Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Οι γραμμές υψηλής τάσης της ΔΕΗ στον ιστορικό χώρο των Θερμοπυλών Αισθητική, περιβαλλοντική και υγειονομική υποβάθμιση της περιοχής

Λαμία, 22/09/2015

Αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα, στην Ελλάδα της πολύπλευρης κρίσης: δύο γραμμές της υψηλής τάσης της ΔΕΗ περνούν δίπλα και πάνω σχεδόν από το Καινοτομικό Μουσείο, το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, και το Μνημείο του Λεωνίδα.

Αναμφισβήτητα ο ευρύτερος χώρος των Θερμοπυλών, το Μνημείο του Λεωνίδα και οι ιαματικές πηγές, αποτελούν μια περιοχή ανεκτίμητης αξίας. Η μάχη των Θερμοπυλών αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές μάχες στην ελληνική και στην παγκόσμια ιστορία. Τα γεγονότα και το όνομα του Λεωνίδα είναι παγκόσμια γνωστά, γι’ αυτό και δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, κυρίως ξένους και μαθητές. Με την ανέγερση και τη λειτουργία του Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης οι επισκέπτες πολλαπλασιάστηκαν και διαρκώς ο αριθμός θα αυξάνεται.

Η διέλευση των γραμμών υψηλής τάσης της ΔΕΗ πάνω και δίπλα από το Καινοτομικό Μουσείο και το Μνημείο, πέρα από την αμφισβητούμενη “ασφαλή απόσταση” σε ό,τι αφορά την πρόκληση κινδύνων στην υγεία των εργαζομένων και των επισκεπτών, δίνουν αφορμή για πολλά αρνητικά σχόλια, κυρίως από τους ξένους επισκέπτες.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται ιδιαίτερου αισθητικού κάλλους και η παρουσία των ιαματικών πηγών με τα θερμά λουτρά έρχεται σε ευθεία αντίθεση, από άποψη υγειονομικής και αισθητικής επιβάρυνσης, με την παρουσία των πυλώνων και των γραμμών.

Χωρίς να εξετάζουμε το τι έγινε ως τώρα, θεωρούμε απαραίτητο να κινηθεί άμεσα η διαδικασία απομάκρυνσης ή υπογειοποίησης του δικτύου, τόσο για την ασφάλεια της υγείας των εργαζομένων και των επισκεπτών, όσο και για λόγους γενικότερης αισθητικής και υγειονομικής υποβάθμισης της περιοχής.

Η Λαμία και ο δήμος έχει το προνόμιο, αλλά και την ευθύνη, να προστατέψει και να αναδείξει αυτό το χώρο. Προφανώς υπάρχει κάποιο κόστος. Όμως, για μνημεία τέτοιας πολιτιστικής αξίας, θα πρέπει να κάνει τα αδύνατα δυνατά για την καλύτερη προβολή και ανάδειξή τους.

Στέφανος Σταμέλλος
Μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου