Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Πανελλήνιο Συνέδριο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Με πρωτοβουλία των μεγαλύτερων κοινωνικών δικτύων στο χώρο των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών και συνεταιρισμών έχουν ξεκινήσει οι οργανωτικές διαδικασίες για το πρώτο πανελλήνιο συνέδριο που προγραμματίζεται στις 20-22 Μάιου 2016.
Πρόκειται για συνέδριο που ξεκινά από τα κάτω, από τους ίδιους τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας με τελικό σκοπό την συγκρότηση ενός αυτοοργανωμένου Επιμελητηρίου της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα.
Σε αυτό το συνέδριο μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι φορείς που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Υπουργείου Εργασίας, του Υπ. Ανάπτυξης, του Υπ. Υγείας και του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και κάθε κοινωνική επιχείρηση και συνεταιρισμός που νομιμοποιείται να εγγραφεί. Στόχος είναι να γίνουν μαζικές εγγραφές όλων των δικαιούχων στα σχετικά μητρώα ώστε οι φορείς να αποτελέσουν το υποκείμενο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.
Βεβαίως, είναι γνωστό ότι
τα μητρώα που υφίστανται μέχρι τώρα δεν έχουν αξιοποιηθεί θεσμικά για να προσδιορίσουν το υποκείμενο της κοινωνικής οικονομίας, όπως είναι επίσης γνωστό πως δεν συσχετίζονται οι διαθέσιμοι πόροι για την κοινωνική οικονομία με τους αυθεντικούς φορείς της.
Η ανάγκη για το ξεκίνημα μιας τέτοιας διαδικασίας είναι προφανής από την στιγμή που αναγνωρίζεται και από την σημερινή κυβέρνηση το τεράστιο θεσμικό έλλειμμα της κοινωνικής οικονομίας στη χώρα, όπως πρόσφατα παραδέχθηκαν οι υπουργοί κ.κ. Σταθάκης, Κατρούγκαλος, Αποστόλου, Αντωνοπούλου, Χαρίτσης σε ημερίδα του Υπουργείου Εργασίας (17/12/2015).
Στόχοι του συνεδρίου είναι οι εξής: ο κοινωνικά δίκαιος σχεδιασμός κατανομής πόρων του ΕΣΠΑ, η γνήσια εκπροσώπηση των φορέων κοινωνικής οικονομίας στην ΕΕ και ειδικώς στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, η διεκδίκηση ενός συστήματος αντικειμενικής αξιολόγησης προγραμμάτων ΕΣΠΑ για τους δικαιούχους με αδιάβλητες διαδικασίες, η δημιουργία μιας ανεξάρτητης διαχειριστικής αρχής για τα προγράμματα κοινωνικής οικονομίας στην οποία θεσμικό λόγο θα έχουν οι φορείς κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα.
ΚΑΛΟΥΜΕ, Να συμμετάσχουν στο συνέδριο και να δηλώσουν άμεσα την συμμετοχή τους στην οργανωτική επιτροπή. panparat@otenet.gr, Τηλ. 210 8813760.
* Τις εθελοντικές συλλογικές οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών που ασκούν-στηρίζουν την ΚΑΟ.
* Τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς & κάθε συνεταιρισμό του πρωτογενούς & δευτερογενούς τομέα
* Τους καταναλωτικούς συνεταιρισμούς και τις οργανώσεις προστασίας καταναλωτών.
ΚΑΛΟΥΜΕ, Όλα τα οργανωμένα δευτεροβάθμια δίκτυα και ομοσπονδίες των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών και κοινωνικών επιχειρήσεων να δηλώσουν ισότιμη συμμετοχή στην κεντρική οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου.
ΚΑΛΟΥΜΕ τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, τους δημόσιους οργανισμούς και την Εκκλησία να συμπράξουν και να στηρίξουν το συνέδριό μας.
Για την οργανωτική επιτροπή
Για την Αττική-Ευάγγελος Σπινθάκης, Κώστας Οικονομόπουλος ΠΕΣΚΟ
Κατερίνα Δημητρίου, Ελληνική Ομοσπονδία Ομίλων Συλλόγων και Κέντρων UNESCO
Κατερίνα Γιαννακοπούλου, Αλέξανδρος Οικονόμου, Ομοσπονδία Εθελοντ Οργ Ελλάδας
Στέλιος Κατωμέρης, Περιφερειακός Μηχανισμός ΚΟΙΝΣΕΠ Αττικής
Για την Πελοπόννησο, Γιώργος Καραμπάτος, Χρήστος Τσολάκος Παρατηρητήριο Πελοποννήσου
Για τη Μακεδονία, Δημήτρης Μιχαηλίδης, Σάκης Τζάκρης, Παρατηρητήριο Μακεδονίας
Για τη Δυτ. Ελλάδα, Γιώργος Ρόζος, Γιάννος Παπαϊωάννου, Παρατηρητήριο Δυτ. Ελλάδος
Για τη Θεσσαλία, Κώστας Σκριάπας, Χρήστος Καραζούπης, Παρατηρητήριο Θεσσαλίας
Για την Κρήτη, Ελένη Βουγιούκαλου, Παρατηρητήριο Κρήτης
Για τα Ιόνια νησιά, Κώστας Γράψας, Παρατηρητήριο Ιονίων Νησιών
  altpressfthiotida.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου