Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Τελικά το σκάκι ειναι άθλημα ή παιχνίδι;

Με αφορμή την μεγάλη επιτυχία της Ελληνίδας Σκακίστριας Τσολακίδου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιού Κ16 ας αποσαφηνίσουμε μερικά στοιχεία που δημιουργούν συχνά σύγχυση.

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις έννοιες άσκηση, άθλημα ,σπορ και πνευματικό παιχνίδι.
Η έννοια άθλημα και κατ´επέκταση αθλητισμός έχει την έννοια του ανταγωνισμού και της ευγενούς άμιλλας, αρετές που ανέδειξαν και καλλιέργησαν οι Αρχαίοι Έλληνες.Το άθλημα γίνεται άσκηση όταν δεν έχει ανταγωνιστικό χαρακτήρα ενώ η έννοια του σπορ έχει μέσα το παιχνίδι και την διασκέδαση.

Έτσι το σκάκι, εκτός από τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στη νοητική ανάπτυξη του παιδιού,έχει αναγνωριστεί από την Ολυμπιακή Επιτροπή ως πνευματικό άθλημα και παράλληλα έχει ενταχθεί από το Υπουργείο Παιδείας στα Σχολικά Αθλήματα αφού είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και καλλιεργεί την ευγενή άμιλλα ,ενώ η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Σταυρούλα Τσολακίδου κατέκτησε ἆθλον (βραβείο) μετά από άθλο ( κόπο, μόχθο, βάσανο,ταλαιπωρία).

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν λοιπόν στην Σταυρούλα αλλά και στους προπονητές της καθώς και σε όσους υποστήριξαν την δύσκολη αυτή προσπάθειά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου