Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Λόφος Μιχαήλ και Γαβριήλ, ένας χώρος απαγορευμένος για τους δημότες

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ
Τηλ 2231045910 6937378138 6932837696
http://www.pepla.gr – http://pepla.blogspot.com - info@pepla.gr



Πριν δέκα μήνες περίπου, στις 2-4-2015, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς έκανε δεκτή την προσφυγή των έξι συμπολιτών μας και ακύρωσε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας για την παραχώρηση του Λόφου Μιχαήλ και Γαβριήλ. Ουσιαστικά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση επιβεβαίωσε τον κοινόχρηστο χαρακτήρα της έκτασης, πράγμα που έχει κάνει κι άλλη φορά στο παρελθόν με τον ίδιο τρόπο, σε ανάλογη προσφυγή και απόφαση.

Όμως η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος επιμένουν να κρατούν κλειστό τον χώρο.
Το αλσύλλιο του Λόφου Μιχαήλ και Γαβριήλ, έκτασης 18,5 στρεμμάτων, είναι ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου στον οικιστικό ιστό της πόλης της Λαμίας, η οποία Λαμία έχει ελάχιστους έως καθόλου χώρους δημόσιας αναψυχής και ξεκούρασης των κατοίκων. Επισημαίνουμε ότι το αλσύλλιο είναι ανάμεσα - και γειτνιάζει άμεσα - στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Δημαρχείο Λαμίας, το μεγάλο Σχολικό Συγκρότημα τεσσάρων Λυκείων και Γυμνασίων και το 16ο Δημοτικό Σχολείο. Η περίφραξη απαγορεύει την πρόσβαση και αλλοιώνει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα, ακυρώνει την ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση των δημοτών και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών, των νέων, των μοναχικών ατόμων και των ηλικιωμένων, οι οποίοι έχουν ανάγκη ξεκούρασης και αναψυχής στο φυσικό περιβάλλον. Ο χαρακτήρας του άλσους είναι αστικό άλσος δημόσιας δασικής αναψυχής.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο Δήμος χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας-Στερεάς-Ηπείρου και υλοποίησε το έργο «αισθητική αναβάθμιση του Λόφου Μιχαήλ και Γαβριήλ». Ήταν ένα έργο προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ονομασία «Ποιότητα Ζωής για όλους»! Οι βαριές κλειδαριές και τα τεράστια «καρφιά» ασφαλείας στις εισόδους, χωρίς καμιά δυνατότητα επίσκεψης για τους δημότες, καθώς και η παράνομη αντιαισθητική περίφραξη με σίτα δύο μέτρων, η οποία έπρεπε να αφαιρεθεί από το 2005, ακυρώνει στην πράξη τη σκοπιμότητα του έργου.

Ο Δήμος έχει υποχρέωση να καθαρίζει, να συντηρεί και να προστατεύει το άλσος, όπως προβλέπει η παραχώρηση και η συμβατική του υποχρέωση απέναντι στη χρηματοδότηση του έργου, με δικές του δαπάνες και με ευθύνη των υπηρεσιών του, προκειμένου να είναι διαθέσιμο ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους δημότες για δασική αναψυχή και ξεκούραση, χωρίς περιορισμούς και προτεραιότητες.

Ζητάμε την άμεση αποκαθήλωση του αντιαισθητικού παράνομου φράκτη και την ελεύθερη πρόσβαση σε όλους. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει, επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο μέσο, που θα δικαιώσει αυτή μας την αίτηση.

Σχετικά:
Λόφος Μιχαήλ και Γαβριήλ στην Λαμία:Η ιστορία επαναλαμβάνεται...
Προσφυγή για το κλείδωμα του Λόφου ''Μιχαήλ και Γαβριήλ'' στην Λαμία
Η ανάπλαση του λόφου των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ
Λαμία: Εικόνες εγκατάλειψης σε ένα έργο που στοίχισε 500.000 ευρώ!
Ο Στέφανος Σταμέλλος για τον κλειδωμένο Λόφο Μιχαήλ και Γαβριήλ στην Λαμία(ηχητικό αρχείο)
Εθελοντικός καθαρισμός του λόφου Μιχαήλ και Γαβριήλ

Δείτε πρόσφατες φωτογραφίες:


1 σχόλιο: