Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Τα “κατορθώματα” του Σώρρα στον Δήμο Γόρτυνας …που χρεοκόπησε

Δεν είναι ο πράκτωρ ...007. Είναι ο Αρτέμιος Σώρρας, 
κατά φαντασία "τρισεκατομμυριούχος"...

Άκρως αποκαλυπτικά για την ποιότητα των χειρισμών που οδήγησαν τον Δήμο Γόρτυνας σε χρεοκοπία, είναι όσα αποκάλυψε πρόσφατα η ιστοσελίδα candianews.gr, φέρνοντας στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, της 13ης Νοεμβρίου 2013.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, και όπως φαίνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος Γόρτυνας, κ. Νικόλαος Σχοιναράκης, ζήτησε εξουσιοδότηση «για αναζήτηση επενδυτών για την χρηματοδότηση έργων, με σκοπό την έναρξη αναπτυξιακής προοπτικής για το Δήμο, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας & την έξοδο από την οικονομική κρίση».
Μόνου που… δεν έμεινε εκεί. 
Ουσιαστικά ζητούσε εξουσιοδότηση ώστε να μεταβιβάσει δικαίωμα υπογραφής σε εκπρόσωπό του, για την αναζήτηση επενδυτών και την υλοποίηση επενδύσεων, και μάλιστα πρότεινε η εξουσιοδότηση αυτή η εξουσιοδότηση αυτή να είναι διαρκείας και να έχει και μεταθανάτια ισχύ (!) «προκειμένου να μην επηρεάζεται η αναπτυξιακή πορεία του Δήμου από πολιτικές ή διοικητικές μεταβολές ή καθοριστικές μεταβολές σχετικές με τον Δήμαρχο (όπως θάνατος, ψυχική ή σωματική ασθένεια, κτλ)».
Έτσι, η πρότασή του προς στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν να «παραιτείται του δικαιώματος ανάκλησης της (…) Εξουσιοδότησης και η Εξουσιοδότηση που παρέχεται στο Δήμαρχο (…) να έχει κληρονομική μεταθανάτια ισχύ»!
Χαρακτηριστικό είναι ένα ακόμα απόσπασμα της πρότασής του (σ.σ. έμφαση δική μας):
«Σε περίπτωση που, λόγω πολιτικών ή διοικητικών αλλαγών, αντικατασταθεί ο Δήμαρχος και ένας νέος Δήμαρχος εκλέγεται ή διορίζεται στη θέση του, λόγω του ότι ο Δήμαρχος και κατ’ επέκταση όλοι οι πολίτες έχουν μεταφερόμενο έννομο συμφέρον (διότι θα προβεί σε συμφωνίες με τρίτα μέρη οι οποίοι με τη σειρά τους θα έχουν έννομο συμφέρον) (…) όλες οι πράξεις και ενέργειες που έχουν προχωρήσει ή έχουν ήδη ολοκληρωθεί στο πλαίσιο της παρούσας Απόφασης-Εξουσιοδότησης, θα πρέπει να είναι αμετάκλητες και μη αναστρέψιμες και ο νέος Δήμαρχος δεν θα μπορεί να αναιρέσει ή να αντιστρέψει οποιεσδήποτε τέτοιες πράξεις και υποχρεωτικώς θα οφείλει να συνεχίσει και να διατηρήσει σε ισχύ την παρούσα Απόφαση-Εξουσιοδότηση προς τον Δήμαρχο, μέχρις ότου ο ίδιος έχει υλοποιήσει όλα του τα καθήκοντα, στόχους, πράξεις και ενέργειες που προβλέπονται στην παρούσα Απόφαση, προς όφελος του Δήμου και του Ελληνικού Λαού γενικότερα».
Κι αν όλα αυτά μοιάζουν κάπως… ανεξήγητα, όπως εξηγεί το candianews.gr, αυτές οι ενέργειες δεν ήταν τίποτα περισσότερο παρά μία απόπειρα του Δημάρχου Γόρτυνας να παραδώσει τα «κλειδιά» του Δήμου στον Αρτέμη Σώρρα, τον άνθρωπο που στο παρελθόν εμφανιζόταν έτοιμος να «σώσει» την Ελλάδα με… 600 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, όταν ο κ. Σώρρας ζητούσε από τους δήμους της Κρήτης να… αναλάβει τα αναπτυξιακά τους έργα για 50 χρόνια, ο δήμαρχος Γόρτυνας ήταν ο πρώτος που έφερε σχετική εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο! Και συζητούσε την “πρόταση Σώρρα” να κατασκευάσει… στον δήμο αεροδρόμιο και… ψυχιατρική κλινική… Παράλληλα υποσχόταν να πληρώσει όλα τα χρέη των δημοτών και να τον εξοφλούν με 2,5% κάθε χρόνο, το 2% για το κεφάλαιο και το 0,5% ως τοκοχρεωλύσια, και ο Δήμος το συζητούσε στα σοβαρά…
Ωστόσο, όπως αποκαλύπτεται στα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης, ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης, δίσταζε στη διάρκεια της συζήτησης της πρότασής του ακόμα και να κατονομάσει τον Α. Σώρρα, το “σχέδιο” του οποίου ήταν η αφορμή ώστε ο ίδιος ο κ. Σχοιναράκης να ζητά από το Δημοτικό Συμβούλιο να εκχωρήσει, με αμφιβόλου νομιμότητας “ανέγκλητο πληρεξούσιο”, εξουσίες σε έναν ιδιώτη.
Χρειάστηκαν επίμονες ερωτήσεις εκ μέρους δημοτικών συμβούλων προκειμένου ο κ. Σχοιναράκης να αναφερθεί ονομαστικα στον Α. Σώρρα:
“ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Όλη τη διαχείριση… θα σου απαντήσω κ. Κοκολάκη (σ.σ. δημοτικός σύμβουλος) θα σου απαντήσω, συζήτηση κάνουμε. Όλη τη διαχείριση των ανταποδοτικών έργων την κάνει ο ίδιος ο φορέας κι ο ίδιος ο φορέας μέσα από τη διαχείριση που κάνει και τα έσοδα που θα έχει πληρώνει το 2% ετησίως του συνολικού ποσού της επένδυσης που θα έχει κάνει στο δήμο μας. Ακόμα κι αυτά τα χρήματα που έχει δώσει…
ΧΑΡΙΤΑΚΗΣ (σ.σ. δημοτικός σύμβουλος): Ο φορέας ποιος είναι Δήμαρχε;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Αυτός που θα είναι”.
Και σε άλλο σημείο της συζήτησης:
“ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ο φορέας αυτός μέσα από τη διαχείριση αναλαμβάνει να πληρώνει το 2% της συνολικής επένδυσης και αυτά που ήδη έδωσε για κοινωνικές υπηρεσίες το δήμου στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό καταπίστευμα. Αν μέσα από τη διαχείριση προκύψουνε κέρδη περισσότερα από το 2%, αυτά τα κέρδη πάνε στη διαχείριση του δήμου. Εάν από τη διαχείριση προκύψουνε ζημιές αυτός θα χάσει την περιουσία του δεν θα την χάσουμε εμείς. Εμείς δεν έχουμε δεσμεύσει τίποτα.
ΧΑΡΙΤΑΚΗΣ: Ποια περιουσία;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Αυτά που λέει ότι έχει δεσμεύσει ρε παιδιά.
ΚΑΜΠΙΤΑΚΗΣ: Τι σημαίνει καταπίστευμα;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ρε παιδιά εγώ σας λέω, αυτά που λέει ότι αυτός έχει δεσμεύσει για να κάνει εκταμίευση χρημάτων.
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Ποιος;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ο Σώρρας. Αφήστε με να ολοκληρώσω ρε παιδιά, ερωτήσεις γράψτε τις να τις δημιουργήσετε μετά”.
Στην πορεία δε της συζήτησης, ενώ ο Δήμαρχος Γόρτυνας διαβεβαίωνε ότι “εγώ δεν σας κρύβω ότι έχω κάνει συναντήσεις, έχω κάνει ότι είναι να το κάνω, έχω ενημερωθεί, μπορούνε να δανείσουνε και να πληρώσουνε και τα χρέη, όχι μόνο των δημοτών, αλλά και όλων των επιχειρήσεων του δήμου μας”, λίγο αργότερα σημείωνε: “Μα δεν μίλησε κανείς για λεφτά ότι υπάρχουνε. Δεν είπανε ποτέ οι άνθρωποι ότι έχουνε μετρητό. Οι άνθρωποι είπανε ότι έχουνε χαρτιά, έχουνε τίτλους, έχουνε μετοχές, έχουνε χρεόγραφα, έχουνε χρυσό. Τα οποία θα βάλουνε ενέχυρο να εκταμιεύσουνε χρήματα. Αυτό είπανε οι άνθρωποι”.
Ευλόγως, θα αναρωτηθεί επίσης κανείς, ποια είναι τα έργα που περιελάμβανε το “σχέδιο” Σώρρα για τον Δήμο. Από τον τρόπο που εξελίσσεται η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποκομίζει την εντύπωση ότι σαφής εικόνα δεν υπάρχει. Και αυτή που υπάρχει αφορά… επέκταση υπαρχόντων αεροδρομίων, κατασκευή νέων αεροδρομίων στο Δήμο Γόρτυνας, ίδρυση και λειτουργία ψυχιατρείου…
“Η μόνη σχέση που έχουν με το Δήμο Γόρτυνας είναι η φωτογραφία που έχει απ’ έξω, την Ευρώπη” ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Φ. Οικονομάκης, αναφερόμενος στον σχετικό φάκελο με τον κατάλογο έργων, για τον οποίο ο ίδιος σχολίασε: “Εμένα αυτός ο κατάλογος με προσβάλει και που τον διάβασα μόνο”.
Μετά από όλα αυτά, η χρεοκοπία του Δήμου Γόρτυνας παύει να αποτελεί «έκπληξη». Διότι μια χρεοκοπία δεν κρύβει από πίσω της μόνο αριθμούς που δεν βγαίνουν και ατυχείς -λιγότερο ή περισσότερο- συγκυρίες. Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως η προαναφερθείσα, μπορεί να οφείλεται (και) στην ποιότητα των ανθρώπων που καλούνται να διαχειριστούν τα κοινά…
Εν τέλει, είναι να απορεί (ακόμα) κανείς, για την χρεοκοπία του Δήμου Γόρτυνας;
ΠΗΓΗ: www.candianews.gr, www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου