Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Μηνυτήρια αναφορά κατά δύο δημάρχων από τον Γ.Γ. συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων

Υπερεπείγουσα μηνυτήρια αναφορά κατά των δημάρχων Αγρινίου και Βόνιτσας - Ακτίου κατέθεσε σήμερα ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ευάγγελος Καπετάνιος διότι αρνήθηκαν να αποδεχτούν απορρίμματα των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας στους ΧΥΤΑ διαχείρισής τους.

Η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε ενώπιον της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Γκουτζαμάνη και στρέφεται συγκεκριμένα κατά του Γεωργίου Παπαναστασίου, δήμαρχου Αγρινίου και Θεόδωρου Αποστολάκη, δήμαρχου Βόνιτσας - Ακτίου, καθώς και κατά των προέδρων των αντιστοίχων Φο.Σ.Δ.Α. (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) των ΧΥΤΑ Στράτου (Αγρινίου), Παναγιώτη Στούπα και ΧΥΤΑ Κακοπετριάς (Βόνιτσας), Γεωργίου Κατσαπίρη.

Όπως σημειώνεται, η μηνυτήρια αναφορά κατετέθη διότι οι ανωτέρω δεν εφάρμοσαν σχετικές αποφάσεις του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου μολονότι υπάλληλοι και τελούντες σε ιεραρχική εξάρτηση προς αυτήν.

Ειδικότερα,
κατόπιν εντολής του υπουργού Εσωτερικών, η εν λόγω Αποκεντρωμένη Διοίκηση έδωσε εντολή στους δήμους που διαχειρίζονται τους ΧΥΤΑ Στράτου και Παλαίρου Αιτωλοακαρνανίας, Βλαχομάνδρας Ναυπακτίας και Ακτίου-Βόνιτσας να δεχτούν συνολικά 9.500 τόνους σκουπιδιών των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας για χρονικό διάστημα τριών μηνών μέχρι να ολοκληρωθούν οι προπαρασκευαστικές εργασίες και λειτουργήσει ο νέος ΧΥΤΑ του δήμου Αμαλιάδας.

Λόγω των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών, τα δημοτικά συμβούλια Αγρινίου και Ακτίου - Βόνιτσας αποφάσισαν οι ΧΥΤΑ της περιοχής τους να μην δεχτούν άλλα απόβλητα και συγκεκριμένα 3.500 τόνους ο πρώτος και 1.500 τόνους ο δεύτερος.

«Η Δημοκρατία έχει κανόνες και όποιος νομίζει πως μπορεί να εκθέτει σε κίνδυνο τη ζωή μικρών παιδιών και να αντιστρατεύεται την δημοκρατική νομιμότητα, σύντομα θα αντιληφθεί, πως θα υφίσταται άμεσα, τις δυσμενείς για τον ίδιο, νόμιμες συνέπειες των πράξεών του» δήλωσε ο κ. Καπετάνιος μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς.

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου