Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Εκστρατεία κατά της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών

Οι Έλληνες ακολουθούν πρακτικές που οδηγούν στην ανάπτυξη της αντοχής των μικροβίων, καθώς ένας στους δύο ενήλικες στην Ελλάδα παίρνει αντιβιοτικά για βήχα, πονόλαιμο και συνάχι, ιώσεις στις οποίες δεν είναι δραστικά τα αντιβιοτικά.

Επιπλέον σε ποσοστό 25% τα προμηθεύονται χωρίς συνταγή, ενώ ένας στους τρεις τα αποθηκεύει στο σπίτι του για «ώρα ανάγκης».

Αρνητική η πρωτιά της Ελλάδας διεθνώς στην κατανάλωση αντιβιοτικών, και με δεδομένες τις παραπάνω συνήθειές τους να είναι πραγματικότητα ο κίνδυνος να καταστούν τα αντιβιοτικά αναποτελεσματικά στην αντιμετώπιση σοβαρών και θανατηφόρων λοιμώξεων.

Επίσης, ενώ παίρνουμε τα αντιβιοτικά χωρίς έλεγχο, αποφεύγουμε τον προληπτικό εμβολιασμό κατά της γρίπης, όπως και έναντι του πνευμονιόκοκκου για ενήλικες, σε δραματικά ποσοστά.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το τόσο σοβαρό για τη δημόσια υγεία πρόβλημα, η τοπική αυτοδιοίκηση και η επιστημονική κοινότητα συνεργάζονται για δεύτερη χρονιά για την υλοποίηση μιας ενημερωτικής εκστρατείας για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών και την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 27 Φεβροαρίου
και σε 26 δήμους, πανεπιστημιακοί καθηγητές, διακεκριμένοι γιατροί λοιμωξιολόγοι, μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, θα πραγματοποιήσουν και φέτος μια εκστρατεία ενημέρωσης για τους πολίτες.

Οι εθελοντές αυτοί θα διατρέξουν την ελληνική περιφέρεια από την Ξάνθη έως την Κρήτη και από τα Ιωάννινα έως τη Μονεμβασιά, με ομιλίες, προβολές, διανομή ενημερωτικού υλικού, και κυρίως προσωπική συζήτηση με τους πολίτες για την υπεύθυνη ενημέρωσή τους για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, αλλά και για τη σημασία των εμβολίων.

Σκοπός είναι να διαλυθούν οι μύθοι και να αναδειχθούν οι αλήθειες σχετικά με τις συνέπειες από την άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών, τη διάκριση ανάμεσα σε ιογενείς και μικροβιακές λοιμώξεις, τη διασπορά των ανθεκτικών μικροβίων στο περιβάλλον, την αξία της πρόληψης των λοιμώξεων μέσω του εμβολιασμού και τελικά την επίγνωση ότι η υπερκατανάλωση, μπορεί να στερήσει από τον ασθενή τον πολυτιμότερο σύμμαχό του, το ίδιο το αντιβιοτικό.


efsyn.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου