Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Ασκήσεις υψηλής έντασης και βάρη προλαμβάνουν την Οστεοπόρωση στους άνδρες (του Παναγιώτη Στασινού)

 Η φυσική δραστηριότητα σε κάθε ηλικία 
δυναμώνει τα οστά στους άνδρες

Οι άνδρες που πηγαίνουν τακτικά σε γυμναστήριο αναφέρουν πως έχουν ως κίνητρα την αύξηση της μυικής μάζας και την απώλεια λιπώδους ιστού.
Όμως μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην ScienceDaily διαπιστώνει ότι ασκήσεις υψηλής έντασης και γυμναστική με αντιστάσεις αυξάνουν την οστική αντοχή.

Ευρήματα δείχνουν ότι τα άτομα που συμμετείχαν συστηματικά σε δραστηριότητες υψηλής έντασης όπως το Jogging,τo τρέξιμο,τα ομαδικά σπορ και η άσκηση με μηχανήματα στο γυμναστήριο, κατά τη διάρκεια της εφηβείας και της ενηλικίωσης ανέπτυξαν μεγαλύτερη οστική πυκνότητα στο ισχίο και την σπονδυλική στήλη σε σχέση με όσους δεν έκαναν τις παραπάνω ασκήσεις.Αυξάνοντας την οστική αντοχή τα οστά μας είναι λιγότερο ευάλωτα στα κατάγματα μετά από πτώσεις που παρατηρούνται σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Μισούρι επισημαίνει ότι δεν υποφέρουν μόνο οι γυναίκες από οστεοπόρωση."Ενώ η οστεοπόρωση συνήθως συνδέεται μόνο με μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, είναι, στην πραγματικότητα, ένα σοβαρό ζήτημα και για τους άνδρες" λέει η Pamela Hinton, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής και Φυσιολογίας της Άσκησης στο MU College του Human Environmental Sciences. "Πράγματι, η έρευνα έχει δείξει ότι οι συνέπειες της οστεοπόρωσης μπορεί να είναι πολύ πιο επώδυνες για τους άνδρες, καθώς είναι λιγότερο πιθανό αυτοί να διαγνωσθούν και έτσι βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας από κατάγματα μετά από πτώσεις".

Η μελέτη έθεσε ως στόχο να συσχετίσει την άσκηση με επιβάρυνση των οστών κατά τη διάρκεια της εφηβείας και της ενηλικίωσης, μια εποχή που ο σκελετός αναπτύσσεται και της οστικής μάζας των ανδρών μέσης ηλικίας, οι οποίοι έχουν ολοκληρωθεί σκελετικά.
Φάνηκε πως υπήρχε σημαντική αύξηση της οστικής μάζας με την μυική ενδυνάμωση και την άσκηση υψηλής έντασης καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.

"Το πιο σημαντικό μήνυμα είναι ότι
αν είστε υγιείς, δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να ξεκινήσετε τις δραστηριότητες υψηλής έντασης ή την μυική ενδυνάμωση με βάρη για τη βελτίωση της οστικής πυκνότητας," δήλωσε η Hinton. "Ενώ η δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της σκελετικής ανάπτυξης είναι σημαντική, είδαμε επίσης θετικές συσχετίσεις ανάμεσα σε σωματική δραστηριότητα και την πυκνότητα των οστών σε όλες τις ηλικίες. Έτσι, ακόμη και μεσήλικες άνδρες που πέρασαν τα εφηβικά τους χρόνια καθισμένοι στον καναπέ μπορούν να εισπράξουν τα οφέλη από ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των οστών τους''

Τα νούμερα είναι άκρως ανησυχητικά αφού καταγράφονται 1,6 εκατομμύρια οστεοπορωτικά κατάγματα ισχίου κάθε χρόνο παγκοσμίως και το 2050 ο αριθμό των καταγμάτων αυτών αναμένεται να αυξηθεί στα 6 εκατομμύρια!

Πάνω από το 90% των καταγμάτων αυτών σχετίζονται με την οστεοπόρωση και 9 από τα 10 κατάγματα ισχίου σε ηλικιωμένους είναι το αποτέλεσμα πτώσεων χαμηλής βίας.Περίπου 30% αυτών των καταγμάτων αφορά άνδρες και 1 στους 8 άνδρες ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών θα εμφανίσει οστεοπορωτικό κάταγμα.Επιπλέον, ηλικιωμένα άτομα με κάταγμα του ισχίου έχουν 25% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν στο πρώτο έτος,30% να υποστούν μόνιμη αναπηρία,40% να χρειάζονται υποβοήθημα στην κίνηση και 80% αδυνατούν να αυτοσυντηρηθούν μετά τον εν λόγω τραυματισμό σε σχέση με άλλους στην ίδια ηλικιακή ομάδα.

Η άσκηση όταν είμαστε νέοι προστατεύει τα οστά μας με την αύξηση της μυικής ισχύος και της οστικής αντοχής,ενώ ο καθιστικός τρόπος ζωής καθιστά 15-25% πιο πιθανό κάποιος να έχει μεγάλα προβλήματα κινητικότητας και επιβάρυνση της ποιότητας ζωής του ένα χρόνο μετά το κάταγμα του ισχίου.

Η παραπάνω μελέτη με τίτλο "Physical activity-associated bone loading during adolescence and young adulthood is positively associated with adult bone mineral density in men'' δημοσιεύτηκε στο American Journal of Men's Health.



Παναγιώτης Στασινός-Ορθοπαιδικός Χειρουργός




Πηγές:
University of Missouri Health
American Journal of Men's Health
ScienceDaily

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου