Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Δείτε πως σχεδιάζει το παζάρι ο Δήμος Λαμιέων (Το σχέδιο της Κανονιστικής Απόφασης)

Το σχέδιο της κανονιστικής απόφασης για την διοργάνωση του παζαριού της Λαμίας συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής τoυ Δήμου. Ποιος διοργανώνει, ποιός συμμετέχει, τί είδη θα πωλούνται σε ποιους χώρους και για πόσο όλα βρίσκουν απάντηση μέσα στο κανονιστικό σχέδιο.

Η συνεργασία Δήμου και ΠΕΛ είναι σε όλα τα επίπεδα ενώ προβλήματα και τυχόν αλλαγές συζητά και διευθετεί η επιτροπή διεξαγωγής του Παζαριού.

Ο FM-1 το εξασφάλισε και σας προϊδεάζει για τα κυριότερα από τα άρθρα του.

Άρθρο 3

Η παραδοσιακή εμποροπανήγυρη για το έτος 2015 θα διαρκέσει επτά (7) συναπτές  ημέρες (άρθρο 26 του Ν. 4264/2014), ήτοι από 8 έως και 14 Σεπτεμβρίου. Προβλέπεται μία ημέρα εγκατάστασης (7 Σεπτεμβρίου) και μία ημέρα απεγκατάστασης των συμμετεχόντων (15 Σεπτεμβρίου).

Η εμποροπανήγυρη θα διεξαχθεί στον ειδικά διαμορφωμένο και περιφραγμένο χώρο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας (εφεξής και για συντομία "Π.Ε.Λ."), σε χώρο ιδιοκτησίας της, που παραχωρήθηκε χωρίς αντάλλαγμα στο Δήμο Λαμιέων, για τις ανάγκες διενέργειας της εμποροπανήγυρης. Υφίσταται όμως δυνατότητα επέκτασης (χωρίς περιορισμό),  σε περίπτωση αυξημένης συμμετοχής και περισσοτέρων αιτήσεων.
Οι προς χρήση χώροι της Εμποροπανήγυρης αποτυπώνονται σε τοπογραφικό διάγραμμα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του παρόντος κανονισμού.
Υπεύθυνη για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για τη λειτουργία της εμποροπανήγυρης θα είναι η "Πανελλήνια Εκθεση Λαμίας", με βάση σύμφωνο συνεργασίας και ανάληψης υποχρεώσεων,  που θα συναφθεί μεταξύ της Π.Ε.Λ. και του Δήμου Λαμιέων και θα εξειδικεύει αυτές.  Ειδικότερα, η Π.Ε.Λ. θα αναλάβει  εργασίες και παροχές υπηρεσιών που αναφέρονται σύμφωνο συνεργασίας, όπως κατασκευή στεγάστρων (περιπτέρων), ηλεκτρολογική εγκατάσταση, φύλαξη, καθαρισμόκλπ. όλου του χώρου που θα διεξαχθεί η εμποροπανήγυρη. Όλες οι εργασίες θα γίνουν σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης ώστε συνολικά ο χώρος της εμποροπανήγυρης να είναι λειτουργικός, ασφαλής και ακίνδυνος για τους συμμετέχοντες επαγγελματίες, αλλά και για τους επισκέπτες της και με βάση μελέτη, την οποία θα εκπονήσουν οι υπηρεσίες του Δήμου Λαμιέων, η οποία θα καθορίσει τα προαπαιτούμενα και τις προδιαγραφές των κατασκευών, που θα στεγάσουν τους συμμετέχοντες.    
 Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ορίζεται Επιτροπή Εμποροπανήγυρης, η οποία απαρτίζεται από:
Α) τέσσερις (4) Δημοτικούς Συμβούλους (εκ των οποίων δύο από τη πλειοψηφία, όπου ένας θα εκτελεί χρέη προέδρου και δύο από τη μειοψηφία) με τους αναπληρωτές τους. Σε περίπτωση που η μειοψηφία αρνηθεί, οι αντίστοιχες θέσεις θα καλυφθούν από την πλειοψηφία.

Β)τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Λαμίας

Γ) τέσσερις (4) δημοτικούς υπαλλήλους με τους αναπληρωτές τους.

Καθήκοντα γραμματέα της Επιτροπής ασκεί ένας εκ των δημοτικών υπαλλήλων, που ορίζεται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής.

Μετά από εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου καθορίζεται  το ύψος του ποσού της αποζημίωσης των οριζόμενων ως μελών της Επιτροπής υπαλλήλων του Δήμου.

Άρθρο 4

Γενικές Υποχρεώσεις

Η κατανομή των θέσεων, ο καθορισμός των όρων συμμετοχής, η παραλαβή των προβλεπόμενων δικαιολογητικών, η έκδοση των αδειών συμμετοχής, η κοινοποίησή τους στους ενδιαφερομένους και στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, η  τήρηση των σχετικών φακέλων σε ειδικό για το σκοπό αυτό αρχείο, η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας και η έγκαιρη πληροφόρηση των ενδιαφερομένων πάνω σε θέματα που τους αφορούν, αποτελούν υποχρεώσεις του Δήμου.
Η προσέλευση και συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Λαμιέων, η συγκέντρωση των προβλεπόμενων δικαιολογητικών, η έγκαιρη υποβολή τους στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και η καταβολή των προβλεπόμενων τελών, αποτελούν υποχρεώσεις των ενδιαφερόμενων και προϋποθέσεις για την έκδοση άδειας συμμετοχής  τους στην Εμποροπανήγυρη.
Όλοι οι συμμετέχοντες οφείλουν:
α) να φροντίζουν για την πολιτισμένη ατμόσφαιρα και για την καθαριότητα του χώρου της Εμποροπανήγυρης,

β) να απέχουν από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει οποιασδήποτε μορφής και έκτασης υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της αισθητικής που αρμόζει στην ιστορία και τον πολιτισμό του Δήμου, στο ήθος των κατοίκων και στους κανόνες των χρηστών και συναλλακτικών ηθών, καθώς και στους κανόνες της καλής εν γένει συμπεριφοράς,

γ) να συμμορφώνονται γενικά με τις διατάξεις των νόμων, Π.Δ., αποφάσεων, εγκυκλίων και οδηγιών, όπως ισχύουν κάθε φορά, καθώς και με τις διατάξεις του  παρόντος κανονισμού,

δ) να μην προβαίνουν σε οποιασδήποτε μορφής παρέμβαση στους παραχωρημένους  προς χρήση χώρους, πέραν των όσων ορίζονται στην παρούσα και

ε)  να τηρούν τους όρους και τις διατάξεις της κανονιστικής απόφασης του Δήμου Λαμιέων, που αφορά στον κανονισμό καθαριότητας.

Άρθρο 5

Η άδεια συμμετοχής στην εμποροπανήγυρη χορηγείται για συγκεκριμένο χώρο και θέση (ή θέσεις) και δεν μπορεί να υπερβαίνει το χρονικό διάστημα που αναφέρεται στο άρθρο 3 παρ. 1 του παρόντος κανονισμού.
Οι άδειες είναι προσωποπαγείς και δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση, η εισφορά, η εκμίσθωση και η παραχώρησή τους κατά χρήση, καθώς και η άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτές, από οποιονδήποτε τρίτο, εκτός από τον/τη σύζυγο και τα τέκνα των κατόχων τους,
Η διάθεση των θέσεων γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 7 του παρόντος Κανονισμού με την καταβολή του αντίστοιχου τέλους (άρθρο 11 του παρόντος),
Κανένας έμπορος δεν μπορεί να εισέλθει στον χώρο της εμποροπανήγυρης, αν δεν προσκομίσει την άδεια συμμετοχής.

Δικαιούχοι συμμετοχής

Δικαίωμα συμμετοχής στην εμποροπανήγυρη έχουν:

α) οι επαγγελματίες έμποροι (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) που νόμιμα δραστηριοποιούνται αποκλειστικά σε υπαίθριες αγορές (υπαίθριοι πωλητές),

β)   οι κάτοχοι άδειας συμμετοχής σε κυριακάτικες αγορές,

γ)  οι κάτοχοι άδειας επαγγελματία πωλητή βιομηχανικών ειδών των λαϊκών αγορών σε ποσοστό μέχρι είκοσι τοις εκατό (20%) επί του συνολικού αριθμού των προς χορήγηση αδειών της κάθε δραστηριότητας. Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτούντων υπερβαίνει το ανωτέρω ποσοστό διενεργείται δημόσια κλήρωση μεταξύ των αιτούντων από την Επιτροπή Εμποροπανήγυρης.

δ)   οι κάτοχοι άδειας άσκησης υπαίθριου (στάσιμου ή πλανόδιου) εμπορίου

ε)   λοιποί επαγγελματίες, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν τα νόμιμα παραστατικά.

στ) επαγγελματίες δραστηριοποιούμενοι στο χώρο της εστίασης, για συγκεκριμένες θέσεις της εμποροπανήγυρης (με το παρόντα Κανονισμό καθορίζονται τα είδη που επιτρέπεται να πωλούνται στην εμποροπανήγυρη)

Άρθρο 6

Διατιθέμενες θέσεις εμποροπανήγυρης

Οι Θέσεις που διατίθενται στην εμποροπανήγυρη, ανά κατηγορία δραστηριότητας, έχουν ως εξής:

Μέχρι πέντε (5) αδειούχοι – πωλητές λουκουμάδων (κατέχοντες τη νόμιμη άδεια σύμφωνα με το Ν.2323/95, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει).
Μέχρι πέντε (5) αδειούχοι – πωλητές χαλβάδων (κατέχοντες τη σχετική άδεια εμπορικής δραστηριότητας).
Μέχρι πέντε (5) αδειούχοι – πωλητές ξηρών καρπών (οι οποίοι θα διαθέτουν τη νόμιμη άδεια).
Έξι (6) άδειες – θέσεις (σε μικροπωλητές - δημότες Λαμιέων κατά προτεραιότητα- οι οποίοι θα κατέχουν τη νόμιμη άδεια σύμφωνα με το Ν.2323/95 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει), για την  πώληση παραδοσιακών ειδών. Ως  παραδοσιακά είδη θεωρούνται το καλαμπόκι, το κάστανο, τα τυποποιημένα  μαντολάτο & παστέλι, το «μαλλί της γριάς».
  Επτά (7) αδειούχοι καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (κάτοχοι της σχετικής άδειας).
Λοιπές θέσεις για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων του εμπορικού τομέα, με δυνατότητα αύξησης αυτών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 9 παρ.4 του παρόντος.
Οι διαστάσεις κάθε θέσης θα είναι 3μ. χ 3μ., ενώ κάθε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνα) θεωρείται ότι αντιστοιχεί σε τέσσερις (4) θέσεις.
Για την εύρυθμη λειτουργία της Εμποροπανήγυρης, όλες οι ανωτέρω θέσεις ανά κατηγορία δραστηριότητας καθορίζονται στο σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα.

Άρθρο 7

Τρόποι διάθεσης και κατοχύρωσης των θέσεων

εμπορικών δραστηριοτήτων & χώρων εστίασης

Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στην εμποροπανήγυρη και παραχώρηση θέσεων υποβάλλουν αίτηση προς το Δήμο Λαμιέων (διατίθεται από την Υπηρεσία) η οποία περιλαμβάνει τα παρακάτω στοιχεία:
Ονοματεπώνυμο ή την Επωνυμία του αιτούντος
Όνομα Πατρός
Α.Δ. Αστυνομικής Ταυτότητας ή θεωρημένο διαβατήριο για αλλοδαπούς, με την αντίστοιχη άδεια παραμονής σε ισχύ
Διεύθυνση κατοικίας
ΑΦΜ και Δ.Ο.Υ.
Αριθμός τηλεφώνου και ηλεκτρονική δ/νση αν υπάρχει
Διεύθυνση της ασκούμενης δραστηριότητας
Τομέας δραστηριότητας
Την ακριβή θέση (ή θέσεις) του χώρου
Τα προς πώληση είδη
Η αίτηση θα πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται από τα παρακάτω δικαιολογητικά

Απόδειξη Ταμειακής μηχανής
Πρόσφατη Βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος από την αρμόδια ΔΟΥ
Βεβαίωση μη οφειλής (Δημοτική Ενημερότητα) του Δήμου Λαμιέων (άρθρο 285 Δ.Κ.Κ.).
Βεβαίωση περί εγγραφής στο αρμόδιο Επιμελητήριο για τους εμπόρους
Αντίγραφο Άδειας Εμπορικής Δραστηριότητας
Πιστοποιητικό υγείας (σε περίπτωση διάθεσης εδώδιμων προϊόντων)
Βεβαίωση της Π.Ε.Λ. για την καταβολή της καθορισθείσης δαπάνης και αντιτίμου, για τις παρεχόμενες από αυτή υπηρεσίες, σύμφωνα με τα ειδικότερα συμφωνηθέντα μεταξύ Δήμου Λαμιέων και ΠΕΛ.
 Ο έλεγχος των ανωτέρω αιτήσεων και των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών θα γίνεται από την Επιτροπή Εμποροπανήγυρης
Η διάθεση των θέσεων του άρθρου 5 του παρόντος  θα γίνει με σειρά προτεραιότητας  βάσει του αριθμού διπλοτύπου είσπραξης από το Δήμο Λαμιέων, του τέλους που αντιστοιχεί στον αριθμό των αιτούμενων θέσεων (άρθρο 11 του παρόντος) ως εξής:
Από την Επιτροπή Εμποροπανήγυρης ορίζεται προθεσμία υποβολής αιτήσεων (με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά) και καταβολής του τέλους που αντιστοιχεί στον αριθμό θέσεων που ζητά ο ενδιαφερόμενος για συμμετοχή στην εμποροπανήγυρη.

Η καταβολή του τέλους μπορεί να γίνει από τον αιτούντα:

α) απ’ ευθείας στο Ταμείο του Δήμου Λαμιέων

β) με κατάθεση σε Τράπεζα, στον τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου Λαμιέων

γ) με πληρωμή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking, web-bankingκ.λ.π.)

Σε κάθε περίπτωση ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αναγράφει ως αιτιολογία τη συμμετοχή στην εμποροπανήγυρη του Δήμου Λαμιέων και το συνολικό αριθμό των θέσεων που επιθυμεί να του χορηγηθούν.

Η υποβολή της αίτησης με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά θα γίνει το ίδιο διάστημα είτε αυτοπρόσωπα από τον ενδιαφερόμενο, είτε ταχυδρομικά. Σε περίπτωση ταχυδρομικής αποστολής, ως ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης λαμβάνεται αυτή της σφραγίδας των ΕΛ.ΤΑ. ή της εταιρίας Courrier

Μετά τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας, σε τόπο και χρόνο που θα καθορισθεί από την Επιτροπή Εμποροπανήγυρης και θα ανακοινωθεί έγκαιρα, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Επιτροπής, παρουσία των αιτούντων τη χορήγηση θέσεων ή νόμιμα εξουσιοδοτημένων απ’ αυτούς προσώπων, με μόνο αντικείμενο την κατακύρωση των θέσεων της εμποροπανήγυρης.

Για το σκοπό αυτό, με σειρά προτεραιότητας βάσει του αριθμού διπλοτύπου είσπραξης του αναλογούντος τέλους από το Δήμο Λαμιέων και εφόσον έχει προσκομισθεί η βεβαίωση της Π.Ε.Λ. (δικαιολογητικό της ανωτέρω παρ.1), καλείται από την Επιτροπή ο κάθε ενδιαφερόμενος  να υποδείξει στο τοπογραφικό σχεδιάγραμμα τις θέσεις τις οποίες επιθυμεί να καταλάβει, ανάλογα με το είδος δραστηριότητάς του.

Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν μπορεί να παρευρεθεί στην ανωτέρω συνεδρίαση, μπορεί να εκπροσωπηθεί από άλλο άτομο της επιλογής του, ο οποίος θα έχει για το σκοπό αυτό τη σχετική εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής του εξουσιοδοτούντος.

Στην περίπτωση που οι αιτούμενες θέσεις από κατόχους άδειας επαγγελματία πωλητή βιομηχανικών ειδών των λαϊκών αγορών (άρθρο 4 §5γ του παρόντος) ξεπερνούν το 20% των θέσεων που διατίθενται για εμπορικές δραστηριότητες, διενεργείται δημόσια κλήρωση μεταξύ αυτών.

Ενδιαφερόμενος για συμμετοχή ο οποίος υπέβαλε εμπρόθεσμη αίτηση με ελλιπή δικαιολογητικά, τίθεται εκτός σειράς προτεραιότητας. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν παρευρεθεί ή δεν εκπροσωπηθεί στην ανωτέρω συνεδρίαση. Σε αυτούς είναι δυνατή η χορήγηση θέσεων μετά το τέλος της διαδικασίας προτεραιότητας, ανάλογα με τις τυχόν υφιστάμενες αδιάθετες θέσεις ανά δραστηριότητα, κατά την κρίση της Επιτροπής και υπό την προϋπόθεση (για την πρώτη περίπτωση) της συμπλήρωσης των ελλείψεων.
Αιτήσεις που υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα, θα εξετάζονται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανωτέρω παραγράφου, μόνο σε περίπτωση που υπάρχουν αδιάθετες θέσεις και υπό την προϋπόθεση ότι οι αιτούντες κατέχουν την προβλεπόμενη κατά περίπτωση νόμιμη άδεια. Στην περίπτωση αυτή δίνεται προτεραιότητα σε αυτούς που ασκούν το επάγγελμα ως κύριο βιοποριστικό.
Η άδεια συμμετοχής με τις χορηγούμενες θέσεις εκδίδεται από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου, στην οποία το Δημοτικό Συμβούλιο μεταβιβάζει τη σχετική αρμοδιότητά του και υπογράφεται από τον Πρόεδρό της, μετά από την υποβολή σε αυτή του τελικού πίνακα δικαιούχων συμμετοχής από την Επιτροπή Εμποροπανήγυρης.
Η άδεια συμμετοχής παραλαμβάνεται αυτοπροσώπως από τον ενδιαφερόμενο ή αποστέλλεται σε αυτόν ταχυδρομικά, το αργότερο μέχρι την ημέρα της εγκατάστασής του στο χώρο της εμποροπανήγυρης.
Ο καθένας από τους έχοντες, κατά τα ανωτέρω, δικαίωμα συμμετοχής, μπορεί, για την ευχερή άσκηση της δραστηριότητάς του, να  ζητήσει με αίτησή του περισσότερες της μίας θέσεις, που σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις πέντε (5).   Σ’ αυτή την περίπτωση αυτοδικαίως θα κατοχυρώνονται στον δικαιούχο οι όμορες, κατ’ αύξοντα αριθμό, θέσεις.
Γωνιακές θέσεις δεν παραχωρούνται μεμονωμένα, αλλά μαζί με τα όμορες εκατέρωθεν αυτών.
Σε περίπτωση μη χρήσης του χώρου με υπαιτιότητα του δικαιούχου, το καταβληθέν ποσό παρακρατείται από τον Δήμο, επιστρέφεται δε στον ενδιαφερόμενο μετά την 1η Νοεμβρίου και μόνον εφόσον οι συγκεκριμένοι χώροι έχουν παραχωρηθεί και δεν έχουν αποδώσει στο Δήμο τουλάχιστον ίσο χρηματικό ποσό.
Θεωρείται ότι η αποχώρηση του δικαιούχου δεν γίνεται με υπαιτιότητά του, όταν αυτή, αποδεδειγμένα, οφείλεται σε λόγους ανώτερης βίας, οπότε το καταβληθέν ποσό επιστρέφεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εάν μετά την ολοκλήρωση των επιλογών των θέσεων από τους δικαιούχους  υποβληθεί κοινό αίτημα, έγγραφο ή προφορικό, για αμοιβαία ανταλλαγή θέσεων μεταξύ δικαιούχων, αρμόδια να αποφανθεί είναι η Επιτροπή Εμποροπανήγυρης, τηρώντας σε κάθε περίπτωση την προβλεπόμενη από τον παρόντα Κανονισμό χωροθέτηση των εμπορευμάτων.
Η άδεια χορηγείται αποκλειστικά για την έκθεση και πώληση ειδών που είναι αντικείμενο δραστηριότητας του ενδιαφερομένου.
Άρθρο 8

Στέγαστρα - Τρόπος κατασκευής

   Άρθρο 9

Η αρίθμηση των θέσεων, η κατασκευή των στεγάστρων, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και οι λοιπές εργασίες  ανατίθενται αποκλειστικά στην Π.Ε.Λ., όπως θα ορίζει και το σύμφωνο συνεργασίας.
Ο Δήμος Λαμιέων ουδεμία ευθύνη φέρει για οποιαδήποτε ζημία που τυχόν προκληθεί και για οποιαδήποτε αιτία από την κατασκευή των περιπτέρων ή άλλων προσωρινών κατασκευών αρμοδιότητας της Π.Ε.Λ., καθώς και από αυτή που τυχόν προκληθεί από  οποιονδήποτε δικαιούχο αδειοδοτούμενο.
Ο Δήμος Λαμιέων έχει το δικαίωμα επίβλεψης της κατασκευής και ηλεκτροδότησης όλων των θέσεων και χώρων ανάπτυξης κάθε δραστηριότητας της εμποροπανήγυρης.
Ειδικές διατάξεις

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της εμποροπανήγυρης δεν επιτρέπεται στην Π.Ε.Λ. να προβεί στην υλοποίηση ή φιλοξενία δραστηριοτήτων, εμπορικού ή άλλου χαρακτήρα. Επιτρέπονται μόνο δραστηριότητες αμιγώς ψυχαγωγικού χαρακτήρα (π.χ. Λούνα Πάρκ).
Σε περίπτωση φιλοξενίας δραστηριοτήτων ψυχαγωγικού χαρακτήρα, ο ενδιαφερόμενος, υποχρεούται να τύχει της προβλεπόμενης αδειοδότησης από το Δήμο Λαμιέων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Η Επιτροπή Εμποροπανήγυρης, η οποία έχει την ευθύνη της οργάνωσης και της λειτουργίας της εμποροπανήγυρης, σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας και του παρόντος Κανονισμού, εξουσιοδοτείται να ρυθμίζει άμεσα οποιοδήποτε θέμα ανακύπτει κατά την προετοιμασία της διοργάνωσης.
Η Επιτροπή Εμποροπανήγυρης για όλες τις πράξεις της τηρεί πρόχειρα πρακτικά, με ευθύνη του Προέδρου αυτής, που υπογράφονται από όλα τα μέλη της.
Εάν παραστεί ανάγκη διάθεσης περισσότερων χώρων, πέραν αυτών που ορίζονται στο άρθρο 6 του παρόντος, παρέχεται η δυνατότητα προσθήκης νέων θέσεων, η ανάπτυξη των οποίων θα γίνει σύμφωνα με το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Π.Ε.Λ., υπό τον όρο ότι η απόφαση αυτή δεν θα διαταράξει την ομαλή διεξαγωγή της εμποροπανήγυρης, το δε τίμημα των θέσεων αυτών εξομοιώνεται με εκείνο του άρθρου 11 του παρόντος.
Άρθρο 10

Πωλούμενα είδη

Τα προς πώληση είδη που επιτρέπονται στον εμπορικό τομέα είναι:

Τεχνητά & αποξηραμένα άνθη και φυτά
Ασημικά και Faux Bijou  (Φο Μπιζού)
Βιβλία
Είδη Αυτοκινήτου
Αγροτικά εργαλεία – μηχανήματα
Είδη Λαϊκής Τέχνης
Είδη Δώρων και διακόσμησης
Είδη Οικιακής Χρήσης –Υαλικά & Είδη Μπάνιου
Καλλυντικά
Λευκά είδη – είδη προικός
Εκκλησιαστικά Είδη
Αξεσουάρ Μικρών Ζώων & Ιχθύων
Είδη Ένδυσης –Υπόδησης
Αξεσουάρ Ένδυσης
Παιδικά παιχνίδια
Ηλεκτρονικά
Είδη παντοπωλείου – Ψιλικά
Παραδοσιακά γλυκά – προϊόντα
Βιολογικά – οικολογικά προϊόντα


Άρθρο 11

Τέλη διάθεσης θέσεων

Άρθρο 13

Ο καθορισμός του ύψους των τελών για κάθε κατηγορία θέσης γίνεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ύστερα από εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής,σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του από 24.09.1958 Ν.Δ. "Δικαίωμα χρήσεως κτημάτων, έργων ή υπηρεσιών".
Ειδικά για το τρέχον έτος (2015) και μέχρι την αναθεώρησή του, το τέλος για τις θέσεις ανάπτυξης εμπορικών δραστηριοτήτων και χώρων εστίασης, όπως αυτές αποτυπώνονται στο συνημμένο σχεδιάγραμμα, ορίζεται σε 300,00 € ανά θέση.
Για κάθε δημότη του Δήμου Λαμιέων, που ασκεί εμπορική δραστηριότητα συναφή με την εμποροπανήγυρη, υπάγεται στην κατηγορία του άρθρου 5 παρ. ε΄ του παρόντος και επιθυμεί να συμμετάσχει σε αυτή, παρέχεται έκπτωση σε ποσοστό 50% επί του ανωτέρω τέλους,το οποίο έτσι ανέρχεται σε 150,00 €. Η εντοπιότητα αποδεικνύεται από την πρόσφατη Βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος από την αρμόδια ΔΟΥ ή από το αντίγραφο άδειας εμπορικής δραστηριότητας.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Απαγορεύεται η εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση οποιουδήποτε χώρου ή θέσης από  τους δικαιούχους, σε τρίτο ή η χρησιμοποίησή τους για άλλο σκοπό, εκτός αυτού για τον οποίο διατέθηκαν. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί από τα στοιχεία Ταμειακής Μηχανής ή από οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση χώρου, το αντίτιμο της θέσης προσαυξάνεται κατά 5.000,00 € σε βάρος του δικαιούχου, σύμφωνα με την άδεια χρήσης.
Οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις του χώρου της  Εμποροπανήγυρης διέπονται από τους κανόνες της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με την ασφάλειά τους. Ουδεμία ευθύνη υπέχει ο Δήμος Λαμιέων, αφού όλες οι κατασκευές και οι συνδέσεις θα γίνουν υπό την επίβλεψη και αποκλειστική ευθύνη της Π.Ε.Λ.
Απαγορεύεται η χρήση ηλεκτρογεννητριών και γενικά ηλεκτροπαραγωγών ζευγών στο χώρο της εμποροπανήγυρης, για λόγους ασφαλείας, πυρασφάλειας και  ισοκατανομής των ηλεκτρικών φορτίων.
Επιβάλλεται η προμήθεια ενός πυροσβεστήρα 6 κιλών σκόνης σε κάθε μισθωτή χώρου, ο οποίος θα τοποθετείται σε εμφανές σημείο και θα συνοδεύεται με   βεβαίωση καταλληλότητας από τον προμηθευτή του.
Οι δραστηριοποιούμενοι σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος υποχρεούνται στην τήρηση των σχετικών υγειονομικών διατάξεων και γενικότερα της ισχύουσας νομοθεσίας, είναι δε αποκλειστικά υπεύθυνοι για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημία προκληθεί από υπαιτιότητά τους, λόγω μη τήρησης αυτών.
Απαιτείται βεβαίωση πυρασφάλειας για τις ψησταριές - καντίνες κ.λ.π., που χρησιμοποιούν υγραέριο.
Απαγορεύεται το κλείσιμο των διαδρόμων με εμπορεύματα κ.λ.π., το πλάτος των οποίων έχει υπολογισθεί για τη διέλευση των πολιτών ή και οχημάτων έκτακτης ανάγκης. Σε περίπτωση παράβασης, θα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το ήμισυ του τέλους της θέσης, για κάθε φορά που θα σημειώνεται παράβαση.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης οποιουδήποτε προς τους παραπάνω όρους, ο Δήμος Λαμιέων:
α) θα αποκλείει αυτούς από το δικαίωμα της συμμετοχής για την επόμενη χρονιά.

β) θα διακόπτει, σε συνεργασία με την Π.Ε.Λ., τη χορήγηση του ηλεκτρικού ρεύματος και θα αποκλείει την περαιτέρω λειτουργία του χώρου, αποβάλλοντάς τον.

γ) ο χώρος θα διατίθεται σε άλλον ενδιαφερόμενο επιλαχόντα και γενικά θα λαμβάνεται κάθε νόμιμο μέτρο, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δήμου και η εύρυθμη λειτουργία της εμποροπανήγυρης.

Όποιος συμμετέχει στην Εμποροπανήγυρη τεκμαίρεται ότι αποδέχεται ανεπιφύλακτα όλους τους όρους του παρόντος Κανονισμού.
Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να λάβουν μέρος στην Εμποροπανήγυρη μπορούν να προμηθευτούν εγκαίρως την Κανονιστική Απόφαση του Δ.Σ. για ενημέρωσή τους από το Δήμο Λαμιέων ή από την ιστοσελίδα αυτού (http://www.lamia-city.gr).
Ό,τι δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό, ρυθμίζεται άμεσα με απόφαση της Επιτροπής Εμποροπανήγυρης του Δήμου Λαμιέων, η οποία μετά το πέρας της εμποροπανήγυρης, ανάλογα με τις διαπιστώσεις της, εισηγείται τη συμπλήρωση ή την τροποποίησή του.
Ο Δήμος Λαμιέων, σε συνεργασία με την Π.Ε.Λ., έχει το δικαίωμα να διαμορφώσει   χώρο, στον οποίο θα πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλίες, χορευτικές παραστάσεις και εν γένει δρώμενα από το χώρο των παραστατικών  τεχνών). Στόχος της διοργάνωσης αυτού του είδους εκδηλώσεων είναι η τόνωση  της κίνησης της Εμποροπανήγυρης αλλά και η αναβάθμισή της σε πολιτιστικό γεγονός.


 Πηγή :Lamiafm1 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου