Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Κάθε χρόνο και καλύτερος ο Ορεινός Μαραθώνιος "Ηρακλής" !

Χρόνο με τον χρόνο η διοργάνωση του Ορεινού Μαραθωνίου Οίτης αποδεικνύει πως το καλό μπορεί να γίνει και καλύτερο. Μία από τις παλαιότερες διοργανώσεις βουνού στην Ελλάδα αφού φέτος μετράει εννιά χρόνια βάζει το κεφάλι κάτω και δουλεύει για να δώσει στους αθλητές την δυνατότητα να απολαύσουν τις μοναδικές ομορφιές του βουνού της Οίτης που αποτελεί και Εθνικό Δρυμό της πατρίδας μας σε τρεις διαδρομές για όλα τα γούστα.

Ο κυρίως αγώνας της διοργάνωσης, ο Μαραθώνιος «Ηρακλής», μετά τις αλλαγές της διαδρομής από το 2012 και μετά αποτελεί μία σοβαρή αγωνιστική πρόκληση καθώς ξεπερνάει τα 43 χιλιόμετρα σε απόσταση, αγγίζει τα 3.000μ υψομετρική διαφορά και έχει την ιδιομορφία ενώ το τερέν στο σύνολό του να χαρακτηρίζεται καλό, να συμπυκνώνει όλη την αγριάδα και την δυσκολία του στα τελευταία χιλιόμετρα με τις τρεις διαδοχικές αναβάσεις στις υψηλότερες κορφές του βουνού, Πύργος (2.151μ), Αλύκαινα (2.058μ), την κάθετη ανάβαση στο Γρεβενό (2.114μ) αλλά και την τελευταία τεχνική κατεβασιά προς τον τερματισμό πολλές φορές σε πετρώδες τερέν εκτεθειμένο στον καυτό μεσημεριανό ήλιο.


Η απόφαση της διοργάνωσης το 2012 να μεταμορφώσει τον κυρίως αγώνα σε έναν πραγματικό ορεινό μαραθώνιο, να συμπεριλάβει δύο μικρότερους αγώνες στο μπουκέτο της αλλά και να διοργανώνει μία πραγματική γιορτή με τους παιδικούς αγώνες του Σαββάτου αλλά και προαγωνιστικό πάρτυ με κέφι, χαλαρή διάθεση και μπύρα … για τους τολμηρούς έχει στην κυριολεξία απογειωθεί στην συνείδηση αλλά και στις προτιμήσεις των ελλήνων φίλων του ορεινού τρεξίματος. Φέτος η συγκυρία της διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή του αγώνα, ανάγκασε την διοργάνωση να μεταφέρει όλες τις εκδηλώσεις μία μέρα πριν, επηρεάζοντας σαφώς και τον αριθμό των συμμετεχόντων που φέτος ήταν μειωμένος σε σχέση με πέρυσι. Δυστυχώς και εμείς δεν καταφέραμε να παρευρεθούμε στις εκδηλώσεις της Παρασκευής δίνοντας όμως την υπόσχεση να είμαστε εκεί στην μεγάλη επέτειο των 10 χρόνων του αγώνα.

Το Σάββατο το πρωί φτάνοντας στην Υπάτη όλα ήταν στην θέση τους. Το εορταστικό κλίμα στην πανέμορφη πλατεία της Υπάτης με δεκάδες γνωστούς και φίλους είναι κάτι που κάθε χρόνο απολαμβάνουμε. Η θερμοκρασία τις πρώτες πρωινές ώρες δεν ήταν καλός οιωνός για την συνέχεια μιας και το θερμόμετρο έγραφε πάνω από 25-26 βαθμούς κελσίου. Οιωνοί που στην συνέχεια βγήκαν βέβαια αληθινοί! Ξεχωριστές εκκινήσεις και φέτος για τους 3 για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στην αρχή του μονοπατιού στο οποίο οι αγώνες μπαίνουν σε λιγότερο από ένα χιλιόμετρο. Πρώτοι πήραν εκκίνηση οι 105 δρομείς του Μαραθωνίου, στις 8:15 οι 83 δρομείς του“Ελλέβορου” και στις 8:30 οι 60 δρομείς του αγώνα των ”Φαρμακίδων”.

Ο Σταύρος Στεφανής πέτυχε για άλλη μια φορά ρεκόρ διαδρομήςΟ Σταύρος Στεφανής πέτυχε για άλλη μια φορά ρεκόρ διαδρομής

Ο Σταύρος Στεφανής (Odlo – La Sportiva) έχοντας σαφές προβάδισμα από τα πρώτα χιλιόμετρα του αγώνα «άνοιγε» συνεχώς την διαφορά από τον επίσης πολύ καλό Κώστα Γιαννόπουλο για να τερματίσει στο τέλος καταρρίπτοντας το περσινό δικό του ρεκόρ διαδρομής με 4.52.54. Ο Κώστας Γιαννόπουλος (Tecnica) κάνοντας μία κούρσα όπως ακριβώς ήθελε να του βγει πέτυχε τον στόχο του όπως μας ανέφερε ο οποίος ήταν ένας τερματισμός κάτω από τις 5 ώρες, κάτι που κατάφερε με 4.57.57. Ένα από τα μεγαλύτερα κέρδη του ορεινού τρεξίματος τα τελευταία λίγα χρόνια είναι τα νέα παιδιά που έρχονται με πάθος και όρεξη και αποτελούν την ελπίδα η οποία θα ανεβάσει τον πήχη του αθλήματος στην Ελλάδα λίγο παραπάνω. Ένας από τους εκφραστές των παραπάνω είναι και ο Νίκος Πάλλης (Tecnica) ο οποίος συνέχισε τις πολύ καλές φετινές του εμφανίσεις τερματίζοντας στην 3η θέση με 5.11.08.

Γιαννόπουλος - Πάλλης στην 2η και 3η θέση αντίστοιχαΓιαννόπουλος – Πάλλης στην 2η και 3η θέση αντίστοιχα

Στις γυναίκες τον τελευταίο λόγο τον είχε η Jo Manta (All Terrain Runners) όπου μέχρι και την κατάβαση από το Γρεβενό, 8 χλμ περίπου πριν από το τέλος, βρισκόταν στην 3η θέση, πίσω από Ελένη Ψαρομυαλου η οποία προηγείτο κατά 13 λεπτά και την Ζωή Αδάμ (Flying Geese Running Team). Αφήνοντας λοιπόν το καλό για το τέλος, τα έδωσε όλα στην κατηφόρα τερματίζοντας 1η σε 7.15.11, 2 λεπτά περίπου πιο γρήγορα από την 2η Ελένη Ψαρομυαλου η οποία πέρασε το νήμα σε 7.16.57. Τρίτη η Ζωή Αδάμ σε 7.25.03.

Οι τρεις πρώτες γυναίκες του Ορεινού ΜαραθωνίουΟι τρεις πρώτες γυναίκες του Ορεινού Μαραθωνίου

Στα αξιοσημείωτα του αγώνα η κατάρριψη του ρεκόρ ανάβασης / κατάβασης από το Γρεβενό από τον Γιάννη Καλικά την οποία ολοκλήρωσε σε 0:24:25, ρεκόρ που κατείχε ο Δημήτρης θεοδωρακάκος!

Άντρες
1. ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ – 4:52:54
2. ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ – 4:57:57
3. ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΛΗΣ – 5:11:08
Γυναίκες
1. JO ΜΑΝΤΑ – 7:15:11
2. ΕΛΕΝΗ ΨΑΡΟΜΥΑΛΟΥ – 7:16:57
3. ΖΩΗ ΑΔΑΜ – 7:25:03
Προσωρινά αποτελέσματα εδώ

Πανέμορφη και με πολλές εναλλαγές η διαδρομή του Ορεινού Μαραθωνίου. Από το πυκνό ελατόδασος ...Πανέμορφη και με πολλές εναλλαγές η διαδρομή του Ορεινού Μαραθωνίου. Από το πυκνό ελατόδασος …

Στον μεσαίο αγώνα «Helleborus» o οποίος πήρε το όνομά του από το φυτό «Ελλέβορος» που χρησιμοποιούσαν οι μάγισσες της περιοχής για να φτιάχνουν το «φίλτρο της αγάπης», είναι ένα καλό αγωνιστικό τεστ για μικρότερες αποστάσεις και καθόλου ευκαταφρόνητης δυσκολίας μιας και στα 16 πανέμορφά του χιλιόμετρα φτάνει περίπου στα 1.100 θετική υψομετρική! Στον αγώνα η εμπειρία υπερίσχυσε. Ο Νίκος Κωστόπουλος, brand ambassador της Salomon Hellas, ξέφυγε από το τριμελές γκρουπάκι που είχε σχηματιστεί και μας είχε προσπεράσει από τα πρώτα κιόλας χιλιόμετρα του αγώνα αποτελούμενο από τον ίδιο, τον Μιχάλη Φωτεινό και τον Χρήστο Παπαδογεώργο για τερματίσει με 1.49.09. Δεύτερος ο Μιχάλης Φωτεινός με 1.52.04 και τρίτος ο 21χρονος Χρήστος Παπαδογεώργος με 1.53.05, για τον οποίο ισχύουν ακριβώς τα ίδια που είχαμε αναφέρει και πριν για τον Νίκο Πάλλη. Ο Χρήστος, 2ος πέρυσι του Πρωταθλήματος Νέων Salomon αποτελεί κι αυτός μία από τις ελπίδες του αθλήματος.

Στις γυναίκες η Κατερίνα Κουκάκη του ΣΔΥΘ δεν είχε αντίπαλο για την πρώτη θέση αφού είχε ξεφύγει από την αρχή τερματίζοντας σε 2.17.58. Δεύτερη με 2.35.00 η 19χρονη Φωτεινή Κολόκα(Dynafit) η οποία με τις εμφανίσεις της έχει αφήσει ελπίδες για το μέλλον και 3η η Thalia Fisher με 2.47.32. Συνοπτικά:

Άντρες
1. ΝΙΚΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ – 1:49:09
2. ΜΙΧΑΛΗΣ ΦΩΤΕΙΝΟΣ – 1:52:04
3. ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΕΩΡΓΟΣ – 1:53:04
Γυναίκες
1. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΥΚΑΚΗ – 2:17:58
2. ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΟΛΟΚΑ – 2:35:00
3. THALIA FISHER – 2:47:32
Προσωρινά αποτελέσματα εδώ

... σε αλπικά λιβάδια!… σε αλπικά λιβάδια!

Ο «Farmakides Trail» αποτελεί τον «Βενιαμίν» των αγώνων της Οίτης αλλά από ιστορικής και αισθητικής άποψης μόνο τέτοιος δεν είναι. Με απόσταση 6,4χλμ. με και θετική υψομετρική 360μ. το πολύ καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι των «Φαρμακίδων», μαγισσών που έδρασαν στην περιοχή την εποχή του μεσαίωνα και είχαν αυτό το όνομα, αποτελεί εκτός από έναν όμορφο εισαγωγικό αγώνα βουνού, και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για μία πεζοπορία σε πανέμορφα μονοπάτια γύρω από την Υπάτη για όλη την οικογένεια. Δείτε συνοπτικά τους νικητές του αγώνα:

Άντρες
1. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΔΟΣ – 0:40:11
2. ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ – 0:43:51
3. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ – 0:43:56
Γυναίκες
1. ΑΣΗΜΙΝΑ ΝΤΟΤΣΙΑ – 0:53:43
2. MARINA FYTROU – 1:02:12
3. ΓΙΟΥΛΗ ΦΥΤΙΛΗ – 1:09:01
Προσωρινά αποτελέσματα εδώ

Ο Μαραθώνιος “Ηρακλής” ήταν ο προτελευταίος σταθμός του Ελληνικού Πρωταθλήματος Skyrunning του οποίου ο τελικός αγώνας φέτος γίνεται στο ετήσιο πάρτυ των ορεινών δρομέων της Αττικής, AlpamayoPro TrailRace στις 4 Οκτώβρη. Ο “Ελλέβορος” των 16χλμ ήταν και αυτός ο προτελευταίος σταθμός του Πρωταθλήματος Νέων Salomon με τον τελικό και αυτού του πρωταθλήματος στο AlpamayoPro TrailRace
Η μπλούζα με το λογότυπο και λεπτομέρεια από το ιδιαίτερο μετάλλιο του αγώνα!Η μπλούζα με το λογότυπο και λεπτομέρεια από το ιδιαίτερο μετάλλιο του αγώνα!

Ο Ορεινός Μαραθώνιος Οίτης “Ηρακλής” είναι ένας από τους πιο μακροβιότερους ορεινούς μαραθωνίους της χώρας, ένας αγώνας που διοργανώνεται ανελλιπώς από το 2007 και έχει γίνει πια θεσμός και φθινοπωρινό ραντεβού των ορεινών δρομέων της Ελλάδας αλλά και μία πολύ καλή ευκαιρία για μία όμορφη εκδρομή για όλη την οικογένεια. Πραγματικά απίστευτη η δουλειά καθαρισμού που είχε γίνει φέτος στα μονοπάτια, μπορούσες πολύ εύκολα να καταλάβεις που και πόσο είχε δουλέψει … η τσάπα! Άψογη έως εξαντλητική η σηματοδότηση, κάτι όμως που είναι απαραίτητο μιας και δεν είναι λίγα τα χιλιόμετρα που πρέπει να διανυθούν σε αλπικά υψόμετρα χωρίς εμφανές ίχνος μονοπατιού. Πολλοί και εξυπηρετικοί εθελοντές στην θέση τους, όμορφο τεχνικό μπλουζάκι, αρκετοί σταθμοί με πολλά καλούδια ενώ κάποιες ελλείψεις που είχαν παρατηρηθεί πέρυσι, φέτος εξαλείφθηκαν και με το παραπάνω. Ένας αγώνας που δεν πρέπει να λείπει από το καλεντάρι κανενός ορεινού δρομέα.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ 

Ραντεβού του χρόνου στον επετειακό 10ο Ορεινό Μαραθώνιο Οίτης!
advendure.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου