημένος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος σε συνέδριο με θέμα «Η Χωριστή Συλλογή Απορριμμάτων στο γενικό πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας στην Ευρώπη».

Στο συνέδριο αυτό ιδιαίτερο χαιρετισμό αλλά και μήνυμα απεύθυνε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλασσών και Αλιείας κ. Karmenu Vella, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ότι «…είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι εγγόνια και νέοι πλέον άνθρωποι διορθώνουν τους γονείς τους για την λανθασμένη τοποθέτηση υλικών σε λάθος κάδο…» και ότι «…είναι υποχρέωση όλων των κρατών μελών ήδη από το 2015 η χωριστή συλλογή των απορριμμάτων»

Παρών επίσης
ο Kestutis Sadauskas, Διευθυντής της Διεύθυνσης Πράσινης Οικονομίας της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Weine Wiqvist Πρόεδρος της οργάνωσης MWE (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος ΦΟΔΣΑ)  και η Γενική Γραμματέας Anna Lisa Boni από την οργάνωση  Eurocities.

Στο συνέδριο αυτό,
το οποίο διήρκεσε όλη την ημέρα παρουσιάστηκαν παραδείγματα από χωριστή συλλογή αστικών απορριμμάτων από διάφορες μεσαίου μεγέθους σε πληθυσμό ευρωπαϊκές πόλεις όπως η πόλη του Munster στη Γερμανία, του Zwolle στην Ολλανδία, του Rimini στην Ιταλία αλλά και αρκετά μεγαλύτερες όπως του Milano στην Ιταλία, Manchester στην Αγγλία και Gothenburg στην Σουηδία.

Το παράδειγμα όμως που ξεχώρισε και συζητήθηκε περισσότερο εκτός από το Tallinn της Εσθονίας και του Helsinki της Φινλανδίας, ήταν εκείνο της πόλης Ljubljana (Λουμπλιάνα) στην Σλοβενία, μία πόλη 400.000 πολιτών, η οποία ανακηρύχθηκε η ποιό πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης με εντυπωσιακά αποτελέσματα χωριστής συλλογής και επεξεργασίας των αστικών απορριμμάτων που έγιναν πραγματικότητα σε λιγότερο από 4 χρόνια. Το χαρακτηριστικό της προσπάθειας και το μήνυμα προς τους υπολοίπους ήταν ότι …είναι εύκολο και ότι όλοι μπορούμε να το πετύχουμε γιατί απλά όλοι είμαστε αρκετά έξυπνοι.!

Από το συνέδριο αυτό θα αξιοποιηθούν τα χρήσιμα συμπεράσματα αλλά και οι ευρωπαϊκές επαφές, στο ευρύτερο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος ξεχωριστής συλλογής των απορριμμάτων σε έξι κατηγορίες.
Ένα πρόγραμμα που ήδη άρχισε να εφαρμόζει ο Δήμος της Σπάρτης.

Στο κοινό παρευρέθησαν περισσότεροι από 300 σύνεδροι, μεταξύ αυτών πολλοί Δήμαρχοι, Διευθυντές Διευθύνσεων Διαχείρισης Αποβλήτων και Περιβάλλοντος διαφόρων πόλεων και πρωτευουσών, Υπηρεσιακοί Παράγοντες Υπουργείων από διάφορες χώρες καθώς και αναγνωρισμένοι εκπρόσωποι διαφόρων Ευρωπαϊκών και Διεθνών Οργανισμών και Συνδέσμων.
Ο Δήμαρχος συνοδευόταν από τον υπεύθυνο εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο της Δ/σης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου κ. Σταύρο Αργυρόπουλο.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου