Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Η ανακύκλωση ταΐζει τα αδέσποτα στο Τολό

«Ανακυκλώστε τα πλαστικά μπουκάλια και φροντίστε τους μικρού σας φίλους» αναφέρει το αυτοκόλλητο πάνω στην συσκευή ανακύκλωσης που λειτουργεί ως ταΐστρα και ποτίστρα για τα αδέσποτα στο Τολό Αργολίδας.
Είναι μια χορηγία του Συλλόγου Επαγγελματιών Τολού, τα μέλη του οποίου αντιλαμβάνονται ότι ο πολιτισμός σ’ έναν τόπο φαίνεται και από το πώς οι κάτοικοι του αντιμετωπίζουν τ’ αδέσποτα. Η συσκευή, που τοποθετήθηκε στον χώρο στάθμευσης του λιμανιού, ζητάει από τους φιλόζωους ως «αντάλλαγμα» για την φροντίδα των ζώων να τοποθετήσουν συσκευασίες ανακύκλωσης εν προκειμένω πλαστικά μπουκάλια αντί π.χ. χρημάτων.


Υπενθυμίζεται ότι μια αντίστοιχη υβριδική συσκευή ανακύκλωσης-ταΐστρα έχουν εγκαταστήσει εδώ και χρόνια στην Κωνσταντινούπολη.

Εκεί λειτουργεί ένα σύστημα ανακύκλωσης πλαστικών μπουκαλιών που λειτουργεί ως εξής: κάθε φορά που κάποιος ανακυκλώνει ένα πλαστικό μπουκάλι στην ειδική υποδοχή τότε πέφτει τροφή για κατοικίδια σε ένα δοχείο στο κάτω μέρος του μηχανήματος για να τραφούν τα αδέσποτα σκυλιά της τουρκικής μεγαλούπολης.

—Τι ορίζει η νομοθεσία

Η νομοθεσία ορίζει ότι οι δήμοι θα πρέπει να τοποθετούν ποτίστρες και ταΐστρες για τους σκύλους και τις γάτες, ωστόσο ελάχιστοι έχουν κάνει το γράμμα του νόμου πράξη. Έτσι παραβλέπουν το γεγονός ότι η σίτιση και το πότισμα των αδέσποτων κατοικίδιων δεν είναι απλά δική τους υποχρέωση αλλά είναι και βασικό δικαίωμα αυτών των έμβιων όντων.

Όλοι εμείς που αγαπάμε τα ζώα οφείλουμε να τοποθετούμε έξω από το σπίτι μας ή σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους δοχεία νερού και φαγητού. Ο νόμος μας το επιτρέπει αρκεί να τηρούμε τους κανόνες καθαριότητας και υγιεινής. Η σίτιση και το πότισμα των ζώων είναι υποχρέωση των ανθρώπων και δικαίωμα αυτών των πλασμάτων.

Ο νόμος 4235/2014 άρθρο 46 παράγραφος ε συγκεκριμένα αναφέρει: «10. Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής».

—Πώς απαντάμε στις απειλές

Θυμηθείτε ότι η σίτιση και το πότισμα των αδέσποτων ζώων αναφέρεται ξεκάθαρα και στην Εγκύκλιο Του Αρείου Πάγου 1/13/1631/8.4.13 που έχει σταλεί σε όλες τις Εισαγγελίες της χώρας.

Την επόμενη φορά που κάποιος θα σας απειλήσει, επειδή ταΐζετε ή βάζετε νερό στα ζώα, να του μιλήσετε για την νομοθεσία ώστε να μη σας ξαναενοχλήσει. Θυμηθείτε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό οι φιλόζωοι να δίνουν το καλό παράδειγμα και να μην παρατούν άδειες κονσέρβες, αλουμινόχαρτα εκεί που φροντίζουν τ’ αδέσποτα. Η καθαριότητα δεν είναι μόνο μισή αρχοντιά, είναι ένδειξη σεβασμού προς τους εαυτούς μας, τα παιδιά μας τους γύρω μας, τα ζώα τα οποία ζουν εκεί.

Πηγή: zoosos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου