Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Κοινωφελής Εργασία στους ΟΤΑ: Ξεκινούν έλεγχοι σε όλους τους δήμους για την Κοινωφελή Εργασία

Η Γενική Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, Δήμητρα Χαλικιά με αφορμή τις συνεχείς καταγγελίες τις οποίες δέχονται οι Υπηρεσίες από τους ωφελούμενους της Κοινωφελούς Εργασίας στους ΟΤΑ για μη τήρηση των όρων της Πρόσκλησης για την Κοινωφελή Εργασία αλλά και της Εργατικής Νομοθεσίας από τους ΟΤΑ έκανε την ακόλουθη δήλωση :
«Σύμφωνα με τους όρους της Δημόσιας Πρόσκλησης 2/2015 για την πρόσληψη 32.433 άνεργους και τις υπ΄ αριθμ. 260/ 30-06-2015, 288/ 15-07-2015, 319/ 29-07-2015 και 414/ 09-09-2015 διευκρινιστικές Εγκυκλίους του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με την εφαρμογή και υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος , συνεχίζουν να παρατηρούνται φαινόμενα μη τήρησης τόσο των όρων της Δημόσιας Πρόσκλησης 2/2015 όσο και της εργατικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας περί ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων.


Για το λόγο αυτό έχουμε στείλει επιστολή στο Γενικό Γραμματέα ΣΕΠΕ ζητώντας την διενέργεια άμεσων ελέγχων σε όλους τους Δήμους που απασχολούν ανέργους σε Κοινωφελή Εργασία.

Παρά τις παραπάνω ενέργειες, κάποιες Υπηρεσίες Δήμων και συγκεκριμένα των Τομέων «Καθαριότητας», «Περιβάλλοντος και Πρασίνου» συνεχίζουν να μην εφαρμόζουν την Εργατική νομοθεσίας και δεν λαμβάνουν τα υποχρεωτικά μέσα για την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Με αφορμή συμβάν σε Δήμο της Αττικής, υπογραμμίζουμε ότι όποιος Δήμος δεν συμμορφώνεται με τους όρους της Δημόσιας Πρόσκλησης 2/2015, και με την εφαρμογή της Εργατικής νομοθεσίας και της Προστασίας των εργαζομένων, η Γενική Γραμματεία θα προχωρά σε εφαρμογή του άρθρου 10.10. της Πρόσκλησης 2/2015 έτσι ώστε μετά την τήρηση της νόμιμης διαδικασίας, θα αφαιρείται η θέση του ανέργου/ωφελούμενου από τον Επιβλέποντα Φορέα (ΟΤΑ) και η/οι συγκεκριμένη/ες θέσεις θα παραμένουν κενές.

Οι άνεργοι ωφελούμενοι σύμφωνα με το άρθρο 10.16 της ίδιας πρόσκλησης θα μεταφέρονται σε άλλους Δήμους έτσι ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παροχή υπηρεσιών στο πλαίσιο του προγράμματος της Κοινωφελούς.

Η Δήμητρα Χαλικιά τόνισε ότι το Υπουργείο Εργασίας δεν πρόκειται να δεχθεί καμία παρέκκλιση για μη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και της προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου