Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Με αφορμή τη θανάτωση των φιδιών στις Σέρρες.

Κοινό Δελτίο Τύπου έξέδωσαν σήμερα η Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία και η ΑΝΙΜΑ, σχετικά με το (παρα)προβεβλημένο από διαδίκτυο και ΜΜΕ περιστατικό δημόσιας θανάτωσης φιδιών στις Σέρρες.
..Τις τελευταίες ημέρες προβάλλεται ιδιαίτερα από τηλεοπτικά κανάλια και ιστοσελίδες η άγρια και βάναυση θανάτωσης ενός φιδιού στις Σέρρες. Στην ολιγόλεπτη μαγνητοσκόπηση ένας πολίτης διηγείται λεπτομερώς τη θανάτωση του άτυχου ζώου.
 Η γλαφυρότητα της περιγραφής και η φύση της διήγησης έχουν προκαλέσει πολλά σκωπτικά σχόλια, αλλά και υπερβολικές φοβικές τοποθετήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το σημαντικό όμως στοιχείο που διαφεύγει, ακόμα και από σοβαρές εκπομπές και εφημερίδες, είναι το αξιόποινο της πράξης.
Το φίδι που σκοτώθηκε είναι ένας νεαρός σαπίτης (Malpolon insignitus), είδος ακίνδυνο για τον άνθρωπο, το οποίο προστατεύεται από την εθνική (Προεδρικό Διάταγμα 67/1981) και την διεθνή (Παράρτημα ΙΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης) νομοθεσία. Μάλιστα στο Άρθρο 3 του ΠΔ 67 υπογραμμίζεται ρητώς ότι “απαγορεύεται ο φόνος, η κακοποίηση, ο τραυματισμός ή η καθ΄οιονδήποτε τρόπο πρόκληση βλάβης” των ειδών που αναφέρονται στο Άρθρο 1 του ΠΔ (όπου περιλαμβάνεται και ο Σαπίτης).

Αντί της διακωμώδησης ή των υπερβολικών, πλήρως αντιεπιστημονικών, τοποθετήσεων, οι σοβαρές πηγές ενημέρωσης οφείλουν να προβάλλουν την ανάγκη προστασίας της μοναδικής ελληνικής βιοποικιλότητας, αλλά και τον παραβατικό χαρακτήρα αντίστοιχων πράξεων. Το σημαντικό στοιχείο που διαφεύγει, ακόμα και από σοβαρές εκπομπές και εφημερίδες, αλλά όπως φαίνεται και από το τοπικό δασαρχείο, είναι το αξιόποινο της πράξης. Θα αντιδρούσαν άραγε με τον ίδιο τρόπο αν αντί φιδιού το βασανιζόμενο ζώο ήταν σκυλάκι ή γατάκι;
Οι δικαστικές αρχές πρέπει να προστατεύουν και να εφαρμόζουν το νόμο όταν αυτός καταπατείται. Η βιοποικιλότητα της χώρας αποτελεί εθνικό πλούτο. Η καταστροφή της οδηγεί σε περαιτέρω εκφυλισμό της δυναμικής της Ελλάδας. Η προστασία της είναι υπόθεση και υποχρέωση όλων των πολιτών.
Επικοινωνία
Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία: Μαρία Δημάκη, τηλ. 6945864415
ΑΝΙΜΑ: Μαρία Γανωτή, τηλ 6972664675

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου